• Mam 1500 akcji PEM-u i jestem inwestorem długoterminowym !!! Autor: ~MAŁYKAZIO [31.1.146.*]
    A za dywidendę odkupię jeszcze akcji i tak będę robił co rok !!!
  • Re: Mam 1500 akcji PEM-u i jestem inwestorem długoterminowym !!! Autor: ~Leszczu [94.254.130.*]
    Jestes jedynym trollem na rzecz pemanagierow, Kaziu. Walnij cos merytorycznie zeby zachecic mnie do zakupu akcji, bo sa blizej zera niz ceny emisyjnej.
  • Re: Mam 1500 akcji PEM-u i jestem inwestorem długoterminowym !!! Autor: ~andrzej [62.87.218.*]
    Sam sobie napisałeś zachętę. Te akcje można teraz tanio kupić.
    Potencjał zwyżkowy jest spory. Potencjał spadkowy niewielki. c/z=8.5 i według wszelkiego prawdopodobieństwa zysk nie będzie gorszy. Obecny jest liczony wyłącznie od przychodów z opłat stałych. Te mniejsze nie będą, bo MCI pozostanie klientem.
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [89.79.209.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: Mam 1500 akcji PEM-u i jestem inwestorem długoterminowym !!! Autor: ~andrzej [62.87.218.*]
    Zarzut braku produkcji jest całkiem niemądry. PEM produkuje opłatę stałą od środków powierzonych w zarządzanie. Większość tych środków należy do MCI i nigdy nie zostanie wycofana. Nie trzeba mieć fabryki żeby produkować żywą gotówkę z prowizji.
  • Re: Mam 1500 akcji PEM-u i jestem inwestorem długoterminowym !!! Autor: ~eeee [89.79.209.*]
    Zero produkcji oznacza w tym przypadku brak działalności przynoszącej zyski. ONI tylko księgują to co chłopcom akurat pasuje. A ja się w tym połapałem niestety (dla mnie) za późno :/
    Przecież zyski są!
    Małe wtedy gdy przychody generuje wyłącznie opłata stała.
    Duże gdy dołącza opłata zmienna.
    Można pesymistycznie założyć że w przyszłości będzie wyłącznie opłata stała.
    Jednak nawet w takim przypadku zyski będą rzędu 3-4zł na akcję. Stąd obecny kurs jest dosyć atrakcyjny dla kupujących.
    Tym bardziej że lepsze zyski nie są wykluczone, a gorsze praktycznie niemożliwe.
  • Re: Mam 1500 akcji PEM-u i jestem inwestorem długoterminowym !!! Autor: ~Białoczerwony [94.254.150.*]
    Eeee przestań się ośmieszać tym że księgują jak im MCI każe. Gdyby tak było Auctionatę dalej miałbyś wycenioną na 50 baniek a nie na 0zł. Po za tym wskaż exit poniżej ceny w księgach! Nawet certyfikaty możesz umarzać po wycenach spółek w księgach, więc daruj sobie te bzdury
  • Re: Mam 1500 akcji PEM-u i jestem inwestorem długoterminowym !!! Autor: ~Białoczerwony [94.254.228.*]
    Przed IPO były fajne exity to i opłata zmienną była wysoka. Teraz jej brak bo spółki z portfela słabują, ale w 2018 prawdopodobne IPO Gett i byc może Answers, może coś jeszcze do sprzedaży np Frisko. W 2019 być może IPO izettle i .... Więc opłata zmienną się pojawi tylko że ta cena będzie wspomnieniem
    Zmiennej od starych klientów może nigdy nie być. Jest dużo do nadrobienia.
    Jednak można liczyć na trochę zmiennej od nowych klientów oraz z funduszu dłużnego CV.
  • Re: Mam 1500 akcji PEM-u i jestem inwestorem długoterminowym !!! Autor: ~bialoczerwony [91.202.175.*]
    Dnia 2017-10-31 o godz. 17:51 ~andrzej napisał(a):
    > Zmiennej od starych klientów może nigdy nie być. Jest dużo do nadrobienia.
    A dlaczego może nigdy nie być?

• Re: Mam 1500 akcji PEM-u i jestem inwestorem długoterminowym !!! Autor: ~Eeeeeeee [77.92.45.*]
    Ludzie ocknijcie sie. Tam nie ma klientów. Zrobiłem rozeznanie i usłyszałem tylko jedno. BUHAHAHA. Zapytajcie kogo chcecie z tej branży, o nich. Śmieją się prosto w oczy. Wy tutaj piszecie o ksiegowaniu? buhahaha.
    @ białoczerwony

Dziwne pytanie. Aby dostać kiedykolwiek opłatę zmienną od starych klientów musieliby mnóstwo dystansu nadrobić. To mało prawdopodobne.

@ eeeee

Wystarczy jeden klient - MCI żeby PEM był na plusie. Poza tym w TechVentures jest sporo klientów, ponieważ MCI ma tam tylko 55% certyfikatów.
  • Re: Mam 1500 akcji PEM-u i jestem inwestorem długoterminowym !!! Autor: ~eeeeeeeeee [89.79.209.*]
    @andrzej

Rozumiem sytuację pemu dlatego dziwi mnie, że piszesz o "zysku". Bo jak na razie to drobni akcjonariusze mają co rok olbrzymią stratę w bilansie. A taki klient jak mci to raczej nie jest gwarantem niczego. W polskiej biznesowej tradycji generowanie strat jest sportem narodowym i dlatego uważam pem za swoją najgorszą inwestycję. Co miesiąc kurs w dół. To już tragedia. Wszelkie prawidła inwestycyjne mówią, że taki spadek kursu oznacza stratę nie do odrobienia. Wiem, że nie odzyskam już swoich pieniędzy a ci panowie nie odzyskają mojego zaufania. Tak potężny spadek kursu akcji na giełdzie oznacza, że poziom zarządzania w pemie jest na żenująco niskim poziomie. Jak inaczej nazwać to co wyrabia zarząd ? Wartość firmy spadła o 70 % ! Zapewne zaraz ktoś napisze tutaj... no fajnie i co z tego? Możecie sobie pisać jaki cud miód z pemu a za miesiąć będzie 20, buhahahhaha (przez łzy ;/)
    Nie mylmy dwóch spraw.
    PEM ma zyski, ponieważ jego stałe przychody są wyższe od kosztów.
    Ty masz straty ponieważ drogo kupiłeś akcje.

Jest poza dyskusją że nie opłacało się kupować po 130, 100, 80, 60, 50. Natomiast zakupy poniżej 40 prawdopodobnie okażą się opłacalne. Dzięki stałemu klientowi w postaci MCI, PEM nie będzie miał gorszych wyników niż teraz ma. Może będzie miał lepsze, może takie same. Przy obecnych jest c/z=8. Nisko. Więc będzie poprawa. O kilkadziesiąt procent jeśli obecne wyniki się utrzymają. Odpowiednio większa jeśli wyniki się poprawią.
  • Re: Mam 1500 akcji PEM-u i jestem inwestorem długoterminowym !!! Autor: ~Niekumaty [58.64.5.*]
    "Dziwne pytanie. Aby dostać kiedykolwiek opłatę zmienną od starych klientów musieliby mnóstwo dystansu nadrobić. To mało prawdopodobne."

Andrzej, mógłbyś nieco rozwinąć powyższy temat? O jaki dystans Ci chodzi? Czy masz na myśli to, ze obecnie spółki portfelowe sa dużo niżej wyceniane niż jakis czas temu? Byłbym wdzięczny jakby chciało Ci się nieco zdradzić "magicznej" wiedzy ;)

Dobrego łikendu
    PEM dobrze zarabia gdy oprócz opłaty stałej pobiera opłatę zmienną za zarządzanie.
    Warunkiem poboru opłaty zmiennej jest przekroczenie przez fundusze zysku 10% rocznie. Z tym zastrzeżeniem że chodzi tu o zysk skumulowany. Więc po okresie gdy zyski niskie oprócz nowych 10% trzeba odrobić zaległości.
  • Re: Mam 1500 akcji PEM-u i jestem inwestorem długoterminowym !!! Autor: ~km [153.19.191.*]
    Dnia 2017-11-03 o godz. 16:33 ~andrzej napisał(a):
    > PEM dobrze zarabia gdy oprócz opłaty stałej pobiera opłatę zmienną za zarządzanie.
    > Warunkiem poboru opłaty zmiennej jest przekroczenie przez fundusze zysku 10% rocznie. Z tym zastrzeżeniem że chodzi tu o zysk skumulowany. Więc po okresie gdy zyski niskie oprócz nowych 10% trzeba odrobić zaległości.

tych ludzi powinni wyprowadzić w kajdankach i postawić konkretne zarzuty. Prospekt emisyjny jest podstawą...Czekam na reakcję prokuratury
  • Re: Mam 1500 akcji PEM-u i jestem inwestorem długoterminowym !!! Autor: ~jas [77.253.23.*]
    Jak dalej będzie tak spadało to jeszcze w listopadzie zobaczymy 2 z przodu
  • Re: Mam 1500 akcji PEM-u i jestem inwestorem długoterminowym !!! Autor: ~Niekumaty [58.64.5.*]
    Nie do końca rozumiem... Czyli w przypadku PEM, jeśli (przykładowo) spółki portfelowe zarobiły w najlepszym poprzednim okresie 100mln, a obecnie zarabiają 70mln, to PEM dostaje tylko opłatę za zarządznie i aby opłata zmienna była naliczona dla PEM, to spółki portfelowe musiałyby zarobić w kolejnym roku 110mln (+10% od ostatniego najlepszego wyniku) i więcej?

"zysk skumulowany - zysk z danej inwestycji osi±gniêty w ca³ym okresie inwestowania lub przewidywany do osi±gniêcia w takim czasie(patrz: zysk z inwestycji).
    Źródło fi.com.pl"

Czy może chodzi o to, że PEM ustanowił sobie jakiś benczmark oparty na corocznym wzroście spółek portfelowych o 10% (CAGR?) i jeśli wartość benczmarka jest osiągnięta lub przekroczona to wtedy opłata zmienna jest naliczona?
  • Re: Mam 1500 akcji PEM-u i jestem inwestorem długoterminowym !!! Autor: ~eeeeeeeeeeeeeee [89.79.209.*]
    Musisz wierzyć, że tak jest. PEM jako byt samoistny jest niezależny od woli księgowych. Raporty ukazują się jako objawienia. Dlatego tylko dla wyznawców są one jasne i czytelne. Wiara, wiara i tylko wiara. Krąg wiernych stale się powiększa, chłopcy mają dar...ostatnio przybyło kolejne 800 owiec do wystrzyżenia.
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [58.64.5.*]
    @ niekumaty

Na przykład fundusz TechVentures ostatnio pobrał opłatę zmienną w połowie roku 2015. Od tego czasu przez 2 lata i 4 miesiące certyfikaty funduszu urosły z 205.09 na 218.49 czyli zaledwie o 6.3%. Żeby należała się opłata zmienna musiałyby urosnąć ponad 1.1^2.33=1.249 czyli ponad 25%. Teraz w wyniku tych zaległości nie wystarczy aby TechVentures zarobił ponad 10% w najbliższych 12 miesiącach. Musiałby zarobić prawie 30% aby nadgonić i zrobić nowe 10%.
  • Re: Mam 1500 akcji PEM-u i jestem inwestorem długoterminowym !!! Autor: ~eeeeeeeeeeee [89.79.209.*]
    A na poważnie. Ile jutro spadnie ?
    Ja nie wiem ile, ale jak spadnie, to raczej w dół, bo w górę to chyba spaść nie może... ;)
    Czyli żeby była opłata zmienna to musi być wzrost +10% co roku liczony od poprzedniej wartości kiedy ta opłata została naliczona? Czyli np: jeśli wypłacono w danym roku opłatę zmienną i wartość jednostki była 100, to w następnym roku musi być 110 żeby uzyskać o.z. Ale dajmy na to wartość jednostki w kolejnym roku urosła tylko do 106 (+6%), to żeby uzyskać o.z. w następnym roku, musi ona wzrosnąć do 121 (110 + 10%), czyli defacto +14% od 106. Dobrze rozumiem?

Jak się połapać w wynikach tych wszystkich funduszy aby móc ustalić szansę na uzyskanie opłaty zmiennej? CreditVentures jest serii od M do W, EuroVentures od A do Z, TechVentures od A do Z1. Sprawdzać każdy z osobna? Szaleństwo. Jak PEM/MCI wylicza ten "performans" (Mówiąc językiem startapowym "Tomka")? Liczą średnią ważoną? Jest coś o tym w ich sprawozdanich?

Od czego zależy wycena jednostki danego funduszu? Wszystkie te fundusze to chyba FIZy, więc cena zmienia się z wartościa aktywów czy zysku z tych aktywów?

Dobrze zrozumiałeś.
    Dokładnie połapać się nie można. Każdy klient czyli każda seria certyfikatów ma oddzielnie liczone zyski. Jednak wiemy że starzy klienci, w tym główny klient MCI, opłaty zmiennej szybko nie zapłacą. Nawet chyba nigdy nie zapłacą, ponieważ zrobił się spory dystans do nadrobienia. Natomiast nowi klienci (niestety nieliczni) jak najbardziej mogą zapłacić. Więc trochę tego będzie. Tym bardziej że powyższe dotyczy tylko TV i EV podczas gdy mniejszy CV ma dobre wyniki umożliwiające pobór opłaty zmiennej.
  • Re: Mam 1500 akcji PEM-u i jestem inwestorem długoterminowym !!! Autor: ~bialoczerwony [91.202.175.*]
    Dnia 2017-11-04 o godz. 15:01 ~andrzej napisał(a):
    > @ niekumaty
    >
    > Na przykład fundusz TechVentures ostatnio pobrał opłatę zmienną w połowie roku 2015. Od tego czasu przez 2 lata i 4 miesiące certyfikaty funduszu urosły z 205.09 na 218.49 czyli zaledwie o 6.3%. Żeby należała się opłata zmienna musiałyby urosnąć ponad 1.1^2.33=1.249 czyli ponad 25%. Teraz w wyniku tych zaległości nie wystarczy aby TechVentures zarobił ponad 10% w najbliższych 12 miesiącach. Musiałby zarobić prawie 30% aby nadgonić i zrobić nowe 10%.

A wg mnie to jest możliwe i całkiem prawdopodobne. Wystarczy sprawdzić przyrosty NAV w najlepszych latach. Po za tym TechV jest przed ogromnym wzrostem wartości. Jest tam kilka spółek, które mogą dodać sporo, ba nawet dużo do jego wartości nawet pomimo tego, ze mamy w nim tylko chyba 52%. Podobnie jest w EuroV. Moim zdaniem rok 2018 i 2019 będzie przełomowym i nawet 50% wzrostu wartość TechV w ciągu tych 2 lat jest możliwe. EuroV też jest sporo niedoszacowane (ABC Data w końcu wyjdzie na prostą, Indeks przd sob ą zakończenie ogromnego projekty deweloperskiego( nawet 50mln$ przepływów z którychh większość będzie przeznaczona na dywidendę) exit z Lifebrain w 2018 i eCard/Dotpay. Jest jeszcze ATM i myślę, że mają juz dla niego jakiś plan ( być może sprzedaż całośći) skoro zrobili wezwanie...
    W 2018r zacznie się dziać...

Z historii rekord przyrostu NAV z 2014r to ponad 4zł chyba 4.3zł na akcję. Więc przy dzisiejszym NAVie to praiwe 20%, a kto powiedział że nie może być więcej? Ja uważam że może i że będzie!
    Teoretycznie jest możliwe. Zasada że najpierw trzeba dogonić 10% rocznie od ostatniego pobrania opłaty zmiennej pozostaje aktualna.
    Teraz portfele EV i TV są zdywersyfikowane więc jest trudniej o duże dynamiki niż kilka lat temu, gdy wystarczyły wzrosty Daty żeby EV urósł kilkadziesiąt procent rocznie.
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [89.79.209.*]
    Panowie, czy dobrze rozumiem, że NAV/share odpowiada wartości jednostki danego funduszu? Mówię o przypadku FIZ czyli takie jak EV, TV, CV, gdzie nie ma płynnego dopływu/odpływu kapitału. Czyli gdy wyjda z jakiejś inwestycji z zyskiem, to powinno to podnieść wartość NAV a więc też wartość jednostki funduszu? Podobnie, gdy istniejące firmy z portfolio zwiększają zyski, to też rośnie NAV i wartość jednostki danego funduszu, zgadza się?
  • Re: Mam 1500 akcji PEM-u i jestem inwestorem długoterminowym !!! Autor: ~eeeeeeeeeee [89.79.209.*]
    Weź na pisz maila do pemu, jest na ich stronie kontakt do rzecznika.
[x]
PEMANAGER -2,37% 18,50 2021-06-18 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.