• Marża brutto to ok 50% a netto? Autor: ~Zbyszek [89.64.61.*]
    Nigdzie nie ma podanej wprost tej informacji, ale u Kruka jest to ok 10% i w przypadku Briju musi być podobnie, ponieważ:
    "Segment detaliczny osiągnął w zeszłym roku stałą rentowność, dzięki czemu będziemy mogli finansować dalszy rozwój z zysków tego segmentu oraz wypłacać dywidendę naszym akcjonariuszom – dodaje Przemysław Piotrowski." oraz "Grupa ma już umowy na około 10 nowych otwarć w 2017 r. oraz pierwsze umowy na otwarcia w 2018 r."
    Czyli w 2017 mamy 10 nowych otwarć, otwarcie jednego nowego sklepu to koszt ok 1 mln zł (z czego 0,75 mln to zatowarowanie), na papierze mam zysk w granicach 0 (nie licząc jednorazowego odpisu w tym kwartale). Stąd można wywnioskować, że zysk netto przy obecnej liczbie salonów to ok 10 mln zł i rośnie w tempie 50% na rok. A kapitalizacja 26 mln... Inwestorzy indywidualni w Polsce to naprawdę dziwny gatunek. Biorą PBG przed spadkiem 80% i z kapitalizacją 7 mld, a nie chcą teraz brać ITM.
  • że też jeszcze konkurencja BRIJU nie przejęła Autor: ~z36zł39grna3zł72gr [188.146.65.*]
    za jedyne 30% wartości
  • Re: Marża brutto to ok 50% a netto? Autor: ~Xxx [46.134.175.*]
    Dlaczego tak drastycznie spada? Ktoś już coś wie i się ewakuuje. W lutym czy w marcu po spadkach prezes wypowiadał się że nie ma powodów do spadków a teraz? Mają ważniejsze sprawy na głowie i to nie związane z nadchodzącymi świętami. Chodzą słuchy tu na forum że firma miała jakieś przygody z vatem i mogą coś mieć wspólnego z prywatyzacją kamienic w Poznaniu ale to tylko takie dywagacje forumowiczów. Prezes mógłby zabrać głos o co z tym spadkiem chodzi.
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [37.47.200.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: Marża brutto to ok 50% a netto? Autor: ~Max [37.47.200.*]
    Nowa matematyka finansowa, powinieneś napisać książkę science-fiction. Jak to obliczyleś? Gdzie te domniemane zyski w sprawozdaniu? Tylko nie mów że będą pokazane w 4q... Przestań nieudolnie naganiać bo wstyd swoim IP takie dyrdymały podpisywać.
  • Re: Marża brutto to ok 50% a netto? Autor: ~Zbyszek [89.64.61.*]
    Wszystkie te informację są w raportach (BRI oraz konkurencji), wywiadach z prezesami i innych źródłach. Jesli nie potrafisz ich znaleźć lepiej nie bierz się za inwestowanie, dobrze radzę. Pamiętaj też, że jak krytykujesz to nie możesz podawać pustych sloganów, typu "mówisz głupoty", "to nieprawda", "gdzie ty to widzisz?" itp Wskazuje to na całkowity brak kompetencji i od razu tracisz wiarygodność. Krytyka może odnieść skutek tylko w przypadku kiedy coś wiesz - i jesteś w stanie np skonfrontować argumenty podane przez drugą stronę z faktami i wykazać, że są nieprawdziwe. Jeśli takie masz to zapraszam do dyskusji :)
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [37.7.91.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: Marża brutto to ok 50% a netto? Autor: ~Max [37.47.200.*]
    Ok, proszę o podanie w którym raporcie i na której stronie mogę znaleźć te liczby i zyski. Daj choć jeden link.
    Zanim weźmiesz się za czytanie raportów, najpierw musisz nauczyć się czytać ze zrozumieniem. Napisałem dokładnie, że wynik w raporcie jest i będzie ok 0 zł a Ty się pytasz gdzie ja widzę zyski? Napisałem również, że argumantacja typu- "gdzie Ty to widzisz" wskazuje jednoznacznie na brak wiedzy i kompetencji i "pogrąża" Cię już na samym poczatku - widzę jednak, że nie zrozumiałeś. To Ty musisz znaleźć liczby i fakty, które podważają moje wyliczenia i sensownie uargumentować dlaczego tak jest. Ja wszystko wytłumaczyłem, a źródła są ogólnodostępne - wychodzę z założenia, że jak ktoś sam ich nie potrafi nawet znaleźć to nie ma nic do powiedzenia w temacie - tak jest np w twoim przypadku :)

• Re: Marża brutto to ok 50% a netto? Autor: ~Max [193.105.122.*]
    Skoro nie lubisz operować faktami i stosujesz logiczne metody stalinowskich sądów ("Udowodnij że jest inaczej niż powiedziałem. Jeśli nie udowodnisz to znaczy, że ja mam rację"), to ja przypomnę kilka faktów i zasad rachunkowości.
    1. Kłamstwem jest twoje stwierdzenie, że otwarcie 10 salonów obniża raportowany wynik o 10 mPLN w 2017. Koszty otwarć (capex i kapitał obrotowy) są pokazane w bilansie i cash flow a nie w rachunku wyników. Jedynie niewielka część kosztów poniesionych przy otwarciach jest opexem bieżącego okresu. Polecam zapoznanie się z podstawowymi MSR i czytanie ze zrozumieniem.
    2. Spółka nie otworzy 10 salonów w 2017 (sprawdź liczbę otwarć YTD- jesteś dobry w źródłach publicznie dostępnych...), co oznacza, że wzrost przychodów będzie dalej hamować.
    3. Marża brutto 50% w przypadku Briju przekłada się na praktyczny brak zysku operacyjnego, więc nie ma mowy o marży netto 10%. Jesteś inteligentny więc pewnie wiesz jak działa efekt skali (Briju ma wyższe koszty czynszów vs konkurenci, gorsze warunki zakupów vs konkurenci etc). Konkurenci też są zintegrowani pionowo, a dodatkowo mają wyższą marże brutto na sprzedaży.
    4. Zatowarowanie salonów per m2 w briju jest znacząco niższe niż w przypadku np. Kruka co jest dodatkowym czynnikiem zmniejszającym efektywność śmiecia vs. konkurencja (suma marży per m2 jest niższa)
    Pytam więc ponownie o publicznie dostępne źródła potwierdzające twoje rewelacje, Chętnie zagłębię się w taką lekturę.

Bywaj!

Gdzie jest pytanie?
    Jakie jest pytanie?
  • Re: Marża brutto to ok 50% a netto?pytanie Autor: ~chlop [31.1.176.*]
    na samym dole wypowiedzi Maxa ja tez czekam na odpowiedz
  • Re: Marża brutto to ok 50% a netto?pytanie Autor: ~Zbyszko [89.64.61.*]
    Odpowiadam więc: "Wszystkie te informację są w raportach (BRI oraz konkurencji), wywiadach z prezesami i innych źródłach. Jesli nie potrafisz ich znaleźć lepiej nie bierz się za inwestowanie, dobrze radzę"
  • Re: Marża brutto to ok 50% a netto?pytanie Autor: ~chlop [31.1.176.*]
    a co na to MAXIO jego opinia też mnie interesuje koniec świata bliski to Forum zaczyna być na poziomie a nie rakieta odpał itd
  • Re: Marża brutto to ok 50% a netto?pytanie Autor: ~Max [37.47.15.*]
    Zbyszek, nie udawaj, że nie wiesz o odniesienie do czego zostałeś poproszony. Nie wykrecaj się wklejaniem swojego okrągłego zdaniano o publicznie dostępnych źródłach. Zarzucasz mi brak kompetencji, wiedzy a tymczasem to Ty operujsze luźnymi i zupełnie przypadkowo bardzo optymistycznymi szacunkami zyskowności briju, które dokonane są na założeniach nie mających wiele wspólnego z faktami i rachunkowością finansową. Poproszony o wskazanie tych ogólnodostępnych źródeł jedynie wykręcasz się próbując ośmieszyć adwersarza. Brak odniesienia się do przedstawionych przeze mnie faktów w sposób merytoryczny uznaję za Twój pas w tej dyskusji. Mam nadzieję, że komukolwiek przyda się nasza wymiana zdań w ocenie briju.
  • Re: Marża brutto to ok 50% a netto?pytanie Autor: ~Zbyszek [89.64.61.*]
    No papa
  • Re: Marża brutto to ok 50% a netto?pytanie Autor: ~Max [37.47.15.*]
    Done and done!
[x]
ITMTRADE 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.