Po części zgoda. MCI jest spółką wzrostową i to jest całkiem normalne że nie płaciła dywidend przez pierwsze lata działalności. Obecnie sytuacja się trochę zmieniła. Jest zwykłym funduszem LP (bez serca zarządczego PEM). Sprawdź sobie jak są notowane fundusze LP i czy płacą....Nawet na bananie spraadż jakie c/wk ma Capital Partners po ogłoszeniu skupu dywidendowego tzn sporo powyżej kursu.
Ja bynajmniej nie oczekuję wzrostu kursu.
Ja oczekuję likwidacji dyskonta, które to przełoży się na wzrost kursu!!!Poczytaj wyroki sądowe nt unikania wypłacania dywidendy:
"W wyroku z dnia 27 marca 2013 r. wydanym w sprawie o sygnaturze I CSK 407/2012 Sąd Najwyższy stwierdził, że niewypłacenie dywidendy spółka powinna uzasadnić, a dobrym obyczajem kupieckim jest wypłata akcjonariuszowi dywidendy, jeśli pozwala na to sytuacja spółki. Dowód, że tak nie jest, że sytuacja finansowa nie pozwala na wypłatę dywidendy – obciąża spółkę. Spółka powinna też przestrzegać obietnic jej różnych organów (zarządu, rady nadzorczej) co do wypłaty dywidendy, gdyż to wynika z kolejnej zasady (obyczaju): lojalności na linii spółka-akcjonariusz. Brak wypłaty dywidendy narusza prawa majątkowe akcjonariuszy."
W 2016r faktycznie nie było zysku więc i brak dywidendy jest czymś normalnym, ale w 2017 jest mega zyski, w 2018r tęz będzie olbrzymi, Najbliższe lata wiele prawdopodobne, że będą mega zyskownymi. Do tego należy dodać trzykrotne publiczne obiecanie wypłaty dywidendy.
Poczekamy. Czekałem tyle, poczekam jeszcze. A potem się zobaczy....
Do pozwu zbiorowego znajdą się chętni niech Cię o to głowa nie boli pnie elixir.
"Sąd Najwyższy wyraźnie wskazał, że w przypadku, gdy kondycja finansowa spółki jest dobra, dywidenda co do zasady powinna być wypłacona.
Akcjonariusze większościowi nie mają całkowitej dowolności w zakresie decydowania o podziale zysku wypracowanego przez spółkę, nie mogą naruszać ani zasady równego traktowania akcjonariuszy (art. 20 k.s.h.), ani w inny sposób krzywdzić wspólników, zwłaszcza mniejszościowych. Jest to praktyka sprzeczna z prawem i podlegająca zaskarżeniu przez pokrzywdzonych akcjonariuszy. "
link