Skoro nie lubisz operować faktami i stosujesz logiczne metody stalinowskich sądów ("Udowodnij że jest inaczej niż powiedziałem. Jeśli nie udowodnisz to znaczy, że ja mam rację"), to ja przypomnę kilka faktów i zasad rachunkowości.
1. Kłamstwem jest twoje stwierdzenie, że otwarcie 10 salonów obniża raportowany wynik o 10 mPLN w 2017. Koszty otwarć (capex i kapitał obrotowy) są pokazane w bilansie i cash flow a nie w rachunku wyników. Jedynie niewielka część kosztów poniesionych przy otwarciach jest opexem bieżącego okresu. Polecam zapoznanie się z podstawowymi MSR i czytanie ze zrozumieniem.
2. Spółka nie otworzy 10 salonów w 2017 (sprawdź liczbę otwarć YTD- jesteś dobry w źródłach publicznie dostępnych...), co oznacza, że wzrost przychodów będzie dalej hamować.
3. Marża brutto 50% w przypadku Briju przekłada się na praktyczny brak zysku operacyjnego, więc nie ma mowy o marży netto 10%. Jesteś inteligentny więc pewnie wiesz jak działa efekt skali (Briju ma wyższe koszty czynszów vs konkurenci, gorsze warunki zakupów vs konkurenci etc). Konkurenci też są zintegrowani pionowo, a dodatkowo mają wyższą marże brutto na sprzedaży.
4. Zatowarowanie salonów per m2 w briju jest znacząco niższe niż w przypadku np. Kruka co jest dodatkowym czynnikiem zmniejszającym efektywność śmiecia vs. konkurencja (suma marży per m2 jest niższa)
Pytam więc ponownie o publicznie dostępne źródła potwierdzające twoje rewelacje, Chętnie zagłębię się w taką lekturę.
Bywaj!