• Prawda, która dla niektórych jest manipulacją Autor: ~Ła [83.20.27.*]
    Impuls 2 dla Włoch ma już ponad półroczne opóźnienie. Dopiero zakończyły się testy statyczne, całe szczęście, że pozytywnie. A testy dynamiczne dopiero się rozpoczną. Kiedy? W ciągu kilku następnych miesięcy. I żeby było jasne. Jest to informacja która pochodzi z samego Newagu. Kiedy zatem zakończą się testy dynamiczne. Tego nie podano, ale wnioskując po ciągłości trwania jej pierwszego etapu, procedura może trwać jeszcze raz tyle. Oczywiście, jeśli uprzednio rychło rozpocznie się, a nie jak ogłoszono "w ciągu następnych kilku miesięcy' I oby te testy wypadły pozytywnie. Nie chcę nawet myśleć o innym scenariuszu, którego jednak do czasu zakończenia badań trudno wykluczyć.
    Jest to jasny i prosty sygnał. Na odtrąbienie sukcesu w tej sprawie raczej nie należy tak szybko liczyć. Jakie będą związane z tą sytuacją kary wie tylko zarząd. Nie ulega wątpliwości, że pociągi wraz z homologacją miały zostać dostarczone do końca 2016 roku. Tak się jednak nie stało.
    Reasumując. Podejrzewam, że na zyski z tego kontraktu trzeba będzie jeszcze długo poczekać. Być może do połowy 2018 roku, o ile w ogóle jakiekolwiek zyski z kontraktu podstawowego pojawią się. Być może trzeba będzie poczekać na zyski dopiero w opcji. A czy będzie domówienie z opcji, tego jeszcze nikt nie wie. Może się również okazać, że z opcji Włosi nie skorzystają.
    Nie jest zatem tak różowo i jednoznacznie pozytywnie jak widzą to niektórzy. Oby to wszystko zakończyło się po prostu dobrze. Szkoda, że na sukces (i oby!) trzeba jeszcze poczekać.
  • Re: Prawda, która dla niektórych jest manipulacją Autor: ~1234 [94.254.144.*]
    Co do terminu to polecam swiezy artykul w RP. Mozecie sobie sami przeczytac. Pozdrawiam.
  • Re: Prawda, która dla niektórych jest manipulacją Autor: ~1234 [94.254.144.*]
    A tymczasem w Niemczech wypuscili pierwszy pociag ktory emituje tylko wode! Znajac systemy unijnego wsparcia takich inicjatyw mozna byc pewnym ze bedzie to hit ! Pozdrawiam raz jeszcze.
  • Re: Prawda, która dla niektórych jest manipulacją Autor: ~uy4567 [195.136.137.*]
    Innymi słowy, w najbliższej przyszłości nie będzie żadnych powodów do wzrostów tego waloru. Przetargi toną w odwołaniach, składy dla Bari utknęły w homologacji, audyt DB też niewiele zmieni choćby wypadł na 5+
    Marazm przed nami Panie i Panowie.....
  • Re: Prawda, która dla niektórych jest manipulacją Autor: ~re [37.248.154.*]
    Zwracam uwagę na REDWOOD. Tutaj kroi się mega jazda. Zestawcie sobie obecną cenę z wartością księgową. Cena/WK około 0,1 (!!!) zanosi się na mega korbę tylko czy zdążycie kupić poniżej złotówki :)
  • Re: Prawda, która dla niektórych jest manipulacją Autor: ~1234 [94.254.147.*]
    No i jeszcze ten symulator... kto jest wytrwaly moze zrozumiec co to oznacza. Pozdrawiam.
  • Re: Prawda, która dla niektórych jest manipulacją Autor: ~Ła [83.20.27.*]
    Chętnie poczytam o audycie dla DB z oceną 5+. Może jakiś link kolega podrzuci,
    Nie tylko, że kolega żadnego linku nie podrzucił to od samego początku jasne było, że tego nie zrobi. Poczekałem jednak kilka dni, bo liczyłem, że przyjdzie jakaś kolejna "sensacja-rewelacja". Całe szczęście, nie przyszła nawet domniemana i wydumana.

O audycie spółka milczy, choć podobno miał się dawno temu rozpocząć. Czy się rozpoczął? Czy trwa? Czy są już jakieś jego wyniki? Nic. Kompletnie żadnych na ten temat informacji. Toi nie tylko to można skonfrontować z zapowiedziami z ust prezesa spółki. Rzeczywistość wygląda inaczej. Widzę na forum za to wizjonerskie spekulacje. Co by było gdyby...? Nie dostali żadnej oceny, bo jej nie mogli dostać. Co będzie jak ją otrzymają? Nic. Bo za to giełda laurek nie wystawia. Nie wycenia też na tej podstawie w sposób radykalnie inny walorów tej firmy. To mały krok, z serii dziesiątków tysięcy innych, których jeszcze należałoby zrobić aby widoczne to było w notowaniach. Oczywiście, że to ważny, ale nie jedyny element Co jeśli audyt wypadnie słabo lub negatywnie Niewiele to zmieni. Nie wykluczam jednak spadków. Nie wystarczy stać w miejscu. Akcjonariusze (obecni i potencjalni) doceniają rozwój a nie stagnację. Jeśli to ma być uwidocznione w kolejnych wynikach nawet za trzy do pięciu lat muszą za słowami iść konkretne rozwiązania. Niestety spółka moim zdaniem drepcze w miejscu, a liczne zapowiedzi podboju Europy czy innych części świata niewiele zmieniają. Przypomnę tu tylko o rzekomej bałkańskiej, ukraińskiej czy irańskiej ekspansji. Jak na razie cisza, wielka cisza po tych i innych zapowiedziach. Żadnych konkretów i zrealizowanych celów.
     Łatwo jest roztaczać świetlane perspektywy, ale za nimi muszą równolegle iść czyny. Nie łatwe jest przełożenie chęci w konkrety. To dobrze jednak, że są wizje, że są chęci. Należy jednak zintensyfikować działania. Mniej prężyć muskuły na pokaz, a więcej dokonywać. Informować nie o wizjach, a o konkretnych sukcesach. Tego w spółce już brakuje. Czy to się zmieni? Nie wiem. Wiem natomiast, że żaden potok słów nie zastąpi konkretnych zrealizowanych celów. Dobrze, że w ogóle są jakieś realizowane jak chociażby homologacja Impulsów we Włoszech. I to podtrzymuje jeszcze cenę walorów. Chciałoby się więcej. Ale do ekspansji na zachodnie rynki potrzeba o wiele więcej. Trzeba mieć rozmach i odnosić sukcesy na wielu frontach. Najwyższy czas aby zamieniać słowa w czyny i rozwijać firmę. Stagnacja i utrzymanie status quo to porażka.
    Potwierdzam. W artykule z RP widzą termin zakończenia homologacji dla Impulsa II na połowę 2018 r. Wskazują przy tym na opóźnienie w terminach dostawy. Różowo nie jest. A tym, którzy twierdzą że to manipulacja polecam nauczyć się czytać treści ze zrozumieniem. Osobnik(cy), do którego(ch) to kieruję dobrze wie(dzą) o kim mowa.
  • Re: Prawda, która dla niektórych jest manipulacją Autor: ~Ech [37.249.10.*]
    Tylko firma informowała oficjalnie, że płatności za ten kontrakt są dokonywane na bieżąco. Słyszało to wiele osób. Kto kłamie?
  • Re: Prawda, która dla niektórych jest manipulacją Autor: ~Ła [83.20.118.*]
    @Ech
    Skoro twierdzisz, że "firma informowała" podrzuć link do tej "informacji" Okaże się wtedy czy ty nie kłamiesz. Ja wyraziłem swe wątpliwości. Kłamstwem jest perfidne działanie na rzecz zmiany faktów. Nie dysponowałem i nie dysponuję wiedzą o takich informacjach ani podanych przez Ciebie faktach. Pozostaje w związku z tym prosić o link Ciebie oraz tych mitycznych "wszystkich, którzy słyszeli" Może tak było. Tego nie wiem. Dla mnie opóźnienia są faktem, a płatności... No cóż. Nie znam takich, którzy regulują zobowiązania zanim gotowy towar czy usługa zostanie sfinalizowana. W każdym bądź razie nie w wypadku tej branży i tego typu kontraktów. O jakich płatnościach zatem mowa, w jakiej wysokości, kto, komu i za co? Bo chyba nie za wykonanie i dostarczenie gotowego przedmiotu zamówienia wraz ze stosowną dokumentacją.
    ps. Czekam z niecierpliwością i pełną życzliwością.
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [31.0.42.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
    Nie trzeba być także niezwykle bystrym, żeby dostrzec kolejny problem. Jest nim symulator dla KD. Miał być dostarczony do 31-10. 2017. Pewne jest już to, że Qumak tego nie dokona. Jakby mało tego nie zapłaci za to żadnej kary. Zawarł odpowiednie porozumienie z zamawiającym. Komu zatem zleci to Newag i kiedy zostanie to wykonane? A co z karą za opóźnienia z tego tytułu jaka może zostać nałożona na Newag? Czy spółka zabezpieczyła się przed tego typu sytuacjami ?
  • Re: Prawda, która dla niektórych jest manipulacją Autor: ~Robi [109.173.218.*]
    a czy jesteś pewien ze Newag nie jest byc moze dogadany z Włochami, gdyż linia po której miały kursowac Impulsy jest cały czas niegotowa? I nie ma potrzeby zeby przyspieszac homologację. Newag moze siedzi cicho bo liczy na zamówienie dodatkowe :)
  • Re: Prawda, która dla niektórych jest manipulacją Autor: ~PPP [85.193.222.*]
    @Robi, tego dodatkowego zamówienia też bym nie wykluczał, bo Newag czasem zaskakuje spokojem i strategią. Obyśmy tylko odczuli to w portfelach, bo stale uważam, że firma Newag jest niedoceniana.
  • Re: Prawda, która dla niektórych jest manipulacją Autor: ~Ła [83.20.118.*]
    @ Robi
    Pytanie krótkie. Skąd wiadomość o braku gotowości linii po której miałyby jeździć Impulsy? Może dla uwiarygodnienia tego jakiś link.

• Re: Prawda, która dla niektórych jest manipulacją Autor: ~Robi [109.173.218.*]
    poszukaj sobie we włoskiej prasie :)
    No właśnie tak myślałem, że taka będzie odpowiedź. Prędzej niż na jawnych manipulantach można zawieść się na tzw. życzliwych i gorliwych konfabulantach.
  • Re: Prawda, która dla niektórych jest manipulacją Autor: ~PPP [85.193.222.*]
    @Ła, ja to mam taką sugestię dla Ciebie. Najlepiej zarejestruj akcje przed Walnym ,przyjedź i zadaj pytania. Nie będziesz się frustrował. Tam może też się dowiesz np. które gazety piszą o linii we Włoszech... Ja się nie dziwie niektórym, że skoro się rejestrowali i ruszyli 4 litery sprzed komputera to niechętnie dzielą się informacjami, które nie są wiedzą tajemną ale też wcale nie muszą być podawane w komunikatach. Skoro zdobyto je poprzez większe zaangażowanie niż tylko gadanie na forum, to sugeruję również Tobie większe zaangażowanie :)
    Tak na zachętę. Zobacz ile funduszy ma już akcje Newagu. Przybyły kolejne... Łącznie są 23 (10 OFE + 12 TFI + fundusz rządu Norwegii), które łącznie posiadają około 47,84% akcji + 42,57% grupy Jakubasa = 90,41%
    Ulicy pozostało 9,59% akcji. Jak myślisz, kiedy przebija szklany sufit? Ja stale twierdzę, że już latem tego roku, najdalej po wynikach za I półrocze (w sumie to końcówka lata i wakacji np. na uczelniach). Ponad 40% akcjonariuszy instytucjonalnych nie może być stale stratnych :)

• Re: Prawda, która dla niektórych jest manipulacją Autor: ~Ła [83.23.200.*]
    @PPP
    Nie zadawałem pytania tobie. Nie rozumiem zatem z jakiego powodu udzielasz się i jednak za kogoś odpowiadasz. Czy funkcjonujesz na tym forum pod kilkoma nicami, że odpowiadasz za kogoś?
    A z dobrych rad typu "Najlepiej zarejestruj akcje przed Walnym ,przyjedź i zadaj pytania." sam skorzystaj. Znane i szczególnie "cenione" są mi twe "mądrości" publikowane na tym forum od kilku lat. Zdecydowana ich większość to insynuacje, pomówienia i brednie.
    ps. Jakoś ty swych akcji nie zarejestrowałeś i nie zadawałeś pytań na walnym gdy bolało cię wszystko co na przestrzeni ostatnich dwóch lat przelewałeś i nadal przelewasz na tym forum.
    Dziękuję i bez odbioru. Z tobą (ale nie tylko) nie dyskutuję. To nie mój poziom.
    Daruj sobie te swoje dyskusje samemu z sobą.
  • Re: Prawda, która dla niektórych jest manipulacją Autor: ~Ech [37.249.27.*]
    Te Ła, wygodnie nie odpowiadac jak ktos ci wreszcie przygadal. A celnie trafil. Czyzby urazona duma doradcy wyszŁa?
  • Re: Prawda, która dla niektórych jest manipulacją Autor: ~Ła [83.23.200.*]
    Uderz w stół i konfabulant wypłynie.
    "Te" Ech, ładnie to tak konfabulować?
[x]
NEWAG -2,02% 82,60 2025-10-13 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.