• Jest info Autor: ~Tata [145.239.80.*]
    Najnowszy raport już dostępny link przeczytajcie i dajcie znać co myślicie.
  • Re: Jest info Autor: ~Zorientowany [85.89.176.*]
    Będą musieli zapłacić ponad 3.6 miliona złotych , których nie mają. A ponieważ nakaz został wydany po rozpoczęciu restrukturyzacji to sanacyjna ich nie chroni. Będą licytowani - wszystko na to wskazuje.
  • Re: Jest info Autor: ~Tomi [83.20.161.*]
    Myślę, że panowie "zorientowany" i "egzorcysta" nie pojawili się na tym forum bez przyczyny w ostatnim czasie ...ewidentnie chcą wywołać panikę swoimi wpisami i pospekulować trochę, zwracam się do tych panów skoro wróżyliście upadek spółki już kilka lat temu na co są dowody na tym forum to po jakie licho ponownie interesujecie się tą "padliną", każdy ma swój rozum więc liczę, że do końca wasz plan się nie powiedzie, dzisiaj się wam trochę udało wywołać małą panikę
    Nie wiem jak egzorcysta , ale ja już wielokrotnie pisałem że moje działania mają na celu przestrzec potencjalnych inwestorów przezd tymi oszustami. Ponad to, docelowo zamierzam doprowadzić do skazania Jankowskiego za działalność przestępczą jakiej dopuścił się działając w Complex , a następnie Redwood. Nie sieję paniki Przyjacielu drogi , ostrzegam ludzi przez tym dziadostwem. Informacje jakie tu zamieszczam są w pełni wiarygodne , można je sprawdzić. Nigdy nie wprowadzałem "fake news". Wszystko jest u mnie lege artis , w przeciwieństwie do tych tumanów znaczy Jankowskiego i Nowackiego jestem ponad miarę uczciwy. Mogą mnie pozwać , tylko na to czekam - lecz zapewniam że się nie odważą. Zapewniam Cię też że obydwa te tumany ( za takich ich uważam) dobrze wiedzą kim jestem i z jakich pobudek tu jestem. Nie ekscytuj się Przyjacielu , chronię i Ciebie mimo że może tego nie rozumiesz. Pozdrawiam
    Może masz jakieś urazy do panów Jankowskiego i Nowackiego ale ja widzę, że teraz powozi pan Pawlak Witold, a spółka ma sądownie klepnięty plan restrukturyzacji, więc to już chyba nie te czasy a sądami to jak znam życie wielu ludzi się straszy i na tym się kończy, skoro masz jakieś mocne podstawy to na co czekasz ?! nie gadaj tylko rób swoje ....bo jak nie robisz tylko wypisujesz na forum to można mieć podejrzenia, że robisz to w celu zbicia kursu ...wiele spółek na GPW ma słabszą kondycję a wyceny o wiele lepsze od RWD
    Ewidentnie mnie nie zrozumiałeś, powtarzam moim celem jest uchronić potencjalnych inwestorów przed oszustami Nowackim i Jankowskim. Obecny Prezes jest osobą do restrukturyzacji , co oznacza że będzie robił dwie rzeczy. Będzie zaspakajał roszczenia wierzycieli i starał się znaleźć w tym wszystkim pieniądze na prąd czyli bieżące utrzymanie działalności. I po to właśnie tu jestem żeby nikt nie smarował ludziom oczu bzdurami o wielkich zyskach których tu nigdy nie było i nie będzie. Sądami nikt nie straszy była propozycja pozwania pozwem zbiorowym Nowackiego i tyle. Reszta to postępowanie prokuratorskie przeciwko Jankowskiemu do którego zbieramy pokrzywdzonych , zbierany jest też materiał dowodowy, Być może dowiesz się o tym z gazet lub TV., I nie emocjonuj się tak gdyż ponieważ pomyślę żeś nie inwestor tylko naganiasz Redwoodowy. Inwestorzy zwykle cieszą się z wiarygodnych informacji. End of transmission :)
    Emocjami to raczej TY się kierujesz nie ja, nie jestem żadnym naganiaczem, ja w przeciwieństwie do Ciebie rozgraniczam to co było od tego co jest,, Twoje próby chronienia inwestorów przed osobami które już nie są decyzyjne nie przystają do dzisiejszego czasu, inwestorzy mają spółkę która ma obowiązek publikować wszystkie istotne informacje i to robi i to jest aktualna podstawa do decyzji
    No widzisz i tu już mądrzej napisałeś , gdyż jak widzisz nic temu nie zaszkodzi bardziej niż komunikat o nakazie zapłaty na milion dolarów + odsetki. Tak więc ja tu zaszkodzić nie mogę , ale mogę ludzi uchronić. Co do tego natomiast mój drogi "co było , a nie jest" , po pierwsze z tego co było trzeba rozliczyć przestępców i po to mamy kodeks karny. To co jest nie ma znaczenia o tyle że spółki te przestają istnieć , to co zaś będzie jest ważne. A będzie porządek bo nie będzie w biznesie Nowackiego , a Jankowski skończy z wyrokiem . Pozdrawiam cię Tomi
  • Re: Jest info Autor: ~egrrorcysta [188.146.103.*]
    Moje ostatnie opinie o tej
    spółce,były pisane prawie 2.5
    roku temu,od tego czasu nic
    o Redwoodzie nie pisałem.
    Zobacz daty wpisów,Pozdrawiam !!!
    Zatem Twoje wpisy sprzed 2,5 r są wykorzystywane przez co niektórych do bieżących celów jak sądzę niecnych. Przepraszam za wyciągnięcie zbyt daleko idących wniosków w tej sytuacji.
  • Re: Jest info Autor: ~egzorrcysta [188.146.102.*]
    Tak na to wygląda !!!
    Ktoś je wyciągnął ,z zapomnienia,ale ładnie że
    przeprosiłeś,Pozdrawiam !!!!!
    Jak widzicie w internecie nic nie ginie. Ale swoją drogą żałujesz Egzo , wstydzisz się swoich wpisów ? Bo nie rozumiem ..
  • Re: Jest info Autor: ~Taki_Jeden [217.76.120.*]
    Ja powiem jedno.
    Plan restrukturyzacyjny, który przedstawił nowy "wódz" niestety przypomina intelektualny bełkot Nowackiego, który słyszałem wielokrotnie, również na zebraniach dyrektorów, w których uczestniczyłem...
    Tak a'propos że dawny El Prezesso nie ma już wpływu.... :D

• Re: Jest info Autor: ~egzorrcysta [188.146.102.*]
    To już historia,nic się wstydzę,wiesz że zostawiłem
    tu wiele zdrowia i sporo kasy.
    Może jakiś postów bym
    teraz nie napisał, tam gdzie
    przesadziłem obrażając
    za dużo innych !!!
    W takim razie jest dobrze , cieszę się że jesteś bo się martwiłem o Ciebie w sensie zniknąłeś nagle. Nawet Jola czy jak jej tam pytała o Ciebie , ale jej też ostatnio nie widać. Albo może widać tylko pod innym nickiem , tego nie wiem. Dobrze Egzo że jesteś w każdym razie.
  • Re: Jest info Autor: czesio1 [86.8.149.*]
    ale skoro nowackie tumany zostały odsunięte od władzy w spółce to cyz jest szansa na to że spółka przetrwa?
    Nie ma takiej szansy , po pierwsze nie ma na to środków finansowych , a po drugie nowym prezesem jest człowiek który nie specjalizuje się w biznesie tylko restrukturyzacji. To są dwie różne sprawy. Żeby było ciekawiej dyrektorem operacyjnym jest były wiceprezes holdingu Artur Jankowski. Tam się nic nie zmieniło , prócz tego że Nowacki i Jankowski nadal decydują ale nie ponoszą odpowiedzialności za brak wyników finansowych mając taki sam wpływ na funkcjonowanie spółek. Jedyna zmiana to taka że nie będą mogli wyprowadzać kasy podwyższając sobie pensje , czy wypłacając dywidendy. Pod warunkiem oczywiście że ten nowy prezes nie dmie w tą samą trąbę co oni.
  • Re: Jest info Autor: ~henry [31.182.146.*]
    Odnośnie możliwości wyjścia na prostą, proponuję sprawdzić, gdzie obecny prezes pracował w latach 2011-2015. Dziwnym zbiegiem okoliczności pracował w kilku spółkach wchodzących w skład grupy redwood :-)
  • Re: Jest info Autor: ~1973 [95.40.153.*]
    Widzę ze siedzą tu chłopaki starej gwardii. Tak z ciekawością tu zajrzałem czy już ten parostatek jest na dnie?Sporo lat przeszło kiedy można tu było jeszcze zarobić. Zostawcie tego grata i idźcie tam gdzie są szanse na lepsze czasy np. Bumech z podstawowego czy Aztec z NC -w perspektywie kilkumiesięcznej powinno być tam całkiem fajnie. Najgorzej jak inwestor przykuwa się do czegoś i nie reaguje na zmieniające się okoliczności błyskawicznie! tu chyba paru nieszcześników stało się ofiarami takiej lojalności.
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [31.182.196.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: Jest info Autor: ~1973 [31.2.119.*]
    Jak tam skorzystali z rady? bumech kupiony?
  • Re: Jest info Autor: ~Pytajnik [46.165.229.*]
    A kto miał radzić ?
  • Re: Jest info Autor: ~1973 [46.215.20.*]
    Ja radziłem 2 września przy cenie bumech 80groni.Radzę jeszcze w Aztek się zaopatrzyć na najbliższe miesiące z perspektywą na 2018.
  • Re: Jest info Autor: ~1973 [77.112.217.*]
    Jak się porad nie słucha to się nie zarabia .
  • Re: Jest info Autor: ~Luk [94.254.146.*]
    Poradz czy ktos przejmie redwood jak jestes raki madry
  • Re: Jest info Autor: ~1973 [31.1.190.*]
    Tym szlamem co gracie bawiłem się kilka lat wstecz gdzie wtedy jeszcze można było coś ugrać na plus. Obecnie z tego już nic nie będzie -nie liczcie na cuda.
  • Re: Jest info Autor: ~1973 [31.1.190.*]
    Bumech mogliscie brać a nawet teraz otworzy się droga do kolejnych wzrostów.Przypominam Aztek na którym będzie niebawem wyjście z klina i potem będzie trzeba łapać ale po cenach wyższych niż 2 złote-teraz lezy jeszcze za taniochę na tacy.
  • Re: Jest info Autor: ~Tomi [91.223.241.*]
    Tańszego papieru niż RWD na parkiecie nie ma >patrz wskaźniki + biznesradar >potencjał wzrostu - jak pokażą, że poprawiają wyniki będzie rakieta, do tego niewielka ilość akcji w obrocie
  • Re: Jest info Autor: ~PrawdaWasUzdrowi [185.53.153.*]
    Ludziska kochani douczcie się trochę w kwestii aktualnego prawa restrukturyzacyjnego, bo nie da się tego dłużej czytać...
    Proponowałbym również moderatorowi usunięcie z tego forum wszystkich PIS'dzielców bo oprócz plucia jadem niczego nie wnoszą do dyskusji dla prawdziwych inwestorów (bez prawdziwego inwestora nic z tej Grupy nie będzie, to pewne), ale pisanie bzdetów przez jakiś zorientowanych, takich jednych i innych podobnych kretynów niczego nie wnosi do sprawy...Widać od razu, że nie potrafią wyjść ze swoich zakompleksionych pieczar, w których utknęli wiele lat temu...
  • Re: Jest info Autor: ~Taki_Jeden [185.125.226.*]
    Rozbawiłeś mnie tym wpisem... :D

Ja tam się dobrze bawię, bo sprawdziło się, jak dotąd, każde moje słowo o tej firmie...
  • Re: Jest info Autor: ~Taki_Jeden [185.125.226.*]
    PrawdaCie Nie Wyzwoli, a co ma do tego prawo restrukturyzacyjne??

To firma oparta na handlu. A tam dzięki zarządzaniu nie ma już kim , czym i przede wszystkim Z KIM handlować. Majątek raczej też wygląda marnie.. Kto niby ma w to zainwestować? Chyba jakieś konsorcjum taksówkarskie, bo sporą flotę mieli.... :D
  • Re: Jest info Misiek ma racje trzeba czytać :) Autor: ~Zorientowany [85.89.176.*]
    Nie wiem jak to jest , ale "PiS-DZIELCÓW" najchętniej obrażają drobne złodziejaszki i tanie przekręty. Obawa przed czapką ? :)

Rozdział 2
    Skutki otwarcia postępowania sanacyjnego

Oddział 1

Skutki otwarcia postępowania sanacyjnego co do osoby dłużnika
    Art. 291. 1. Po otwarciu postępowania sanacyjnego dłużnik, któremu nie udzielono zezwolenia, o którym mowa w art. 288 ust. 3, wskazuje i wydaje zarządcy cały swój majątek oraz wydaje dokumenty dotyczące jego działalności, majątku oraz rozliczeń, w szczególności księgi rachunkowe, inne ewidencje prowadzone dla celów podatkowych i korespondencję. Wykonanie tych obowiązków dłużnik potwierdza w formie oświadczenia na piśmie, które składa sędziemu-komisarzowi.

2. Dłużnik udziela sędziemu-komisarzowi i zarządcy wszelkich potrzebnych wyjaśnień dotyczących swojego majątku i działalności.

Art. 292. W przypadku udzielenia dłużnikowi zezwolenia, o którym mowa w art. 288 ust. 3, jeżeli sąd nie nałoży na dłużnika dalej idących obowiązków, dłużnik udziela sędziemu-komisarzowi i zarządcy wszelkich potrzebnych wyjaśnień, udostępnia dokumenty dotyczące jego przedsiębiorstwa i majątku oraz
    ©Kancelaria Sejmu s. 122/147
    2017-08-11
    umożliwia zarządcy zapoznanie się z przedsiębiorstwem dłużnika, w szczególności z jego księgami rachunkowymi.

Art. 293. Otwarcie postępowania sanacyjnego powoduje wygaśnięcie prokury oraz innych pełnomocnictw udzielonych przez dłużnika. Zarządca może w toku postępowania sanacyjnego udzielać pełnomocnictw, w tym prokury.
    Oddział 2

Skutki otwarcia postępowania sanacyjnego co do majątku dłużnika

Art. 294. Z dniem otwarcia postępowania sanacyjnego mienie służące prowadzeniu przedsiębiorstwa oraz mienie należące do dłużnika stają się masą sanacyjną.

Art. 295. W postępowaniu sanacyjnym przepisy art. 242−246 stosuje się odpowiednio.

Art. 296. 1. Skład masy sanacyjnej ustala zarządca.

2. Do ustalenia składu masy sanacyjnej przepisy art. 274 ust. 1 i art. 275 stosuje się odpowiednio.

Oddział 3

Skutki otwarcia postępowania sanacyjnego co do zobowiązań dłużnika

Art. 297. W postępowaniu sanacyjnym przepisy art. 247–256 stosuje się odpowiednio.

Art. 298. 1. Zarządca może odstąpić od umowy wzajemnej, która nie została wykonana w całości lub części przed dniem otwarcia postępowania sanacyjnego, za zgodą sędziego-komisarza, jeżeli świadczenie drugiej strony wynikające z tej umowy jest świadczeniem niepodzielnym.

2. Jeżeli świadczenie drugiej strony wynikające z umowy, o której mowa w ust. 1, jest świadczeniem podzielnym, przepis ust. 1 stosuje się odpowiednio w zakresie, w jakim świadczenie drugiej strony miało zostać wykonane po dniu otwarcia postępowania sanacyjnego.

3. Wyrażając zgodę, o której mowa w ust. 1, sędzia-komisarz kieruje się celem postępowania sanacyjnego i bierze pod uwagę ważny interes drugiej strony umowy.
    ©Kancelaria Sejmu s. 123/147
    2017-08-11

4. Na postanowienie sędziego-komisarza zażalenie przysługuje dłużnikowi oraz drugiej stronie umowy.

5. Na żądanie drugiej strony złożone w formie pisemnej z datą pewną, zarządca w terminie dwóch tygodni od dnia doręczenia żądania składa do sędziego--komisarza wniosek o zgodę na odstąpienie od umowy, o czym informuje drugą stronę, albo informuje drugą stronę, że nie zamierza takiego wniosku złożyć. Brak informacji ze strony zarządcy albo informacja, że nie zamierza on złożyć wniosku, skutkuje utratą prawa do złożenia wniosku o zgodę sędziego-komisarza na odstąpienie od umowy.

6. Jeżeli zarządca poinformował drugą stronę o złożeniu wniosku do sędziego-komisarza, druga strona może wstrzymać się ze spełnieniem świadczenia do dnia uprawomocnienia się postanowienia sędziego-komisarza oddalającego wniosek zarządcy albo do chwili złożenia przez zarządcę oświadczenia o odstąpieniu od umowy.

7. Jeżeli zarządca odstąpił od umowy, druga strona może żądać zwrotu świadczenia spełnionego po otwarciu postępowania sanacyjnego, a przed dojściem do niej oświadczenia o odstąpieniu od umowy, jeżeli świadczenie to znajduje się w majątku dłużnika. W przypadku gdy jest to niemożliwe, druga strona może dochodzić jedynie wierzytelności z tytułu wykonania zobowiązania i poniesionych strat. Wierzytelności te nie są objęte układem.
    Art. 299. 1. Uprawnienie zarządcy do odstąpienia, o którym mowa w art. 298, nie dotyczy umowy ramowej, o której mowa w art. 250 ust. 1.

2. Każda ze stron może wypowiedzieć umowę ramową, o której mowa w art. 250 ust. 1, z zachowaniem ustalonego w tej umowie sposobu rozliczenia stron na wypadek rozwiązania umowy.

3. Do poszczególnych umów szczegółowych mających za przedmiot terminowe operacje finansowe, pożyczki instrumentów finansowych lub sprzedaż instrumentów finansowych ze zobowiązaniem do ich odkupu, nawet jeżeli nie zostały one zawarte w wykonaniu umowy ramowej, o której mowa w art. 250 ust. 1, przepisu art. 298 nie stosuje się.
    Art. 300. Otwarcie postępowania sanacyjnego wpływa na stosunki pracy i wywołuje w zakresie praw i obowiązków pracowników i pracodawcy takie same
    ©Kancelaria Sejmu s. 124/147
    2017-08-11
    skutki, jak ogłoszenie upadłości, przy czym uprawnienia syndyka wykonuje zarządca.

Oddział 4
    Skutki otwarcia postępowania sanacyjnego co do spadków nabytych przez dłużnika

Art. 301. 1. Jeżeli do spadku otwartego po dniu otwarcia postępowania sanacyjnego powołany zostaje dłużnik, spadek wchodzi do masy sanacyjnej. Zarządca nie składa oświadczenia o przyjęciu spadku, a spadek uważa się za przyjęty z dobrodziejstwem inwentarza.
    2. Jeżeli otwarcie spadku nastąpiło przed dniem otwarcia postępowania sanacyjnego, a do dnia otwarcia postępowania nie upłynął jeszcze termin do złożenia oświadczenia o przyjęciu lub odrzuceniu spadku i powołany spadkobierca oświadczenia takiego nie złożył, przepis ust. 1 stosuje się odpowiednio.
    3. W przypadku ustanowienia zapisów zwykłych i zapisów windykacyjnych na rzecz dłużnika objętego postępowaniem sanacyjnym przepisy ust. 1 i 2 stosuje się odpowiednio.
    Art. 302. 1. Umowa zbycia całości lub części spadku albo całości lub części udziału spadkowego zawarta przez dłużnika po dniu otwarcia postępowania sanacyjnego jest nieważna.
    2. Dokonana przez dłużnika po dniu otwarcia postępowania sanacyjnego czynność, przez którą dłużnik rozporządził udziałem w przedmiocie należącym do spadku, jak i jego zgoda na rozporządzenie udziałem w przedmiocie należącym do spadku przez innego spadkobiercę jest nieważna.
    Art. 303. Oświadczenie dłużnika o odrzuceniu spadku lub zapisu windykacyjnego jest bezskuteczne w stosunku do masy sanacyjnej, jeżeli zostało złożone po dniu otwarcia postępowania sanacyjnego.
    Oddział 5
    Bezskuteczność i zaskarżanie czynności dłużnika
    Art. 304. 1. Bezskuteczne w stosunku do masy sanacyjnej są czynności prawne, nieodpłatne albo odpłatne, którymi dłużnik rozporządził swoim majątkiem, jeżeli wartość świadczenia dłużnika przewyższa w istotnym stopniu
    ©Kancelaria Sejmu s. 125/147
    2017-08-11
    wartość świadczenia otrzymanego przez dłużnika lub zastrzeżonego dla dłużnika lub dla osoby trzeciej, dokonane w ciągu roku przed dniem złożenia wniosku o otwarcie postępowania sanacyjnego.
    2. Do ugody sądowej, uznania powództwa i zrzeczenia się roszczenia przepis ust. 1 stosuje się odpowiednio.
    3. Bezskuteczne w stosunku do masy sanacyjnej są zabezpieczenia, które nie zostały ustanowione bezpośrednio w związku z otrzymaniem przez dłużnika świadczenia, ustanowione przez dłużnika w ciągu roku przed dniem złożenia wniosku o otwarcie postępowania sanacyjnego.
    4. Bezskuteczne w stosunku do masy sanacyjnej są zabezpieczenia w części, która w dniu ustanowienia zabezpieczenia przewyższa więcej niż o połowę wartość zabezpieczonego świadczenia otrzymanego przez dłużnika wraz z roszczeniami o świadczenia uboczne określonymi w dokumencie stanowiącym podstawę ustanowienia zabezpieczenia, ustanowione w ciągu roku przed dniem złożenia wniosku o otwarcie postępowania sanacyjnego.
    5. Do poręczeń, gwarancji i innych podobnych czynności dokonywanych w celu zabezpieczenia świadczenia przepisy ust. 1–4 stosuje się odpowiednio.
    6. Do zabezpieczeń ustanowionych przed dniem otwarcia postępowania sanacyjnego w związku z terminowymi operacjami finansowymi, pożyczkami instrumentów finansowych lub sprzedażą instrumentów finansowych ze zobowiązaniem do ich odkupu, o których mowa w art. 250 ust. 1, przepisów ust. 1–4 nie stosuje się.
    Art. 305. 1. Jeżeli wynagrodzenie za pracę reprezentanta dłużnika lub pracownika dłużnika wykonującego zadania w zakresie zarządu przedsiębiorstwem lub wynagrodzenie osoby świadczącej usługi związane z zarządem lub nadzorem nad przedsiębiorstwem dłużnika, określone w:
    1) umowie o pracę,
    2) umowie o świadczenie usług,
    3) uchwale organu dłużnika
    – zawartej lub podjętej przed dniem otwarcia postępowania sanacyjnego jest rażąco wyższe od przeciętnego wynagrodzenia za tego rodzaju pracę lub usługi i nie jest uzasadnione nakładem pracy, sędzia-komisarz z urzędu albo na wniosek zarządcy uznaje, że określona część wynagrodzenia, przypadająca za okres przed dniem
    ©Kancelaria Sejmu s. 126/147
    2017-08-11
    otwarcia postępowania sanacyjnego, nie dłuższy jednak niż trzy miesiące przed dniem złożenia wniosku o otwarcie postępowania sanacyjnego, jest bezskuteczna w stosunku do masy sanacyjnej, chociażby wynagrodzenie zostało już wypłacone.
    2. Sędzia-komisarz może uznać za bezskuteczne w całości lub części w stosunku do masy sanacyjnej wynagrodzenie reprezentanta dłużnika, pracownika dłużnika wykonującego zadania w zakresie zarządu przedsiębiorstwem lub osoby świadczącej usługi związane z zarządem lub nadzorem nad przedsiębiorstwem dłużnika, przypadające za czas po otwarciu postępowania sanacyjnego, jeżeli ze względu na objęcie zarządu przez zarządcę nie jest ono uzasadnione nakładem pracy.
    3. W przypadkach, o których mowa w ust. 1 i 2, sędzia-komisarz określa podlegające zaspokojeniu z masy sanacyjnej wynagrodzenie w wysokości odpowiedniej do pracy wykonanej przez reprezentanta dłużnika, pracownika dłużnika wykonującego zadania w zakresie zarządu przedsiębiorstwem lub osobę świadczącą usługi związane z zarządem lub nadzorem nad przedsiębiorstwem dłużnika.
    4. Sędzia-komisarz wydaje postanowienie po wysłuchaniu zarządcy oraz reprezentanta dłużnika, pracownika dłużnika wykonującego zadania w zakresie zarządu przedsiębiorstwem lub osoby świadczącej usługi związane z zarządem lub nadzorem nad przedsiębiorstwem dłużnika.
    5. Na postanowienie zażalenie przysługuje również reprezentantowi dłużnika, pracownikowi dłużnika wykonującemu zadania w zakresie zarządu przedsiębiorstwem lub osobie świadczącej usługi związane z zarządem lub nadzorem nad przedsiębiorstwem dłużnika.
    6. Do świadczeń przysługujących w związku z rozwiązaniem stosunku pracy albo umowy o usługi związane z zarządem przedsiębiorstwem przepisy ust. 1–4 stosuje się odpowiednio, z tym że ograniczenie wysokości tych świadczeń następuje do wysokości określonych według zasad powszechnie obowiązujących.
    Art. 306. 1. Powództwo w sprawach o ustalenie bezskuteczności czynności oraz w innych sprawach, w których podstawą roszczenia jest bezskuteczność czynności, może wytoczyć zarządca. W sprawach tych nie ponosi on opłat sądowych.
    ©Kancelaria Sejmu s. 127/147
    2017-08-11
    2. Ustalenie bezskuteczności czynności po upływie roku od dnia otwarcia postępowania sanacyjnego jest niedopuszczalne, chyba że na podstawie Kodeksu cywilnego uprawnienie to wygasło wcześniej. Termin ten nie ma zastosowania, jeżeli żądanie ustalenia bezskuteczności czynności zostało zgłoszone w drodze zarzutu.
    Art. 307. 1. Jeżeli czynność dłużnika jest bezskuteczna z mocy prawa lub została uznana za bezskuteczną, to, co wskutek tej czynności ubyło z majątku dłużnika lub do niego nie weszło, podlega przekazaniu do masy sanacyjnej, a jeżeli przekazanie w naturze jest niemożliwe, do masy sanacyjnej wpłaca się równowartość w pieniądzu.
    2. Za zgodą sędziego-komisarza druga strona czynności może zwolnić się z obowiązku przekazania do masy sanacyjnej tego, co wskutek tej czynności z majątku dłużnika ubyło, przez zapłatę różnicy między wartością rynkową świadczenia dłużnika z dnia zawarcia umowy, a wartością świadczenia otrzymanego przez dłużnika.
    3. Jeżeli osoba obowiązana do przekazania składników majątkowych do masy sanacyjnej nie wykona swojego obowiązku na wezwanie zarządcy, sędzia--komisarz wskazuje taką osobę lub takie osoby i określa zakres obowiązku każdej z nich.
    4. Na postanowienie, o którym mowa w ust. 2 i 3, przysługuje zażalenie.
    5. Prawomocne postanowienie, o którym mowa w ust. 3, ma moc tytułu wykonawczego.
    6. W przypadkach, o których mowa w ust. 1, świadczenie wzajemne osoby trzeciej zwraca się tej osobie, jeżeli znajduje się w masie sanacyjnej oddzielnie od innego majątku lub o ile masa sanacyjna jest nim wzbogacona. Jeżeli świadczenie nie podlega zwrotowi, osoba trzecia może dochodzić wierzytelności. Wierzytelność ta jest objęta układem.
    Art. 308. W sprawach nieuregulowanych przepisami art. 304–307 do zaskarżenia czynności prawnych dłużnika, dokonanych z pokrzywdzeniem wierzycieli, przepisy Kodeksu cywilnego o ochronie wierzyciela w przypadku niewypłacalności dłużnika stosuje się odpowiednio.
    ©Kancelaria Sejmu s. 128/147
    2017-08-11
    Art. 309. 1. Przepisów umożliwiających zaskarżanie czynności prawnych lub określających bezskuteczność czynności prawnych dokonanych przez dłużnika nie stosuje się do kompensowania dokonanego zgodnie z art. 254 i jego wyników.
    2. Przepisów umożliwiających zaskarżanie czynności prawnych lub określających bezskuteczność czynności prawnych dokonanych przez dłużnika nie stosuje się do umowy o ustanowienie zabezpieczenia finansowego, o której mowa w ustawie z dnia 2 kwietnia 2004 r. o niektórych zabezpieczeniach finansowych, oraz do wykonania zobowiązań wynikających z takiej umowy.
    Oddział 6
    Wpływ postępowania sanacyjnego na postępowania sądowe, administracyjne, sądowoadministracyjne i przed sądami polubownymi
    Art. 310. Otwarcie postępowania sanacyjnego nie wyłącza możliwości wszczęcia przez wierzyciela postępowań sądowych, administracyjnych, sądowoadministracyjnych i przed sądami polubownymi w celu dochodzenia wierzytelności podlegających umieszczeniu w spisie wierzytelności. Koszty postępowania obciążają wszczynającego postępowanie, jeżeli nie było przeszkód do umieszczenia wierzytelności w całości w spisie wierzytelności.
    Art. 311. 1. Postępowania sądowe, administracyjne, sądowoadministracyjne i przed sądami polubownymi dotyczące masy sanacyjnej mogą być wszczęte i prowadzone wyłącznie przez zarządcę albo przeciwko niemu. Postępowania te zarządca prowadzi w imieniu własnym na rzecz dłużnika.
    2. Do postępowań w sprawach o należne od dłużnika alimenty oraz odszkodowania i renty z tytułu odszkodowania za wywołanie choroby, niezdolności do pracy, kalectwa lub śmierci oraz z tytułu zamiany uprawnień objętych treścią prawa dożywocia na dożywotnią rentę przepisu ust. 1 nie stosuje się.
    3. Do postępowań przed sądami polubownymi przepisy art. 174 § 1 pkt 4 i 5 oraz art. 180 § 1 pkt 5 Kodeksu postępowania cywilnego stosuje się odpowiednio.
    Art. 312. 1. Postępowanie egzekucyjne skierowane do majątku dłużnika wchodzącego w skład masy sanacyjnej wszczęte przed dniem otwarcia postępowania sanacyjnego ulega zawieszeniu z mocy prawa z dniem otwarcia postępowania. Na wniosek dłużnika lub zarządcy sędzia-komisarz postanowieniem
    ©Kancelaria Sejmu s. 129/147
    2017-08-11
    stwierdza zawieszenie postępowania egzekucyjnego. Postanowienie doręcza się również organowi egzekucyjnemu.
    2. Sędzia-komisarz na wniosek dłużnika lub zarządcy może uchylić zajęcie dokonane przed dniem otwarcia postępowania sanacyjnego w postępowaniu egzekucyjnym lub zabezpieczającym skierowanym do majątku dłużnika wchodzącego w skład masy sanacyjnej, jeżeli jest to konieczne dla dalszego prowadzenia przedsiębiorstwa. Przepis ust. 1 zdanie trzecie stosuje się odpowiednio.
    3. Sumy uzyskane w zawieszonym postępowaniu egzekucyjnym, a jeszcze niewydane, przelewa się do masy sanacyjnej niezwłocznie po wydaniu postanowienia o otwarciu postępowania sanacyjnego.
    4. Skierowanie egzekucji do majątku dłużnika wchodzącego w skład masy sanacyjnej oraz wykonanie postanowienia o zabezpieczeniu roszczenia lub zarządzenia zabezpieczenia roszczenia na tym majątku jest niedopuszczalne po dniu otwarcia postępowania sanacyjnego.
    5. Do egzekucji świadczeń alimentacyjnych oraz rent z tytułu odszkodowania za wywołanie choroby, niezdolności do pracy, kalectwa lub śmierci oraz z tytułu zamiany uprawnień objętych treścią prawa dożywocia na dożywotnią rentę przepisów ust. 1–4 nie stosuje się.
[x]
REDWOOD -15,25% 0,05 2019-04-30 11:15:56
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.