• Skup akcji Autor: ~Nowicjusz [109.125.238.*]
    Był ten skup akcji uchwalony w zeszłym roku zamiast dywidendy? Miał być do końca czerwca 2018....
  • Re: Skup akcji Autor: ~takijeden [83.8.197.*]
    zaraz się zacznie skup akcji.

Wystarczy spojrzeć na chętnych po lewej stronie i porównać z wykresami z prawej

http://mojeinwestycje.interia.pl/gie/prof/spolki/notowania?wlid=4780

• Re: Skup akcji Autor: ~wykres [78.28.34.*]
    Dnia 2018-06-20 o godz. 16:01 ~takijeden napisał(a):
    > zaraz się zacznie skup akcji.

lubię twe wpisy - wciąż potrafisz rozbawić... :)

https://www.youtube.com/watch?v=W29_EUnst9c

gdyby był skup, byłaby o tym mowa w komunikatach...

ale przynajmniej te linki (strony dostępne bez logowania i abonamentu) warto poczytać i wyciągnąć wnioski, dlaczego jest, jak jest...

https://www.stockwatch.pl/forum/wpisy-1548p21_ABCDATA.aspx

https://www.bankier.pl/wiadomosc/ABC-DATA-S-A-Zakonczenie-Programu-Skupu-Akcji-Wlasnych-7243773.html

http://www.abcdata.com.pl/files/reports_stock/2017_03_21__rb_7__rekomendacja_zarzdu_w_sprawie_niewypacania_dywidendy.pdf

https://strefainwestorow.pl/artykuly/analizy/20171110/3-plusy-i-3-minusy-w-wynikach-abc-data-po-iii-kw-2017-roku

Dnia 2018-06-20 o godz. 16:05 ~wykres napisał(a):
    > gdyby był skup, byłaby o tym mowa w komunikatach.

Też lubię Twoje wpisy.

Czy dzisiejsza AT coś nowego wnosi:

https://invst.ly/7spz-
    Dnia 2018-06-20 o godz. 16:11 ~takijeden napisał(a):

> Czy dzisiejsza AT coś nowego wnosi

nie

Dnia 2018-06-20 o godz. 16:17 ~wykres napisał(a):
    > Dnia 2018-06-20 o godz. 16:11 ~takijeden napisał(a):
    >
    > > Czy dzisiejsza AT coś nowego wnosi
    >
    > nie
    >
    DZIĘKUJĘ

Dlaczego ustawiają po 800 sztuk po prawej?

1,93PLN 800szt. 09:29:17 itd

http://mojeinwestycje.interia.pl/gie/prof/spolki/notowania?wlid=4780&ks=1

dla zwabiania drobnicy - rzucanie zanęty niewielkim wolumenem...
    dokładniej: wrzucanie i zdejmowanie zleceń dla pozorowania popytu

czasem to widać w tzw. migotaniu zleceniami...

nigdy tego nie robiłeś ani nie widziałeś na innych spółkach?

Dnia 2018-06-20 o godz. 16:32 ~wykres napisał(a):
    > dla zwabiania drobnicy - rzucanie zanęty niewielkim wolumenem...
    > dokładniej: wrzucanie i zdejmowanie zleceń dla pozorowania popytu
    >
    > czasem to widać w tzw. migotaniu zleceniami...
    >
    > nigdy tego nie robiłeś ani nie widziałeś na innych spółkach?
    >
    Pozorowanie popytu dla zwabiania drobnicy ...... dużą ilością zleceń sprzedaży? Hmmmmmmmmmmmmmmm

Zanęta to wg mnie duża ilość zleceń kupna o 1, 2 , 3 grosze niżej.

Dnia 2018-06-20 o godz. 16:56 ~takijeden napisał(a):
    > Pozorowanie popytu dla zwabiania drobnicy ...... dużą ilością zleceń sprzedaży? Hmmmmmmmmmmmmmmm
    >
    > Zanęta to wg mnie duża ilość zleceń kupna o 1, 2 , 3 grosze niżej.
    >

to nie jest duża ilość zleceń, tylko jedno zlecenie - zdejmowane i wstawiane co chwilę...

krótko musisz być na gp w, a przynajmniej na dacie, skoro zanętę dla zwabiania kapitałodawców tak rozumiesz...

ale jeszcze kilka miesięcy obserwacji daty i trochę lektury (także moich wpisów, choć niekoniecznie(, to sporo się nauczysz o tym, co dzieje na kursie i transakcjach daty...

podejrzewam, ze jesteś jednym z tych, co cieszą się z podbitki jedną lub 10 akcjami, jakie często bywają na close daty...

bo do naiwnych jest kierowane takie rysowanie świeczek i wskaźników...

a ty to potem ładnie rysujesz i myślisz, że kreski świeczki mówią wszystko o kursie spółki...
    w rzeczywistości - wykres dzienny, wielkość i częstotliwość transakcji, dominacja transakcji kupna lub sprzedaży (umiesz je chociaż odróżnić?), szybkość i wielkość transakcji następujących po sobie - to jest wiedza pozwalajaca racjonalnie i sceptycznie interpretować zdarzenia giełdowe...

napiszę coś serio, bez ironii, i przyjmij to samokrytycznie bez urazy:
    sprawdź definicje (a nawet i grafikę) dwóch słów: fideizm oraz pareidolia

nie podaję ich, by się popisywać, ze je znam, ale byś rozważył, czy czasem w swych inwestycjach nie kierujesz się wiarą (we wzrosty) bez racjonalnie krytycznego dystansu oraz czy czasem nie dopatrujesz się (np. w wykresach) czegoś, czego tam nie ma...
    jeśli chcesz mieć porządne podstawy do merytorycznej oceny obecnych fundamentów, giełdowego wizerunku daty oraz zagrożeń dla kursu - sugeruję przeczytanie podanych wyżej linków

tam jest (bez)cenna spora wiedza do rozumienia oraz interpretacji teraźniejszości daty...

możesz przeczytać, bo warto, ale nic musisz...
  • Re: Skup akcji Autor: ~takijeden [83.20.176.*]
    Dnia 2018-06-20 o godz. 17:30 ~wykres napisał(a):

> możesz przeczytać, bo warto, ale nic musisz...

POCZYTAŁEM

ABC DATA
    Autor:                  ~wykres [78.28.34.*]                    2018-06-15 12:31

Ilona Weissukończyła Wydział Nauk Ekonomicznych i Zarządzania Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu.

================================

BORYSZEW
    Autor:             ~fff [78.28.34.*]                     2018-01-29 15:49

IMPEXMETAL
    Autor:             ~ftr4 [78.28.34.*]                     .........................

Roman Karkosik urodził się w Czernikowie koło Torunia, obecnie mieszka w pobliskim Kikole.

Sądzę, że wymienione osoby nie przeszkadzały Tobie w prowadzeniu biznesu w okolicy Torunia.

POZDRAWIAM
    znów mnie rozbawiłeś i mylisz się... :)
    i nie znalazłeś nawet 1/10 tego, co i gdzie pisałem czy piszę... :)
    nawet przez moment zamierzałem ci podrzucić, gdzie i co mógłbyś poczytać, ale...
    nie będę ci ułatwiał życia :)

nieważne, szukaj sobie dalej, jak będziesz chciał ... :)

a skoro zamiast merytorycznego wpisu o dacie (nie ukrywam, liczyłem na niego po lekturze podanych linków)
    wypowiadasz tylko fantazje, że to - iż piszę (pisałem) o różnych spółkach - ma oznaczać, że prowadzę jakiś biznes w okolicach Torunia, to trudno mi będzie teraz traktować cię jako partnera do merytorycznego dialogu...

nie rozumiem, po co traciłeś czas na takie bzdety zamiast pogadać, strategiach i taktykach inwestowania, AT czy AF...

napisałeś - zapewne we własnym przekonaniu niby dowcipnie - ale co miało z tego wyniknąć?
    rozumiem, że próbowałeś być dowcipny, lecz twoja teza jest równie trafna jak to, gdybym napisał, że jesteś rybakiem z Zakopanego albo góralem z Kołobrzegu... :)

dotąd naprawdę traktowałem cię dotąd poważnie i myślałem, iż wreszcie dołączysz tu do tych nielicznych, z którymi można pogadać rzeczowo o dacie...

• Re: Skup akcji Autor: ~Waterloo [188.146.164.*]
    O, wróciłem zajrzeć, co tam u was :) Sprzedałem jakis czas temu akcje i na razie nie zamierzam wracać. Widzę, że nadal to samo piekiełko.
    Jeśli dobre wiadomości nie ciągną akcji do góry, to należy je sprzedać, bo inaczej coś pewnie jest nie tak z biznesem.
    Dnia 2018-06-20 o godz. 22:44 ~Waterloo napisał(a):
    > O, wróciłem zajrzeć, co tam u was :) Sprzedałem jakis czas temu akcje i na razie nie zamierzam wracać. Widzę, że nadal to samo piekiełko.
    > > Jeśli dobre wiadomości nie ciągną akcji do góry, to należy je sprzedać, bo inaczej coś pewnie jest nie tak z biznesem.

cześć, mar... :)
    dla wielu faktycznie tu wciąż jest piekiełko rozczarowania i niepewności, zwłaszcza gdy widzą, jak wielkie wolumeny są nieustannie wywalane, a popytu wciąż nie widać...

co tu jest nie tak z biznesem wg ciebie?... masz jakiś pomysł?
    ja wciąż upieram się przy swoim - poza kontrolą skarbówki (plus sprawy z larkiem i zaiksem) oraz brakiem kupca na datę (od MCI) nie widzę innych ważnych przyczyn (choć słaba ta nasz a gpw od dawna)

ale czy znasz inną spółkę poza datą, gdzie po CZTERECH KOLEJNYCH dywidendach były tylko spadki, a teraz, właśnie jeszcze PRZED DYWIDENDĄ, jest dystrybucja i ewakuacja, jakiej dotąd tu nie było?...

jak sądzisz - co i kiedy Czechowicz zdecyduje z datą?...
  • Re: Skup akcji Autor: ~chriss99 [77.255.85.*]
    Witam,
    Jestem laikiem, ale mam kilka akcji daty, ponieważ uznalem to w zesżłym roku za ciekawą lokalizację kapitału.
    To że wywalają widać, ale zawsze też musi być druga strona żeby kupić, a skoro data nie leci jakoś nba łeb na szyję po -20%, więc niech mi ktś powie kto kupuje te akcje. Duźi gracze, którz podpomują kurs o kilka groszy i sprzedają z mały zyskiem i znowu w dól i od nowa??
    Pozdrawiam

Dnia 2018-06-21 o godz. 09:55 ~chriss99 napisał(a):
    > Witam,
    > Jestem laikiem, ale mam kilka akcji daty, ponieważ uznalem to w zesżłym roku za ciekawą lokalizację kapitału.
    > To że wywalają widać, ale zawsze też musi być druga strona żeby kupić, a skoro data nie leci jakoś nba łeb na szyję po -20%, więc niech mi ktś powie kto kupuje te akcje. Duźi gracze, którz podpomują kurs o kilka groszy i sprzedają z mały zyskiem i znowu w dól i od nowa??
    > Pozdrawiam
    >

spójrz na to tak:
    wyobraź sobie, że masz od 5 lat np. 700 K akcji i widzisz, że od lat ta inwestycja nie przynosi ci zysków, tylko kapitał topnieje z dnia na dzień...

najpierw czekasz i liczysz na odbicie pod dywidendę i dobre wyniki, ale... tak sie nie dzieje

inni nie widzą w spółce potencjału do wzrostu i rynek od dawna omija spółkę, nie ma napływu nowych inwestorów, którzy wierzyliby w spółkę i widzieli szansę na wzrost kursu i zarobek

z czasem patrzysz, jak inni powoli wychodzą z tej inwestycji keszując jakiś zysk (o ile takowy mieli), a inni zawczasu tną straty i przenoszą kapitał na inne walory

ty zaś ze swym wielkim pakietem wciąż jednak jesteś w spółce i czekasz na Godota, który ma odmienić twój los...

twoja cierpliwość okazuje się nietrafiona strategią - kurs nie rośnie i nie zarabiasz, a dywidendy nawet nie wyrównują strat, jakie pojawiają się na spadkach po odcięciu dywidend...

co wiec robisz?

zaczynasz kombinować - jak tu wyjść z waloru...
    pekacem wywalić nie możesz, bo nie dasz rady (widły, zawieszenie notowań, spadek na groszówki, wypad z indeksu, zagrożenie przejścia na 2 fixy itp.)

możesz więc tylko tak kombinować, by upychać w rynek, co się da i ratować kasę...

a robisz to tak, jak widać - podbijasz kurs o grosz lub więcej, przemielisz walorem dla pozorowania popytu (i tu jest pułapka, bo wielu nie odróżnia mielenia walorem od faktycznego handlu) wolumenem kilku kilo po to, by zwabić kogoś na kupno, a potem (jak się uda) wywalić kilkanaście lub nawet kilkadziesiąt kilo...

jak się uda - przy większych wolumenach nawet możesz na takich kółeczkach trochę zarobić

mielenie walorem jest tu więc grą na czas i na zwabianie kapitałodawców...

a do tego trzeba mieć dużo (najlepiej nie swojej, ale powierzonej) kasy i dużo akcji...

i tak tu ta zabawa trwa od lat, gdy kilka fundów łyknęło plotkę o tym, ze MCI chce drogo sprzedać datę i liczyły na szybki duży zarobek...

ale chętnych na datę nie było ani jednego (nie było nie tylko listu intencyjnego, ale nawet plotki o plotce, że ktoś konkretny chce kupić od MCI udziały w dacie), a potem była rezygnacja poprzedniego prezesa (bez absolutorium!), potem np. nowy wice od spraw finansowych zrezygnował po miesiącu pracy, a potem pojawiła się kontrola skarbówki, która trwa do dziś, pojawiły się też roszczenia larka i zaiksu itd. itp...

a teraz zadaj sobie pytanie: jaką miałeś wiedzę o spółce, gdy ja kupowałeś, i czy przypadkiem nie wszedłeś w ten walor pod wpływem myślenia życzeniowego i zaklinania rzeczywistości, bo WYDAWAŁO CI SIĘ, że to dobra inwestycja...
  • @ chriss Autor: ~wykres [78.28.34.*]
    Dnia 2018-06-21 o godz. 09:55 ~chriss99 napisał(a):
    > Witam,
    > Jestem laikiem, ale mam kilka akcji daty, ponieważ uznalem to w zesżłym roku za ciekawą lokalizację kapitału.
    > To że wywalają widać, ale zawsze też musi być druga strona żeby kupić, a skoro data nie leci jakoś nba łeb na szyję po -20%, więc niech mi ktś powie kto kupuje te akcje. Duźi gracze, którz podpomują kurs o kilka groszy i sprzedają z mały zyskiem i znowu w dól i od nowa??

dzisiejsza sesja była odpowiedzią na twe pytanie i zarazem egzemplifikacją tego, co ci wyżej odpisałem...

im bliżej dywidendy, tym MOCNIEJ wywalają...
    co tu ma nastąpić, że jest taka nasilająca się dystrybucja?
    to już ósma sesja, gdzie realizuje się formacja podwójnego (a właściwie - poczwórnego) szczytu...

http://at.biznesradar.pl/01181ea866acd655848e78185b2fb211.png
    być może dziś lub lada dzień na close zacznie ustawiać więcej sprzedających, którzy przejrzeli na oczy i zobaczyli, ze te podbitki 1 czy 10 akcjami służą tylko rysowaniu świeczek pod zwabianie i skarmianie naiwnych na kolejnej sesji...
[x]
ABCDATA 0,00% 1,43 2019-07-22 13:14:45
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.