Sąd zdecydował o upadłości likwidacyjnej Advadis ISBNEWS
Sąd zdecydował o zmianie sposobu prowadzenia postępowania upadłościowego spółki Advadis na likwidacyjny z układowego, podała spółka. "Advadis S.A. w upadłości układowej informuje, iż wpłynęło do siedziby emitenta postanowienie Sądu Rejonowego Katowice-Wschód w Katowicach, Wydział X Gospodarczy, na mocy którego zmienia się sposób prowadzenia postępowania z możliwością zawarcia układu na postępowanie obejmujące likwidację majątku upadłego Advadis SA w Krakowie" - czytamy w komunikacie.
Na mocy tego postanowienia ustanowiono syndyka w osobie Wojciecha Zymka. Podstawą zmiany trybu postępowania jest niezawarcie układu z wierzycielami podczas zgromadzenia wierzycieli w dniu 30 kwietnia 2015 roku, podano również.
Wczoraj Advadis informował, że podczas zgromadzenia wierzycieli nie doszło do zawarcia układu z wierzycielami.
Od ogłoszenia upadłości układowej w styczniu 2011 r. Advadis stara się regulować zobowiązania i porozumieć się z wierzycielami. Jednym z nich jest bank BGŻ, z którym spółka podpisała ugodę i od dwóch lat spłaca 10,5 mln zł zobowiązań wraz z odsetkami.
Niedawno Advadis wygrał w sądzie okręgowym i apelacyjnym w Warszawie sprawę, w której sądy potwierdziły, że Bank Pekao w 2003 roku niesłusznie uznał Advadis za firmę niewypłacalną. Właśnie ta decyzja spowodowała, że Advadis musiał zakończyć swoją historyczną działalność browarniczą i wyprzedać majątek. Posiadając orzeczenia sądów okręgowego i apelacyjnego, Advadis złożył już w sądzie pozew, w którym domaga się od Pekao odszkodowania w wysokości ponad 57,4 mln zł.
Zapomialam zapyatc sie czy uwzglednia akcje zwyklego akxjonariusza i gdybym byla czy to cos da prosze dac dokladne namiary kiedy i czy trzeba wziasc z soba prawnika.
Czy ktos moze przekazac jakies informacje czy po upadlosci nam akcjonariuszom cos kapnie.O matko stracilam male mieszkanie.n.Niech tego prezesa pielo pochlonie tylu ludziom krzywde zrobil.
Czy ktos cos wie co na temat advadisa dzwonilam do syndyka nie chca nic powiedziec a jakby nie bylo oni maja nasze pieniadze moich 90.000 i w zasadzie mam prawo wiedziec co sie dzieje a to wielka tajemnica chyba trzeba ruszyc dalej bo ostatecznie to sa moje pieniadze i mam prawo wiedziec gdzie one sie podzialy.Gdzie zostaly zainwestowane a ja oszukany.Dlaczego tu jest taka cisza wszyscy splacaja kredyty za akcje a wielce szanowny pan dalej dziala pod przykrywka innej firmy a nas ma w nosie i jest do nieruszenia.Mysle ze odpowiednie sluzby powinny zajac sie tym panem.No ichyba trzeba wstyd ominac i dac znak odpowiednim sluzbom a dzisiaj jest odpowiednia pora nie jestem zlosliwy ale o swoje trzeba walczyc.
Czy jak wystapie z roszczeniem cywilnym mam szanse odzyskania pieniedzy z tej spolki a to dlatego ze podawali nieprawdziwe dane zyskow z tej spolki czy warto brac adwokata i czy jest szansa na zwrot chociaz czesciowych srodkow zaiwestowanych.Bylbym wdzieczny za odpowiedz bo powiem szczerze wstyd jest do radcy przyznac sie ze dalem sie obuc hohsztaplezom.