Mam malutki pakieci od dzis ale może takie wytłumaczenie. Czytałem na forum boruty że ponoć większość spółek na Cyprze ma powołanych na ten czas likwidatotów ponieważ ponoć od 2018 nie chcą spółki tam działać ze względu na Morawieckiego. Może są jakieś problemy z przekazaniem papierów w inne miejsca. Jak sztrzeliłem gafe przepraszam.Nie jestem orłem.
Jakie spadki? Piękny młot nam się dziś wyrysował, nie marudź. Rok temu sam segment jubilerski wyceniany był na 65 mln zł. Pokaż mi drugą firmę, która ma wysokie marże i zwiększa przychody 50% rok do roku.. Spółka obecnie jest tak niedowartościowana, że za chwilę może zacząć wchodzić tu jakiś fund. Od kwietnia zacznie obowiązywać ustawa o split payment, wiec będą mogli wrócić do wszystkich dostawców krajowych a wpływ na płynność będzie taki jak w 2016 roku - tzn zwroty VAT do 30 dni.Nie będą też ponosić żadnej odpowiedzialności za ewentualne nieprawidłowości u kontrahentów. Ten odwrócony VAT od początku był niefortunny a problemy płynnościowe ze względu na długie zwroty VAT dotykały wiele branż i przedsiębiorstw i to było zgłaszane jako duży problem. Dlatego Morawiecki z ekipą przygotowali split payment, który powoduje, że nie możesz wyciągnąć pieniędzy z dedykowanego rachunku VAT w banku dla siebie, ale możesz z niego opłacać należny VAT na rachunki VAT dostawców - więc i wilk jest syty i owca cała - ponieważ skarbówka ma więcej czasu na wykrycie nieprawidłowości i zablokowanie kasy na kontach a spółki nie mają problemu z płynnością - albowiem US ma 30 dni zwroty VAT (czyli sytuacja taka jaką Briju miało przed 2017 rokiem). Zmiany te pochwala też jeden z najbardziej uznanych specjalistów od podatków - prof Modzelewski, który już rok temu mówił, że odwrócony VAT wcale nie wpłynie na zmniejszenie wyłudzeń VAT a tylko zaszkodzi uczciwym przedsiębiorcom ze względu na blokowanie ich pieniędzy na długi czas. Ponadto nie może być tak, że uczciwi przedsiębiorcy ponoszą odpowiedzialność za to, że np w łańcuchu dostawców były jakieś nieprawidłowości. (Patrz przypadek Action i posłuchaj co ostatnio mówił prezes w wywiadzie). Ustawa o split payment przed tym zabezpiecza. W najbardziej optymistycznym przypadku firma rozwija się w wysoko marżowym segmentcie wyrobów jubilerskich w tempie +50% rocznie, od kwietnia zostaje reaktywowany segment surowcowy na takich wolumenach jak przed załamaniem - tzn ok 600 mln zł rocznie, oraz mamy jeszcze nowego zagranicznego dostawcę (jak firma twierdzi również będą to bardzo duże wolumeny) więc powiedzmy dodatkowo 200-400 nln zł rocznie. W przypadku realizacji tego scenariusza za rok akcje będą warte 80-100 zł. Trzymaj akcje i cierpliwie czekaj. Nawet w najgorszym przypadku - jeżeli nie będzie segmentu surowcowego to spółka będzie za rok - dwa lata wyceniana na 20 zł za akcję, co najmniej.
... jeśli do tego czasu będzie jeszcze istnieć. W tym tempie, to do kwietnia widzę max 2 zł i jeśli rzeczywiście tak dobrze prosperuje jak piszesz, skup akcji własnych. Jeśli powolny, to dalsze spadki (jak w monnari) jak na ostro, to zawieszenie na haku ja na Synthosie po cenie wezwania i tyle by było z tego handlu.
Ktoś od kilku tygodni kupuje pakietami po kilka tys akcji i stara się dbać o kurs. Pewnie dzisiejszy młot to też jego sprawka w dużej mierze. Czy Piotrowscy nie mogą powtórzyć numeru z handlem na akcjach? Skoro sprzedali na górce aż się prosi, żeby odkupili na dołku, tak jak na cwaniaków przystało. Gdyby podali jakiekolwiek dobre info, albo dementowali plotki, to jak mieliby zebrać tanie akcje? Może ten cały spadek to właśnie ich cel, a dzisiejszy młot to sygnał od grubego, że pora zmieniać trend?
Ludzie tutaj nie ma zadnych ofert zadnego handlu!? Widac ze powazny kapital boi sie tego tykac vide zwalenie kursu w takim stylu.
Takze sorry choinki nie bedzie... Dzisiaj po wyrzuceniu smiesznych 15 k tego drogocennego toaletowca zawital KONIEC OFERT :D PONIZEJ 3.70 nikt juz tego nie chcial kupic.. Taka jest prawda badziewia ludzie nawet za darmo nie wezma.
Bracia prawdopodobnie dzisiaj kupowali od "przewrazliwionych" stanem komunikacji i jakiego kolwiek PR tej firmy..
Jak nisko skonczy tutaj kurs bedzie swiadzczylo tylko wylaczenie od dobrej woli glownych akcjonariuszy! Dlatego tego nikt nie tyka?
Czy ktoś rysował czy nie formacja dzisiaj wyrysowana jest wzrostowa i powinna sugerować zmianę trendu na spółce tylko te obroty w końcówce trochę małe.Tak czy siak powinno odbić ale jak będzie przekonamy się na dniach.