Supet info dzis kania +20 proc zobacz na fotmacje ktos wiedzial o ttm bo kurs byl broniony dzis otwarcie w granicach 1,90 :-) spolka ma plany na 150 mln albo jakies przejecie albo skup akcji a wycena bedzie duzo wyzsza i bedzie podnoszona zobqcz na tarczynski wezwanir bylo po 10,50 przy kursir ok 9,50 a potem na 12,50 i nikt nir chce sprzedac.
niestety ale otwarcie dziś 1,50 to i tak na szczęście wysoka wycena przy takiej informacji
Spółka szukając chętnych na kolejne obligacje sama przyznaje się do złamania ustaleń poprzednich emisji jeśli chodzi o wskaźniki Dług Netto/EBITDA i panicznie potrzebuje pieniędzy bo za dwa miesiące trzeba spłacić kredyty i obligacje. Prawdopodobnie fiaskiem zakończyły się negocjacje i nie ma już żadnego konsorcjum banków chętnego do sfinansowania tej spółki
ja mam dość ryzyka, pora uciekać z okrętu póki ta spółka jeszcze istnieje
Dziwna byłaby to sytuacja gdyby najpierw Zarząd zdecydował sie na zakup SS za 293 mln i 3 miesiące później Spółka zbankrutowała, raczej scenariusz mało realny. Wg mnie to banki by im dały pieniądze na zrolowanie długu ale będzie to kredyt krótkoterminowy a zarząd potrzebuje stabilnego finansowania (długiego) dlatego próbuje emisji obligacji. PS ktos wcześniej pisał o obligacjach zamiennych na akcje, przecież to będą zwykłe obligacje...
drodzy koledzy jeśli już tutaj trwa taka dyskusja to i ja dorzucę swoje trzy grosze :)
Kania nie wyłożył 293 mln zł na zakup SS tylko przejął ją za długi!! a wciskanie kitu przez zarząd spółki od kilku miesięcy że szukają długoterminowego finansowania i prowadzą negocjacje z konsorcjum banków celem zabezpieczenia dalszego rozwoju firmy i późniejsze ogłaszanie emisji obligacji na chwile przed zapadalnością obligów i kredytów dobitnie świadczy o tym że w spółce dzieje się coś złego i nie ma woli banków na dalsze finansowanie Dla mnie ten raport to najgorsza informacja ze spółki od kilku lat i powód dla którego rezygnuję z dalszej inwestycji w te akcje wole wyjść ze stratą teraz niż potem płakać nad bankrutem
Dnia 2018-02-20 o godz. 10:21 ~Euklides napisał(a): > ynwestor - kupujesz nadal?
Po co Wam te słowne przepychanki, które niczego konkretnego nie wnoszą? Poszukajmy raczej jakiejś wiadomości dlaczego takie nagłe spadki i taki - rzadko widywany - obrót na tej spółce. Czy to związek z emisją nowych obligacji, czy zmieniają się udziałowcy? Nic konkretnego nie mogę znaleźć w necie, a kontakt ze spółką - żaden!
Dobrze piszesz trzeba razem dochodzić prawdy o kanii ja dziś wysłałem zapytanie na adres PSIKORA@HENRYKKANIA.PL jak , otrzyma odpowiedź - choć znając ich to nie będzie odpowiedzi dam znac
Panika się pewnie włączyła, ja dokupiłem trochę i trzymam, liczę na poprawę wyników ze względu na synergię po przejęciu za długi staropolskich specjałów co może pozwolić na wzrost kursu. Akcji nie mam dużo więc nawet jak stracę to po prostu trudno.
Na Colianie kiedyś przy kursie ~2,70 była identyczna sytuacja i opłacało się trzymać.
Jaga tu niestety nie chodzi o emisje obligacji, ale o fakt, że nie ma żadnego konsorcjum banków chcącego finansować dalej firmę i kania na gwałt potrzebuje gotówki aby wykupić zapadalne kredyty i obligacje! a jak nie znajdzie chętnych na nową emisję obligacji to niestety można będzie już tylko spuszczać kurtynę w dół.
Prawda jest taka, że nigdy nie było tak blisko do upadku firmy i inwestorzy mający tego świadomość wyrzucają papier po każdej cenie. Albo uda się to przetrwać, znaleźć finansowanie i ktoś zarobi dużą kasę bo kurs powróci do 2 zł, albo straci wszystko i zostanie z niczym. Sama zdecyduj która możliwość jest bardziej prawdopodobna.
Dnia 2018-02-20 o godz. 11:18 ~kabareciarz napisał(a): > Jaga tu niestety nie chodzi o emisje obligacji, ale o fakt, że nie ma żadnego konsorcjum banków chcącego finansować dalej firmę i kania na gwałt potrzebuje gotówki aby wykupić zapadalne kredyty i obligacje! > a jak nie znajdzie chętnych na nową emisję obligacji to niestety można będzie już tylko spuszczać kurtynę w dół. > > Prawda jest taka, że nigdy nie było tak blisko do upadku firmy i inwestorzy mający tego świadomość wyrzucają papier po każdej cenie. Albo uda się to przetrwać, znaleźć finansowanie i ktoś zarobi dużą kasę bo kurs powróci do 2 zł, albo straci wszystko i zostanie z niczym. Sama zdecyduj która możliwość jest bardziej prawdopodobna.
Przecież spłatę kredytów mają dopiero 11 kwietnia - aneksowali umowę. Obligatariuszom chcą zaproponować korzystniejsze warunki - pewnie za rolowanie posiadanych obligacji. To już teraz wyrzucaliby, po zaniżonej cenie akcje, aby zdobyć fundusze na spłatę? Przecież to się kupy nie trzyma! Moim zdaniem chodzi tu o coś innego, tylko o co?
Szczególnie, że kurs jest "broniony" w okolicach 1,30-1,34 wiec chętni na akcje jak widać są, jak spadnie poniżej rocznego minimum to pewnie poleci dalej.
Dużo pieniędzy ze sprzedaży tych akcji to nie będzie po takiej cenie, chyba, że planują wywalać takie pakiety codziennie do czasu zapadalności zobowiązań ale wtedy kurs szybko poleci i chętnych nie będzie.
Euklides, TAK, kupuje! :) Czy myslisz, że spółka która robi ogromne dostawy dla LIDLa i Biedronki ot tak upadnie? Bo nie ma finansowania? Spokojnie! To są fundusze i banki dla ktorych biznes i pieniadze to tylko cyferki na koncie. Ceny żywca spadaja, poziom zamożności spoleczenstwa rosnie, mocny brand, przejecie Staropolskich ktore tez maja sie swietnie. Moze bede tu plakal, ale na ta chwile to mi wyglada, że ktos podobny do Ciebie i Inwestora popuscił w gacie ze stresu. Poczekajmy a zobaczymy
Dnia 2018-02-20 o godz. 11:46 ~ynwestor napisał(a): > Euklides, TAK, kupuje! :) Czy myslisz, że spółka która robi ogromne dostawy dla LIDLa i Biedronki ot tak upadnie? Bo nie ma finansowania? Spokojnie! To są fundusze i banki dla ktorych biznes i pieniadze to tylko cyferki na koncie. Ceny żywca spadaja, poziom zamożności spoleczenstwa rosnie, mocny brand, przejecie Staropolskich ktore tez maja sie swietnie. Moze bede tu plakal, ale na ta chwile to mi wyglada, że ktos podobny do Ciebie i Inwestora popuscił w gacie ze stresu. Poczekajmy a zobaczymy
Panie Henryku, niech Pan już przestanie tylko powie ludziom prawdę że idziemy na dno...
Jaga popatrz z troszkę dłuższej perspektywy. Jaka firma z obrotami na poziomie powyżej miliarda złotych bazuje na kredytach krótkoterminowych i aneksuje terminy spłat o 3 miesiące? Ta firma już od dłuższego czasu ma problemy z finansowaniem, a raport o nagłych planach emisji obligacji na tak wysoką kwotę jest dowodem na fiasko negocjacji z bankami. 2 miesiące na pozyskanie 150 mln zł to już naprawdę baaaardzo mało czasu na rynku kapitałowym na pozyskanie przy obecnym zadłużeniu kolejnych środków obrotowych. I usilne naganianie tutaj pracowników PR Kani na forum, że wszystko jest super extra cacy I że firma sprzedająca tiry wędlin do Lidla i Biedronki nie upadnie zdaje się na nic. I nic do tego nie ma cena żywca tylko po prostu brak środków obrotowych w firmie i ogromne zadłużenie. A kolejne zwiększanie kuponu od obligacji za złamanie wskaźników Dług Netto/EBITDA pokazuje tylko w jakiej sytuacji finansowej jest spółka i jak trudno będzie pozyskać jakiekolwiek środków do spółki.
Dnia 2018-02-20 o godz. 12:58 ~kabareciarz napisał(a): > Jaga popatrz z troszkę dłuższej perspektywy. > Jaka firma z obrotami na poziomie powyżej miliarda złotych bazuje na kredytach krótkoterminowych i aneksuje terminy spłat o 3 miesiące? > Ta firma już od dłuższego czasu ma problemy z finansowaniem, a raport o nagłych planach emisji obligacji na tak wysoką kwotę jest dowodem na fiasko negocjacji z bankami. > 2 miesiące na pozyskanie 150 mln zł to już naprawdę baaaardzo mało czasu na rynku kapitałowym na pozyskanie przy obecnym zadłużeniu kolejnych środków obrotowych. > I usilne naganianie tutaj pracowników PR Kani na forum, że wszystko jest super extra cacy I że firma sprzedająca tiry wędlin do Lidla i Biedronki nie upadnie zdaje się na nic. I nic do tego nie ma cena żywca tylko po prostu brak środków obrotowych w firmie i ogromne zadłużenie. A kolejne zwiększanie kuponu od obligacji za złamanie wskaźników Dług Netto/EBITDA pokazuje tylko w jakiej sytuacji finansowej jest spółka i jak trudno będzie pozyskać jakiekolwiek środków do spółki. >
To po co by brali "pod siebie " SS. Po co ta walka o rozszerzenie rynków, włączając w to rynki zagraniczne? Wiem, że można przeinwestować, ale ONI konsekwentnie idą do przodu i stale zwiększają przychody. Mam nadzieję, że mają w firmie kogoś do oceny ryzyka inwestycji. A może trzeba p. H.Kani uświadomić prostą prawdę, że jesteśmy nie tylko akcjonariuszami Jego firmy, ale Jego KLIENTAMI?! Jakiś mały bojkot wyrobów może trochę utemperuje Jego butę i lekceważenie akcjonariuszy?! Już to sterowanie ceną akcji jest denerwujące, a dzisiaj i wczoraj to już pojechali "po bandzie".