• Nowy pozytywny raport dostępny Autor: ~Tom [145.239.80.*]
    Świeży dobry raport się pojawił link myślę, że całkiem OK
  • Re: Nowy pozytywny raport dostępny Autor: ~Pytek [95.160.154.*]
    Miła lektura. Jak zmieni się "klimat": dla OZE, będzie jeszcze lepiej.
  • Re: Nowy pozytywny raport dostępny Autor: ~nick [195.85.196.*]
    ETL to w tym momencie jedna z tańszych spółek na GPW.

Garść konkretów. Zadłużenia brak. W kasie pełno gotówki. Dywidendy co roku. Wyniki sukcesywnie poprawiane.
    Wskaźniki? Proszę bardzo:
    C/Z na ten moment to ok. 7,56. Jeśli ktoś ma pojęcie o inwestowaniu, to wie, że to tanio. Spółka generuje zatem tyle zysku netto, że w ciągu 7 i pół roku pokrywa całą swoją kapitalizację! W przypadku ETL i C/Z na poziomie 15 to nie byłoby źle, a jaką to oznacza cenę akcji, odpowiedzcie sobie sami.
    EPS na ten moment to ok. 2,75 zł. Można zatem z dużym prawdopodobieństwem obstawiać rekordową dywidendę (która już i tak jest wysoka bo ok. 9%!).

Dodatkowo.
    TMobile poprawił ofertę i ostro atakuje marketingowo, więc można się spodziewać wzrostów w tym obszarze.
    Play skupiał się ostatnio mocno na IPO, więc przygasł, ale można się spodziewać, że wróci niedługo do rynkowej formy.
    A dodatkowo czarny koń - Apple. Niedawno zadebiutowały nowe produkty. Można tę firmę lubić albo nie - to nie ma znaczenia. Ważne jest, że ma swoje grono zagorzałych fanów i nowe produkty czy się to komuś podoba czy nie, jak zwykle będą sukcesem.

Pozdrowienia dla rozsądnych.
  • Re: Nowy pozytywny raport dostępny Autor: ~Romano74 [94.254.151.*]
    Małe sprostowanie do Twojej wypowiedzi. T-Mobile planuje "agresywna" sprzedaż, ale...za pośrednictwem własnych punktów sprzedazy.
    @Romano

Skąd ta informacja? Jakieś źródło?

Czytałem liczne materiały dotyczące nowej strategii T-Mobile i nie natrafiłem na jakąkolwiek wzmiankę jakoby mieli koncentrować się na własnych punktach. Wręcz przeciwnie - mają ciąć zatrudnienie własne, a co to oznacza? Muszą siłą rzeczy opierać się bardziej na outsourcingu, który jest dla nich efektywniejszy kosztowo, a że ETL skupia 15% ich placówek...

Dodatkowo odsyłam do raportów ETL - nie ma żadnych sygnałów, że mogą pojawić się problemy, które wskazałeś, a nowa strategia jest już realizowana od pewnego czasu.

Poniżej pierwsze z brzegu źródła, aby nie być gołosłownym:
    http://www.polskaszerokopasmowa.pl/rynek/t-mobile-ma-nowa-piecioletnia-strategie.html

http://www.wirtualnemedia.pl/artykul/frederic-perron-klienci-wracaja-do-t-mobile-polska-nowa-oferta-i-komunikacja-chcemy-zawalczyc-abonentow

http://www.spidersweb.pl/2017/08/t-mobile-wyniki-celebryci.html

https://www.telko.in/500-osob-odejdzie-z-t-mobile-polska

http://rpkom.pl/artykul/1261134.html

link 

link 

Cytat: "...i dlatego zdecydowana większość z nowych punktów będzie należała do T-Mobile (75%), reszta ma być punktami partnerskimi."
    Dzięki za linki.

News z lipca br. i faktycznie trochę inna retoryka zwłaszcza w kontekście zatrudnienia. Być może ma to związek ze zmianą na stanowisku prezesa. Nie wydaje mi się jednak, aby to zmieniało sytuację fundamentalnie.

Zwrócę uwagę na następujące kwestie:
    1. Sam zacytowałeś: " większość z nowych punktów będzie należała do T-Mobile (75%), reszta ma być punktami partnerskimi". Skoryguj mnie, jeśli źle to interpretuję, ale oznacza to moim zdaniem, że ze 150 nowopowstających salonów ok. 110 będzie punktami własnymi a ok. 40 partnerskimi. Czy stąd można wnioskować na temat całej (700-750 punktów) sieci dystrybucji?
    2. Kolejny cytat: "Docelowa sieć stacjonarna 700-750 punktów w zależności od potrzeb. Z tym co mamy obecnie nie jesteśmy konkurencyjni". Czyli? Czyli mamy za mało salonów, muszą powstać nowe, bo chcemy mocno zwiększyć market share. Czy to oznacza tarapaty dla ETL?
    3. News jest w miarę świeży, ale gdyby faktycznie okazał się problematyczny dla ETL, spółka miałaby okazję odnieść się do tego w raporcie półrocznym. Coś przegapiłem?

Jestem otwarty na dyskusję.

Pozdrowienia!

Ja nie chcę siać panik, bo nie ma takiej potrzeby :) Przeczytałem treść w którejś z gazet codziennych (nie pamiętam teraz która to gazeta), a to co podesłałem na forum zostało pozyskane w ciągu kilku minut przy pomocy Google. Na pewno trzeba przyjmować Twoją wersję mając z tyłu głowy info, które i ja podałem. Na tym polega ten biznes, by wiedzieć więcej niż inni i zinterpretować info we właściwą stronę :)

Pozdrawiam
    Romano74
  • Popatrz jeszcze na to :( Autor: ~Romano74 [94.254.147.*]
    T-Mobile Polska: Wprowadza od października zmiany w wewnętrznych strukturach, które mają wzmocnić kompetencje firmy w zakresie obsługi klienta, jego doświadczenia i cyfryzacji działalności operatora, poinformował prezes TMobile Polska Andreas Maierhofer.

Źródło: ISBnews 
  • Re: Popatrz jeszcze na to :( Autor: ~nick [193.109.212.*]
    Znów pojawia się pytanie, w jaki sposób to wpływa na działalność ETL.

Proponuję kontakt ze spółką:
    ri@eurotel.pl

Z ich strony:
    Za kontakty z inwestorami z ramienia Zarządu odpowiada Wiceprezes Tomasz Basiński.
  • Re: Popatrz jeszcze na to :( Autor: ~nick [193.109.212.*]
    Myślę, że powinniśmy zacząć wywierać presję na zarząd ETL.

Ja na to patrzę tak. Celem zarządu powinno być maksymalizowanie wartości spółki dla akcjonariuszy. Kapitalizacja ETL jest zbyt niska w stosunku do wartości wewnętrznej spółki. Wydaje się też, że utrzymywane przez ETL wolne środki gotówkowe są nadmierne. Na ten moment 12 mln pln na lokatach przy kapitalizacji 75 mln pln? I to w otoczeniu bardzo niskich stóp procentowych?

Obecne plany inwestycyjne kompletnie nie uzasadniają takiej nadpłynności. Spółka powinna natychmiast podjąć kroki zmierzające do tego, aby częściowo rozdysponować te zasoby między akcjonariuszy. Albo w formie jednorazowej dodatkowej dywidendy, albo skupu akcji własnych (może wezwanie ze względu na niskie historycznie obroty?).

Pamiętajmy, że 1 pln dywidendy na akcję, to raptem 3,7 mln pln.

Jakieś przemyślenia?
  • Re: Popatrz jeszcze na to :( Autor: ~Romao74 [45.55.28.*]
    Bardzo fajne pytania zadałeś.
    Moim skromnym zdaniem "inwestowanie w lokaty" to trochę trąci niegospodarnością przy dzisiejszych możliwościach jakie ma spółka.

W sumie to 3 złote dywidendy by było lekkim przejedzeniem kapitału przez spółkę, ale na 2 złote przy takiej nadwyżce chyba można spokojnie liczyć.

Poza tym też uważam, że czas zacząć zadawać pytania Zarządowi. W końcu obracają kapitałem pochodzącym z naszych akcji.

Czy już wysyłałeś jakieś zapytanie w stronę spółki? Jeśli tak, to jaka była z ich trony odpowiedź?
  • Re: Popatrz jeszcze na to :( Autor: ~nick [195.85.196.*]
    Jeszcze nie, ale przygotuję listę pytań i napiszę do nich.

W temacie naszej wcześniejszej rozmowy, jest w dzisiejszym pb wywiad Tomaszem Basińskim:
    https://www.pb.pl/eurotel-chce-dokupic-salony-872243

Widać, że starają się zainwestować nadwyżki gotówkowe w swój core biznes. Oceniam to pozytywnie w kontekście długoterminowej strategii (choć nie ukrywam, że w krótkim terminie wolałbym zastrzyk gotówki od spółki). Budują kolejny filar zwiększający i stabilizujący przychody i zyski. Widzą potencjał w nc+ ze względu na plany rozwoju tej platformy. Kto jak kto, ale oni znają się na tym biznesie. Ja im ufam. Do tej pory nie dali powodu, aby wątpić w ich kompetencje.

Co ważne, pada również pytanie o T-Mobile i ich nową strategię. P. Basiński twierdzi, że nie jest to zagrożenie a raczej szansa. Widzi zmianę w podejściu operatorów, którzy do tej pory starali się zmniejszać liczbę placówek. Okazała się to ślepa uliczka. ETL liczy na to, że ze względu na swoją pozycję i długoterminowe pozytywne relacje z T-Mobile będą ważnym partnerem w rozbudowie sieci.
  • Re: Nowy pozytywny raport dostępnyeły sie spadki Autor: ~nnn [89.229.208.*]
    rozpocz
  • Re: Nowy pozytywny raport dostępnyeły sie spadki Autor: ~yx [89.229.208.*]
    dalej oddajcie darmo to wart 40 zł
[x]
EUROTEL 1,44% 28,20 2025-11-12 15:41:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.