• kolejny dobry wynik Autor: ~mirek [37.248.57.*]
    Za nami kolejny solidny raport. Jednostkowo jest ogólnie pięknie po półroczu. 7 mln zysku netto (3,07 zł zysku na akcję). Na skonsolidowanych jeszcze wciąż ciąży niemiecka spółka Becker Prunte, która zabrała grupie w całym półroczu łącznie 3,62 mln zł z wyniku (tj. taką wygenerowała stratę). Gdyby nie niemiecka spółka to mielibyśmy po półroczu genialne wskaźniki rynkowe. W 2Q straty niemieckiej spółki jednak wyhamowały, co daje nadzieję, że spółka upora się z tym problemem, szczególnie wobec dość dobrych perpsketyw dla branży w 2 półroczu. W 2Q 2017 Becker stracił już tylko ok. 0,5 mln zł wobec 3,17 mln straty w 1Q 2017. Przychody netto Grupy Fasing w 2Q 2017 nieznacznie się obniżyły wobec 2Q 2016 do poziomu 43,4 mln zł. Zysk operacyjny też symbolicznie spadł, a zysk netto wzrósł do 2,03 mln z 1,92 mln zł. Wynik potwierdza zatem stabilnosć całej grupy mimo problemów ze spółką niemiecką. Mając na uwadze stosunkowo niską jak na swoją sytuację finansową kapitalizację spółki, jej wieloletnią zyskowność niezależnie, czy jest kryzys w branży, czy nie, uwzględniając politykę dywidendową, a w szczególności fakt, że cyklicznie firmy górnicze znacznie zwiększają inwestycje dopiero po jakimś czasie od poprawy koniunktury (zresztą i spółka i cała branża około górnicza liczy na mocny wzrost inwestycji spółek z branży w 3 i 4Q), to śpię spokojnie. Zapewne stabilna sytuacja, oczekiwany wzrost inwestycji w branży, jak i projekty planowane przez spółkę są główny powodem ssania na akcje w ostatnich tygodniach, a wyniki jedynie potwierdzają, że spółka zmierza w dobrym kierunku. O pozostałych projektach planowanych przez Fasing szerzej nie wspominam, ale jeśli wypalą, to wiadomo co to oznacza dla nas.
  • Re: kolejny dobry wynik Autor: ~Maciejka [83.31.144.*]
    Martwią tylko przepływy pieniężne Należności krótkoterminowe 58255 w porównaniu do zeszłego półrocza 43319 czyli wzrosło o 14936. Na papierze zyski a należności od kontrahentów co raz wyższe.
  • Re: kolejny dobry wynik Autor: ~rjg66 [46.169.13.*]
    Wyniki musza byc bardzo dobre, bo gdyby byly tylko dobre, to kurs by dolowal o jakies 8%. Taki tu klimat.
  • Re: kolejny dobry wynik Autor: ~pojmoj [79.232.14.*]
    Dnia 2017-08-31 o godz. 08:38 ~mirek napisał(a):
    > Za nami kolejny solidny raport. Jednostkowo jest ogólnie pięknie po półroczu. 7 mln zysku netto (3,07 zł zysku na akcję). Na skonsolidowanych jeszcze wciąż ciąży niemiecka spółka Becker Prunte, która zabrała grupie w całym półroczu łącznie 3,62 mln zł z wyniku (tj. taką wygenerowała stratę). Gdyby nie niemiecka spółka to mielibyśmy po półroczu genialne wskaźniki rynkowe. W 2Q straty niemieckiej spółki jednak wyhamowały, co daje nadzieję, że spółka upora się z tym problemem, szczególnie wobec dość dobrych perpsketyw dla branży w 2 półroczu. W 2Q 2017 Becker stracił już tylko ok. 0,5 mln zł wobec 3,17 mln straty w 1Q 2017. Przychody netto Grupy Fasing w 2Q 2017 nieznacznie się obniżyły wobec 2Q 2016 do poziomu 43,4 mln zł. Zysk operacyjny też symbolicznie spadł, a zysk netto wzrósł do 2,03 mln z 1,92 mln zł. Wynik potwierdza zatem stabilnosć całej grupy mimo problemów ze spółką niemiecką. Mając na uwadze stosunkowo niską jak na swoją sytuację finansową kapitalizację spółki, jej wieloletnią zyskowność niezależnie, czy jest kryzys w branży, czy nie, uwzględniając politykę dywidendową, a w szczególności fakt, że cyklicznie firmy górnicze znacznie zwiększają inwestycje dopiero po jakimś czasie od poprawy koniunktury (zresztą i spółka i cała branża około górnicza liczy na mocny wzrost inwestycji spółek z branży w 3 i 4Q), to śpię spokojnie. Zapewne stabilna sytuacja, oczekiwany wzrost inwestycji w branży, jak i projekty planowane przez spółkę są główny powodem ssania na akcje w ostatnich tygodniach, a wyniki jedynie potwierdzają, że spółka zmierza w dobrym kierunku. O pozostałych projektach planowanych przez Fasing szerzej nie wspominam, ale jeśli wypalą, to wiadomo co to oznacza dla nas.

Zgadzam sie w pelni i dzieki za merytoryczny i obiektywny wpis.

Dodam jeszcze nowe zamowienie z dzisiaj

http://biznes.pap.pl/espi/pl/reports/view/2,363993

pzdr.

• $$$$$ Sporo optymizmu €€€€€ Autor: ~pojmoj [79.232.14.*]
    http://www.nowygornik.pl/gornik/Nowy_Gornik_17_2017_01.pdf

pzdr.
  • Re: $$$$$ Sporo optymizmu €€€€€ Autor: ~leif2 [37.7.63.*]
    ajajaj! ileż lukru w tym wątku - dla niepoznaki klakier FSG przyjmuje teraz miano "mirek" - bo ludziska już się poznali na tym, że dotąd te same klakiery się pojawiały i dzięki też temu, że to wytykałem, dotychczasowi "pijarowcy" stali się już mało wiarygodni...

A ja wam tego lukru sporo zdejmę, żeby pokazać jaki zakalec pod tym siedzi, po kolei:

1. staracie się zamydlić potężną stratę Becker zmniejszającą wynik grupy tym, że jednostkowo FSG ma aż 10,7 mln zysku z dział. oper. - tylko pomijacie to, że nawet jednostkowo w tamtym roku było to... 13,7 mln! czyli mamy spory spadek o 30%! tutaj właściwie mógłbym skończyć dyskusję - bo wszak o wynik chodzi, ale ponadto...
    2. 2016 to dramatyczna sytuacja w polskim górnictwie - JSW dopiero od 4kw 2016 pokazuje fajne zyski, a pozostałe podmioty w tym kwartale wyszły na mały plusik - czyli co - obecnie mamy dobrą sytuację, a FSG jej kompletnie nie wykorzystuje, co będzie jak znowu spadną ceny węgla? to chyba się pojawią straty grupy...,
    3. po cholerę tyle tych różnych podmiotów i spółeczek? po co jakieś 2 spółki chińskie i do tego trzecie ma być "przedsięwzięcie"? takie pączkowanie spółeczek zależnych to mi się od razu kojarzy z petrolinvest albo gant, a nie z poważnymi spółkami, czy oni się wstydzą sprzedawać jako FSG, że tworzą jakieś podmioty w chinach, ukrainie i rosji? to się pytam gdzie ta niby super-marka FASING?
    4. zwyczajowo spytam - a ile fedruje kopalnia barbara czy jak jej tam?
    5. skąd macie pewność że Becker wychodzi na prostą - sami piszą jak byk, że niemieckie górnictwo ulega szybkiej likwidacji i nie ma zbytu, a może te "tylko" 0,5 mln straty w 2 kw to jakieś sztuki księgowe, po których znowu wrócimy na -3 mln na kwartał?

czekam na merytoryczne odpowiedzi a nie wyzywanie od trolli, chociaż w sumie takie wyzwiska tylko obnażają brak kontrargumentów na moje stanowisko... ;)
  • Re: $$$$$ Sporo optymizmu €€€€€ Autor: ~Mrcn [164.127.36.*]
    Ale po co ktokolwiek miałby z Tobą o czymś dyskutować? Spółka Ci się nie podoba, nie kupuj.
  • Re: $$$$$ Sporo optymizmu €€€€€ Autor: ~leif2 [87.205.136.*]
    nie dyskutują merytorycznie trolle i naganiacze, bo wtedy trzeba używać argumentów a nie "snuć wizje"...

zresztą - ten waszym zdaniem dobry raport podsumowuje rynek i kurs FSG, który od jego publikacji nie tylko, że nie wzrósł, ale spadł i to znacznie...

• Re: $$$$$ Sporo optymizmu €€€€€ Autor: ~Mrcn [164.127.36.*]
    Bzdura. Ja mam średnią 15 zł z kawałkiem. Z dywidendami pewnie 13 lub mniej, a akcje FSG kupuje i sprzedaję od 6 lat. W tej chwili na kursie ponad 20% do przodu. Ostatnio sprzedałem część pakietu po 20,90. Jeśli mocno spadnie - ponownie dokupię pod dywidendę. Jeśli wzrośnie - sprzedam. W każdej sytuacji na tej spółce jest się wygranym, więc narzekać mogą tylko frustraci.
  • Re: kolejny dobry wynik Autor: ~leif2 [83.238.146.*]
    tak, tak baju baju
    rynek docenił "dobry wynik" - tylko od jego publikacji spadło 15% (na razie)
    ;)
  • Re: kolejny dobry wynik Autor: ~leif2 [77.253.163.*]
    podbijam wątek - niech każdy widzi kompromitację klakierów i przydupasów biksterów...

dobrze, że bankier.pl dał opcję, że w prawym górnym rogu można zobaczyć ile wzrosło/spadło o danego wpisu, dzięki temu
    opinie o dobrym wyniku można między bajki włożyć... ;)
  • Re: kolejny dobry wynik Autor: ~szcz [37.47.66.*]
    Taaaaaaaaaaaaaaaaaa......Biki dadzą Wam zarobić ....niedoczekanie
  • Re: kolejny dobry wynik Autor: ~Timo [37.249.84.*]
    Dnia 2017-11-30 o godz. 09:06 ~szcz napisał(a):
    > Taaaaaaaaaaaaaaaaaa......Biki dadzą Wam zarobić ....niedoczekanie

Biki = banksterka. Przypuszczam, że Biki są w strukturach bandyckiej banksterki,
    która z gpw zrobiła szulernię, trzy karty (trzy kubki)
    Mi się wydaje,że Patentus jest bardziej perspektywiczny.
    Banksterka (ta sama co na Fasing) ma dużo słabszą pozycję.
  • Re: kolejny dobry wynik Autor: ~Mrcn [109.243.239.*]
    A co właściciele spółki mogą poradzić na kurs? To jest kwestia tego, że nasza giełda jest słaba. Fasing prowadzi bardzo uczciwą politykę, przede wszystkim sumiennie wypłaca solidną dywidendę. Jeśli narzekać, to jedynie na to, że tak porządna spółka cieszy się małym zainteresowaniem inwestorów, w tym funduszy. Na naszej giełdzie nie ma wiele takich, które przez 8 lat z rzędu płacą dywidendę na poziomie 5-8%. To jest opcja dużo lepsza niż jakakolwiek lokata. Ja osobiście na Fasingu nigdy nie straciłem, zarabiam od lat. Można narzekać, że nie robi się tu kokosów po 100% rocznie, ale to nie ten rodzaj biznesu. Tu mamy tradycyjną, defensywną spółkę produkcyjną. Nie wiem, kto robi te wpisy szkalujące właścicieli, z mojego punktu widzenia wszystko gra. To słabość giełdy, że pompowane są wydmuszki bez zysków i dywidend, a porządne spółki stoją. Ale na to sam Fasing niewiele poradzi. Co mogą zrobić? Prowadzą uczciwie biznes, zarabiają, płacą dywidendę - więcej jako inwestor nie oczekuję.
  • Re: kolejny dobry wynik Autor: ~Timo [37.249.84.*]
    Napisałeś wszystko dobrze i logicznnie i to się zgadza.
    Akcjonariuszem (niby wspólwłaścicielem ) jestem od pierwszych fixingów.
    To gdzieś 15 -20 lat wstecz (kupowałem ok 4-5 zł ),póżniej sukcesywnie zwiększałem zaangażowanie

Bik w tych rozgrywkach nie jest taki czysty jak napisałeś
[x]
FASING 0,00% 15,00 2026-05-12 14:56:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.