• Wezwanie po 4,78 - dobra cena? Autor: ~synthos_psycho_fan [79.184.168.*]
    Synthos kiedyś kupiłem i zapomniałem (przypominałem sobie jak wypłacali dywidendę :) ). Ale widzę, żę M.Sołowow chce kupić wszystkie akcje: https://www.bankier.pl/wiadomosc/FTF-Galleon-wezwal-do-sprzedazy-496-690-991-akcji-Synthosu-po-4-78-zl-za-sztuke-7552096.html więc przygoda chyba dobiega końca... Co sądzicie o cenie, szału nie ma, ale chyba jest ok?

• Re: Wezwanie po 4,78 - dobra cena? Autor: ~od_dawna [79.191.228.*]
    cena nie jest satysfakcjonująca i myślę że pierwsze wezwanie nie dojdzie do skutku. Dość dużo mają fundusze i jak się dogadają to podbiją cene. Sołołow ma kase i pewnie dorzuci coś w 2 wezwaniu. A my możemy stać z boku i obserwować bo ostatecznie po 4,78 odbiora nam akcje
  • Re: Wezwanie po 4,78 - dobra cena? Autor: ~marioxx [91.246.66.*]
    Chyba nawet fundusz norweski ma ciekawe czy odpowie na wezwanie , może dokupi.
  • Re: Wezwanie po 4,78 - dobra cena? Autor: ~jajec [94.78.184.*]
    to już wiadomo dlaczego przydusili popyt, jak papier doszedł do 5,20.
  • Re: Wezwanie po 4,78 - dobra cena? Autor: ~pretmack [94.240.33.*]
    Ulica ma ponad 10 pp.
    Jak się my umówimy, to mu nie wyjdzie. Fundy mają pod 23pp.

Tu jest EBITDA ok 1 mld, ludzie, ta firma jest warta ponad 7 zł za jedną akcję.
    On to robi celowo. Nie widać?
  • Re: Wezwanie po 4,78 - dobra cena? Autor: ~John [83.22.174.*]
    Uważam że cena 4,78 zł / akcję to śmieszne . Ja po tej cenie nie sprzedam a mam sporo Synthosu. Wątpię aby dużo osób odpowiedziało po tej cenie . Muszą trochę dołożyć , tym bardziej że ja jak i wiele osób widziało ,że cena była " hamowana " i ten ruch ze skupem był do przewidzenia. Synthos jest warty dużo więcej. Proponuję nie sprzedawać. II wołanie może być sporo wyższe.
  • Re: Wezwanie po 4,78 - dobra cena? Autor: ~marioxx [91.246.66.*]
    Czy może ktoś potwierdzić ,żeby wycofać z giełdy musi mieć 90 % , jeśli nie skupi tyle może zmienić warunki wezwania i co wtedy z tymi co odpowiedzieli na wezwanie ? Dopłacają ? , nie miałem do tej pory akcji spółki która ogłosiła wezwanie i proszę o wyjaśnienie .Czy ktoś pamięta jak było przy poprzednich spółkach Sołowowa chyba skupował Rowese i Barlinek , skupili czy podnosili cenę wezwania.
  • Re: Wezwanie po 4,78 - dobra cena? Autor: ~gordon_geko [83.15.158.*]
    80% wystarczy żeby umorzyć resztę akcji i wycofać. Więc brakuje mu niecałe 18%. Fundusze mają 21 procent. Oni myślą racjonalnie i wiedzą że spółka w dłuższym okresie jest przeszacowana - wiekszosc analitkow tak uwaza. Do tego Solowow nie bedzie juz wyplacal dywidendy. Ja mysle ze odpowiedza na jego wezwanie. A wtedy te ciulacze i madrale z forum zostana z reka w nocniku.
  • Re: Wezwanie po 4,78 - dobra cena? Autor: ~masaj [31.0.36.*]
    Ja czekam do samego końca az mi sami zabiorą. Choć pierwsze pakiety sns kupowalem po 1.60 ze 13 lat temu. Polecam przestudiowac wezwanie na rovese. Ps. Jeszcze gruchnie info że nie bedzie dywidendy, a potem nagle zmienią zdanie czyt kejsik pelionu
  • Re: Wezwanie po 4,78 - dobra cena? Autor: marioxx [91.246.66.*]
    Znalazłem artykuł o Rovese i fragment dla tych myślą o cenie 4,78 :
    FTF Galleon, spółka zależna od Michała Sołowowa wzywa do sprzedaży 57.442.18 akcji Rovese. Stanowią one 7,08 proc. w kapitale i głosach na WZA. Zaproponowana cena to 2,61 zł za akcję, wobec dzisiejszego kursu odniesienia na poziomie 1,42 zł. Zapisy rozpoczną się 20 kwietnia 2016 r. i potrwają do 30 maja 2016 r. W poprzednim wezwaniu z przełomu 2014/1015 roku główny akcjonariusz giełdowej spółki zaproponował za jedną akcję 1,42 zł.
  • Re: Wezwanie po 4,78 - dobra cena? Autor: ~synthos_psycho_fan [79.184.168.*]
    Wszystko ok, pod warunkiem Sołowow ma rezerwy... a tego nie byłbym pewien - jak chce rzeczywiście skupić wszystko, to na oko na każde 10 gr więcej trzeba 50 mln zł... Trochę się boję, że w razie niepowodzenia alternatywnym scenariuszem może być foch Sołowowa, przykiszenie kasy w spółce i "zero dywidendy" a wtedy kurs popędzi w dół jak Małysz na rozbiegu...
  • Re: Wezwanie po 4,78 - dobra cena? Autor: marioxx [91.246.66.*]
    Mam nadzieję że funduszy nie satysfakcjonuje 4,78 i nie pozwolą przekroczyć 90% akcji bo wtedy ogłosi wykup /MOŻECIE TO POTWIERDZIĆ/ ?
    Spółka w dobrej kondycji zobaczymy jak zareaguje rynek bo jeśli jest decyzja o skupie to fundusze mogą skupić np : do ceny 5,2 a potem negocjować z Sołowowem cały pakiet .
    Jak jutro 10% w górę to może być ciekawie , miałem ustawioną sprzedaż części na 5,00 teraz będę czekał .

Spółka kontrolowana przez Michała Sołowowa chce odkupić od kieleckiego miliardera brakujący pakiet akcji giełdowego producenta ceramiki sanitarnej. Na stół wykłada 150 mln zł za 7 proc. akcji Rovese.

FTF Galleon, spółka zależna od Michała Sołowowa wzywa do sprzedaży 57.442.18 akcji Rovese. Stanowią one 7,08 proc. w kapitale i głosach na WZA. Zaproponowana cena to 2,61 zł za akcję, wobec dzisiejszego kursu odniesienia na poziomie 1,42 zł. Zapisy rozpoczną się 20 kwietnia 2016 r. i potrwają do 30 maja 2016 r. W poprzednim wezwaniu z przełomu 2014/1015 roku główny akcjonariusz giełdowej spółki zaproponował za jedną akcję 1,42 zł.
    Kolejne wezwanie ma posłużyć FTF Galleon do przejęcia pełnej kontroli nad Rovese. Jednocześnie ma w planach zwołanie walnego spółki i zamierza zażądać podjęcia uchwały o zniesieniu dematerializacji akcji w przedmiocie wycofania ich z obrotu na GPW. Sam Michał Sołowow posiada bezpośrednio 50.990.150 akcji, uprawniających do wykonywania 6,28 proc.
    Grupa nie rozpieszcza wynikami i od czterech lat notuje stratę netto. W 2015 r. jej przychody wyniosły 1,76 mld zł wobec 1,762 mld zł z 2014 r. Zysk operacyjny wzrósł z 41,7 mln zł do 65 mln zł. Na poziomie netto pojawiła się strata w wysokości 226,5 mln zł. Wpływ na to miały przede wszystkim ujemne różnice kursowe wynikające przede wszystkim z dewaluacji kursów UAH i RUB wobec EUR. Nastąpił też spadek cash flow ze 198,3 mln zł do 153,6 mln zł. Wskaźnik ogólnego zadłużenia wyniósł 50,9 proc. wobec 47,5 proc. z 2014 r.
    W tym roku akcje Rovese zyskały 20 proc. Niemniej w dłuższym terminie widać znaczącą przecenę dawnego Cersanitu. W skali ostatnich 5 lat stopa zwrotu jest na ponad 80-proc. minusie.
  • Re: Wezwanie po 4,78 - dobra cena? Autor: ~słup [79.191.228.*]
    chłopie sam synthos ma w kasie 400mln dodaj do tego tegoroczny zysk który ma być rekordowy. czyli w kasie będzie ponad 1mld a mówisz że nie ma kasy? lepiej sprzedaj jutro na giełdzie po 4,78 i będziesz miał spokój. Poproszę godziwą cenę za tą spółkę!
  • Re: Wezwanie po 4,78 - dobra cena? Autor: ~blondynka [91.189.136.*]
    a prosze wytłumaczyć blondynce nie sprzedaje na 1 wezwanie,nie sprzedaje na 2 wezwanie ,nie sprzedaje wogóle :)))) p.Michałowi udaje się się jednak skupic 90 % i jedna akcję wyprowadza spółkę z giełdy a ja blondynka :))))) zostaje ze swoimi papierami i co ?
  • Re: Wezwanie po 4,78 - dobra cena? Autor: ~hmm [109.207.102.*]
    kiepska cena, nikt po stratach nie będzie sprzedawał akcji, a tyle sob przy dywidendy wzięło

• Tu jest EBITDA ok 1 mld, ludzie, ta firma jest warta ponad 7 zł za jedną Autor: ~starybankrut1994r [79.184.21.*]
    Z samej dywidendy spółka się zwróci w 5 lat
  • Re: Tu jest EBITDA ok 1 mld, ludzie, ta firma jest warta ponad 7 zł za j Autor: ~konrado24 [178.165.128.*]
    to smiech na sali by skupowac bez premii do kursu na gieldzie - na ropczycach kurs byl 23 a wezwanie po 27.

mam nadzieje, ze podbija cene na gieldzie i nikt im nie odda ponizej 5 na poczatek. ja bede trzymal do konca. obecnie mam strate wiec nie bede oddawal, a na jednym wezwaniu na pewno sie nie skonczy.
  • Re: Tu jest EBITDA ok 1 mld, ludzie, ta firma jest warta ponad 7 zł za j Autor: marioxx [91.246.66.*]
    https://businessinsider.com.pl/gielda/wezwanie-na-100-proc-akcji-synthosu-michal-solowow/2m3kwbc

Będzie od jutra propaganda , nasz dobroczyńca M.Sołowow po 4,78.
  • Re: Tu jest EBITDA ok 1 mld, ludzie, ta firma jest warta ponad 7 zł za j Autor: ~ToMike [95.41.75.*]
    Tez to zauważyłem. Nagle pojawiło sie kilka "pseudo" artykułów wychwalających skup po cenie powyżej pseudo rekomendacji LOL
  • Re: Tu jest EBITDA ok 1 mld, ludzie, ta firma jest warta ponad 7 zł za j Autor: ~Fazi [89.64.44.*]
    Wysyp sponsorowanych artykułów zaczął się już dziś. Anale pieją z zachwytu nad rozrzutnością rajdowca
  • Re: Tu jest EBITDA ok 1 mld, ludzie, ta firma jest warta ponad 7 zł za j Autor: ~ToMike [95.41.75.*]
    ja byłbym do przodu ...co nie znaczy że cena nie jest kiepska. Jest to tylko kilka groszy wiecej niż średnia z pół roku a należy pamiętać że średnią to stworzył sobie sam MS i jego słupy bawiąć sie w "niewidzialna ręke rynku" LOL. Może pan Michał po prostu popełnił tzw czeski błąd i skup ma sie odbyć po 5,78 ?. Przy tej cenie BYĆ MOŻE skup zakończyłby się sukcesem a tak należy czekać. Przy tej wartości to nawet OFE sobie darują to pseudo wezwanie. A może to tylko pokerowa zagrywka?.Skup nałoży sie z wynikami za IIIq i możę przytrzymac kurs po wynikach aby nie uciekł za bardzo do przodu
  • Re: Tu jest EBITDA ok 1 mld, ludzie, ta firma jest warta ponad 7 zł za j Autor: marioxx [91.246.66.*]
    Kto jeszcze poza Sołowowem jest w posiadaniu akcji Synthosu? Ponad 20 proc. akcji ma kilkadziesiąt funduszy inwestycyjnych z tego największe to: OFE Aviva BZ WBK, OFE Nationale-Nederlanden, OFE PZU Złota Jesień, OFE AXA, OFE Generali. Reszta akcji jest w wolnym obrocie.

Jak fundusz PZU odpowie na wezwanie to trzeba będzie spełnić "obywatelski obowiązek" i donieść do P. Mariusz Kamińskiego o działaniu na niekorzyść Państwowej spółki a wtedy nastąpi REPOLONIZACJA po GODZIWEJ cenie.
  • Re: Tu jest EBITDA ok 1 mld, ludzie, ta firma jest warta ponad 7 zł za j Autor: ~konrado24 [178.165.128.*]
    jesli poczekaja na wyniki a te beda dobre to kto odda po tej cenie. skup powinni zrobic po wynikach za 2 kw mieliby wieksze szanse
  • Re: Tu jest EBITDA ok 1 mld, ludzie, ta firma jest warta ponad 7 zł za j Autor: pkc [83.23.146.*]
    Sołowow 10 zł to oddam
  • Re: Tu jest EBITDA ok 1 mld, ludzie, ta firma jest warta ponad 7 zł za j Autor: ~pretmack [94.240.33.*]
    a ja oddam za 12,01
    tak wyceniam ryzyko inwestycji w ten walor i potencjał przyszłych zysków.

Weźcie pod uwagę jeszcze jeden aspekt - o być albo nie być skupu zdecydują fundusze, a właściwie zarządzający nimi, czyli IMHO dość chciwi panowie. Mogą strzelić focha na Sołowowa, a mogą cynicznie przekalkulować.... Część z nich kupowała Synthos po... 0,40 - 0,50 zł, Ci co się nie załapali na początek weszli maks po 2 zł.
    I teraz idą święta a tu dziadek mróz im przynosi możliwość sfinalizowania dealu z zyskiem 1000% nie wliczając dywidendy (a największe fundusze z samego zysku zgarnęły nawet 100-200 mln zł. Co robię na ich miejscu? Ano sprzedaję po 4,78 zł (to i tak nie moja kasa) i biegnę do szefa po premię za zamknięcie mega dealu (to już chodzi o moją kasę) i już oglądam w necie jacht, albo przynajmniej nowy model maserati.
    Tak więc można tu prężyć muskuły z 1000 akcji, ale wydaje mi się, że może się okazać że fundusze chętnie opchną akcje patrząc z trochę innej perspektywy niż my ciułacze...
  • Re: Wezwanie po 4,78 - dobra cena? Autor: ~abc [83.10.115.*]
    Nawet jeżeli będziesz miał racje to jakie to ryzyko czekać niezależnie od tego ile masz akcji czy 1000 czy 10000 czy więcej to jeżeli w pierwszym wezwaniu będzie miał powyżej 90% to i tak oglosi przymusowy wykup i cena nie będzie niższa niż 4,78 to gdzie tu ryzyko?
  • Re: Wezwanie po 4,78 - dobra cena? Autor: ~Strateg [31.182.205.*]
    No cóż, teraz wiadomo czemu miał służyć test na utratę wartości aktywów (Ineos Styrenics). Nie pochwalam takich działań. Spółka jest warta więcej niż 4.78 za akcję.
  • Re: Wezwanie po 4,78 - dobra cena? Autor: ~hg [89.229.210.*]
    dobra cena by zbierać z p.Michałem
  • Re: Wezwanie po 4,78 - dobra cena? Autor: ~wachim [89.66.88.*]
    Poniżej 5,50 nie oddam. I zapewne większość z nas. Co do funduszy to jeśli będzie kwitła korupcja u tych co decyzje podejmują z Zarządzających to wszytko może być. Ale jeśli będą chcieli zadbać o interesy powierzonych im środków to nie oddawdzą i będzei musiał podwyższyć.

Kluczem do wszystkiego jest ZJEDNOCZENIE

Kolejne spółka któa próbuje wy.... drobnych i zejśc z giełdy. Czytać inne fora i się organizować, jednoczyć i nie oddawać. Trzeba walczyć o swoje interesy.
    Też chętnie przyjmę 6 zł za swoje akcje, ale obawiam się, że ich nie dostanę, a już na pewno nie od Sołowowa. Popatrzcie na to na chłodno i postawcie się w miejscu Solowowa.... Brak odpowiedzi na skup... I teraz sypiecie głowę popiołem i ciągnięcie z banku dodatkowy kredyt na 500 mln i robicie kolejne podejście do łaskawych inwestorów (którzy upaśli się na dywidendzie jak w żadnej innej spółce, a i na kursie nie są stratni i jego punktu widzenia są po prostu niewdzięcznymi i chciwymi ciulami), czy mając ponad 60% akcji w kieszeni dołujecie tak kurs (zero dywidendy, cały zysk na kapitał zapasowy), że kurs spada do 3 zł...? Ja bym stawiał raczej na drugi scenariusz.

Moim zdaniem przytaczanie tu scenariusza Rovese niczemu nie służy - to była inna spółka w innej sytuacji (gigantyczne problemy, z których do dziś do końca się nie podniosła). Raczej patrzyłbym w stronę Orange i co stało się z kursem gdy przestali wypłacać dywidendę...
  • Re: Wezwanie po 4,78 - dobra cena? Autor: ~PK [93.236.48.*]
    Ja też < niż 5.5 nie oddam...............

a mam 134k

• Re: Wezwanie po 4,78 - dobra cena? Autor: ~set [31.0.65.*]
    Jeśli rynek uzna 4,78 za zbyt niską, cena powinna iść do góry.Żaden kresek nie lubi ... kasą, dlatego tylko 4,78.
  • Re: Wezwanie po 4,78 - dobra cena? Autor: ~set [31.0.65.*]
    *krezus
  • Re: Wezwanie po 4,78 - dobra cena? Autor: ~MRON [37.47.175.*]
    CZEKAĆ, BĘDZIE MIN PO 12
    12 to nie będzie. nie fantazjujmy juz tak :) 5,50-6zł tyle będzie bo poniżej nikt rozsądny tego nie odda.
  • Re: Wezwanie po 4,78 - dobra cena? Autor: ~dami [46.134.125.*]
    Witam,wiem, że każdy lubi się więcej dowiedzieć aniżeli sam powiedzieć mimo to daję pod rozwagę pytanie: kiedy wykup akcji jest przymusowy?
  • Re: Wezwanie po 4,78 - dobra cena? Autor: ~Fazi [153.19.91.*]
    Uchwałę o wkupie przymusowym (art. 418 KSH) może podjąć nie więcej niż 5 akcjonariuszy posiadających łącznie nie mniej niż 95%. kapitału zakładowego, a każdy z nich posiada nie mniej niż 5% kz.
  • Re: Wezwanie po 4,78 - dobra cena? Autor: ~dami [46.134.84.*]
    Fazi,thx., czyli w naszym wypadku?.....to nie jest raczej prakt.możliwe.
  • Re: Wezwanie po 4,78 - dobra cena? Autor: ~Fazi [153.19.91.*]
    Jest jeszcze kilka innych możliwości:
    Przymusowy wykup w ciągu trzech miesięcy od przekroczenia progu 90%.
    Zniesienie dematerializacji akcji (do uchwały potrzebne min 4/5 czyli 80%) i zdjęcie spółki z GPW
    Fazi,czy Twoim zdaniem,któraś z wymienionych opcji w najgorszym wypadku obejmuje taką sytuację, że
    inwestor mniejszy,gdy nie sprzeda, zostaje z kupą bezwartosciowych śmieci?
    Uzupełniam: czy w najgorszym razie jest automat,że biuro likwiduje Twoje papiery a uznaje Cię wg.właściwego kursu?
  • Re: Wezwanie po 4,78 - dobra cena? Autor: ~andre [95.41.34.*]
    troche za mało cwaniak chce kupic lekko a przecież nie dawno bylo po 6 i byli kupcy
  • Re: Wezwanie po 4,78 - dobra cena? Autor: ~Fazi [89.64.44.*]
    Przymusowy wykup oznacza, że bez zgody posiadaczy mniejszościowych DM zamyka pozycję i na rachunku zostaje kasa, natomiast zdjęcie z rynku spowoduje, że sprzedaż akcji będzie możliwa tylko poprzez umowę cywilną - kłopotliwe, ale nie sądzę aby Sołowow pozostawił komuś papiery, bo to daje (raczej teoretyczny) wpływ na spółkę (np poprzez zaskarżenie uchwały). Moim zdaniem to wezwanie nie powiedzie się i będzie kolejne z lepszą wyceną.
  • Re: Wezwanie po 4,78 - dobra cena? Autor: ~dami [5.184.220.*]
    Do Fazi-thx.ponownie i obyś miał rację odn.> ceny wezwania.bywaj.
  • Re: Wezwanie po 4,78 - dobra cena? Autor: xteam [80.87.39.*]
    czy rzeczywiście spółka wyjdzie z giełdy? a jak wezwanie się nie powiedzie?
    https://www.ticker.pl/2017/10/27/synthos-jedna-najwiekszych-spolek-zniknie-gieldy/
  • Re: Wezwanie po 4,78 - dobra cena? Autor: ~pretmack [94.240.33.*]
    Szanowni Państwo,
    oto GSCI najwyżej od 2011 i rysuje ORGR

proste

https://www.cdmpekao.com.pl/binsource/f/53/53/STGAaa0d2a80-4a35-3044-af2f-d40f2100b054,ATTACHMENT,PL,1,4,0.pdf
  • Re: Wezwanie po 4,78 - dobra cena? Autor: ~killler [185.25.123.*]
    Coś ci się dzieciaku poplątało. To nie to forum.
    ktoś spory zbiera solidne ilości, żeby potem przeciwstawić się i powiedzieć, że niżej niż 5,50-6 nie odda i MS będzei musiał zawołac do nas wyżej :) a to i tak scenariusz bazowy
[x]
SYNTHOS -0,20% 4,89 2018-01-15 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.