• Jaka jest wartość akcji? Autor: ~sir [89.64.32.*]
    Czy ktoś jest w stanie odpowiedzieć na proste pytanie, zamiast pisać "Buhaha" itp.
    Skoro ta firma jest warta n-razy więcej, to czemu wycena akcji na biznesradar jest 8.1 zł? Czemu biznesradar ma aż tak zaniżoną wg. was wycenę? A może wcale nie zaniżoną, tylko akcje warte są 8 zł i kurs się urealnił, tym bardziej w takim otoczeniu jakie mamy.

Mam akcje od 2 lat (po 10), liczyłem na zysk, bo spółka ma małe zadłużenie, ciekawe portfolio, wykazuje czasem niezłe zyski, ale akcje, nie wiedzieć czemu nie chcą rosnąć. No i jeszcze ta wycena mnie zastanawia.
    Na money C/Z 10 (czyli akurat dla tej ceny), C/WK 0,37 (czyli teoretycznie powinny być warte koło 20 zł)
  • Re: Jaka jest wartość akcji? Autor: ~Kris [89.64.33.*]
    Teoretycznie powinny byc warte 20 zl. Napisales. Sam sobie wiec odpowiedziales.
  • Re: Jaka jest wartość akcji? Autor: ~sir [89.64.32.*]
    Ale przy cenie 20 miałaby C/Z prawie 30, czyli za wysoką.

A zatem te wszystkie teksty w stylu "Czemu to tak spada? Buhaha", są pisane przez jakiś niedorozwojów, którzy nie wiedzą co oznacza kilka najprostszych wskaźników? Czy ja jestem niedorozwój i nie wiem o jakiś grubym aktywie albo transakcji która się szykuje?

Coś mi się widzi, że to forum to tylko banda naganiaczy i nie ma co się sugerować ich durnymi tekstami, sugerującymi mocne zaniżenie wyceny.
  • Re: Jaka jest wartość akcji? Autor: ~US [78.10.131.*]
    Cena akcji jest taka jaką w danej chwili ludzie chcą zapłacić. MCI to spółka na hossę , której na razie nie widać. Wycena wzrasta ponad proporcjonalnie w stosunku do rynku , gdy jest hossa i spada ponad proporcjonalnie w przypadku bessy. W teorii MCI dzisiaj powinno latać po kilkanaście złotych. Giełda rządzi się jednak swoimi prawami. Są spółki, które mają dużo więcej gotówki niż wynosi ich wycena i to jest absurd totalny. Są takie , które są wydmuszkami. Np. CDP. Co się odwlecze to jednak nie uciecze.
  • Re: Jaka jest wartość akcji? Autor: ~Bialoczerwony [94.254.231.*]
    Myślisz się, Zysk za 2017r to około 130-140mln zł (na podst wycen certyfikatów) a więc przy 20zł c/z = 8
  • Re: Jaka jest wartość akcji? Autor: ~dd [89.64.55.*]
    P/BV na 31.12.2015 to 0,62
    P/BV na 31.12.2016 to 0,51 a więc -18%!!!,Dyskonto do ceny rynkowej zwiększyło się z 38% do 49%.
    P/BV na 31.12.2017 to......??? chyba będzie nowy rekord dyskonta-Brawo Panie Czechowicz!!
    http://mci.pl/content/uploads/2017/03/2016yemciprezentacjawynikowafinal.pdf
  • Re: Jaka jest wartość akcji? Autor: ~Bialoczerwony [94.254.231.*]
    NAV już około 22zł wczoraj dyskonto =0,35NAV
    Rekordowe!!!
  • Re: Jaka jest wartość akcji? Autor: ~dd [89.64.55.*]
    Webcastu mogą nie robić ale walne co do podziału zysku muszą zrobić.Tam ktoś z mniejszościowych akcjonariuszy powinien zgłosić uchwałę o odwołanie tego prezesa nieudacznika,który działa na szkodę akcjonariuszy poprzez tworzenie z roku na rok rekordowego dyskonta.Wiem szanse na odwołanie są żadne ale opozycja w Sejmie też próbuje coraz to z nowym ministrem.Taki sygnał od akcjonariuszy jest potrzebny!!
  • Re: Jaka jest wartość akcji? Autor: ~nemo [37.47.38.*]
    skad wiesz ze ten prezes nie ma powiazan z opozycja a to wsztlystko to celowe dzialanie??? ulica i zagranica!
  • Re: Jaka jest wartość akcji? Autor: ~wowa [37.47.44.*]
    Może to pralnia?mafia tak właśnie wpuszcza w rynek lewą kasę.
  • Re: Jaka jest wartość akcji? Autor: ~dd [89.64.56.*]
    Nie ma znaczenia czy ma powiązania czy nie.Dla mnie jako akcjonariusza ważne jest tylko to,że dyskonto od kilku lat rośnie a prezes nie widzi problemu.Dlatego na walnym powinien pojawić się wniosek o jego usunięcie bo działa na szkodę akcjonariuszy!!
  • Re: Jaka jest wartość akcji? Autor: ~wowa [37.47.44.*]
    Potencjalny inwestor najpierw myśli,że to super okazja,ale po głębszym zastanowieniu rezygnuje,bo nie potrafi zrozumieć,dlaczego skoro jest tak dobrze to nikt się na to nie rzuca..aha,coś tu śmierdzi,do widzenia.
  • Re: Jaka jest wartość akcji? Autor: ~białoczerwony [91.202.175.*]
    Kolega dd ma sporo racji. O ile w PEMie Czechowicz robi dobrą robotę (choć kurs PEMu słabuje, ale to dlatego ze wyniki ostatnie mieli kiepskie+ niechęć do jego osoby) to w MCI robi krecią robotę.
    Z tym, że ta krecia robota to gdy patrzymy z naszego punktu widzenia, bo już chcielibyśmy zarobić, sprzedać i zapomnieć. Natomiast z punktu widzenia samej spółki te skupowanie akcji po 0,4-0,5NAV jest bardzo korzystne.
    Tylko czy korzyść spółki przełoży się kiedykolwiek na gratyfikację dla nas??? I tu jest cały problem!!!
    Jeśli na webcaście usłyszałbym np :
    - Drogi akcjonariacie jeszcze w tym roku ciśniemy na BB ile się da bo chcemy (MCI) jak najszybciej dojść do NAV 30zł a potem już będziemy płacić dywidendę,
    albo:
    -Drogi akcjonariacie: najpierw zrobimy jeszcze jeden olbrzymi BB a potem nawet pod koniec 2018 wypłacamy dywidendę po około 2% NAV na każdą akcję
    albo:
    -Drogi akcjonariacie: Ponieważ zależy nam na zwiększaniu IRR (także BB) to chcemy zrobić skup quasi dywidendowy(a'la Quercus i CPA) i proponujemy skupić 1mln akcji po 12 zł już po wynikach rocznych, a potem po ich umorzeniu skupimy pod koniec roku kolejny 1mln akcji po 12zl( bo umarzać można tylko raz w roku obrotowym).

To byłoby ok!!! Tylko, że to raczej fantasmagorie, bardzo mało prawdopodobne. Ale jednak warto poczekać do piątku.

Z tym podejrzeniami o praniu pieniędzy, kontaktach z opozycją to panowie dajcie spokój i przestańcie pisać takie bzdety. Rozumiem rozgoryczenie i złość ale jakiś fason trzeba trzymać. Też zaczynam być zniecierpliwiony widząc co tu się dzieje.

Wystarczy wyplata dywidendy i zapowiedź, ze od teraz zawsze kiedy będą zyski takie wypłaty będą. Oczywiście rynek i tak nie zaufa od razu, bo zbyt często był wpuszczany w kanał.
    Tu widać jak dywidenda likwiduje dyskonto ( od kiedy ją ogłoszono) i żadne napompowane indeksy jakoś nie straszą:
    link

W piątek wiele się wyjaśni...
  • Re: Webcast... Autor: ~białoczerwony [91.202.175.*]
    Czyli webcastu po rocznych NIET!!!

Za to po 1Q będzie choć miało nie być...
    link 

Czyli qrwa czekanie nam sie przedłuży do 16.05..
  • Re: Webcast... Autor: ~dd [89.64.56.*]
    A ktore to spolki ze stajni Czechowicza odniosly sukces na gieldzie,PEM,ABC czy MCI?
    PS.16.05 to logiczne bo wtedy koncza sie okresy zamkniete.
  • Re: Webcast... Autor: ~jan [78.10.244.*]
    Cała stajnia T.CZ. na minusach ,a koledzy siedza jeszcze na akcjach ??? Niepojete!
    Golym okiem widac,ze nic pozytywnego w najblizszym czasie sie nie wyadarzy ,poszukiwanie optymistycznych scenariuszy jest racjonalizowaniem strachu i niepewnosci . Bialoczerwony ,jesli ja tu twoim zdaniem trolluje to ty jestes ostatnim gieldowym gamoniem.
    Kurs zmierza do 7,0? ,pomysl ile juz starciles negujac ostrzezenia ,nie tylko moje ,a przede wszystkim ignorujac zasady inwestowania i zdrowego rozsadku.
  • Re: Webcast... Autor: ~Bialoczerwony [94.254.134.*]
    Logiczne??? A co mają okresy zamknięte do webcadtu???

Brak konsekwencji nazywasz logiką?

Oto odpowiedź. pana rzecznika na moje pytanie o brak webcastu po wynikach 1Q2017r
    "Szanowny Panie,

Spółka MCI nie zaprzestała publikacji prezentacji i organizacji webcastów.

Najbliższy odbędzie się przy okazji publikacji wyników H1. Proszę zwrócić uwagę, że aktywa niepubliczne są wyceniane w trybie półrocznym – w związku z tym obecnie, nie moglibyśmy przekazać aktualizacji ich poszczególnych wartości, ponad to co było powiedziane w czasie konferencji w marcu.

Z wyrazami szacunku"

Moim zdaniem to nielogiczne i idiotyczne...
  • Re: Webcast... Autor: ~wowa [37.47.44.*]
    Najlepsze te wyrazy szacunku,humor im dopisuje
  • Re: Webcast... Autor: ~dd [89.64.57.*]
    "Logiczne??? A co mają okresy zamknięte do webcadtu???...."
    16.05 to pierwszy dzień po okresie zamkniętym i Czechowicz może od razu przejść od zapowiedzi do czynów. Ogłosi wezwanie lub bb (na dywidendę nie liczę).
  • Re: Webcast... Autor: ~białoczerwony [91.202.175.*]
    Przeczytaj mój post powyżej. Od tamtego roku MCI nie przewiduje webcastów po 1Q i 3Q więc można go zrobić po rocznym. Zwróć uwagę, że po rocznym NAV będzie wynosił około 20,50zł natomiast obecnie po 1Q już około 22zł, po za tym być może sprzedadzą Lifebrain w międzyczasie....

Więc związku żadnego to nie ma, bardziej wydaje mi się że w piątek to już i dziennikarze i oni będą na majówce. A po niedzieli tym bardziej komu by się chciało gdy będą grillować. Nawet ATM przełożył swój raport na piątek, a to przecież tylko puszczenie go w ESPI ( a jednak komu by się chciało).

Ale zobaczymy...

• Re: Jaka jest wartość akcji? Autor: ~elixir [188.123.203.*]
    T.Cz stosuje strategię Win - lose i ludzie (drobni inwestorzy) często o tym zapominają. On nigdy nie wejdzie w głębszą relacje z inwestorami, bo to wynika jego zasad etycznych które traktuje jako normę. Ta strategia stosowana od 17 lat przynosi wymierne efekty, wystarczy spojrzeć na przyrost aktywów w tym czasie.
    W tej strategii nie miejsce na współpracę, jakąkolwiek empatię, czy chęć wpoldzielenia się osiągniętym zyskiem.
    Jeżeli ktoś tego nie rozumie będzie się męczył i to długo zanim to zrozumie.

Dla mnie osobiście to zła strategia i preferuje te win-win, gdzie wszyscy są zadowoleni i osiągają wymierne korzyści dając każdy coś od siebie. Wiem ze to banał, ale w inwestycjach często się o takich zapomina. Z drugiej strony ktoś może o czymś takim nie wiedzieć i może warto przypomnieć.
    Raz jeszcze napisze jaka dywidenda ? Nie lepszy dla was byłby wzrost wartosci kursu? Nie byłoby odcięcia dywidendy, T.Cz nie zapłacił by podatku pomyślcie ...

Z tym wzrostem od 17 lat tez jakoś ciężko, dlatego niech każdy sobie odpowie jaka będzie przyszłość na tych akcjach, ale bez myślenia życzeniowego ...

• Re: Jaka jest wartość akcji? Autor: ~białoczerwony [91.202.175.*]
    Po części zgoda. MCI jest spółką wzrostową i to jest całkiem normalne że nie płaciła dywidend przez pierwsze lata działalności. Obecnie sytuacja się trochę zmieniła. Jest zwykłym funduszem LP (bez serca zarządczego PEM). Sprawdź sobie jak są notowane fundusze LP i czy płacą....Nawet na bananie spraadż jakie c/wk ma Capital Partners po ogłoszeniu skupu dywidendowego tzn sporo powyżej kursu.

Ja bynajmniej nie oczekuję wzrostu kursu. Ja oczekuję likwidacji dyskonta, które to przełoży się na wzrost kursu!!!

Poczytaj wyroki sądowe nt unikania wypłacania dywidendy:
    "W wyroku z dnia 27 marca 2013 r. wydanym w sprawie o sygnaturze I CSK 407/2012 Sąd Najwyższy stwierdził, że niewypłacenie dywidendy spółka powinna uzasadnić, a dobrym obyczajem kupieckim jest wypłata akcjonariuszowi dywidendy, jeśli pozwala na to sytuacja spółki. Dowód, że tak nie jest, że sytuacja finansowa nie pozwala na wypłatę dywidendy – obciąża spółkę. Spółka powinna też przestrzegać obietnic jej różnych organów (zarządu, rady nadzorczej) co do wypłaty dywidendy, gdyż to wynika z kolejnej zasady (obyczaju): lojalności na linii spółka-akcjonariusz. Brak wypłaty dywidendy narusza prawa majątkowe akcjonariuszy."

W 2016r faktycznie nie było zysku więc i brak dywidendy jest czymś normalnym, ale w 2017 jest mega zyski, w 2018r tęz będzie olbrzymi, Najbliższe lata wiele prawdopodobne, że będą mega zyskownymi. Do tego należy dodać trzykrotne publiczne obiecanie wypłaty dywidendy.
    Poczekamy. Czekałem tyle, poczekam jeszcze. A potem się zobaczy....

Do pozwu zbiorowego znajdą się chętni niech Cię o to głowa nie boli pnie elixir.

"Sąd Najwyższy wyraźnie wskazał, że w przypadku, gdy kondycja finansowa spółki jest dobra, dywidenda co do zasady powinna być wypłacona. Akcjonariusze większościowi nie mają całkowitej dowolności w zakresie decydowania o podziale zysku wypracowanego przez spółkę, nie mogą naruszać ani zasady równego traktowania akcjonariuszy (art. 20 k.s.h.), ani w inny sposób krzywdzić wspólników, zwłaszcza mniejszościowych. Jest to praktyka sprzeczna z prawem i podlegająca zaskarżeniu przez pokrzywdzonych akcjonariuszy. "

link 
  • Re: Jaka jest wartość akcji? Autor: ~HiperbessaMCI [78.11.78.*]
    Jak bedz organizował pozew ziorowy to kupie 10akcji i wezme w nim udział :-) tak dla zabawy z czesiem
  • Re: Jaka jest wartość akcji? Autor: ~Marta [94.254.144.*]
    Bardzo ładnie wyartykułowane ,moze teraz dotrze
  • Re: Jaka jest wartość akcji? Autor: ~Czechu [94.254.227.*]
    A może Czechowicz powinien zmienić nazwisko
[x]
MCI 2,08% 29,50 2025-10-17 17:02:30
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.