Serdecznie Pozdrawiam Wybitnego Specjalistę Giełdowego , który dziś ok. 10 godz. wywalał kilka tysięcy akcji po 183,20 zł Zapewne to analityk któregoś TFI lub inny zarządzający cudzymi pieniędzmi - to nie boli - prawda?
widac, ze ktos zbija kurs ale robi to optymalnie znaczy ponad 180, a co odbije pod 190 to znowu. inaczej bylibysmy duzo wyzej, a wyglada na to ze spieszy mu sie przed dywidenda.
Dnia 2018-05-23 o godz. 13:27 ~BBB napisał(a): > Dnia 2018-05-23 o godz. 13:06 ~kierowca napisał(a): > > możesz wyjaśnić, czemu miałby iść w górę PO dywidendzie? chyba raczej w dół będzie szedł > > Dlaczego ma iść w dół? Będzie jednodniowe odcięcie, rzecz oczywista, ale potem to już wszystko w rękach Boga i partii..
Nie wiem co i która partia ma do tego (to akurat nie jest państwowa firma. A będzie szło w dół, bo tu obroty są żadne, kurs nie skacze z dnia na dzień, jak na pańśtwowych spółkach - to komu się będzie chciało mrozić kasę przez rok, i czekać na dywidendę?
Dnia 2018-05-23 o godz. 14:45 ~konrado24 napisał(a): > beda raporty to znowu bedzie nadzieja na duza dywidende a do tego nowe kontrakty wiec czemu mialoby spadac?
no bo jak teraz nie rośnie pod chyba największa dywidendę (procentowo) dostępną aktualnie na giełdzie, to jak ma rosnąć potem? Szczególnie, ze wiadomo, że kolejna dywidenda będzie raczej niższa (ze względu na rosnące koszty płac i materiałów)
W sumie to nie wiadomo z czego się cieszyć, duża ilość kontraktów podpisanych w latach ubiegłych to tylko kłopot. Prawie całość to publiczne, waloryzacja będzie praktycznie zerowa. Może coś wybłagają od Generalnej i PLK, ale nie będzie to zgodne z prawem. Inni też mogli złożyć "zaniżoną" ofertę wiedząc, że dostaną dopłatę. Trudna sprawa. Prywatni inwestorzy w życiu nic nie dopłacą. Będzie bieda. Poczekamy na II kw i III kw, ale nie będzie wyżej. Po 28.05 powoli w dół, na poziom 150/140 zł, niestety chyba dużo złych kontraktów..
Akurat o kontrakty Budimexu bym się nie martwił. Biorą wybiórczo i raczej wysokomarżowe. Są bezpieczni finansowo. Stare kontrakty zamykali w 2017/18. Rynek się wali bo dużo firm schodzi z budów. Rząd będzie musiał coś z tym zrobić ( kolejna spec ustawa) bo nie wykorzystamy unijnej kasy. Czytałem, że sprawę rozliczania bez uwzględniania ponadprzeciętnego obiektywnego wzrostu kosztów ( mat. i rob.) skierowano do trybunału europejskiego ( chyba arbitrażowy).
Dnia 2018-05-22 o godz. 12:10 ~dw napisał(a): > Serdecznie Pozdrawiam Wybitnego Specjalistę Giełdowego , który dziś ok. 10 godz. wywalał kilka tysięcy akcji po 183,20 zł Zapewne to analityk któregoś TFI lub inny zarządzający cudzymi pieniędzmi - to nie boli - prawda?
Z Dobrodzieja się śmiejesz.Ja z chęcią jakbym go spotkał to bym mu piwko postawił :) Swoją drogą za dużo nie oddał. Wszyscy się czaili. Fajna sesja. Uśmiałem się trochę.