Brak ofert kupna od inwestorów w arkuszu zleceń na GPW nikogo nie może dziwić. Jest przecież tyle lepszych spółek.
Od IPO po 17 zł. i debiucie na GPW 10 września 2007r. z kursem otwarcia - 19 % Arcus znajduje się w trendzie spadkowym. Obecny szef Rady Nadzorczej Marek Czeredys a wtedy prezes spółki, wobec wycofania się inwestorów z zapisów na akcje (oprócz jednego) instytucjonalnych przesunął akcje z transzy instytucjonalnej do indywidualnej i zamiast wielkiej redukcji zapisów a przecież tak wtedy standardowo było, drobni inwestorzy otrzymali wszystkie "zamówione akcje". Piszę o tym bo mój znajomy który inwestował na GPW musiał wtedy pokryć kredyt , długo nie sprzedawał, a w końcu umarł z wielką stratą. Ja jestem w "szczęśliwszej" sytuacji bowiem "niestety" miałem kasę na pokrycie kredytu, jestem młodszy i cierpliwy, nawet jeździłem na WZA. Czeredys próbując ratować sytuację wymyślił warranty zamienne na akcje jako niewielką rekompensatę dla inwestorów. Niestety nawet zachęta tanich akcji nie zmobilizowała uczestników IPO, bowiem tylko część z nich uczestniczyła w subskrypcji warrantów!
Arcus jest trwale nierentowny, długoterminowo systematycznie "przejada" pieniądze z IPO i ma spór sądowy z Energą operator. Kupowanie tego gniota nie ma sensu. Nawet jeśli by wgrali proces to i tak powróci do trendu spadkowego! Wielokrotnie próbowałem rozmawiać z Czeredysami o zmianach ... bez efektu. Jutro zaoferuję im moje ponad 100.000 akcji w promocyjnej cenie 17 zł. czyli bez odsetek za 10 lat !
P. S. Myślę, że zdejmą Arcusa z GPW (chyba, że nie mają kasy!) bowiem nie ma sensu go tam trzymać i robić sobie obciachu!
gdyby popatrzeć na wykres to rzeczywiście jest to katastrofa. kłopot w tym, że ci co kupowali po 17 zł przepłacili. Także kolego przepłaciłeś. pytanie czy obecna cena (1/10 z tego) jest właściwa czy nie. wg mnie spółka jest tania jak śmieć. gdyby to zlikwidować to mielibyśmy więcej. co do rentowności - nie wiem czy jest trwale nierentowna, czy przejściowo. A jeśli jest trwale nierentowna to pytanie dlaczego. Czy kasa wychodzi bokiem? Czy też model biznesowy jest chybiony? No i pewnie spór z Energą robi swoje.
Enigma. Tak jak napisał abc to gdyby nie IPO to Ci oszuści już dawno by nie istnieli... A tak żyją sobie 11 lat za kradzione, od drobnych inwestorów... Instytucjonalni olali IPO, bo znali stan faktyczny, wiedzieli że negatywne dane zostały zatajone w Prospekcie. Drobni prawdę poznali tuż przed debiutem... Taki "twór", z beznadziejnymi, choć negatywnie cwanymi "pseudo biznesmenami" u sterów... Z GPW już dawno powinni wylecieć z wielkim hukiem... Przecież te "dziady" od IPO nie mieli nigdy zysku... Każdego roku straty... Wartość tego czegoś jest zerowa...
Mistrzowie biznesu... Arcus odnotował 2,64 mln zł skonsolidowanej straty netto przypisanej akcjonariuszom jednostki dominującej w I poł. 2018 r. wobec 1,23 mln zł straty rok wcześniej, podała spółka w raporcie. Dziadostwo totalne...