• do końca... Autor: ~Andrzej [5.172.255.*]
    Do końca tygodnia konsola trochę się przemieliło akcji. Obstawiam bujanko w okolicy 0.90- 1,10 do piątku a później się zobaczy.
  • Re: do końca... Autor: ~Barakuda [79.184.208.*]
    Jest próba zwalania, ale jest widoczna też obrona. Tu w każdej chwili kurs może wyjechać o co najmniej 50-60% a może i 300%, pozostawanie bez akcji nawet na moment jest moim zdaniem ryzykowne. Zająłem pozycję i czekam spokojnie.
  • Re: do końca... Autor: ~jw [89.229.209.*]
    brałem po 80 wezme po 1 zeta
  • Re: do końca... Autor: ~Pretyou [37.47.15.*]
    Radzę uważać bo spekula tak łatwo nie odpuści i zwyzka może nie być nie po to ktoś uwalil kurs aby w kolejnym ruchu szybko podbić do góry. Plusy takie ze mamy na wykresie sporo luk do zamknięcia wiec uważam ze będzie dobrze w krótkiej perspektywie.
  • Re: do końca... Autor: ~Franek [89.74.250.*]
    Czy ktoś kuma dlaczego zwalili kurs ,przecież 1 Q był na dobrym +,czy tu chodzi o slupy ? na wolnym rynku jest pon.3mil akcji to może być rakieta reszta jest w mocnych rekach ,co jest grane?.Pozdrawiam
  • Re: do końca... Autor: ~luke [31.178.149.*]
    Chwała Ci za to, że popatrzyłeś w wyniki, ale to już nie ta sama spółka. Po podziale i sprzedaży PBSz to już nie ten sam Kopex co kiedyś.

Tutaj zrobiłem analizę tego co zostało i ile to jest warte moim zdaniem.

https://www.bankier.pl/forum/temat_re-kto-dostal-dywidende-z-emisji-podzialowej,28844361.html 
  • Re: do końca... Autor: ~Franek [89.74.250.*]
    Dzięki jednak myślę ze są większe zagryfki ,
    Jestem na bieżąco z sytuacją w spółce od dwóch lat i fundamentalnie nie ma podstaw do powrotu na ponad 2 zł. Spekuła jednak przemieliła w piątek 70% free float, więc wszystko możliwe.
  • Spadki Autor: ~Lekarz [94.254.237.*]
    A ja widzę i to szybki powrót na poziom 2,50 i to już po kilku dniach co potem zobaczymy .Ogólnie tym co są obecnie na minusie proponuje nie sprzedawać i nie kręcić kółek po 15 groszy bo szybki się przerobicie. A na new connect nie jedno ścierwo ma lepszą cenne z większą ilością akcji.

• Re: do końca... Autor: fizol [94.254.189.*]
    Dnia 2018-07-24 o godz. 11:08 ~luke napisał(a):
    fundamentalnie nie ma podstaw do powrotu na ponad 2 zł.

Wiem, że jesteś kopalnią informacji na temat spółki / szacun /.
    Ale...
    Firma zadłużona jest warta 2 zeta / za akcję /.
    Kiedy zamierza spłacić dług, już tylko1 zł.
    To, może zamiast spłacać, powinna zaciągnąć nowy dług?
    Wiem, że dowcip jest koszmarnie głupi, ale coś chyba jest nie do końca halo :).
    I co z tego, że rynek liczył na 250 baniek, a podobno ma być 205..
    Przecież na tych 45. i tak położył by łapę ' tatuś '.
    A może tu nie o fundamenty, a o dalsze chachmęcenie chodzi ?
    pozdrawiam
    Zadłużona spółka była warta 2-2,5 zł, bo panowała niepewność co do ceny sprzedaży PBSz. Zakładano niewielki zysk ponad dług. To co się stało to jest niestety całkiem do końca halo, bo każde 15 mln ponad 240 mln za PBSz dawało do wyceny złotóweczkę więcej. Średnia wycen analityków była w okolicach 275 mln. Gdyby się po tyle sprzedało, to bylibyśmy dzisiaj w okolicach 3,5 zł za akcję. W górnym zakresie wycen, czyli około 300 mln przełożenie na aktualną wycenę byłoby dodatkowe 1,5 zł, czyli 5 zł na akcję. Jak się okazało, że PBSz idzie za dług, to fundy i zorientowany akcjonariat wywalał PKC.
    Nie za bardzo wyobrażam sobie jakby ktoś miał położyć na gotówce łapę bez podziału z mniejszościowym akcjonariatem (poprzez dywidendę, albo uwzględnienie stanu gotówki w cenie wezwania). Kopex S.A. właściwie poza kontraktem francuskim nie prowadzi działalności operacyjnej. Jak te kilkanaście lub kilkadziesiąt mln miało by się rozpłynąć w powietrzu? Oczywiście jeśliby powołać Konrada K. na prezesa, to jawnie by to ukradł i narobił więcej długów i ukradł to co pożyczył. Jednak w kopku temat jest o tyle prosty, że taki wypływ gotówki było by widać jak na dłoni.
    Nie za bardzo wiem, co miałoby dać dalsze chachmęcenie? Z dawnej grupy Kopex nie został kamień na kamieniu. Famur/TDJ poczeka na ustabilizowanie się kursu i zdejmie resztki z gpw. Da tyle na ile rynek wyceni dalbis i gotówkę. Jak chętnych na wyjście nie będzie, to będzie takie zombie jak pemug czekało na swój czas.

Pozdrawiam!
  • Re: do końca... Autor: fizol [94.254.186.*]
    Dnia 2018-07-24 o godz. 13:22 ~luke napisał(a):
    fundy i zorientowany akcjonariat wywalał PKC.

Zidentyfikowałeś wywalających. Pozostaje pytanie, kto przejął cały ff ?
    " Kto się nie bał, i zayebal ".
    Nie kupowałeś Ty, nie kupowałem ja, a wątpię by fundy dzieliły się na zorientowane - i ślepe.
    Gdybyśmy się doczekali infa, że transakcja jednak nie dojdzie do skutku / " bo ponieważ " /, to co ?
    Powrót kursu na 2 zeta, bo przesłanki ustały ? :) No to ' wiedzący wcześniej ', nieźle by na tym wyszli...
    Wierzyć się nie chce, wykluczyć się nie da :(.
    Obyśmy tylko zdrowi byli.

• Re: do końca... Autor: ~tadek [94.254.129.*]
    Jak dostałem za kopex famura sprawdziłem co tam na forum,piszący tam rumcajsc trafnie choć to nie bylo jego zamiarem przedstawił stan głównego i jego stosunek do kopex, przedstawia tam osobę z którą lepiej nie mieć do czynienia i jego biznesem i tyle
    Te 2 mln sztuk od fundów przemieliły się po wielokroć w portfelach wielbcieli spadających noży. Ostatecznie ktoś zostanie z gorącym kartoflem.
    Moim zdaniem nie ma szans na wycofanie się z tej transakcji. Ktoś w bankach już wypina pierś po ordery. Odzyskać 250 baniek na 4 lata przed terminem będzie warte sowitych premii.
  • Re: do końca... Autor: ~123456 [188.121.18.*]
    Dnia 2018-07-24 o godz. 17:26 ~luke napisał(a):
    > Te 2 mln sztuk od fundów przemieliły się po wielokroć

skąd informacja ze fundy tu miały/mają 2 mln akcji?

stooq mówi ze dawno ich tu nie ma

https://stooq.pl/q/h/?s=kpx

Po podziale wykosili na czysto akcjonariat poza famurem. Przed podziałem fundy miały około 10 mln akcji. Po podziale było to 2 mln akcji.
    Dnia 2018-07-24 o godz. 17:40 ~luke napisał(a):
    Przed podziałem fundy miały około 10 mln akcji. Po podziale było to 2 mln akcji.

podaj żródło

A poszukaj sobie raportów rocznych OFE i TFI. Z nich wrzucają dane na stooq (pozdrawiam Quant Research, które dało ciała i wyzerowało pozycje fundów).

Masz tu gratisa....
    https://www.aegon.pl/siteassets/media/aktywa-ofe/2017/raport-roczny-20171229.xls

Wyszukaj Kopex podziel przez kurs na koniec roku i masz ilość akcji.
    faktycznie pokasowali dane na stooqu tu tez mieli coś w portfelu

https://www.bankier.pl/wiadomosc/Akcje-w-portfelu-Nationale-Nederlanden-OFE-grudzien-2017-7567424.html

• Re: do końca... Autor: ~Buldozer [79.184.208.*]
    https://strefainwestorow.pl/artykuly/20170510/przejecie-kopex-przez-famur-krok-po-kroku-wiemy-juz-jak-to-bedzie-wygladac Reszta Kopexu zostanie sprzedana Primetech albo Primetech zostanie kupiony przez Famur TDJ. I trzecia opcja Fuzja Famuru z FAE. Jest to zgodne ze strategia GoGlobal.
  • Re: do końca... Autor: ~tadek [37.47.166.*]
    Primetech, producent sprzetu sportowego, miejsce głuszcza, dolnoslaskie,może to jest kierunek dla kopexu,
    Z większych fundów jak dobrze pomnę były jeszcze BZ WBK TFI, PZU OFE. Inne miały mniejsze pakiety. W sumie miały niecałe 2 mln akcji po podziale.
    Przed podziałem jeszcze KJ (ex-większościowy) miał około 2,3 mln akcji (po podziale około 500 tys). Chociaż to nie do końca pewne. Miał ponad rok na wywalenie swojej resztki. O ile tego nie zrobił wcześniej, to pewnie to zrobił teraz.
  • Re: do końca... Autor: fizol [94.254.189.*]
    Dnia 2018-07-24 o godz. 17:26 ~luke napisał(a):
    Ktoś w bankach już wypina pierś po ordery. Odzyskać 250 baniek na 4 lata przed terminem będzie warte sowitych premii.

Nie jestem bankierem, tylko klientem. Za co dają tam ordery i sowite premie - nie wiem.
    Coś mi się jednak obiło o uszy, że banki żyją z udzielanych kredytów, i kochają odsetki.
    Klienci spłacający przed terminem, nie są tam witani kwiatami...

Co do reguły się zgadzam. Banki kochają odsetki, o ile je dostają, ale tu sytuacja jest wyjątkowa. Ta krecha była w 2016 realnie zagrożona niespłaceniem. Poza tym z liczb podawanych w raportach banki mocno zjechały z %:
    Zapłacone odsetki w 2017 roku: 11 mln -> 2,34% rocznie (i nawet to jest zawyżone, bo liczę wg. długu na koniec 2017 - 468 mln, a na początku roku był większy). WIBOR 3M - 1,73% -> 0,61% śmiesznie niskiej marży. Orlen dawał 1,2% marży w jakiejś emisji obligacji w tym roku. Wychodzi na to, że Kopex miał super bezpieczny rating. Zapewne lepszy niż USA. Gdyby tylko getback brał z kopka przykład, to może by nie było aż takiej afery dzisiaj :-)
    Zapłacone odsetki w pierwszym kwartale tego roku : 0 zł. Nie pytaj mnie jak to możliwe :-).

• Re: do końca... Autor: fizol [94.254.187.*]
    Sypiesz informacjami na temat spółki jak natchniony / " w każdej kwestii i na każdy temat " /.
    Ja ich nie zweryfikuję, więc łykam Cię - jak małpa banana :). Czasem się zastanawiam, czy Ty tę firmę obserwujesz,
    czy nią kierujesz . Do poziomu rajca/grizli nie będę się zniżał, bo warto rozmawiać tylko z mądrymi, a najlepiej
    z mądrzejszymi od siebie. Jeżeli odnosisz wrażenie, że się do Ciebie przyssałem - to padłeś ofiarą własnej
    kompetencji :). Warto drążyć, bo zawsze można się dowiedzieć czegoś nowego.
    sorry
    Każdą spółkę jaką się interesuje wnikliwie analizuję. Każdy komunikat czy bieżący, czy okresowy czytam od deski do deski i analizuję. I takie podejście polecam, bo popłaca. Z tym oprocentowaniem, to już pod koniec 2016 wpadło mi w oko gdzieś podane wprost oprocentowanie obligacji pod transzę A. Wbiło mnie lekko w fotel jak zobaczyłem jak niską marżę banki zaakceptowały.

Nie ma problemu, ja chętnie dzielę się wiedzą, a do tego forum mam wyjątkowy sentyment :).
  • Re: do końca... Autor: fizol [94.254.191.*]
    Dnia 2018-07-25 o godz. 10:31 ~luke napisał(a):

> Nie ma problemu, ja chętnie dzielę się wiedzą, a do tego forum mam wyjątkowy sentyment :).

No cóż - " Sam tego chciałeś Grzegorzu Dyndało ". Było nie zachęcać, bym odpuścił...
    Sytuację widzę tak:
    1 - odsetki są smarkate
    2 - banki nie żądają natychmiastowej spłaty / jak od KaJot-a /.
    3 - Ozon przebiera nogami, i chce jak najszybciej
    4 - jak nie Polak, to Australijczyk lub Chińczyk ?
    No to co stoi na przeszkodzie, żeby odwlec, i poczekać aż JSW zmięknie rura - i da więcej ?
    ps
    Masz łatwość w pozyskiwaniu informacji. No to prośbę mam.
    Interesuje mnie TDJ. Ale nie, ile się nachapali, tylko jak zaczynali.
    Coś mi przeleciało, że to polski kapitał, który działa od lat 80-tych.
    Ty masz młody PESEL, więc Ci to dynda, ale mnie nie - bo ja kojarzę, kto wtedy miał kasę na kręcenie lodów.
    Jak Ci coś wpadnie- podziel się. Dzięki za cierpliwość :).
    Jak przy stole gra trzech graczy i dwóch mruga do siebie okiem i zawiera sojusz przeciwko trzeciemu, to ciężko temu trzeciemu coś ugrać. Banki i JSW odeszły od stołu zadowolone. Do końca nie jest jasne co w umowie restrukturyzacyjnej było wpisane. Jednak ja na miejscu banków zawarłbym w niej odpowiednie instrumenty nacisku. JSW też ma trochę oleju w głowie i wiedziało co zadowoli banki. Wystarczyło przeczytać kilka komunikatów podanych do publicznej wiadomości. Gdyby kontrahent się krzywił i chciał więcej, to w ostateczności ja na miejscu JSW poza naciskaniem poprzez banki postawiłbym mobilny punkt rekrutacyjny i jak nie firmę, to brałbym ludzi. Skoro to firma usługowa, to przejmując kapitał ludzki przejąłbym to o co mi chodzi. JSW miało kiedyś spółeczkę SiG, którą rozparcelowali, ale mógłby powstać SiG 2 i efekt byłby podobny. Kopek zostałby na lodzie, bo poza brakiem nowych kontraktów byłyby kiepskie widoki na skończenie aktualnych. Oczywiście przejmując spółkę w ruchu ma się wszystko poukładane, ale ja myślę, że kosztem mniejszym niż 205 baniek dałbym radę poukładać podobną spółkę w rok.
    TDJ jako spółka nie notowana na gpw mniej mnie interesuje. O wiele bardziej interesuje mnie Tauron :) i w szerszym kontekście cała energetyka.
  • dalbis Autor: ~kk [31.182.164.*]
    Witam,
    po co ta panika ?
    Sam Dalbis w raporcie z 2016 wyceniany jest na 29,5 MLN.
    Wrzućcie na luz , bo rąbią wam wodę z mózgu

pozkk
  • Re: dalbis Autor: ~kk [31.182.164.*]
    Tak na dokładkę, to udziały w KTBS wycenione były w tym raporcie na niecałe 13 MLN

kk
  • Re: dalbis Autor: ~luke [31.178.149.*]
    Pierwsze słyszę o KTBS. Co to w ogóle jest? Jakim sposobem kopek ma tam udziały, skoro się nimi nie chwali w raportach okresowych?
    Co do Dalbisu, to pytanie kto wyceniał i jaką metodą? W 1kw 2018 r. przychodów z usług górniczych było w Polsce niecałe 49 mln. Gros z tego generował PBSz. Kilka mln może przypadło na Dalbis. Niech ma kilkanaście mln przychodu rocznie na 5% marży, to wychodzi mniej jak mln zysku netto rocznie. Wycenić na 30 mln ja bym nie wycenił.
  • Re: do końca... Autor: ~andrzej [37.47.136.*]
    Weryfikacja posta. Prawdopodobnie jutro będzie obrona kursu przed dalszymi spadkami. Z rana przewiduje dalsze spadki ale po południu kto wie co może się wydarzyć.
  • Teraz oddaja ci co kupili powyzej 1.10 Autor: ~Jarek [193.200.83.*]
    Pomalu ludzie sie niecierpliwia i oddaja coraz nizej.
    Za male zainteresowanie spolka wiec spekula tu rzadzi niestety :(
    Mysle by dokupic po 90 groszy I zaryzykowac
  • Re: Teraz oddaja ci co kupili powyzej 1.10 Autor: ~jędruś [5.184.11.*]
    teraz to szybki powrót na 2,5 i zacznie się mijanka z famurem
  • Re: Teraz oddaja ci co kupili powyzej 1.10 Autor: ~Barakuda [79.184.235.*]
    3,5 - 4,0
  • Re: do końca... Autor: ~andrzej [5.172.255.*]
    ....tygodnia czyli do piątku jeszcze lekkie wzrosty i niestety po południu przewiduje spadki na najbliższy tydzień znowu w okolice 0.90
  • Re: do końca przyszłego tygodnia 3 zł Autor: ~adam [89.64.22.*]
    a ty znowu pijesz po 21.00...
[x]
PRIMETECH -0,99% 0,27 2024-03-27 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.