Projekt w Skawinie ma dopiero 12% zaawansowania, a to ponad 150 lokali. Kilkadziesiąt mln zł gotówki. Duży strumień gotówki wejdzie do spółki w tym roku i może być to kolejny hit w zakresie osiąganych rentowności. Mają w planach wyprzedać stanu magazynowe. Ssanie z rynku sprzyja na wysokie obroty na lokalach. 2018 może pozytywnie zaskoczyć.
Skawina to jeszcze nic. W artykule jest cisza na temat inwestycji przy ul Grzegórzeckiej (raport 14/2016 ESPI), a przecież tamta lokalizacja to dopiero będzie hit. Mija półtora roku od nabycia gruntu. Moim zdaniem w tym roku inwestycja ruszy, a wtedy o cenie akcji poniżej 100zł to będziemy mogli pomarzyć. Mówię oczywiście o cenie bez splitu:-)
Dnia 2018-03-23 o godz. 09:21 ~lolo napisał(a): > Skawina to jeszcze nic. W artykule jest cisza na temat inwestycji przy ul Grzegórzeckiej (raport 14/2016 ESPI), a przecież tamta lokalizacja to dopiero będzie hit. Mija półtora roku od nabycia gruntu. Moim zdaniem w tym roku inwestycja ruszy, a wtedy o cenie akcji poniżej 100zł to będziemy mogli pomarzyć. Mówię oczywiście o cenie bez splitu:-)
Jak ruszy ta inwestycja to nie wiem czy 200 zł będzie w zasięgu. Wróć do komunikatu o zakupie działki, zobacz na skalę inwestycji na Grzegórzeckiej. Na tej inwestycji mogą zarobić nawet 50 mln zł, a może i więcej. Dla mnie kapitalizacja Oriona poniżej 200 mln zł to dobry cel na ten rok.
Wystarczy popytać pośredników w Krakowie jak duży jest popyt na mieszkania. Orion może dość swobodnie podnosić ceny na osiedle w Skawinie. Sądzę że ma ceny zakupu materiałów i usług już kupione. Ciekawe jaki % zaawansowania będzie po zimowym kwartale ? Może dobiją do 14-20%? Najważniejsze że już sprzedają Skawinę !!! Dzwoniłem i lokale idą jak świeże bułeczki, czyli niebawem wyniki z tego osiedla będą widoczne :) :) :)
A ja powtarzam, że dużo ważniejszym projektem jak chodzi o wyniki będzie Grzegórzecka. Spółka ciągle cicho o tym projekcie, a niedługo dwa lata miną jak kupili działkę. Czuję, że jak pokażą parametry projektu to będzie HIT.
Dnia 2018-03-26 o godz. 12:18 ~lolo napisał(a): > A ja powtarzam, że dużo ważniejszym projektem jak chodzi o wyniki będzie Grzegórzecka. Spółka ciągle cicho o tym projekcie, a niedługo dwa lata miną jak kupili działkę. Czuję, że jak pokażą parametry projektu to będzie HIT.
Zobacz, że pracują nad komunikacją i dla szukających perełek lepiej aby nie było za głośno.
Zawsze jest niepewność rynku. Strach i chciwość, ale jak rozmawiam z inwestorami z doświadczeniem to dziś albo kasa do banku na realnie zero procent, albo właśnie w spółki z realnym biznesem aby nie bać się huśtawek cen i poczekać na dywidendę. Biotechnologie czy inne wynalazki w większości zawiodły, a deweloper z solidnym bankiem ziemi i to w dobrym okresie - czyli duży popyt rynku mieszkań - może być ciekawym miejscem na lokowanie funduszy, ale każdy musi sobie sam sprawdzić czy Orion jest tani. Wg mnie dość tani i nawet jak dywidenda będzie wynosić około 3 zł, to kupując akcje poniżej 90 zł można mówić o atrakcyjnej spółce do inwestowania.