Jako, że wydarzenia ostatnich dni wywołały u mnie mocne zawroty głowy, rozpoczynam wątek, w którym chciałbym poznać Wasze zapatrywania na przyszłość naszej spółki. Wszelkie przepychanki niech zostaną odłożone na bok, nawet w przypadku skrajnie różnych opinii - uczmy się od siebie wzajemnie.
Mam nieoficjalne wieści, które całkowicie pokrywają się ze słowami Pana Góreckiego odnośnie planów ekspansyjnych firmy,
a nawet sięgają dalej - są to informacje, które w niedalekiej przyszłości będą sukcesywnie ogłaszane (proszę nie ciągnąć mnie za język - kładę nacisk na słowo "nieoficjalne"). Mam przekonanie co do dobrych intencji włodarzy z punktu widzenia "fundamentów", natomiast nie do końca zrozumiały jest dla mnie manewr ze sprzedażą akcji. W tym miejscu stawiam wielki, otwarty znak zapytania i liczę na konstruktywna i kulturalną wymianę poglądów.
Ja też uważam,że ta spółka ma potencjał,jest lekkie czarowanie ale ruszy,świadczą o tym całkiem niezle obroty,jak na taki marazm Czyli zainteresowanie jest,choć nie rozumiem tej osta paniki:) No ale to bananowa giełda,tu wszystko jest możliwe.
mam około 10k tych akcji od początku i liczyłem na uczciwy biznes właścicieli ,ale po ostatnich wydarzeniach nabrałem trochę dystansu ,bo to był postęp zwykłych hopsztaplerów ,bo jak potrzebowali kasy to mogli zaproponować dotychczasowym akcjonariuszom z jakim bonusem ,a do tego mieli dodatkowe akcje przejąć w cenach jakich sprzedali a tu cena promocyjna ,i istnieje ryzyko że to może sie powtarzać
Witam,
Kiedy w marcu w minionym temacie "kierunek 10 zł" pisałem o problemach z 5 zł na falii wzrostu nikt nie chciał tego słuchać.
Znałem już wtedy plany Auto Partner i sugerowałem jedynie użytkownikom forum nie generowanie strat.
Zastanawiam się dlaczego nikt nie pomyśli czemu taki wynik spółki r/r powoduje taki stan wartości akcji.
Proponuje zainteresować się scoringiem bankowym Spółki i odpowiedzieć sobie czy to nie rozpaczliwe szukanie pieniędzy mimo dobrych wyników finansowych prowadzi do ceny takiej waloru i tłumaczu ruchy zarządy z emisją.
Dzięki za odzew. Postaram się w kliku słowach odnieść do Waszych wypowiedzi:
- google: w świetle obecnych wydarzeń nadal jestem dobrej myśli. Posiadam ok. 7k akcji, które postanowiłem "zakopać". Również zakładam, że nastąpił wybuch paniki, który z czasem zostanie zatarty przez pozytywne informacje płynące z serca spółki - innymi słowy wyczekuję rychłego odreagowania i czekam na kwartalny jak na szpilkach;
- zgaga: jak napisałem w pierwotnym poście, mam mętlik - na tle dotychczasowych poczynań firmy, ostatni ruch trudno przetrawić...tym bardziej z uwagi na info o niedawnym zwiększeniu zaangażowania kredytowego. Zgadzam się, że zarząd mógł postąpić w inny sposób, aczkolwiek uważam, że był to ruch nierozważny, jednorazowy i stanie się lekcją dla decydentów;
- jantar: przejrzałem Twoje posty i daleki byłbym od wystawiania spółce opinii w oparciu o jakość kilku marek - sądzę, że śmiało moglibyśmy poświęcić temu tematowi kolejny wątek (np. w tej chwili mamy już w ofercie TRW) - sprzedaż hurtowa i dystrybucja to temat bardzo rozległy. Z wiedzą w kwestii rozwoju AP i sposobu regulowania przez firmę bieżących należności, na chwilę obecną nie martwię się o kondycję finansową firmy, a brak znaczącej dynamiki wzrostów ceny akcji tłumaczę sobie nieśpiesznym działaniem "na zakładkę", co skutkuje zdrowym opóźnieniem "skoków".
Jak swego czasu napisałem, jak ognia unikam pewności na giełdzie. Wyrażam jedynie swoje poglądy, które, jak łatwo zauważyć są stosunkowo optymistyczne. Z Waszej strony liczę na kontynuację wątku i jednocześnie liczę, że za miesiąc z górką pozostanie po sprawie jedynie drobny niesmak.
Dnia 2017-04-14 o godz. 09:04 ~Jantar napisał(a): > Witam, > > Kiedy w marcu w minionym temacie "kierunek 10 zł" pisałem o problemach z 5 zł na falii wzrostu nikt nie chciał tego słuchać. > > Znałem już wtedy plany Auto Partner i sugerowałem jedynie użytkownikom forum nie generowanie strat. > > Zastanawiam się dlaczego nikt nie pomyśli czemu taki wynik spółki r/r powoduje taki stan wartości akcji. > > Proponuje zainteresować się scoringiem bankowym Spółki i odpowiedzieć sobie czy to nie rozpaczliwe szukanie pieniędzy mimo dobrych wyników finansowych prowadzi do ceny takiej waloru i tłumaczu ruchy zarządy z emisją.
Dyskusja jest trudna, żeby kogoś nie urazić. Ja pozbywałem się akcji najpierw pod wpływem akcjonariatu spółki, następnie pod wpływem działań głównych akcjonariuszy. Zysk netto jest wysoki pomimo dużych iwestycyjii, dlaczego? - nie jestem ekonomistą, ale może mi ktoß to wyjaśni; przed sprzedażą akcji przez głównych, opublikowali przychody ze sprzedaży za marzec przed 10 kwietnia; zawsze przychody były publikowane ok. 12 kolejnego misiąca - chcieli utrzymać kurs. Przychody rosną jak na drożdżach i zyski a dużych w akcjonaracie mało. Może po tych pakietówkach coś się zmieńi. Zalecam wielką ostrożność!!!
akcji nie objęto za free tylko za kasę na określony cel. cel ten to dalszy dynamiczny rozwój więc nie rozumiem tych wszystkich lamentów na forach jak to AP oszukał akcjonariuszy . mam nadzieję, że wszystkie bałwany powyrzucały akcje i pozostał juz tylko zdroworozsądkowy akcjonariat.
Dnia 2017-04-15 o godz. 19:35 ~max napisał(a): > akcji nie objęto za free tylko za kasę na określony cel. cel ten to dalszy dynamiczny rozwój więc nie rozumiem tych wszystkich lamentów na forach jak to AP oszukał akcjonariuszy . mam nadzieję, że wszystkie bałwany powyrzucały akcje i pozostał juz tylko zdroworozsądkowy akcjonariat.
Tymi "bałwanami" są też główni akcjoniurusze, którzy sprzedali akcje?
Bardzo proszę o spokojny dialog. Osobiście przychylam się do zdania maxa - sądzę, że głównie z uwagi na spokój ducha i chęć zachowania zimnej krwi w celu zatrzymania akcji na dłuższy czas. Fakty, które podkreśla ida również rozważam. One z kolei powodują, że mimo wszystko trzymam palec na spuście i jestem gotowy na odwrót, jednak trzymam się myśli, że były to tylko jednorazowe zagrania...
a ja z kolei od zawsze broniłem AP i uważałem za mocno fundamentalną spółkę, którą warto trzyamać. Tym bardziej, że znam AP od strony klientów itd. a w motoryzacji siedzę 10 lat. Jednak wiecie, to jest giełda... ile razy już było tak, ze wygrywali tylko insiderzy ci bezpośredni, czyli zarząd itd.? Zawsze... Przykład briju, i wiele innych firm. Ktoś powie, że nie wiem o co tam chodzi, ależ teraz wiem i ONI też wiedzieli tylko szybciej...
Informacja jest najcenniejszym walorem na giełdzie, rzeczowa i pewna i tak naprawdę dzięki niej można zarobić. Zarząd briju sprzedawał akcje, kupowało OFE, ktoś tu pisze, ze OFE nie po to kupuje, żebyś tracić - tak piszą leszcze. Fajnie się inwestuje nie swoją kasę - wy chyba jak ja swoją? Większość odebrało to jako pozytywną informację, ja chciałem kupić tą firmę po 28 pln ale zapaliła mi się lampka.. czemu zarząd sprzedaje? Jak to się skończyło wszyscy wiecie.
Jeszcze raz podkreślam co pisałem kiedyś, wartość księgowa AP to 1,37 pln wg. ostatniego raportu i zysk roczny to tylko 0,32 pln na jedną akcje. Kurs 5,xx, nie ma dywidendy, nie wiadomo kiedy i czy w ogóle będzie. Dodatkowo teraz te infa i posunięcia spółki, gdzie duzi inwestorzy chętnie sprzedadzą nawet 15-30% wyżej, czyli kogoś ubiorą, akcje motywacyjne też mogą być sprzedawanie.
Uważam, że obecnie AP ze spółki fundamentalnej przechodzi w spekulacyjną, według tego co napisałem wyżej. Z kursem może się stać wszystko, aczkolwiek uważam, że jak będzie rosnąć wobec obecnych danych to spekulacyjnie a nie fundamentalnie.
Dnia 2017-04-15 o godz. 22:58 ~spokojny napisał(a): > Witam, > > a ja z kolei od zawsze broniłem AP i uważałem za mocno fundamentalną spółkę, którą warto trzyamać. Tym bardziej, że znam AP od strony klientów itd. a w motoryzacji siedzę 10 lat. Jednak wiecie, to jest giełda... ile razy już było tak, ze wygrywali tylko insiderzy ci bezpośredni, czyli zarząd itd.? Zawsze... Przykład briju, i wiele innych firm. Ktoś powie, że nie wiem o co tam chodzi, ależ teraz wiem i ONI też wiedzieli tylko szybciej... > > Informacja jest najcenniejszym walorem na giełdzie, rzeczowa i pewna i tak naprawdę dzięki niej można zarobić. Zarząd briju sprzedawał akcje, kupowało OFE, ktoś tu pisze, ze OFE nie po to kupuje, żebyś tracić - tak piszą leszcze. Fajnie się inwestuje nie swoją kasę - wy chyba jak ja swoją? Większość odebrało to jako pozytywną informację, ja chciałem kupić tą firmę po 28 pln ale zapaliła mi się lampka.. czemu zarząd sprzedaje? Jak to się skończyło wszyscy wiecie. > > Jeszcze raz podkreślam co pisałem kiedyś, wartość księgowa AP to 1,37 pln wg. ostatniego raportu i zysk roczny to tylko 0,32 pln na jedną akcje. Kurs 5,xx, nie ma dywidendy, nie wiadomo kiedy i czy w ogóle będzie. Dodatkowo teraz te infa i posunięcia spółki, gdzie duzi inwestorzy chętnie sprzedadzą nawet 15-30% wyżej, czyli kogoś ubiorą, akcje motywacyjne też mogą być sprzedawanie. > > Uważam, że obecnie AP ze spółki fundamentalnej przechodzi w spekulacyjną, według tego co napisałem wyżej. Z kursem może się stać wszystko, aczkolwiek uważam, że jak będzie rosnąć wobec obecnych danych to spekulacyjnie a nie fundamentalnie. > > Ja osobiście się w coś takiego nie bawię.
Brawo, ja też tak to widzę i pozbyłem się akcji, ale dalej będę ją obserwował i może tu jeszcze wrócę ale na pewno nie przy takiej cenie.
Dnia 2017-04-16 o godz. 11:44 ~silver napisał(a): > Dnia 2017-04-15 o godz. 22:58 ~spokojny napisał(a): > > Witam, > > > > a ja z kolei od zawsze broniłem AP i uważałem za mocno fundamentalną spółkę, którą warto trzyamać. Tym bardziej, że znam AP od strony klientów itd. a w motoryzacji siedzę 10 lat. Jednak wiecie, to jest giełda... ile razy już było tak, ze wygrywali tylko insiderzy ci bezpośredni, czyli zarząd itd.? Zawsze... Przykład briju, i wiele innych firm. Ktoś powie, że nie wiem o co tam chodzi, ależ teraz wiem i ONI też wiedzieli tylko szybciej... > > > > Informacja jest najcenniejszym walorem na giełdzie, rzeczowa i pewna i tak naprawdę dzięki niej można zarobić. Zarząd briju sprzedawał akcje, kupowało OFE, ktoś tu pisze, ze OFE nie po to kupuje, żebyś tracić - tak piszą leszcze. Fajnie się inwestuje nie swoją kasę - wy chyba jak ja swoją? Większość odebrało to jako pozytywną informację, ja chciałem kupić tą firmę po 28 pln ale zapaliła mi się lampka.. czemu zarząd sprzedaje? Jak to się skończyło wszyscy wiecie. > > > > Jeszcze raz podkreślam co pisałem kiedyś, wartość księgowa AP to 1,37 pln wg. ostatniego raportu i zysk roczny to tylko 0,32 pln na jedną akcje. Kurs 5,xx, nie ma dywidendy, nie wiadomo kiedy i czy w ogóle będzie. Dodatkowo teraz te infa i posunięcia spółki, gdzie duzi inwestorzy chętnie sprzedadzą nawet 15-30% wyżej, czyli kogoś ubiorą, akcje motywacyjne też mogą być sprzedawanie. > > > > Uważam, że obecnie AP ze spółki fundamentalnej przechodzi w spekulacyjną, według tego co napisałem wyżej. Z kursem może się stać wszystko, aczkolwiek uważam, że jak będzie rosnąć wobec obecnych danych to spekulacyjnie a nie fundamentalnie. > > > > Ja osobiście się w coś takiego nie bawię. > > Brawo, ja też tak to widzę i pozbyłem się akcji, ale dalej będę ją obserwował i może tu jeszcze wrócę ale na pewno nie przy takiej cenie.
sabat czarownic trwa ------------sprzedali i od kilku dni zaklinaja jaka to zła spólka ,zabawne ,pisza o wartosci ,wskaznikach itd ,ludzie nie osmieszajcie sie sprzedaliscie i co macie obawy czy dobrze zrobiliscie stad te zale ja na miejscu zarzadu bym zrobil pompowanie kursu zeby tacy jak wy wyli z zazdrosci a jak nie to wypad z forum i nie pisac zali
Porażający jest poziom tej "dyskusji"
Proszę zwrócić uwagę,że stwierdzenia typu "barany" albo "wypad" padają głównie ze strony zwolenników spółki.
"Wysoki" poziom intelektualny -coś jak i kurs.
Kończę dyskusje bo nie odpowiada taka forma rozmowy.
Przykro mi, że niektórzy nie potrafią uszanować mojej prośby o prowadzenie spokojnego dialogu. Trzymajcie emocje na wodzy - osoby o odmiennym zdaniu nie są Waszymi zaprzysiężonymi wrogami!
rozmowa jest wtedy kiedy dwie strony wiedzą o czym mówią. jak można prowadzić rozmowę z kimś kto nie posiada elementarnej wiedzy biznesowo-giełdowej? mnie stwierdzenia typu "baran" nie dziwią bo jak inaczej nazwać kogoś dla kogo jedyną logiką inwestycyjną są "odruchy stadne"?
o jakiej dyskusji ty tu piszesz ,zobacz wszyscy ci co kilka dni temu przed infem o sprzedazy pisali same superlatywy o społce teraz ci sami jak sprzedali pisza same zle rzeczy o spolce ,zapewniam ciebie ze jak odkupia to znowu zmienia zdanie ja napisze ci tak ,spolka bedzie w tym roku kosztowac około 10zl i o fundamentach nie bede pisał bo wystarczy samemu poczytac i tyle,nawet jak nie mam jakies spolki to zle o niej nie pisze bo tak naprawde nic sie nie zmieniło w spolce na zle tylko na dobre,fachchchowcy pisza emisja z pp a wiedza ile to trwa tu potrzebna kasa na inwestycje od zaraz ,zegnam sabat czarownic nie dotyczy to wszystkich
i jak tam inwestory przy 4,9 byl lament jaka to zla spolka ,zarzad itd ile byscie zarobili policzcie ,ja zarobilem ,teraz przewiduje korekte na rekomendacje nie patrze bo te sa platne i robione pod zamówienie ale tez nie twierdze ze nie bedzie wyzej wg mnie narazie mozliwy odpoczynek do wynikow daleko ,miesieczne znamy ,dywidendy brak a jak bedzie zdecyduja inni spolka jest warta uwagi