• KONKURS MINI MAX - czerwiec ( II kw. 2018 ) Autor: zosia3005 [165.225.64.*]
    Witam ,
    Zapraszam do udziału w  kolejnej edycji Konkursu MINI MAX ( FW20 ).
    Podkreślam , że to ZABAWA , zasady są bardzo uproszczone w stosunku do możliwości gry na prawdziwym rachunku  więc uzyskany wynik nie przesądza o tym jak uczestnik radzi sobie w realnych warunkach.  Niemniej mam  nadzieję , że transakcje uczestników konkursu zaprowadzą nas w dłuższym terminie do pożytecznych wniosków i wypracowania przydatnych nawyków.
    Trzecia edycja konkursu  to II kwartał 2018 – podajemy  wyniki po każdym miesiącu , ale kwartał rozliczymy narastająco . 
    CEL na cały kwartał to wynik : + 60 punktów netto .
    Wyniki podajemy w tabelce , którą utworzył i prowadzi Amiki .

Zapraszam serdecznie , życzę powodzenia i dobrej ZABAWY !

ZASADY:
    1. Gramy 1 kontraktem ( można mieć tylko 1 otwartą pozycję ) , depo 3500 (samo odnawialne - w razie straty uzupełnia się samo ) 
    2. CEL - podwojenie kapitału , czyli uzyskanie w roku 100 % zysku , czyli (dla uproszczenia) 200 punktów rocznie , czyli 20 punktów miesięcznie , aby gracz miał w tej "normie" 2 miesiące wolne od gry . 
    3. Każdy uczestnik może w miesiącu kalendarzowym wykonać maksymalnie 6 transakcji .
    4. Transakcje muszą być zgłaszane z wyprzedzeniem w stosunku do realnie biegnących notowań .
    5. Transakcje zgłoszone w czasie tej samej minuty , co notowania rzeczywiste ( w tym SL ) uznajemy za zrealizowane .
    6. Zasadniczo dążymy do powtarzalnych wyników w celu ( 20 punktów netto w miesiącu ) ale rozliczamy je narastająco , więc nawet jeśli w danym miesiącu nie będzie żadnej transakcji albo nawet strata - można to nadrobić w następnych .

OTWIERANIE POZYCJI
    7. Zgłaszamy w takiej formie jak w normalnych zleceniach , czyli operujemy K=kupno , S=sprzedaż a z kolejności otwarcia i zamknięcia pozycji wyniknie czy to pozycja krótka czy długa .
    8. Uczestnik otwierając transakcję może zgłosić SL ( dowolny i nie trzeba tego robić od razu - byle z wyprzedzeniem w stosunku do notowań ) .
    9. Zgłoszonego zlecenia SL  NIE można modyfikować .
    10. Każde zlecenie otwarcia pozycji można anulować ALE jest to równoznaczne z wykorzystaniem 1 transakcji.
    11. Każde zlecenie otwarcia pozycji można modyfikować ALE jest to równoznaczne z anulowaniem transakcji i równoczesnym zleceniem otwarcia nowej pozycji ( kolejnej transakcji ) .
    12. Niezrealizowane zlecenie otwarcia pozycji traci ważność na koniec sesji i jest równoznaczne z wykorzystaniem 1 transakcji .

ZAMYKANIE  POZYCJI 
    13. Otwartą pozycję trzeba zamknąć aby otworzyć następną.
    14. Zlecenie zamknięcia pozycji można złożyć w dowolnym czasie ( oczywiście z wyprzedzeniem w stosunku do notowań ).
    15. Zlecenie zamknięcia pozycji ( w tym TP ) można 1 raz zmodyfikować ;  zlecenie zamknięcia pozycji ( TP ) MOŻNA ANULOWAĆ co jest równe wykorzystaniu 1 dostępnej modyfikacji dla zlecenia zamknięcia , jednocześnie Amiki oznaczy jakoś uczestnikowi pole TP ( np. kolorem ). Natomiast uczestnik musi dać nowe zlecenie zamknięcia  najpóźniej do końca miesiąca lub wygaśnięcia serii ( zależnie co wypada wcześniej ) w przeciwnym razie pozycja zostanie zamknięta i rozliczona po ostatnim kursie miesiąca lub serii.SL - nie można modyfikować . 
    16. Otwarta pozycja , która nie została zamknięta ( w tym wskutek SL ) lub zrolowana na następny miesiąc , zostanie zamknięta i rozliczona przy wygasaniu danej serii kontraktów . 
    17. Wynik każdej transakcji pomniejszamy o 1 pkt ( prowizja ) .

PRZYPADKI SZCZEGÓLNE
    18. Można złożyć zlecenie otwarcia pozycji w formie widełek np. K 2400 + S 2450 o ile w chwili zlecenia  rzeczywiste notowania są pośrodku ( tj np. 2420 ) , która wartość wystąpi jako pierwsza – taka pozycja zostanie otwarta a druga „strona” widełek ulega unieważnieniu , NIE staje się automatycznie zleceniem TP . 
    19. Można zgłosić po 17.00 np. o 17.04 zlecenie pojedyncze lub podwójne ( odwrócenia pozycji  tj. 2S lub 2L ) po cenie ustalonej na fix  ALE UWAGA - jeśli w notowaniach rzeczywistych od godz. 17.04.00 do zamknięcia NIE będzie już żadnej transakcji -  wówczas zlecenie zamknięcia  ( 1 ) przechodzi na dalsze sesje a jednoczesne zlecenie otwarcia nowej pozycji ( drugie - przy podwójnym )to utrata kolejnej transakcji ( wyjątkowo przed zamknięciem bieżącej – taki przypadek szczególny ).
    20. Zasadniczo można składać  zlecenia PKC na otwarcie lub zamknięcie . Dla zleceń w toku sesji odbiegających od aktualnego kursu w realu ( w rodzaju PKC ) , przyjmujemy zasadę : dla zleceń S niższych niż pojawią się w realu będzie brany najniższy kurs w minucie zlecenia a dla zleceń L wyższych - najwyższy w realu w minucie zlecenia.
    21.  Inne przypadki nietypowe – będą rozstrzygane jak się pojawią i dopisywane do tej listy .
    22. Staramy się rozliczać transakcje zgodnie z regulaminem i notowaniami rzeczywistymi – ale mogą zdarzyć się pomyłki lub błędy – prosimy uczestników o ich zgłaszanie jak najszybciej .
    Gdyby ktoś , mimo wyjaśnień niezgodności na wątku ,nie zgadzał się jednak z rozliczeniem – prosimy przedstawić na dowód kopię lub link do notowań w czasie rzeczywistym gdzie można sprawdzić datę , dokładny czas ( co do sekundy ) i kurs .
    23. Czasem , w nietypowych przypadkach , uczestnicy Konkursu muszą zaakceptować doraźne rozstrzygnięcia „jury” tj. Amiki i moje ( lub innych kolegów, którzy być może dołączą do "jury" ) – bo nie możemy utknąć .
  • Re: KONKURS MINI MAX - czerwiec ( II kw. 2018 ) - Tabela. Autor: emeryt_giełdowy [83.11.134.*]
  • otwieram L pkc Autor: 7777777777777 [212.59.234.*]
    zapomniałem zrolować pozdro
  • Re: otwieram L pkc Autor: tresor [89.64.59.*]
    Cześć,

czy mój wynik w tabeli jest aby na pewno poprawnie wpisany w czerwcu? Miałem zdaje się 166 zysku przed zamknięciem tej ostatniej pozycji, więc po odjęciu 137 pt coś mi powinno zostać. Zresztą w majowej części jest wpisany zysk pozostały 29pt, a w czerwcu już go gdzieś wsiorbało ;). Proszę o weryfikację. Nie wiem, czy problem dotyczy tylko mnie, czy coś się źle przekleiło w całej tabeli.

Pozdro
  • L 2164 Autor: ostry- [83.30.173.*]
    poproszę
  • otwieram Autor: jaczu [79.189.124.*]
    1X L 2164
    Pozdrawiam
  • błąd formuły Autor: amikip [83.6.76.*]
    dziękuje za wykrycie błędu i przepraszam - był błąd w formule, w pośpiechu robiłem wczoraj tabelkę na czerwiec metodą copy-paste i nie wszystko uaktualniłem
    teraz powinno już być ok ale będę wdzięczny za wszelkie uwagi
    pozdrawiAM -
  • Re: błąd formuły Autor: tresor [89.64.59.*]
    Oki doki, dzięki
  • S po 2154 Autor: bialy_kruk [82.19.235.*]
    jw
  • L 2156 Autor: maks2350 [37.47.173.*]
    jw
  • S po 2356 Autor: maks2350 [37.47.173.*]
    jw.
  • otwieram S po 2160 Autor: zosia3005 [159.205.166.*]
    S po 2160
  • L 2165 Autor: roman17 [78.10.93.*]
    pozdrawiam
  • S2171 Autor: emeryt_giełdowy [83.11.136.*]
    jw.
  • S 2189 Autor: yntelygent [89.64.11.*]
    chcę
  • S 2193 Autor: amikip [83.6.76.*]
    może wejdzie
  • zamykam i otwieram Autor: jaczu [79.189.124.*]
    2X S 2212
    PZDR
  • Re: zamykam i otwieram Autor: 7777777777777 [83.27.240.*]
    2*S po 2239
  • Re: zamykam i otwieram Autor: tresor [89.64.60.*]
    Zamykam PKC
  • close 2237 Autor: ostry- [83.30.0.*]
    dziękuję
  • fw20 Autor: dr_wig [31.2.112.*]
    Witam,dlaczego mam zamknietą pozycje i rozliczone -81pkt?
  • koniec miesiąca Autor: amikip [79.185.111.*]
    konkurs jest w formule miesięcznej, zatem na koniec miesiąca pozycje są rozliczane aby ustalić wynik
    jeżeli ktoś nie chce zamykać pozycji to ją roluje,co nie zmienia wyniku miesięcznego ale pozostawia pozycję
    pod koniec każdego miesiąca Zosia o tym przypomina
    jeżeli przegapiłem zlecenie rolowania pozycji to proszę o link do posta i natychmiast to zweryfikuję

p.s. o tym wszystkim można przeczytać w regulaminie
  • Re: fw20 Autor: zosia3005 [178.37.200.*]
    Bo nie dałeś dyspozycji przeniesienia pozycji na czerwiec ( rolowania ).

Przy tej okazji stwierdzam , że w punkcie 16 Regulaminu , brakuje zapisu ,
    który jest w punkcie 15 :
    "Natomiast uczestnik musi dać .... zlecenie zamknięcia  najpóźniej do końca miesiąca lub wygaśnięcia serii ( zależnie co wypada wcześniej ) w przeciwnym razie pozycja zostanie zamknięta i rozliczona po ostatnim kursie miesiąca lub serii.:

Pkt 16 powinien brzmieć :
    16. Otwarta pozycja , która nie została zamknięta ( w tym wskutek SL ) lub zrolowana na następny miesiąc , zostanie zamknięta i rozliczona po ostatnim kursie miesiąca lub przy wygasaniu danej serii kontraktów ( zależnie co wypada wcześniej ).

Dotychczas wydawało się , że mimo niezbyt precyzyjnego zapisu ta sprawa jest jasna dla uczestników .
    Uczestniczysz w Konkursie od początku a pod koniec stycznia był taki komunikat :

UWAGA - KOMUNIKAT dot. zakończenia miesiąca ( ROLOWANIE ) Autor: zosia3005 [165.225.64.*] 2018-01-24 14:23
    Zakończenie miesiąca 
    Dla osób mających otwartą pozycję na koniec miesiąca  – jest następujący wybór :
    albo zamknąć PKC po kursie na zamknięciu ostatniej sesji w miesiącu 
    albo tylko rozliczyć po tym kursie dla potrzeb podsumowania miesięcznego wyniku ( wówczas bez potrącania prowizji ) zachowując otwartą pozycję na nowy miesiąc jako rozpoczętą transakcję nr 1 - wtedy kurs otwarcia = kurs zamknięcia ostatniej sesji poprzedniego miesiąca .
    UWAGA – DOMYŚLNE zakończenie miesiąca to zamknięcie otwartych pozycji PKC ( z naliczeniem prowizji ) .
    Jeśli ktoś chce zatrzymać  otwartą pozycję i przenieść ją ( zrolować ) na nowy miesiąc musi to wyraźnie zgłosić NAJPÓŹNIEJ na ostatniej sesji miesiąca  do godziny 17.04 włącznie .
    UWAGA – zgłoszenie otwarcia ostatniej pozycji w miesiącu można złożyć  najpóźniej na  ostatniej sesji do godziny 17.04 włącznie  ALE ewentualne przeniesienie ( o ile otwarcie po zgłoszonym kursie się zrealizuje – wg zasad Regulaminu pkt. 19 )  na nowy miesiąc  również trzeba zgłosić najpóźniej do godz. 17.04 włącznie.

Prosiłeś w styczniu o rolowanie , więc ta zasada jest Ci znana :

Re: rolowanie Autor: dr_wig [37.7.96.*] 2018-01-31 09:48
    Witam,
    poproszę o zrolowanie.

Dla jasności - od następnego miesiąca poprawię punkt 16.

• Re: fw20 Autor: dr_wig [77.115.205.*]
    Witam,
    zgadzam się z regulaminem i opcja rolowania na koniec miesiąca jest mi znana.
    We wtorek 29 maja wysłałem posta z dyspozycjąrolowania i wyjechałem na długi weekend.
    Przeczytałem zielone literki że post dotarł na forum i na tym sie skończyła moja czujność.
    Pamietasz Zosiu że ostatnio dwukrotnie moje posty w dziwny sposób znikały i tylko dzieki twojej obecności on-line na forum zdążyłaś je przeczytać.
    Nie mnie oceniać ale w ciągu kwartału mamy w realu 1 rolowanie,a w konkursie jak nie jest po naszej mysli mysimy wykonać ich 4.
    Mam propozycję żeby rolowanie było samoistne,chyba ze jest inna wola uczestnika i zgłosi ją na forum.
    To tylko zabawa,ale punktów szkoda.....
  • Re: fw20 Autor: zosia3005 [165.225.64.*]
    @dr_wig
    Nie wiem jaka jest przyczyna , ale znikają tylko Twoje , niektóre posty,
    przykro mi ale tego o rolowaniu nie widziałam - może należałoby to wyjaśnić ?!
    Proponuję abyś napisał do Bankiera ( na dole strony są zakładki "KontakT" i "Zgłoś błąd" )
    o wyjaśnienie powodu usunięcia oraz - przywrócenie tego posta .
    Zdarzało się , że Bankier po takim zgłoszeniu przywracał posty.

Jeśli post bedzie przywrócony - o ile Amiki sie zgodzi - będziesz miał wybór
    czy tą pozycję uznać za zrolowaną , czy sytuacja zmieniła się na tyle , że już nie chcesz,

Niezaleznie od tego - każdy , w dowolnym czasie , może dać dyspozycję
    rolowania ostatniej , nie zamkniętej pozycji w miesiącu - na miesiąc następny
    do odwołania . Nic nie stoi na przeszkodzie , były już takie przypadki .
    Pozdrawiam

PS
    Przepraszam ale mam taką klawiaturę , że dość często
    nie wchodzą mi "ogonki" w literkach ą , ę

• zamykam 2255 Autor: roman17 [78.8.135.*]
    odpoczynek
  • Re: zamykam 2255 Autor: dr_wig [77.115.205.*]
    @zosia

Nigdy nie korespondowałem z Bankierem i nie wiem gdzie mam odebrać wiadomość zwrotną.
    Czy Twoja propozycja napisania i jej ewentualne efekty są wynikiem autopsji ,czy też tylko tak sobie wyobrażasz pożadek administracyjny na forum?
    Wysłałem taką wiadomość do działu zgłaszania błędów i zastanawiam się czy tam kogoś obchodzi lakoniczne "witam-roluje"

• Re: Autor: zosia3005 [165.225.64.*]
    @dr_wig
    Pisałam tam ze 2 razy , ze skutkiem ( np. nie mogłam pisać , bo nie pokazywała mi sie wcale formatka postu )
    Jestes zalogowany więc odpowiedź dostaniesz na swój adres mailowy - albo wprost zobaczymy na watku Twój post , tylko trzeba zagladać też na watek majowy .

• Re: Autor: dr_wig [77.115.205.*]
    Dziękuję Zosiu
  • otwieram Autor: pikami [165.225.80.*]
    S pkc.
    Ja też zapomniałem się zrolować dlatego popieram pomysł dr. wig o automatycznym rolowaniu na przyszły miesiąc.Jakby nie to miałbym dobry zysk.
  • Re: Autor: tresor [89.64.59.*]
    poproszę S po 2277
  • Re: Autor: tresor [89.64.59.*]
    I jeszcze SL założę na 2285
  • S 2279 Autor: yntelygent [89.64.10.*]
    Właśnie chciałem złożyć takie zlecenie, a tu widzę, że już jestem zaopatrzony w S.
    Trochę Bankier mnie zwiódł, bo w momencie wysyłania tamtego posta otworzyła mi się informacja "bad gateway", zaniechałem zlecenia i ponownej próby wysłania. Uznałem, że post nie został wysłany. Miałem więc w świadomości b/p w konkursie.
    A tu niespodzianka.
  • Re:) Autor: dr_wig [77.115.205.*]
    @zosia

Otrzymałem odpowiedź od redakcji Bankiera:
    " Witam,
    Z przykrością muszę poinformować, że niestety nie jesteśmy wstanie znaleźć Pana wpisu."

Pozdrawiam 
    Zespół Bankier.pl,

W związku z powyższym rezygnuję z dalszego uczestnictwa w konkursie ponieważ obsługa forum wypacza rywalizację.
    Nie do końca również fortunna jest opcja obowiazkowego zgłaszania rolowania,bardziej proste byłoby rolowanie z automatu,chyba ze ktoś inaczej zleci.
    Ta forma zmniejsza pracę komisji,oraz czujność uczestników.
    Uważam,że o pozycji w tabeli konkursu powinny decydować trafne decyzje kupna i sprzedaży,nie zaś to czy ktoś zdąży czy nie w porę się zrolować ,lub czy jego posty są usuwane,"znikające" co wcześniej w moim przypadku dostrzegłaś.

Wszystkim uczestnikom konkursu życzę dużego wyczucia rynku również w realnych inwestycjach.
  • S 2279 Autor: roman17 [87.105.137.*]
    pozdrawiam
  • @dr_wig Autor: zosia3005 [77.255.82.*]
    Jest mi bardzo przykro .
    Cóż , bywają różne sytuacje na które nie mamy wpływu.
    Ty jesteś niezadowolony bo Twój post się nie pojawił a Yntelygent - bo się pojawił .
    W obu przypadkach piszecie że były oznaki iż będzie inaczej.
    Nie mamy na to wpływu .

Zawsze podkreślam , że gra w konkursie jest znacznie trudniejsza niż w realu.
    Na marginesie , mimo licznych trudności dr_wig ma obecnie + 150 punktów
    czyli 50 % więcej niż cel na półrocze ( cel roczny + 200 pnktów ) .
    Yntelygent ma + 625 ... heh ...

Zachęcam abyś nie przekreślał udziału w Konkursie
    Twoja rubryczka w Tabeli jest , możesz włączyć się w dowolnej chwili
    i pokazać , że mimo różnych trudności dajemy radę ... :-))
    No i przecież to zabawa .. w realu jest o wiele łatwiej .

Co do rolowania - powtarzam , każdy uczestnik może
    w każdej chwili dać taka dyspozycję - automatycznego rolowania do odwołania.
    NA TEMAT ROLOWANIA NAPISZĘ JESZCZE , może w czasie weekendu .

Pozdrawiam i zachęcam do dalszej zabawy, czyli
    biegu z przeszkodami ..... po zwycięstwo !
  • automatyczne rolowanie na koniec miesiąca Autor: amikip [194.29.163.*]
    wydaje się warte rozważenia oby tylko nie pojawiły się wtedy głosy: nie chciałem rolować tylko zapomniałem zamknąć albo co gorsza zamknąłem ale post zniknął
    a może znalazłby się inny sposób zawierania transakcji - pewniejszy
  • Re: automatyczne rolowanie na koniec miesiąca Autor: zosia3005 [77.255.82.*]
    To jest sytuacja 50/50 ... przyjęliśmy koncepcję domyślnego zamykania
    a rolowania na życzenie ..
    jeśli domyślne będzie rolowanie ,a zamykanie na życzenie to
    w gruncie rzeczy będzie identycznie tyle , że ..... odwrotnie .
    Problemy pozostaną te same - jak zauważyłeś .

Oczywiście możemy nad tym oraz nad pewniejszym sposobem
    zawierania transakcji podyskutować do końca czerwca
    i wprowadzić zmiany od nowego półrocza .
  • Re: automatyczne rolowanie na koniec miesiąca Autor: pikami [178.235.180.*]
    Dnia 2018-06-07 o godz. 13:55 zosia3005 napisał(a):
    > To jest sytuacja 50/50 ... przyjęliśmy koncepcję domyślnego zamykania
    > a rolowania na życzenie ..
    > jeśli domyślne będzie rolowanie ,a zamykanie na życzenie to
    > w gruncie rzeczy będzie identycznie tyle , że ..... odwrotnie .
    > Problemy pozostaną te same - jak zauważyłeś .
    >
    > Oczywiście możemy nad tym oraz nad pewniejszym sposobem
    > zawierania transakcji podyskutować do końca czerwca
    > i wprowadzić zmiany od nowego półrocza .

Moim zdaniem nie będzie identycznie. Rolowanie powinno być zgłaszane tylko przy zmianie serii.Zmiana miesiąca nie wpływa na nic i nie powinno być nic zgłaszane. Pozycje nie zamknięte na koniec mies. przechodzą automatycznie na następny.Do rozliczenia miesiąca przyjmuje się kurs z fix ostatniej sesji.Nowy mies zaczyna się ceną z rozliczenia poprzedniego.Wtedy nie ma żadnych problemów ze znikającymi postami czy że ktoś zapomni.Mam nadzieje,że skumaliście o co mi chodzi ;)
  • Re: automatyczne rolowanie na koniec miesiąca Autor: tresor [89.64.59.*]
    Pomysł genialny w swej prostocie ;)
  • Re: automatyczne rolowanie na koniec miesiąca Autor: zosia3005 [78.10.149.*]
    Odniosę się do tego w czasie weekendu , ale od razu chce podkreślić , że potoczne określenie "rolowanie" w odniesieniu do zmiany serii NIGDY nie było w Konkursie automatyczne . Aby przenieść się na nową serię , należy zamknąć pozycje na serii bieżącej ( lub zaczekać aż sama wygaśnie ) i otworzyć pozycję na nowej serii - tak jak robi się to w realu .
    O ile "rolowanie" z miesiąca na miesiąc nie zmienia niczego w pozycji uczestnika ( zamkniecie =otwarcie ) i możemy przyjąć , że robimy to automatycznie ( sprawa do ustalenia ) , to automatyczne rolowanie na nowa serię wiązałoby się najczęściej ze zmianą o kilkanaście a czasem kilkadziesiąt punktów bo jest duża różnica w bazach serii starej i nowej . Dlatego każdy uczestnik konkursu tak jak gracz w realu - sam wybiera sobie czas kiedy przeniesienie na nową serię uważa za korzystne . W realu więksi gracze już zaczęli się rolować .
  • Re: automatyczne rolowanie na koniec miesiąca Autor: pikami [178.235.180.*]
    Zmiane serii można pominąć bo tak naprawdę rozchodzi się o "rolowania" miesięczne.W realu nikt sobie nie zawraca głowy końcem miesiąca-jak chce to zostawia a jak nie to zamyka.Mam nadzieję,że moja propozycja dotycząca "miesięcznic" zostanie zaakceptowana przez jury konkursu.
  • @Zosia3005: Rolowanie jest potocznym pojęciem zamykania i otwierania Autor: emeryt_giełdowy [83.11.227.*]

Dnia 2018-06-08 o godz. 16:11 zosia3005 napisał(a):
    > Odniosę się do tego w czasie weekendu , ale od razu chce podkreślić , że potoczne określenie "rolowanie" w odniesieniu do zmiany serii NIGDY nie było w Konkursie automatyczne . Aby przenieść się na nową serię , należy zamknąć pozycje na serii bieżącej ( lub zaczekać aż sama wygaśnie ) i otworzyć pozycję na nowej serii - tak jak robi się to w realu .
    > O ile "rolowanie" z miesiąca na miesiąc nie zmienia niczego w pozycji uczestnika ( zamkniecie =otwarcie ) i możemy przyjąć , że robimy to automatycznie ( sprawa do ustalenia ) , to automatyczne rolowanie na nowa serię wiązałoby się najczęściej ze zmianą o kilkanaście a czasem kilkadziesiąt punktów bo jest duża różnica w bazach serii starej i nowej . Dlatego każdy uczestnik konkursu tak jak gracz w realu - sam wybiera sobie czas kiedy przeniesienie na nową serię uważa za korzystne . W realu więksi gracze już zaczęli się rolować .

pozycji.
    Poniżej cyt. rozmowę z amikip na czacie tabelki Mini Max w dniu dzisiejszym.

"Pikami oddał dokładnie to co usiłowałem przekazać w rozmowie z Zosia3005, napisałem Tobie dzisiaj i chciałem napisać na forum w ramach dyskusji."
    oraz
    "Jest inny sposób, ale ma wadę o której pisałeś na forum. Chodzi o zdefiniowanie pojęć rolowanie - zamykanie pozycji oraz przyjęcie założenia, że posiadanie pozycji, co której nie zgłoszona została dyspozycja zamknięcia jest zamykana i jednocześnie rolowana na następny miesiąc. Przeczytałem regulamin i mogę podjąć się jego zmiany w kierunku, który wykluczyłby sytuacje o których pisał dr WIG i yntelygent."
    Jest prawdą, że raz w kwartale (III Wiedźmy) będziemy mieli do czynienia z tzw. rolowaniem pozycji (zamykaniem - otwieraniem) związanym z wymianą serii. W tym przypadku hasło "ROLOWANIE" musi uczestnik zasygnalizować. Swoją drogą jak patrzę jak wygląda aktualne notowanie serii U i M to z tym tzw. "Rolowaniem" w warunkach konkursu byłby bardzo ostrożny.

@Pikami & tresor - propozycja
    "Moim zdaniem nie będzie identycznie. Rolowanie powinno być zgłaszane tylko przy zmianie serii.Zmiana miesiąca nie wpływa na nic i nie powinno być nic zgłaszane. Pozycje nie zamknięte na koniec mies. przechodzą automatycznie na następny.Do rozliczenia miesiąca przyjmuje się kurs z fix ostatniej sesji.Nowy mies zaczyna się ceną z rozliczenia poprzedniego.Wtedy nie ma żadnych problemów ze znikającymi postami czy że ktoś zapomni.Mam nadzieje,że skumaliście o co mi chodzi ;)"

jest prosta i nie budzi wątpliwości.
    Też lubię stosować proste rozwiązania, a nie budować skomplikowane nowe definicje "DOBROWOLNEGO 4 letniego PRZYMUSU" uczestnictwa w PPK, które proponują pokoleniu 20-40+ aktualnie rządzący politycy.

• @EmGi , @Amiki Autor: zosia3005 [78.10.149.*]
    Dobrze , skoro tak jest większości wygodniej - będę wdzięczna jeśli Amiki zmieni odpowiednio Regulamin .
    Jednak uważam , że tylko w odniesieniu do pozostawiania pozycji z miesiąca na miesiąc .
    Będzie to zgodne z grą w realu .
    U nas konieczność zamykania miesiąca wywodzi się od miesiąca testowego ( wrzesień 2017 ) .
    W IV kw. 2017 wprowadziliśmy możliwość przenoszenia pozycji ( rolowania) na życzenie ( zgłoszenie ) i tak już zostało .
    Ale rzeczywiście automatyczne przenoszenie będzie bliżej realiów.

Rolowanie na nową serię , każdy uczestnik musi wykonać sam
    co jest zgodne z zasadami w realu i Regulaminem - nie widzę tu pola do
    automatycznego rolowania .
  • Propozycja zmiany Regulaminu Konkursu MINI MAX - Zamykanie pozycji Autor: emeryt_giełdowy [83.11.227.*]
    Dotychczasowe brzmienie Regulaminu:
    ZAMYKANIE  POZYCJI 
    13. Otwartą pozycję trzeba zamknąć aby otworzyć następną.
    14. Zlecenie zamknięcia pozycji można złożyć w dowolnym czasie ( oczywiście z wyprzedzeniem w stosunku do notowań ).
    15. Zlecenie zamknięcia pozycji ( w tym TP ) można 1 raz zmodyfikować ;  zlecenie zamknięcia pozycji ( TP ) MOŻNA ANULOWAĆ co jest równe wykorzystaniu 1 dostępnej modyfikacji dla zlecenia zamknięcia , jednocześnie Amiki oznaczy jakoś uczestnikowi pole TP ( np. kolorem ). Natomiast uczestnik musi dać nowe zlecenie zamknięcia  najpóźniej do końca miesiąca lub wygaśnięcia serii ( zależnie co wypada wcześniej ) w przeciwnym razie pozycja zostanie zamknięta i rozliczona po ostatnim kursie miesiąca lub serii.SL - nie można modyfikować . 
    16. Otwarta pozycja , która nie została zamknięta ( w tym wskutek SL ) lub zrolowana na następny miesiąc , zostanie zamknięta i rozliczona przy wygasaniu danej serii kontraktów . 

Proponowana zmiana:
    ZAMYKANIE  POZYCJI 
    13. Otwartą pozycję trzeba zamknąć, aby otworzyć następną.
    15. Zlecenie zamknięcia pozycji ( w tym TP ) można 1 raz zmodyfikować ;  zlecenie zamknięcia pozycji ( TP ) MOŻNA ANULOWAĆ co jest równe wykorzystaniu 1 dostępnej modyfikacji dla zlecenia zamknięcia , jednocześnie Amiki oznaczy jakoś uczestnikowi pole TP ( np. kolorem ).

16. Rozliczenie miesiąca konkursowego oraz rozliczenie wygasających serii kontraktów.
    1/ Każdy uczestnik w związku z miesięcznym i kwartalnym rozliczaniem wyników konkursu może najpóźniej do końca miesiąca złożyć zlecenie zamknięcia pozycji (w tym w skutek SL). Nie złożenie zlecenia zamknięcia pozycji na koniec miesiąca powoduje tzw. "automatyczne ROLOWANIE" pozycji. Rolowanie polega na zapisaniu wartości kontraktu na koniec miesiąca i na początek następnego miesiąca.
    2/ Raz na trzy miesiące w związku z wygasaniem serii kontraktów (tzw. 3 wiedźmy) uczestnik konkursu jest zobowiązany do złożenia zlecenia zamknięcia lub zrolowania pozycji. Brak takiej dyspozycji powoduje obligatoryjne zamknięcie posiadanej pozycji konkursowej i zapisanie w tabeli wartości kontraktu na koniec dnia rozliczenia serii.

17. Wynik każdej transakcji pomniejszamy o 1 pkt ( prowizja ).
  • Re: Propozycja zmiany Regulaminu Konkursu MINI MAX - Zamykanie pozycji Autor: zosia3005 [81.219.170.*]
    Myślę , że można to uprościć.
    moja propozycja jest następująca :

ZAMYKANIE  POZYCJI 
    13. Otwartą pozycję trzeba zamknąć, aby otworzyć następną.
    15. Zlecenie zamknięcia pozycji ( w tym TP ) można 1 raz zmodyfikować ;  zlecenie zamknięcia pozycji ( TP ) MOŻNA ANULOWAĆ co jest równe wykorzystaniu 1 dostępnej modyfikacji dla zlecenia zamknięcia , jednocześnie Amiki oznaczy jakoś uczestnikowi pole TP ( np. kolorem ). 
    16. Otwarta pozycja , która nie została zamknięta do końca miesiąca , będzie rozliczona po ostatnim kursie dla potrzeb podsumowania miesięcznego wyniku ( bez potrącania prowizji ) i automatycznie przeniesiona na następny miesiąc jako rozpoczęta transakcja nr 1 ( kurs otwarcia = kurs zamknięcia ostatniej sesji poprzedniego miesiąca ) . Każda otwarta pozycja zostanie ostatecznie zamknięta i rozliczona przy wygasaniu danej serii kontraktów . 

Myślę , że w powyższym tekście zawarte są sugerowane zasady.

Pominęłam kwestię automatycznego rolowania pozycji z serii na nowa serię, ponieważ
    jak napisałam wyżej - jestem temu przeciwna , bo :
    - w realu nie ma takiej opcji , każdy robi to sam zamykając pozycję na serii bieżącej i otwierając na nowej
    - gdybyśmy nawet chcieli wdrożyć taka możliwość - należałoby opracować cały regulamin rolowania serii
    no bo jak to zrolować ? po jakim kursie ?
    w ostatniej godzinie , czasem są ogromne skoki kursu zwłaszcza nowej serii ,
    która też może różnic się bardzo na otwarciu w poniedziałek od zamknięcia w piątek.
    Ogromne ryzyko dla uczestnika + możliwe trudności ze zgłoszeniem dyspozycji na forum w ostatniej godzinie.

Uważam , że tak jak to jest w realu - każdy powinien na nową serię przenieść się sam.
    Niektórzy koledzy już to dzisiaj robili.

Co Wy na to ??!
  • zamykam 2254 Autor: roman17 [159.205.6.*]
    od poniedziałku w górę
  • zamykam Autor: pikami [178.235.180.*]
    po 2251
  • formularz zleceń Autor: amikip [194.29.163.*]
    Zosiu, w niedzielę ok. południa, wysłałem zmodyfikowany formularz zlecenia
  • Zapytanie Autor: ostry- [178.215.207.*]
    Mozna juz otworzyc pozycje na nowej serii?
[x]
FW20 -0,81% 2 810,00 2025-09-05 17:04:58
Brak wiadomości dla danej spółki
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.