• Jeszcze raz o "spółdzielni" Autor: ~Obserwator [188.146.132.*]
    Polecam audycję "Rozmowy niedokończone" wyemitowaną przez TV Trwam 24.02.2017 r. Pani prof. G. Ancyparowicz członkini Rady Polityki Pieniężnej omawia temat pt. "Likwidacja OFE i co dalej? ". Opinia pani profesor jest zbieżna z moją tezą o destrukcyjnym działaniu teamu OFE i tzw. dużych inwestorów (czytaj zarządów spółki) na rynek kapitałowy. Istnieją nieformalne powiązania OFE i biznesu, i nie tylko.
    Pani profesor w swojej książce pt. "Od neoliberalizmu do neokolonializmu" opisuje nadużycia urzędników OFE. Artykułuje również zachowania tzw. dużych inwestorów ( mający dostęp do poufnych informacji spółki), którzy twierdzą, że na giełdzie zawsze się wygrywa i z pogardą wypowiadają się publicznie o tzw. "leszczach" (czytaj ulicy).
    Skala nadużyć i przekrętów OFE na giełdzie przebija aferę Amber Gold podkreśla pani profesor - tylko dziwne, że nikt tym się nie zajmuje.
    Podam przykład z Newagu - 3.07.2015 r ING OFE kupuje od Jakubasa 1.774.327 akcji (3,94% kapitału) po 19 PLN. Równocześnie spółka córka ING Securitas wydaje rekomendację ceny docelowej dla Newagu - 12,50 PLN. Pytanie - o czyj interes tutaj chodzi?.

Życzę owocnej lektury.Pozdrawiam
  • Re: Jeszcze raz o "spółdzielni" Autor: ~od10lat [89.70.29.*]
    Szkoda, że taka droga ta książka. W takim razie mam gdzieś Newag, sprzedaję wszystko w przyszłym tygodniu. Niech się bawią sami ze sobą, jak znam życie to i tak później wymyślą jakiś przekręt żeby z ulicy zedrzeć kasę.
  • Re: Jeszcze raz o "spółdzielni" Autor: ~od10lat [89.70.29.*]
    Jeszcze nie ma na stronie TV Trwam tej rozmowy. Trzymam tą spółkę już dosyć długo bo to stabilna firma, bardzo perspektywiczna branża, dobre nazwisko głównego inwestora i jego dobra ręka do interesów ale pieprzę to - sprzedaję. Jebnę chyba w co tu inwestować ?!
  • Re: Jeszcze raz o "spółdzielni" Autor: ~Obserwator [188.146.4.*]
    Adres strony internetowej dot. omawianego postu

Rozmowy niedokończone: Likwidacja OFE i co dalej? cz.I - YouTube

lub wpisz adres

https://www.youtube.com/watch?v=MU9KSEK-810
  • Re: Jeszcze raz o "spółdzielni" Autor: ~AS [80.54.46.*]

@ Obserwator.
    Twój kolejny post z którego NIC nie wynika.
    I oczywiście jak Ci udowodnię, że tak jest, to zaraz trole napisza, ze mam interes,albo jestem jednym z nich :)
    Ja Ci tylko udowadniam, że Twoje wpisy, tak jak formułujesz, nie mają nic wspólnego z logiką.
    Książki nie czytałem, więc się nie wypowiadam. Piszesz „frazesy” i nie tylko ich nie udowadniasz, ale zupełnie nie tłumaczysz, co rozumiesz pod hasłami, które co chwila wypadają Ci jakbyś miał fiszki w rękawie.

„Opinia pani profesor jest zbieżna z moją tezą o destrukcyjnym działaniu teamu OFE i tzw. dużych inwestorów (czytaj zarządów spółki) na rynek kapitałowy. Istnieją nieformalne powiązania OFE i biznesu, i nie tylko.”

W jakim sensie jest destruktywna? Napisz bo nic z tego nie wynika.
    Czy notowania spółek w których OFE maja duże pakiety mają się źle? To masz na myśli?
    Nie wiem od czego zależa notowania poszczególnych spółek, wpływ OFE na Rynek ma na pewno pozytywne i negatywne strony, ale to Ty stawiasz teze i 0 dowodów na poparcie.
    Jeśli notowania zależa głównie od OFE ( to sugerujesz) to masz zestawienie, gdzie OFE miały potężne pakiety na koniec 2015r.
    Nie wiem kiedy akumulowały bo trzeba by to sprawdzać 2 tygodnie.
    Sprawdz notowania tych spólek z perspektywy poważnego inwestora długoterminowego, który inwestuje w wartość i dywidendy a za takich inwestorów większość z Was się tu uwaza i co widzisz?
    Przyjąłem okres 5 lat. Pierwsza wartość procentowa to udział OFE w akcjonariacie, a druga to wzrost/spadek kursu w tym czasie.

Nie twierdzę, że to dzięki OFE kurs wyglada, jak wygla.
    Odpowiadam tylko na Twoja kolejną, niczym nie popartą tezę.
    Twój komentarz nie do czyjejś opinii, ale do tego co widzisz poniżej?

Źródło
    https://www.bankier.pl/wiadomosc/W-tych-spolkach-OFE-siedza-najmocniej-3472265.html 

Asseco  - 40% OFE  - wzrost kursu +35%
    PKNOrlen -  35%      + 200%
    PKOBP -   30%        + 11%

LPP – 30% + 160%
    CCC – 30% + 370%
    Alior – 25% + 35%
    Mbank – 21% + 45%
    Enea – 20%        minus 30%
    KGHM – 20%   + 35%
    Pzu – 20%    + 65%
    Synthos 18% + 80%
    BZWBk – 17% +80%
    TPE – 15% minus 35%
    PKO 14%     minus 20%
    CYFRPLSAT 14% + 17%
    ORANGEPL – 12    minux 50%
    PGE – 12%           +30%

Tu szeroki rynek gdzie OFE mają potężny udział + 50% - podałem tylko wzrost/spadek kursu

Magellan +20%
    KTY + 140%
    Nowa gala -4%
    Robyg +35
    Ferro +40%
    ABPL +15%
    SANOK +60
    Agora +40%

"Podam przykład z Newagu - 3.07.2015 r ING OFE kupuje od Jakubasa 1.774.327 akcji (3,94% kapitału) po 19 PLN. Równocześnie spółka córka ING Securitas wydaje rekomendację ceny docelowej dla Newagu - 12,50 PLN. Pytanie - o czyj interes tutaj chodzi?"

Może o interes pana www ???
    Facet ma łeb i zaczał powaznie kupować zgodnie z rekomendacja w oklicach 12-13zł o czym pisał na forum i zarobił.
    A Ty tak wierzysz w te ich wszystkie rekomendacje, ale jak Ci napisali, ze spadnie z 20 na 12 to nie uwierzyłeś ?
    Twoja sprawa.

• Re: Jeszcze raz o "spółdzielni" Autor: ~antysyf [37.248.167.*]
    Przecież ustalono przed rekomendacją poziom docelowy a potem go osiagnieto i wbrew dobrym informacjom dolowano kurs tak dlugo, az osoagnął ustalona cene. To nie ma nic wspolnego z fundamentami tylko AT, ktora kresli wczesniejsze ustalenia i broni wolnosci ukladu, by trudno bylo udowodnic ten uklad. Ale gorliwosc ASa w obronie ukladu utwierdza mnie w przekonaniu, ze robia to prawdziwi profesjonalisci.
  • Re: Jeszcze raz o "spółdzielni" Autor: ~Obserwator [188.146.4.*]
    @AS

1. W zestawieniu pominąłeś Newag - przypomnę OFE posiadają 38,18 % kapitału i spadek kursu o ponad - 30 %.

2. W zestawieniu brak udziału Skarbu Państwa w kapitale danej spółki - w niektórych spółkach jest to kapitał dominujący i co najważniejsze jest zamrożony - tj. nieaktywny w obrocie giełdowym - chyba zgodzisz się, ze jet to istotne na notowania spólki.

Dziękuję za prywatną opinię w tym temacie.

• Re: Jeszcze raz o "spółdzielni" Autor: ~forhand [80.245.177.*]
    Obserwator
    DOPIERO TERAZ to odkryłeś? Tak późno?
    nie trzeba oglądać tv trw
    wystarczy tylko znać mechanizm na jakim jechało to państwo od 8 lat
    podałeś giełdę i newag
    W KAŻDEJ DZIEDZINIE tak sie działo .... kompletnie w każdej
    to co wiemy to czubek góry lodowej
    dlatego nadeszły czasy, że powcy kompletnie sie zagubili ... i tracą
    wygrywają pisowcy .... który wiedzieli o tym wszystkim od 8 lat

sędzina
    wypowiada się w tv
    za 10000 zł miesięcznie jest ciężko przeżyć
    ... nie czujesz tego?
    I WY NA TO GŁOSOWALIŚCIE , żeby tak było
  • Re: Jeszcze raz o "spółdzielni" Autor: ~AS [80.54.46.*]
    " W zestawieniu pominąłeś Newag - przypomnę OFE posiadają 38,18 % kapitału i spadek kursu o ponad - 30 %."

Pominąłem bo to były przykłady na to, że nawet jak jest dużo OFE na pokładzie to z kursem nie musi być źle :))))
    Trochę tego jest, no nie?
    Czy czegoś brakuje w tym "zestawieniu" wklejonym na kolanie?
    - pewnie wieluuu rzeczy
    Ale jest to jakieś zestawienie, za to Twojego nie widziałem :)

W takim temacie pożywkę ma tylko niejaki "antysyf" - apostoł AT z anomaliami dwubiegunowo-afektywnymi.
    po co wam te zestawiamia
    kilku miesięcznie studiowanie, po dniach i nocach, zaniedbane żony i dzieci
    jak to i tak nie ma sensu
    wzrost gospodarczy rr 9 % sprzedaż detaliczna rr 11%
    i w dniu podania tych danych wig 20 - 2,5 %
    skomentujesz to jakoś?
  • Re: Jeszcze raz o "spółdzielni" i nawiedzonych jej orendownikach. Autor: ~NewagoNowy [31.183.6.*]
    @AS
    Niejaki @Obserwator poleca audycje radiowe i tv pewnej rozgłośni jakby to miało wyjaśnić zawiłości kursu akcji Newagu.Każdy ma prawo do takiej prawdy jaką mu serwują. Także i grono obłąkańców. Nie raz już udowodniono, że zaproszeni goście RM i TV Trwam (także profesorowie i inne tzw. autorytety) to banda tłuków. Podejmują się często dyskusji w tematach o których nie mają bladego pojęcia. Przykładem może być tu liczne i jakże "zacne" grono (także profesorów znanych i cenionych uczelni), którzy zajmowali się lub podobno nadal zajmują badaniem "zamachu smoleńskiego" Steki bzdur i bredni jakie na antenie tego medium popełniono przy okazji rozpatrywania tego tematu są wyznacznikiem jakości tej i innych audycji nadawanych w tym medium. Sianie propagandy i opowiadanie kłamstw to domena Rydzykowej telewizji i radia. Od pękających parówek i blefu profesora Rońdy do głupot i opowieści z tysiąca i jednej nocy Nowaczyka, Biniendy, Cieszewskiego itp. Część rozsądnych ludzi śmieje się z gloszonych i propagowanych przez tę tv i radio tez, reszta normalnych osób z politowaniem wysłuchuje i ... zastanawia się nad rodzajem: i zakresem pomocy dla przypadłości osób dotkniętych nimi. Niestety niektore choroby są nieuleczalne i nawet najwieksze i najlepsze autorytety nie są w stanie tym obłakańcom pomóc. Wszędzie tam gdzie rozum śpi budzą się upiory. Stek idiotycznych tez i pomówień bez jakicokolwiek dowodów to wyróżnik wielu audycji toruńskiej rozgłośni. Do tego już zdecydowaną wiekszość Polakow drugiego sortu przyzwyczaili. Nie powinni jednak mieć szans do przyzwyczajania rozsadnych ludzi do swych obłąkańczych tez na lamach świata normalnego.
    Ale do meritum.
    Pewnie do pracy zarządów wielu firm a także OFE można mieć zastrzeżenia. W sytuacjach kryminogennych trzeba jednak pamiętać o prawie i przestrzeganiu podstawowej zasady jaką są dowody na przestępstwa. Skoro ich nie ma, nie ma też przestępstw. U obłąkańcow jest inaczej. Tu śmiałe tezy mieszają się z rynsztokiem i stekiem nic niewartych pomowień. Mieliśmy zlodziei i malwersantów, a skazańców jak na lekarstwo. O czym to świadczy? Ano, o niczym innym jak o fabrykowaniu bredni. Fabrykowanie i rozpowszechnianie pomówień niestety nie jest u nas ściganie i karane zgodnie z charakterem i następstwemi tychże. A szkoda.
    Nie wypowiadam się tu o książce wspomnianej profesor (nie czytałem i nawet nie mam zamiaru) , ale skoro są w niej stawiane tak śmiałe tezy i odważne stwierdzenia nie rozumiem przyczyn dla których ta publikacja nie jest dowodem w sprawach przeciw OFE czy zarządom wielu spółek. Jednostkowe przypadki nie powinny być rozciąganie na całą GPW, wszystkie OFE i zarządy wszystkich spółek. Skoro jednak część uczestników tak postępuje i głosi zgodnośći z bredniami i wypocinami jakiegoś prof. to należy się zastanowić nad problemem uczestnictwa tychze jednostek w teżej "szulerni" , jak nią sami nazywają. Co sklania tych ludzi do brania udzialu w czymś co wedlug nich nosi znamiona przestępstwa? Coź to za masochizm ogarnął biedaków i bojowników o dobre imię GPW , OFE czy nawet Newagu? Podjęli się walki ze wszytkimi działania których nie ogarniają bo czują się rozgoryczeni kursem akcji? Wszędzie waszą sPiSki i wrogie działanie. Nie potrafią tylko zrozumieć że są narzędziem w rękach politycznej propagandy uprawianej na potrzeby wielejebnego ojca Tadeusza i polityków których w tej chwili wspiera (jak wiemy nie za darmo) To grono wzajemnej adoracji będzie trwać dopóki, dopóty będzie następował odpowiedni dla ich interesu przepływ, z jednej strony ciemnego i oglupianego wciąż elektoratu, a z drugiej strony gotówki. 25 mln. z ugody jaką pośpiesznie zawarto z Rydzykową fundacją to nie przypadek czy jednostkowy przepływ finansów państwa. To część raty za urobienie ciemnego narodu, który jak powiedział obecny prezes TVP, kupi wszystko. Nawet takie brednie jak te publikowane w "rozmowach niedonczonych" czy innych audycjach radia i tv tego czarnoksiężnika z Torunia.
    W kasie państwa pusto. Projekty szastania publicznymi pieniędzmi i utrzymania stanu posiadania kosztują, a o "swoje" dopominają się górnicy, frankowicze, rolnicy, emeryci i inni. Trzeba też płacić inne daniny jak np. 57 mln. jak dla pewnej poznańskiej parafii rzymsko-katolickiego ciemiężyciela. Stąd atak na kasę czyli na OFE. W ZUS ie pustki i deficyt. Sytuacja jeszcze bardziej stanie się dramatyczna gdy zabraknie pieniędzy dla kobiet i mężczyzn którym trzeba będzie płacić o odp. dwa i siedem lat dłużej. To kosztuje. Kto winien? Ten kto jeszcze coś ma. I tu w sukurs przychodzi kolejny pseudo autorytet który stawia idiotycznnie głupie pytanie z tezą : "Po co nam OFE?" To tylko przyczynek dla oglupianego przezeń elektoratu. Dla rozsądnych i rozumnych to zapowiedź. OFE zostaną zlikwidowane, bo tego chce wujowa zmiana. Potrzeby są wielkie, więc zaplacić ma ten kto ma. Winien jest przecież wszystkiemu, a najbardziej temu że ma. Kto wie czy następne pytanie nie będzie kwestionować zasadności rynku kapitałowego i GPW a być może gospodarki opartej na prywatnej inicjatywie i działającej z dala od bandy jaką jest to zacne grono frustratów i nieudaczników gospodarczych, a którzy do niedawna jeszcze twierdzili, że "Polska jest w ruinie". Oospodarka ręcznie sterowana i planowana w centrali partii, z dała od rozsądku i na bakier z uwarunkowaniami zewnętrznymi to model obecnie pożądany i wspierany przez różnej maści frustratów i obłąkańcó ktorym służą "autorytety" radiooperusa z Torunia.
  • Re: Jeszcze raz o "spółdzielni" Autor: ~ToMike [46.76.33.*]
    Długo tu nie byłem ale widzę że sporo mnie ominęło ;) . Z perspektywy mojej obecności na giełdzie podzielam opinie że wpływ OFE na zachowanie kursu był różny ale w większości przypadków - pozytywny. Pomijam przy tym problem czy OFE byly dobrym rozwiązaniem dla emerytów czy tylko dla ich zarządów bo dyskusja dotyczy ich wpływu na kurs. Obecność OFE w akcjonariacie sprzyjała że dana spółka była spółką DYWIDENDOWą. Niejednokrotnie się zdarzało iż na WZA OFE zgłaszały postulat zwiekszenia dywidendy w stosunku do propozycji zarządu. Jako przykład z głowy podam może np Kęty. Z działalności która negatywnie wpłyneła na kurs do głowy przychodzi mi np Bogdanka. Gdy było wiadomo że Enea dokona wrogiego jej przejęcia i odbędzie sie wezwanie na akcje posypały się negatywne rekomendacje z BM związanych kapitałowo z OFE bedącymi w akcjonariacie. Kurs gwałtownie poleciał w dół w okolice około 30 zł. Przy tym kursie OFE gwałtownie zaczeły skupować akcje co sprowadziło kurs ponownie w okolice 65 zł. Dzieki temu mogly "uśrednić w dół" wartość swojego pakietu i cena wezwania była dla nich do przełkniecia. Pewnie takich przykładów negatywnego wpływu bylo wiecej ale moge jednak stwierdzić że w wiekszosci przypadków wpływ byl jednak pozytywny.
    Jesli juz chodzi o irracjonalne zachowanie kursu czesto wbrew fundamentom to wydaje mi sie ze dużo większy wplyw ma obecność w akcjonariacie właściciela dominującego ze względu na często ich aktywny udział w obrocie akcyjnym. Obecnie w swoim portfelu mam 2 takie spółki Newag (pan Jakubas) oraz Lentex ( wytrawni gracze - panowie Sobik i Moska). Co oczywiscie nie znaczy że na tych spółkach nie mozna dobrze zarobić ;). Aktywnym graczem na swoich spółkach był tez Pan Sołowow (Cerasanit, Echo). Przepraszam że mój post jest troche chaotyczny i zawiera przyklady prosto z głowy ale jestem troche "nieczasowy" pozdrawiam
  • Pani prof. G. Ancyparowicz członkini Rady Polityki Pieniężnej. Autor: emeryt_giełdowy [83.20.205.*]
    @Obserwator parę pytań:
    1/ Możesz przedstawić listę sukcesów na polu ekonomicznym, które spowodowały, że Pani Profesor otrzymała nominację na członka RPP. Ile zarobiła na GPW, kiedy otrzymała tytuł Profesora oraz jak długo żyje z pieniędzy publicznych wykładając na SGPiS.
    2/ Gdzie była ta Pani, gdy w 1998r. reforma OFE była wdrażana. Możesz podać przykłady tekstów pisanych w których ostrzegała, protestowała.
    3/ Dlaczego Pani Profesor będąc członkiem RPP idzie do TV Trwam i prezentuje swoje poglądy na temat OFE i dlaczego obecnie nie wnosi swoich uwag do Programu Morawieckiego i R. Borysa.
    Może zapoznasz się z poniższym tekstem i przekażesz Pani Profesor z prośbą o ustosunkowanie się do przedstawionych uwag.
    https://www.bankier.pl/forum/temat_sami-zdecydujecie-co-zrobic-z-pieniedzmi,23586751.html 
  • Re: Pani prof. G. Ancyparowicz członkini Rady Polityki Pieniężnej. Autor: ~forhand [80.245.177.*]
    sukcesy na polu ekonomicznym mogli odnosić tylko tacy jak ... Marcin P ..
    tylko tacy ludzie mieli otwarte pole działania
    (ten od amber)
  • Re: Pani prof. G. Ancyparowicz członkini Rady Polityki Pieniężnej. Autor: ~forhand [80.245.177.*]
    ten od Optimusa ... mimo kolosalnych zysku i rozwoju
    nie mógł odnieść sukcesu .... zniszczyli go
    wiesz dlaczego? ... ja wiem
  • Re: Pani prof. G. Ancyparowicz członkini Rady Polityki Pieniężnej. Autor: emeryt_giełdowy [83.20.205.*]
    Dnia 2017-02-26 o godz. 18:21 ~forhand napisał(a):
    > sukcesy na polu ekonomicznym mogli odnosić tylko tacy jak ... Marcin P ..
    > tylko tacy ludzie mieli otwarte pole działania
    > (ten od amber)

Na tym polega problem, że dzięki takim profesorom "sukcesy odnosili" tacy jak ... Marcin P .., ponieważ siedzieli cicho i wykładali teorię ekonomii ..... a powinni wykładać kafelki.
    Teraz ta Pani nie ryzykując swoim kapitałem, dorabia do emerytury będąc członkiem RPP i dalej siedzi cicho, gdy Pan Morawiecki skończy to co zaczęli profesorowie SGPiS tacy jak Profesor Góra i Balcerowicz.
    Ta Pani w dalszym ciągu mentalnie żyje w komunie.

jakby normalny profesor głosił swoje mądrości, to miałby zderzenie z ciężarówka pełną piachu
    nie bronię jej, to była, żona (pratnerka ) Ire..usza Iredyńs..iego ... który jak wszedł do więżdienia to w pierszwy dzień steroryzował pół więzienia
    Kupić idzie każdego
    .... niewątpliwie Ona jedna z pierwszych użyła stwierdzenia ..... Leszcze i ..... OFE to paliwo giełdy
    Masz rację, że cos ostatnio ...chyba ześwirowała ...... na ale na kazdego jest hak (praiwe)

ma ogromne problemy z synem
    łyknęli go jako zastaw ...... czyli, nie podskakuj
    i na koniec
    jako plotka, jako nie prawda
    jesteś może z Warszawy?
    w kuluarach, same wpływowe środowiska
    DAJEMY 20 MILIONÓW .... aby tylko taki a taki Pan nie wszedł do KNF
    może 5 % populacji wie dokładnie o jakiego Pana chodzi
    i ten Pan nie wszedł do KNF

• Re: Pani prof. G. Ancyparowicz członkini Rady Polityki Pieniężnej. Autor: emeryt_giełdowy [83.20.205.*]
    Dnia 2017-02-26 o godz. 18:47 ~forhand napisał(a):
    > ma ogromne problemy z synem
    > łyknęli go jako zastaw ...... czyli, nie podskakuj

Zgłoś to to ABW.
    A co do Kluski i Optimusa to on swoje zarobił sprzedając w odpowiednim czasie akcje po 250 zł. na hossie internetowej.
    Mnie nie interesują sprawy prywatne.
    Mnie interesuje dlaczego Profesorowie ekonomii wykładają teorię, a 16,5 mln obywateli, w tym setki tysiące absolwentów - magistrów ekonomii - uczestników OFE musiało i nadal musi uczyć się ekonomii na kapitale własnym, który okazał się być kapitałem publicznym.
    Gdyby każdy Profesor ekonomii musiał zamiast teorii odbyć obowiązkową praktykę na własnym kapitale to wielu z nich może by zrozumiało podstawy ekonomii i nie musiałoby dorabiać do emerytury jako członkowie RPP za 30 tys. miesięcznie.

wymień liczbę
    ilu ciężkich kryminałów powiesiło się w celi
    ilu polityków postrzeliło się w plecy 3krotnie (Ty w to wierzysz, ja nie)
    komendant policji
    sztab generalny w samolocie Casa
    ofiary FOZZ
    około 10000 osób
    profesorowie chcą, żyć

• Re: Pani prof. G. Ancyparowicz członkini Rady Polityki Pieniężnej. Autor: ~antycośtam [188.146.15.*]
    Dnia 2017-02-26 o godz. 18:21 ~forhand napisał(a):
    > sukcesy na polu ekonomicznym mogli odnosić tylko tacy jak ... Marcin P ..
    > tylko tacy ludzie mieli otwarte pole działania
    > (ten od amber)

No toś teraz zawężył krąg do grona tylko tych " co stoją tam gdzie kiedyś stało ZOMO " A co z tymi którzy "stoją tam gdzie stali kiedyś" i są związani z aferą Skoków ? Oni sroce spod ogona nie wypadli i też zasługują na wdzięczność narodu. Im też się należy. I to chyba o wiele więcej niż Marcinowi R. U tych Prawych i Sprawiedliwych wystąpił w roli głównej niejaki Bierecki G. , Postać znana, lubiana, szacowana i inne nana nana."
  • Re: Pani prof. G. Ancyparowicz członkini Rady Polityki Pieniężnej. Autor: ~forhand [37.248.161.*]
    sokołów, gdzie to leży ...
    ja mówię o amber gold z Gdańska
    mogę dodać prywatyzację z warszawy
    i i setki setki innych likwidacja stoczni, górnictwa, kompletnie całego przemysłu
    a w sokołowie co .... sołtys z PO okradł krowę
  • Re: Pani prof. G. Ancyparowicz członkini Rady Polityki Pieniężnej. Autor: ~antycośtam [188.146.17.*]

Ta gorliwia wiara w głoszone przez ciebie tezy wyjątkowo ci nie służy. Padło i na wzrok i wyresetowało już rozum. Ale nie martw się. Tak ma jakieś 17% społeczeństwa. Nie jesteś sam. Może i jakiś sołtys z "sokollowa" też tak ma? Zawsze razem z sołtysem będzie ci raźniej. Na pewno nie będzie się wam nudzić. Jest jeszcze przecież rzeczona przez ciebie krowa.
    Miejsce akcji: "sokołów"
    Obsada: "sołtys z PO", ob. forhand, okładziona krowa
    Zapowiada się sensacyjna fabuła
  • Re: Pani prof. G. Ancyparowicz członkini Rady Polityki Pieniężnej. Autor: ~NewagoNowy [31.183.6.*]
    I mamy kolejną odsłonę i kolejne wcielenie dyskutanta z urojeniami. Był już PPP, przeszedł reinkarnację na antysyf po to by teraz zmartwychwstać jako forhand. Po drodze były jeszcze inne postaci w jednej skórze. Waść to ma wyobraźnię. Czekam tylko już na podPiS Napoleon Bonaparte. I nie zapomnij waść zarzyć jakieś środki uspokajające. Nadszedł czas na ich wypróbowanie.
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [85.193.222.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
[x]
NEWAG 0,36% 84,30 2025-10-10 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.