http://www.polskatimes.pl/artykuly-sponsorowane/ Newag IP daje stypendia i opłaca artykuł w prasie. Jakaś mydlinka. Ta PRowa przykrywka z czegoś wynika i nie chodzi o nagradzanie zdolnych.
Czyli ktoś jednak miał rację. Zbyt optymistycznie zrobiło się wokół ceny 18 zł i C/Z 15 C/WK 2. Od razu musieli odpalić jakiś anonim aby zniechęcić do kupowania akcji o obronić przed trwałym przebiciem ceny 18 zł. I tu PPP, Obserwator i AS są zgodni, chociaż inaczej piszą i na co innego zwracają uwagę. Artykuł jest jednak ciekawy, bo mówi, ze na transakcjach tracą akcjonariusze firmy. To znaczy my wszyscy tak? A może tylko ci niewtajemniczeni? Chyba jednak wszyscy to widzimy min od 2 lat, i żadne głupawe wpisy o "analfabetyzmie ekonomicznym" tego nie zmienią. Odnoszę wrażenie, że AS, jako baczny obserwator też to widzi, że na wykresach jest coś na kształt kreowania, podpuszczania ulicy a następnie zmiany scenariusza jak już jesteśmy w ogródku. Oczywiście można to również nazwać długą akumulacją. AS dzięki za wykres. Mnie tylko zmusza do zastanowienia przed zakupami ta negatywna obrona poziomu 18 zł, choćby przez fake news. PPP pisze, że kiedyś zrobili obniżenie ceny poprzez fake news o upadłości firmy. Tak było? Bardzo ciekawe. Dobrze, ze to wszystko bada CBA, bo albo to jest prawdziwy problem z dojeniem nas - akcjonariuszy z zysków i dywidendy albo fake news, który ma znowu zohydzić spółkę i nie dać zarobić na wzroście ceny. Zobaczcie w obu scenariuszach ma to doprowadzić do braku zysków akcjonariuszy, czy to przez słabą dywidendę czy poziom kursu. Ciekawe.
Nie sądzę żeby Newag świadomie ściągał na siebie CBA. Rzecznik w swojej odpowiedzi praktycznie potwierdził, że nazwiska zawarte w liście są prawdziwe, zatem donos nie może iść z zewnątrz i faktycznie napisał go najprawdopodobniej były pracownik. Jeśli mowa jest o transakcjach finansowych to zapewne chodziło też o kogoś z kadry zarządzającej/księgowości. Jestem bardzo ciekaw jak to się potoczy, żadna osoba prywatna nie narażałaby się na problemy nie mając faktycznie nic w ręce. Możliwe, że pracownik przecenił znaczenie posiadanych informacji, tylko jeśli jest z kadry zarządzającej to znowu - wydaje się to mało prawdopodobne.
@KP, Mnie zastanawia, czy chodzi tu o operacje gieldowe z udzialem OFE i TFI. To są operacje finansowe, prawda? No i te spolki zalezne, znak za 15 mln... Zachowanie rzecznika, straszące i grożące mediom, to skandal i dziecinada. Niech rzecznik najpierw wytlumaczy,ł jakie procesy wytoczono spolce LEO za falszywy wniosek o upadlosc Newagu. Niech rzecznik stanie przed dziennikarzami i akcjonariuszami i przedstawi, dlaczego brak efektow rozliczenia tamtej firmy za wplyw na notowania kursu akcji. Dlatego mam takie przekonanie, ze ten donos wcale nie musi byc falszywy.
PS. I jak tam NewagoNowy, dalej masz ochote na glupie żarty i obsmiewanie kazdej wątpiwości? Dalej bedziesz odwracal uwage bzdurami? Na czyje zlecenie pisales te bzdury?
Newag wysyłał donosy przez fikcyjne, podstawione kancelarie prawne. Płacił za składanie donosów na Pesę. W nic im nie wierzę. Rzecznik wysyła to co dostanie stworzone przez grupę intrygującą. Piszą sami na siebie żeby wystąpić w roli ofiary.
Jak się bierze gigantyczne pieniądze za kreatywne niszczenie konkurencji, trzeba bronić pozycji.
Że też nikt nie znalazł sposobu na skompromitowanie i eliminacje tych harpi.
@Alojzy wwsąg mnie są dwie możliwości
1. Pisza aby kurs nie wymknął sie spod kontroli. A dokladniej, aby ludzie po wzroscie ceny nie zaczeli sypac akcjami. Chodzi o to, by nikt nie był w stanie skupic istotnego pakietu akcji. Stad jest marazm, bo ma byc dobrze ale nie teraz. To popyt czeka. A teraz nie oplaca sie sprzedać, to ryzyko zebrania znacznego pakietu akcji małe.
2. CBA jest w Polsce instytucją współrealizującą zadania OLAF. I może wreszcie dobiora sie do d... paru kołnierzykom.
Wszystkie donosy zostały oddalone jako bezzasadne. Prokuratura umorzyła śledztwa. To były zwykłe pomówienia, nastawione na atak medialny. Parszywe, płytkie myślenie. Nawet KE, która dostała kilka donosów nie dopatrzyła się nieprawidłowości i nie cofnęła dofinansowania. Chodziło o to, żeby PKP nie odebrało Dartów, nie zapłaciło Pesie i w ten sposób doprowadziło jej do upadku.
Obstawiam, że anonimy pisze wciąż ta sama prawniczka Newagu. To taka nowa linia obrony i przerzucenia odpowiedzialności na konkurencję. Kto pisze donosy na siebie? NEWAG!!!
Wizerunkowo idą na dno tym kreatywnym PR.
Dnia 2017-04-23 o godz. 01:01 ~wiedzoholik napisał(a): > Poczekamy jak rozegrają ostatni donos.
A ja myślałem, że w dniu publikacji rocznych wyników, o wycenie spółki decydują po pierwsze wyniki, a nie donosy. Ale skoro jest inaczej, to niech CBA trzepie, bo może warto. Ta spółka już dawno przestała interesować osiągnięciami, wynikami, przetargami. Firma się dobrze rozwija, restrukturyzuje, a akcjonariusze w dołku. Zasadniczo, bez sensu.
Pytanie jest zasadne i zasadnicze, ale Newag najwyraźniej woli zajmować się informowaniem o donosach, a nie informacjami o etapie uzyskiwania homologacji.
Przecież wiadomo co najmniej od listopada 2016 r. ,że w raporcie finansowym za 2016 szału nie będzie. Nie na darmo kurs się kisi poniżej 18 zł. Dopiero rok 2017 i kolejne lata pokażą siłę Newagu. Co prawda Jakubas obiecał dywidende ale rapocik jak kurs pokazuje będzie cieniutki.