Dnia 2017-11-04 o godz. 15:01 ~andrzej napisał(a):
> @ niekumaty
>
> Na przykład fundusz TechVentures ostatnio pobrał opłatę zmienną w połowie roku 2015. Od tego czasu przez 2 lata i 4 miesiące certyfikaty funduszu urosły z 205.09 na 218.49 czyli zaledwie o 6.3%. Żeby należała się opłata zmienna musiałyby urosnąć ponad 1.1^2.33=1.249 czyli ponad 25%. Teraz w wyniku tych zaległości nie wystarczy aby TechVentures zarobił ponad 10% w najbliższych 12 miesiącach. Musiałby zarobić prawie 30% aby nadgonić i zrobić nowe 10%.
A wg mnie to jest możliwe i całkiem prawdopodobne. Wystarczy sprawdzić przyrosty NAV w najlepszych latach. Po za tym TechV jest przed ogromnym wzrostem wartości. Jest tam kilka spółek, które mogą dodać sporo, ba nawet dużo do jego wartości nawet pomimo tego, ze mamy w nim tylko chyba 52%. Podobnie jest w EuroV. Moim zdaniem rok 2018 i 2019 będzie przełomowym i nawet 50% wzrostu wartość TechV w ciągu tych 2 lat jest możliwe. EuroV też jest sporo niedoszacowane (ABC Data w końcu wyjdzie na prostą, Indeks przd sob ą zakończenie ogromnego projekty deweloperskiego( nawet 50mln$ przepływów z którychh większość będzie przeznaczona na dywidendę) exit z Lifebrain w 2018 i eCard/Dotpay. Jest jeszcze ATM i myślę, że mają juz dla niego jakiś plan ( być może sprzedaż całośći) skoro zrobili wezwanie...
W 2018r zacznie się dziać...
Z historii rekord przyrostu NAV z 2014r to ponad 4zł chyba 4.3zł na akcję. Więc przy dzisiejszym NAVie to praiwe 20%, a kto powiedział że nie może być więcej? Ja uważam że może i że będzie!