• Koniec przygody z Synthosem, dziękuje wszystkim Autor: ~egonikt [193.43.231.*]
    Witam,

kończy się Nasza przygoda z Synthosem a szkoda bo perspektywy ma naprawdę dobre, zakup "styropianów" już w tym roku przyniesie spory zysk (basf planuje duże remonty). Kauczuk, w Azji już jest ograniczenie produkcji także cena i zyski Synthosa będą biły rekordy.
    Szkoda, że nie będę brał w tym udziału.
    Moich 7 zł już się nie doczekam. Sołowow wytrawny biznesmen wiedział komu zlecić wyjście z giełdy i w jakim terminie, bo to był ostatni dzwonek.

Pomimo wszystkiego życzę Polskiej spółce jak najlepiej, niech się rozwija i uprzykrza życie zachodniej konkurencji a przy okazji płaci podatki w Polsce.

pozdrawiam wszystkich Egonikt
  • Re: Koniec przygody z Synthosem, dziękuje wszystkim Autor: ~jaco [80.238.80.*]
    Dywidendy dawali ładne....To była super lokata..Wyszedłem z Syntka z 10% zyskiem..W sumie ładnie...Ale i tak Sołowow nas wykiwał..I tak to jest na giełdzie i w biznesie..
  • Re: Koniec przygody z Synthosem, dziękuje wszystkim Autor: ~Anastazja [46.134.100.*]
    Nic dziwnego,ze tacy goście jak MS mają pole do popisu,skoro akcjonariusze dziękują za 10%.A fundusze robią co chcą i to bezkarnie.
  • Re: Koniec przygody z Synthosem, dziękuje wszystkim Autor: ~maniek_007 [83.28.63.*]
    Ale o co ten hałas? MS zrobił co deklarował od początku, czyli zabiera spółkę z GPW. Nie on pierwszy, nie ostatni. W kontekście tego że ma ponad 93% to decyzja że wykupuje resztę, to raczej dobrze świadczy o MS (to koszt na oko 400 mln zł). Pisanie, że zostanie z papierami (dosłownie) to byłby złoty interes to fantasmagorie...
    Nigdy wszyscy nie będą usatysfakcjonowani, ale większość zarobiła, część nawet sporo. Ja też i umiem się z tego cieszyć także dlatego, że w historii transakcji wciąż kują mnie w oczy pozycje które miałem lub mam i na których straciłem (Petrolinvest, Groclin, JSW, Bioton).
  • Re: Koniec przygody z Synthosem, dziękuje wszystkim Autor: ~ciekawy [178.37.23.*]
    W koncu jaka została podjeta decyzja i kiedy wykup
  • Re: Koniec przygody z Synthosem, dziękuje wszystkim Autor: ~AKCJONARIUSZ [188.146.160.*]
    WIECEJ OSOB FIZYCZNYCH STRACILO NIZ COKOLWIEK ZAROBILO. INWESTOWAC W KAWALEK WLASNEJ ZIEMI TO JEST ZYSK .
  • Re: Koniec przygody z Synthosem, dziękuje wszystkim Autor: ~Bobby_Axelrode [83.15.158.*]
    Zarobiłeś 10% i uważasz, że cię ktoś wykiwał? Mógłby nie robić przymusowego wykupu (w końcu 400 mln zł piechotą nie chodzi, nawet dla MS) i zostalibyście z tymi akcjami jak Himilsbach z angielskim. Opowieści pod tytułem "jak wydusiłem dziesiątki tysięcy od Wedla" włóżmy do działu "financial fiction"
  • Re: Koniec przygody z Synthosem, dziękuje wszystkim Autor: luka07 [31.221.117.*]
    3 tys zloty straty (wiem wiem, wzialem dywidende) ale jak ale dlaczego, ale jak? ja myslalem ze beda jakies procedury, niby od ceny przymusowego skupu mozna sie bylo odwolac, dlatego to wszystko tak szybko, moze nie wszystkim odpowiada taka cena, przeciez sad moglby powolac kogos innego do oszacowania wartosci akcji, bo ta na pewno jest wieksza niz te 4.93zl. bardzo nie fair. i nie piszczcie ze MS robi nam przysluge, trzymanie akcji w obrocie kosztuje spolke.
  • Re: Koniec przygody z Synthosem, dziękuje wszystkim Autor: ~RE [178.37.129.*]
    MS NAS WYKOLEGOWAŁ.I nieważne że dał zarobić.Ale największy przekręt zrobiły FUNDUSZE.Można policzyć ile stracił OFE AVIVA BZWBK mający 85 milionów akcji.Ale co dla nich znaczy kilkadziesiąt baniek ,skoro to nie ich pieniądze.KTO UCZESTNICZYŁ W NEGOCJACJACH Z MS.Gdzie jest KNF lub inne instytucje .Mogliśmy rozegrać to inaczej.Ale teraz jest pozamiatane.
    A Panu na etacie powiem tak; jak nie ma Pan czasu, to co Pan szuka na giełdzie.Bez obrazy ,ale myślenIa za Pana nikt nie wykona.
    Pozdrawiam i dziękuję piszącym cenne uwagi. 
  • Re: Koniec przygody z Synthosem, dziękuje wszystkim Autor: ~rekin-48 [178.37.129.*]
    Przepraszm,.winno być w linku rekin-48.
  • Re: Koniec przygody z Synthosem, dziękuje wszystkim Autor: luka07 [88.104.48.*]
    Panowie, jedna sprawa jeszcze - jako ze Michał Sołowow bez wcześniejszych konsultacji ze mną wszedł w posiadanie MOICH akcji w ilości znacznej ze stworzonym przez siebie samego kuponem rabatowym " hahaha hehehe -30%" (wedługo mojej oceny) to pojawia mi się pytanie kolejne - co zrobić z kwotą mniej więcej 35 tysięcy zł?
    Moje typy z wczorajszego wieczoru to:
    KGHM (mam trochę ale może dokupię za 10tys)
    Tauron (mam za kilka tysięcy tylko więc tutaj może pójść 15tys)
    Getin Noble Bank (mam za 8tys,ogólnie od lat na tym straty mam, ale niby 2018 to banki, warto dokupić za resztę?)

Chyba że macie inne typy?
    Szukam czegoś ze przyzwoitą płynnością (mam Mercora, Astartę, Orco i tam jest porażka)
    Mówię stanowcze nie dla newconnect ( nie mam już nerwów do tego, robię na etacie i nie mam czasu co 1h sprawdzać kursu :) )

Pozdrawiam!
  • Re: Koniec przygody z Synthosem, dziękuje wszystkim Autor: ~chemiczny_alik [37.47.44.*]
    Kolego,
    Skoro kasa od MS Cię uwiera, bo jej nie chciałeś, to oddaj na WOŚP, Caritas czy pomoc syryjskim dzieciom...
    Gadki o wywłaszczeniu, czy dużo większej wartości akcji schowaj do kieszeni, bo temat oklepany i prawdziwy jak twierdzenia, że wezwanie się nie uda...
    Jeśli zarobiłeś, to brawo Ty, jeśli straciłeś na akcjach SNS to moja rada lepiej nie graj dalej na GPW - idź w obligacje czy lokaty.
  • Re: Koniec przygody z Synthosem, dziękuje wszystkim Autor: ~Ted [185.69.0.*]
    Jak MS mu odda jego akcje to chętnie przekaże te pieniądze na WOŚP. MS okradł swoich wspólników o tylko mieć nadzieje że rynek mu tego nie zapomni. Bez odbioru
  • Re: Koniec przygody z Synthosem, dziękuje wszystkim Autor: ~akcjonariusz [31.0.80.*]
    Za pszyzwoleniem Panstwa normalne zlodziejstwo.
  • Re: Koniec przygody z Synthosem, dziękuje wszystkim Autor: luka07 [88.104.55.*]
    To czy coś mnie uwiera czy nie to moja sprawa. Pieniądze pochodzą z ciężkiej pracy i nie będę się nimi dzielił ani z PCK ani z tobą. Co do tego czy zarobiłem na Synthosie czy nie - tak zarobiłem, ale gdybym nawet nie zarobił (choć akurat nie było to możliwe na przestrzeni 4 lat) to proszę nie oceniać moim umięjętności inwestorskich. Jestem na giełdzie bo lubię.

A co do wartości akcji - fundusze oddały bo nie miały za bardzo wyjścia (zrobiłby by się mały free float i ciężko byłoby im sprzedawać te duże pakiety, tak mi się wydaję) ale urwały jeszcze extra 3.1% co świadczy tylko o tym że skup po 4.78 by się nie powiódł.
    Synthos fundamentalnie jest warty w cholerę - kasa pełna gotówki, fundusz zapasowy chyba 1.7 mld, do tego kupienie tych styropianów które w 2018 pójdą w górę ( rok surowców to będzie). Żyła złota jednym słowem, a ty mówisz że jednak niekoniecznie. Ja te akcje trzymałbym przez kolejne 10 lat tylko dla samej dywidendy.

A - nie jestem prawnikiem - ale wydaję mi się że przymusowy wykup była za szybko, albo przespałem jakieś informacje, myśląc że losy będą się ważyły w lutym na WZA... a o to wycinek który gdzieś kiedyś znalazłem i odkopałem:

Z rozpoczę- ciem procedury przymusowego wykupu wiążą się także określone obowiązki informacyjne, bowiem nie później niż na 14 dni roboczych przed rozpoczę- ciem całej procedury pośredniczący w niej dom maklerski musi dokonać zawiadomienia o zamiarze jego ogłoszenia Komisję Nadzoru Finansowego (która nadzoruje całą transakcję) oraz spółkę prowadzącą rynek regulowany, na którym notowane są dane akcje, a jeżeli akcje spółki notowane są na kilku rynkach regulowanych – wszystkie te spółki. Do przedmiotowych zawiadomień podmiot pośredniczący załącza informację na temat przymusowego wykupu

Pytam się kiedy to się stało? 16stego podali info, zawiesili obrót jednocześnie a 19stego nie miałem już akcji w portfelu.
    Może jest tu jakiś prawnik co się zna i mnie wyprowadzi z błędu.

• Re: Koniec przygody z Synthosem, dziękuje wszystkim Autor: ~ryszard [93.159.184.*]
    Chciałem się zapytać bo dopiero dziś dowiedziałem się o jakimś wykupie przez Sołochowa co dalej z akcjami Synthosu.Czy mogę je sprzedać czy automatycznie zostały sprzedane.Chciałem tutaj powiedzieć ,że nie siedzę na internecie i nie orientuje się w zawiłościach kupuj lub sprzedaj chciałem poprostu jak najdłużej brać dywidende.
  • Re: Koniec przygody z Synthosem, dziękuje wszystkim Autor: luka07 [92.20.143.*]
    No więc, trochę zabawne, ale odpowiem. Pieniądze już masz na koncie, ściągniete bez prowizji. Nie posiadasz już żadnych akcji Synthosa, a twoje środki to 4.93 razy ilość akcji które posiadałeś :)
  • Re: Koniec przygody z Synthosem, dziękuje wszystkim Autor: ~Ja [77.114.209.*]
    Tez dziękuję. Szkoda. Pozdr
  • Re: Koniec przygody z Synthosem, dziękuje wszystkim Autor: ~synthos_psycho_fan [37.47.39.*]
    doprecyzujcie proszę o rozumiecie przez "złodziejstwo" i "kradzież"? Jak mi ukradli portfel, to nie dostałem za to pieniędzy... a tym bardziej nie dostałem więcej niż w ten portfel włożyłem. A w przypadku Synthosa tak właśnie mam.
    Życzyłbym sobie zostać "okradziony" na takich zasadach przez JSW, oraz p. Drzymałę z Groclinu :)

[x]
SYNTHOS -0,20% 4,89 2018-01-15 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.