ten papier jest drogi, dużo za drogi. po wynikach za III kw najpóźniej będzie lawina. cena 20-30% niższa się należy. popytu nie ma, spółka warta 500mln a zarabia marne 15mln rocznie.
warto śledzić konkurencyjne odlewnie polskie, tam kapitalizajca 75mln, przychodów 160mln gdzie PGO ma 350mln, tamci zarabiają po 9 mln rocznie, płacą dobre dywidendy. mangata też droga się zrobiła. branża dobra, ale tylko odlewnie polskie są tanio wycenione.
Tak dalej trzymam, ostatnio po raz pierwszy od lat są na tyle duże obroty że mógłbym spuścić te akcje, ale przeciwnie trwam. Długo wycena była w okolicach 6 zł potem dłuższy czas poziom 4 zł wydawał się mocny. Zjazd bez obrotów na 1,6 i zaczął się ruch. Oczywiście nie jest to normalny rynkowy popyt, a jeśli już to niewyłącznie on. Prawdopodobnie są to ustawki + ktoś coś wyrzuci albo i skubnie z szerokiego rynku. Jest szansa na pozytywny scenariusz, nie mniej jednak takie ruchy lepiej by wyglądały na 4 zł... Czekam na wieści ze spółki.
Mam i ja, też kontrolnie kupiłem, poczytałem trochę i zaczyna mi się podobać. Jedno mi nie podoba się, mianowicie to że JTD chce w przyszłości sprzedać część udziałów i wprowadzić zapis, że nawet posiadając mniej niż połowę będą dalej kontrolować firmę. Jak uważacie?
Ja bym nie miał aż tak bardzo za złe sprzedaży, ważne za ile i komu. Wolał bym aby udziały odkupił od funduszy jakiś mocny gracz branżowy, to wyzwoliło by pozytywny i pożądany ruch. Kiedyś zaangażowanie funduszy to był ważny argument teraz odbieram to inaczej. Z resztą wystarczy popatrzeć na wykres.
Zgadzam się, tylko nie podoba mi się, że planują część sprzedać, nie wiadomo jak dużą i cały czas rządzić, takie zapisy to majá strategiczne spółki sp. Może być tak że takie uprawnienie będzie zniechęcać fundusze, do zakupu akcji, bo i tak nic do powiedzenia nie będą miały, niezależnie od posiadanych pakietów.
no ja mam zdecydowane mniejszą ciekawość .. zbyt małe obroty aby być "aż tak ciekawym" ale może wzrosną wtedy powiększę :) niepokoją mnie tylko te PKC na S co sesja
tak..prezes o tym wspominal..ale i tak spolka po spadakqch z 5 zika mega niako wyceniania..jak tdj bedzie chcial wychodzic podobniw jak z fmf poprzez abb to tanio skory nie sprzeda
Dziś chyba taki "wystrzał informacyjny" (spowodowany informacjami), czekał bym na coś lepszego czyli zakończenie wymian na tych poziomach i zebranie akcji z rynku drobnych - śmiałymi ruchami aby sobie (więksi gracze) mogli na wycenę portfela popatrzeć z zadowoleniem. Obroty niby niebotyczne jak na PGO ale na ile to zdrowe i perspektywiczne to któż to wie. Nie żebym wybrzydzał lesze +15 niz - 15.. ale ja zacznę się podniecać jak wróci na 5+.