• historia Yawalu Autor: ~ferster [83.4.82.*]
    Ponieważ widzę pewne podobieństwa, opowiem skróconą historię tej spółki. Przed ogłoszeniem wezwania wycena spółki była utrzymywana na skandalicznie niskim poziomie. Z oczywistych powodów. Wezwanie ogłoszono w okolicach 5 zł/akcję, co odpowiadało wycenie ok. 1.5 c/z!!!
    Po czym udało się wycofać spółkę z giełdy. Po zniesieniu dematerializacji spółka dalej kupowała swoje akcje po 5,99 zł. W międzyczasie wyszło na jaw że, główny udziałowiec posiada kilkanaście spółek na cyprze, bahamach itp, które mają udzialy w Yawalu. W bieżącym roku ogłoszono wykup przymusowy. Wycenę przeprowadził biegły i wycenił akcje na 21+ zł. Uważamy że ta cena jest jeszcze 50% za niska, ale już godziwa.
    Podsumowując: w 2015 roku można było kupić dowolną ilość za 5-6 zł. w 2018 otrzymać 21 zł.
    Mogą tu i na Borku dziać się dziwne rzeczy. Jest szansa na zarobek ale dużo trzeba odwagi.
  • Re: historia Yawalu Autor: ~flcn [37.47.4.*]
    Na spółkach Romana nic dziwnego się nie dzieje. Roman kupuje spółka dołuje. IPX będzie skupował swoje akcje ale powoli. W tym roku skupi akcje z Unibaksu i to wszystko. Bez skupu przy pomocy kilku pakietów kurs zejdzie do ceny jakiej będzie chciał Roman. Skupi ile będzie chciał i ponownie opchnie IPX. Tak zarobi miliony bez dywidendy. Reszta obejdzie się smakiem czekając na wartość godziwą akcji.
  • Re: historia Yawalu Autor: ~zp [83.19.191.*]
    pozostaje kwestia ustalenia widełek skupu akcji; dotychczasowe 2,00-4,00 czy sprawdzą się Twoje przepuszczenia 4,60-4,80 ?
    sadzę, że po wynikach za I kw w końcu podadzą co "wymyślili" a może lepiej co ustalili z RK; BRS ma przedział do 30,00
    BRS to nie IPX. Różnica polega na tym że w BRS akcjonariuszem jest Roman a w IPX Romana nie ma.

10.05 wynik I kw. Będą dobre jak zawsze. 4.4 wróci bo od od siebie czyli Unibaksu trzeba odkupić po dobrej cenie
  • Re: historia Yawalu Autor: ~waren [83.151.39.*]
    Ty w ogóle się orientujesz. Roman posiada 58,3 % w impexie. Pozostali co posiadają to drobnica taka jak ty a większą część posiada z drobnicy Boryszew którego głównym akcjonariuszem jest Roman 62,98%. nie wiem czemu drobnica oddaje za bezcen, chyba że Roman spekuluje,. Moja teoria spiskowa brzmi tak: Roman skupi za pośrednictwem BRS wszystkie akcje z rynku impexu, umorzy je, i za grosze BRS go wchłonie żeby wykazać się większymi aktywami. Żeby sprzedać zewnętrznemu podmiotowi i wycofać z giełdy BRS.
    Do waren
    Jakbyś trochę poczytał to byś nie musiał tworzyć teorii spiskowych.

IPX zgodnie z uchwałą ma skupić do 75 mln sztuk akcji własnych. Tak więc BRS nie wyda na akcje IPX już ani złotówki. Przejmie spółkę za jej kasę. Sprawdzony model przejęć stosowany przez Romana spod Torunia.
  • Re: historia Yawalu Autor: ~waren [82.139.133.*]
    może bym poczytał, nie wie co ty czytasz może coś polecisz. Bo ja wyczytałem że ma umorzyć 10 milionów akcji z e 190. Ty piszesz że ma skupić 75 mln, a ja się pytam za co i od kogo. sam Roman posiada ponad ma około 100 mln impx, boryszew posiada około 18 -20 mln, przed umorzeniem, czyli cały free float to jest około 38% to jest około 72mln, jeśli Boryszew ma 11% Impexmetalu, a po dzisiejszym umorzeniu akcji własnych, Roman kontroluje dalej oczywiscie wszystko, to Boryszew zaczyna go kontrolować prawnie i aktywa Boryszewa się zwiększają, żeby móc sprzedać część Boryszewa zewnętrznemu podmiotowi a za uzyskane środki zrobić przymusowy wykup BRS i wyjść z giełdy.
    Polecam czytać raporty giełdowe ;) Najlepiej ze zrozumieniem.
    I polecam nauczyć się liczyć bo to się przydaje w spekulacjach giełdowych.
  • Re: historia Yawalu Autor: ~dred [78.28.34.*]
    jeśli masz rację, udowodnij merytorycznie, że warren myli się
  • Re: historia Yawalu Autor: ~waren [83.151.39.*]
    Czytać umiem liczyć też, ale jak się pomyliłem to pokaż w którym miejscu, lubię się uczyć i porażkę wezmę na klatę. Podaj mi swój scenariusz impexu.
    Dnia 2018-05-09 o godz. 18:07 ~waren napisał(a):
    > Czytać umiem liczyć też, ale jak się pomyliłem to pokaż w którym miejscu, lubię się uczyć i porażkę wezmę na klatę. Podaj mi swój scenariusz impexu.

popieram
  • Re: historia Yawalu Autor: ~flcn [31.0.120.*]
    :DDD
    Idą nowi czerpiący wiedzę z forów internetowych. Będzie ciekawie. Może dzień w którym oddam ostatniego IPX nadejdzie szybciej niż myślałem ? Niech nowi zbierają doświadczenia i niech zarabiają. W końcu drugiej takiej zdrowej spółki nie ma na GPW
    zachowujesz się nietaktownie, protekcjonalnie i arogancko...
    warren grzecznie poprosił cię o wyjaśnienie, ja poparłem jego prośbę, a ty co?
    uśmieszki są tu nie na miejscu w stylu "wiem, ale nie powiem"?

miej klasę i wyjaśnij sprawę rzeczowo, wskaż link itp. - w ten sposób zachowują się dorośli w kulturalnej dyskusji

daruj sobie uwagi o nowych, bo nie wiesz, kto jest po drugiej stronie i czy nie ma większej wiedzy, doswiadczenia i stażu giełdowego od ciebie oraz doceń fakt, iż inni pytają cię, bo doceniają twoją wiedzę

zamiast ironicznych komentarzy ad personam, które są tu nie na miejscu - po prostu odpowiedz rzeczowo
  • Re: historia Yawalu Autor: ~flcn [31.0.120.*]
    Do dred
    forum to nie jest miejsce wykładania zasad savoir vivre. Poza tym, jeżeli byłbyś tak spostrzegawczy jak wydajesz się być elokwentny to w tym wątku znajdziesz odpowiedzi na wszystkie pytania.

PS. Każdy kiedyś zaczynał więc jako nowemu i młodemu spekulantowi życzę dużych zysków.
    Dobra rada, czasami warto spieniężyć akcje i odpocząć od rynku
    Dnia 2018-05-09 o godz. 23:09 ~flcn napisał(a):
    > Do dred
    > > forum to nie jest miejsce wykładania zasad savoir vivre. Poza tym, jeżeli byłbyś tak spostrzegawczy jak wydajesz się być elokwentny to w tym wątku znajdziesz odpowiedzi na wszystkie pytania.
    > >
    > > PS. Każdy kiedyś zaczynał więc jako nowemu i młodemu spekulantowi życzę dużych zysków.
    > > Dobra rada, czasami warto spieniężyć akcje i odpocząć od rynku

ależ ja nie wykładam zasad dobrego wychowania - ja je stosuję i oczekuję tego od innych

czyżbym za wiele oczekiwał od ciebie w tym względzie?

nie udaję niczego ani nikogo i może nie jestem dość spostrzegawczy, więc za warrenem grzecznie poprosiłem cię o odpowiedź, bo tak jak on chciałem zweryfikować swą wiedzę o spółce z uwzględnieniem tego, o czym pisałeś, i nie rozumiem, czemu nie chcesz jej udzielić, a zamiast tego wciąż zachowujesz protekcjonalnie i nieuprzejmie

nie chcę oceniać twej spostrzegawczości, więc tylko spytam: czemu wymyślasz i wkładasz mi w usta coś, czego o sobie nie napisałem - bo czy gdzieś napisałem, że jestem nowym i młodym spekulantem?

a co do twej rady - nic nowego nie napisałeś, dla mnie to oczywista oczywistość i akurat jestem poza rynkiem, rozglądając się za ciekawymi okazjami

teraz w rewanżu ty przyjmij moją radę: szanuj innych, jeśli chcesz być szanowany...
    Szanuj czas bo nigdy nie bedziesz miał go więcej.

Jeżeli nie wiesz ile jest wszystkich akcji spółki, która cię interesuje to na pewno jesteś nowy a skoro kluczowych informacji szukasz na forum to jesteś młody.

Mogę się mylić ale raczej tak jest
    Dnia 2018-05-10 o godz. 00:21 ~flcn napisał(a):
    > Szanuj czas bo nigdy nie bedziesz miał go więcej.
    > >
    > > Jeżeli nie wiesz ile jest wszystkich akcji spółki, która cię interesuje to na pewno jesteś nowy a skoro kluczowych informacji szukasz na forum to jesteś młody.
    > >
    > > Mogę się mylić ale raczej tak jest

Tak przy porannej kawie...
    Truizmami chcesz zaimponować?
    Gdybym był próżny i zakompleksiony, pewnie to twoje pisanie, żem młody, przyjąłbym nawet jako komplement. Ale pesel, wykształcenie i doświadczenie życiowe sprawiają, iż to twoje ocenianie mnie jako rzekomo młodego mogę potraktować jedynie wyrozumiałym wzruszeniem ramion.

Idąc zaś za twoją logiką i twoim zachowaniem (tak się składa, że akurat pamiętam twoje zachowanie i posty dot. zakładania się w kwestii mającego nastąpić wg ciebie wezwania ipx, o którym napisała tu anna), też mógłbym założyć, że jesteś tylko jakimś... aroganckim synonimem warzywa na barszcz, jak napisała anna. Ale nie znam cię, tak jak ty nic nie wiesz o mnie, więc jestem bardziej powściągliwy w wyciąganiu wniosków o tobie.

Nie napisałem, że szukam kluczowych info na forum, jak mi przypisujesz. Napisałem tylko, że chcę poznać twój punkt widzenia w konfrontacji z tym, co napisał warren. Tylko tyle. A do tego służy forum. Ty zaś je traktujesz chyba jako ambonę, z której tylko - nie szanując innych - wygłaszasz swą nieomylną prawdę objawioną. I to w mega ilościach wpisów, zwłaszcza dawniej zakładanych wątkach jednopostowych.

Czy gdyby inni tak pisali, szanowałbyś ich? Postępujesz nie fair i wygląda na to, że nie umiesz się do tego przyznać. Trudno. Przejrzałem wiele stron wcześniej i widzę, iż inni wielokrotnie podobnie zwracali ci uwagę, a to świadczy, iż moje odczucia i spostrzeżenia nie są odosobnione.

Czasem warto powiedzieć jedno "przepraszam" za dużo niż o jedno za mało w źle pojętym poczuciu honoru czy urażonej ambicji.

Mylisz się co do mnie. Myliłeś się w kwestii wezwania na ipx i w innych kwestiach. Nie potępiam cię za to, bo masz masz prawo mylić się. Nie fair jest to, że mimo tego zachowujesz się arogancko oraz krytykując innych (do czego też masz prawo), nie potrafisz jednak przyjąć racjonalnie i kulturalnie krytyki dot. ciebie. Zachęcam do spędzenia choć chwili, choć jednej dłuższej chwili na autorefleksji i powściągliwości w przejawianiu protekcjonalnej impertynencji wobec innych. Spróbuj. To nie jest trudne. I warto.
    Pamiętasz moje posty sprzed 3 lat, przejrzałeś moje wcześniejsze wpisy i pytasz się o mój scenariusz dla spółki ?

Podobno nie masz akcji IPX a obserwujesz to forum od 3 lat ?

Czy aby na pewno chodzi ci o IPX ?
    Czy dred z dzisiaj to ten sam co wczoraj ?
    Dnia 2018-05-10 o godz. 08:34 ~flcn napisał(a):
    > .............

spytałem o to, o co cię spytał warren, a nie o twój scenariusz dla spółki
    owszem, obserwuję ten wątek i nie tylko ten - w kontekście całej stajni karkosikowej

znów nie odpowiadasz merytorycznie, ale ad personam, i wygląda, że z infantylnej przekory nie zamierzasz odpowiadać

trudno, masz prawo i przyjmuję to do wiadomości

EOT

Podobno znasz IPX więc przeczytaj post warena i oceń jego merytoryczną wartość samemu.

W moim poście nie ma infantylnej przekory. Są tylko proste pytania.
  • Re: historia Yawalu Autor: ~anna [109.243.50.*]
    Chyba wam ten fcln nie odpowie. On często tu pisze tak, jakby był najmądrzejszy na wątku. A gdy go złapali za rękę, że wciskał jakiś kit, jak kiedyś o wezwaniu, o które chciał się nawet zakładać, to potem szedł w zaparte. Niby jakąś wiedzę ma, ale zachowuje się jak... Jak widać. Jak coś, z czego robi się czerwony barszcz.
  • Re: historia Yawalu Autor: ~vic [46.169.101.*]
    Cała ta dyskusja to ambicjonalne bicie piany. Obaj przedstawili swoje scenariusze co losów Impexa. W tej chwili trudno ocenić , który z nich ma większe szanse.
    Boryszew oficjalnie nie informuje, o zakupach
    Impex również, jeszcze nie uchwalił warunków skupu.
    Widać nie małe obroty na spółce ale możemy tylko spekulować, skąd pochodzi popyt i podaż. Może sam Roman przerzuca akcje między spółkami. Może skupuje na spółki jak Unibax, a może któryś bank skupuje dla Romana lub jakiegoś funduszu.

Co do sporu, to zachowajcie równowagę , bo chcecie aby "flcn" podał źródła przytoczonych informacji a nie prosicie o to "waren"-a ?
    A ja też chętnie dowiedziałbym sie skąd info o umorzeniu 190 mln akcji impexu czy to ,że Roman posiada 58% akcji impexu. Wg mojej wiedzy bezpośrednio Roman nie posiada akcji Impexu, o czym pisał "flcn"

A swoją drogą,to jak na bankiera, to mamy tutaj i tak bardzo rzeczową dyskusję :)
    Za co wszystkim dziękuję
[x]
IMPEXMET 0,24% 4,22 2019-08-05 02:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.