• Wielki powrut Kłerkósa Autor: ~kłerkós [46.170.197.*]
    Insiderzy kupują Kłerkósa, rodziny insiderów kupją Kłerkósa, FIZy Kłerkósa skupują Kłerkósa, Pewnie inwestycje w Serinusa i podejrzaną o bycie zorganizowaną grupą przestępczą z prezesem Unified Factory dają nadzieję na świetlaną przyszłość. A tak poważnie, to wygląda dla mnie, że płytkość polskiej giełdy stała się pułapką dla Kłerkósa. Coraz więcej ludzi ufało Kłerkósowi, Kłerkós w coraz dziwniejsze rzeczy inwestował i się skakowało. Trzeba by znowu zmniejszyć zarządzane aktywa lub pójść w świat, a czy Kłerkós kompetencje ma, to ja nie wiem, a aktywa muszą być duże, żeby straty z Getbacku w kilka lat nadrobić. Dr. Hab. Bótchek coś na pewno wymyśli.

• Re: Wielki powrut Kłerkósa Autor: ~Mimi [91.192.165.*]
    Odpływy są gigantyczne. Zyski topnieją. Akcjonariusze pytają czego mają płacić za obligacje chociaż nigdy nie dostali dywidendy. Qrs ma poważny problem. Może Buczek zamiast akcji powinien kupować jednostki udziałowe? To by aktywa skoczyły i by spółka zarabiają więcej.
  • Re: Wielki powrut Kłerkósa Autor: ~Kłerkós [46.170.197.*]
    Ja tu wręcz przy ostatnich zakupach analogię z Ganta widzę. Tam inwestowana przepływy z działalności w pożyczki dla akcjonariuszy, którzy kupowali ganta licząc na wzrost kursu. Tu najwidoczniej inwestuje się w Kłerkósa pieniądze klientów TFI Kłerkósa. Może Dr. Hab. Bótschek wie coś więcej i wszystko to okaże się dobrą inwestycją, ale jak można chcieć być akcjonariuszem czegoś, co będzie przejmowało każdą stratę wygenerowaną przez nietrafione inwestycje klientów TFI. No i jak pisałem, rodzi się pytanie. Czy Bótschki mieli sami obligacje Getbacku, których pozbyli się w tak niecny dla akcjonariuszy Kłerkósa sposób?

No i wyniki Getbakó wstępne mamy. Jak Dr. Hab .Bótschek słusznie przewidywał, wyniki za czwarty kwartał powinny być jeszcze dobre, a tu w Q4 ponad miliard straty i w całym roku około miliard straty z utworzonych rezerw. Mamy więc ujemne kapitały Getbakó. Dr. Hab. Bótcshek na poziomie analitycznym zrównał się chyba z Mgr. Konkolefskim, z którym polemizował, oczywiście tylko w mojej opinii się z nim zrównał.
    Ciekawe czy Kłerkós rezerwy utworzy i ujemne kapitały też pokaże?
  • Re: Wielki powrut Kłerkósa Autor: ~AXA [83.28.244.*]
    Osobniku "Kłerkós", obserwuję Cię od dłuższego czasu i zastanawiam, ile straciłeś ?
    Jak masz akcje to je sprzedaj - jak nie - to co robisz na tym forum ?
    Błazenada i tyle.
    Akcji nie mam z powodów, które tak "błazeńsko" opisuję. To nie jest jednak forum akcjonariuszy, lecz forum o giełdzie i spółce. Zainteresowało mnie, gdy prezes Buczek zdecydował się na wrzucenie prawie 90 mil. potencjalnych strat w bilans spółki, której nie jest jedynym właścicielem. Potem posłuchałem wywiadu o Getbacku i Q4, w którym powoływał się na analizy analityków Quercusa, że wyniki Getbacku za Q4 powinny być dobre. Dane o portfelu Quercusa są powszechnie dostępne.
    Reasumując, być może dla dobra spółki Quercus było przniesienie strat z obligacji z Getback, bo Quercus nie miałby już klientów. Nie było to jednak dobre dla bilansu i mniejszościowych Quercusa, bo wielkość strat jest trudna do oszacowania. Prezes Buczek mówi o maksymalnej stracie na Getbacku w wielkości zdaje się kilkunastu milionów, ale mówi też o zysku Getback w Q4, a jest ponad miliard straty.
    Spółki portfelowe każdy może oceniać sam, ale Quercus nie ma dużo pracowników, więc istnieje prawdopodobieństwo, że Ci sami ludzie, co w Getback ładowali, decydują o zakupie innych spółek.
    Mieliśmy hossę, cześciowo napędzaną przez napływ do różnych TFI dodatkowych funduszy. Na ile inwestycje Quercusa są trafione pokaże nadchodząca bessa.
    Jeżeli straty z Getbacku załadowano w bilans Quercusa, dlaczego zakładać, że nie będzie tak w przyszłości z innymi stratami?

Dlatego Quercus stał się dla mnie tylko na potrzeby tego forum Kłerkósem, a Prezes Buczek Dr. Hab. Bótschkiem. W życiu realnym nie potrafię ocenić go jako człowieka, bo go nie znam, jednak po jego ostatnich wywiadach sam nie ładowałbym pieniędzy w jego TFI. Z dębu zrobiła się tu dla mnie osika.
    Jedno jest pewne, Dr. Hab. Bótschek ma na tym forum wielu fanów i propagonistów, a każda negatywna informacja nie jest negowana tutaj kontrargumentami, tylko pytaniami, czy akcjonariuszem się jest, czy też, że bzdury się pisze, bo się na spadki nagania, aby kupić.

Ja tego czegoś nie kupię nigdy, niezależnie od cen.

Myślę, że czas pokaże, kto miał racje. Jako osobnik Kłerkós żegnam się definitywnie z tym forum.

• Re: Wielki powrut Kłerkósa Autor: ~AXA [83.28.244.*]
    W końcu napisałeś coś sensownego.

Owszem - prawdą jest, że Buczek dał ciała z obligami GBK (innym problemem jest także to, że GBK okazał się wałkiem - na skalę którą trudno było przewidzieć - wielu zarządzających i niegłupich managerów dało by się nabrać)
    Ale prawdą jest też to, że aby ratować fundusz przed odpływem kapitału - wykonał jedyny możliwy ruch - usunął z bilansu toksyczne pozycje. I zrobił to w sposób, w jaki większość zarządzających na jego miejscu by nie była w stanie - pokrywając część strat z własnych funduszy. W ten sposób odbudował częściowo zaufanie ludzi, którzy powierzyli mu pieniądze.
    Doprowadził do ustabilizowania kursu i zahamował odpływ kapitału (nie pytaj skąd wiem - zobaczysz za miesiąc),

Pozdrawiam
[x]
QUERCUS -1,75% 11,20 2025-09-23 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.