Dnia 2018-06-08 o godz. 16:11 zosia3005 napisał(a):
> Odniosę się do tego w czasie weekendu , ale od razu chce podkreślić , że potoczne określenie "rolowanie" w odniesieniu do zmiany serii NIGDY nie było w Konkursie automatyczne . Aby przenieść się na nową serię , należy zamknąć pozycje na serii bieżącej ( lub zaczekać aż sama wygaśnie ) i otworzyć pozycję na nowej serii - tak jak robi się to w realu .
> O ile "rolowanie" z miesiąca na miesiąc nie zmienia niczego w pozycji uczestnika ( zamkniecie =otwarcie ) i możemy przyjąć , że robimy to automatycznie ( sprawa do ustalenia ) , to automatyczne rolowanie na nowa serię wiązałoby się najczęściej ze zmianą o kilkanaście a czasem kilkadziesiąt punktów bo jest duża różnica w bazach serii starej i nowej . Dlatego każdy uczestnik konkursu tak jak gracz w realu - sam wybiera sobie czas kiedy przeniesienie na nową serię uważa za korzystne . W realu więksi gracze już zaczęli się rolować .
pozycji.
Poniżej cyt. rozmowę z amikip na czacie tabelki Mini Max w dniu dzisiejszym.
"Pikami oddał dokładnie to co usiłowałem przekazać w rozmowie z Zosia3005, napisałem Tobie dzisiaj i chciałem napisać na forum w ramach dyskusji."
oraz
"Jest inny sposób, ale ma wadę o której pisałeś na forum. Chodzi o zdefiniowanie pojęć rolowanie - zamykanie pozycji oraz przyjęcie założenia, że posiadanie pozycji, co której nie zgłoszona została dyspozycja zamknięcia jest zamykana i jednocześnie rolowana na następny miesiąc. Przeczytałem regulamin i mogę podjąć się jego zmiany w kierunku, który wykluczyłby sytuacje o których pisał dr WIG i yntelygent."
Jest prawdą, że raz w kwartale (III Wiedźmy) będziemy mieli do czynienia z tzw. rolowaniem pozycji (zamykaniem - otwieraniem) związanym z wymianą serii. W tym przypadku hasło "ROLOWANIE" musi uczestnik zasygnalizować. Swoją drogą jak patrzę jak wygląda aktualne notowanie serii U i M to z tym tzw. "Rolowaniem" w warunkach konkursu byłby bardzo ostrożny.
@Pikami & tresor - propozycja
"Moim zdaniem nie będzie identycznie. Rolowanie powinno być zgłaszane tylko przy zmianie serii.Zmiana miesiąca nie wpływa na nic i nie powinno być nic zgłaszane. Pozycje nie zamknięte na koniec mies. przechodzą automatycznie na następny.Do rozliczenia miesiąca przyjmuje się kurs z fix ostatniej sesji.Nowy mies zaczyna się ceną z rozliczenia poprzedniego.Wtedy nie ma żadnych problemów ze znikającymi postami czy że ktoś zapomni.Mam nadzieje,że skumaliście o co mi chodzi ;)"
jest prosta i nie budzi wątpliwości.
Też lubię stosować proste rozwiązania, a nie budować skomplikowane nowe definicje "DOBROWOLNEGO 4 letniego PRZYMUSU" uczestnictwa w PPK, które proponują pokoleniu 20-40+ aktualnie rządzący politycy.