1,5 roku temu było wezwanie na wszystkie akcje pozostające w wolnym obrocie zrobione przez większościowego udziałowca po 0,75 zł. Nie udało się bo mniejszościowi się nie zgodzili i spółka pozostała na giełdzie.... Tymczasem dzisiaj jest kolejne wezwanie po 5,80, czyli jakieś 773% więcej !!! Tym razem wezwał do sprzedaży jakiś amerykański inwestor branżowy. W przypadku Polcoloritu cierpliwość inwestorów mniejszościowych została sowicie wynagrodzona. Jak będzie na Orle Białym???
Jeżeli masz rację, to będzie naprawdę gorąco. Szukam analogii sytuacji na Orle z innymi spółkami giełdowymi. Johnson Controls to, podobnie jak na Polcoloricie, inwestor z Ameryki. Na Polcoloricie obecne wezwanie jest w okolicach wartości księgowej. Dla Orła C/Wk=1 to niecałe 15 zł. Na Polcoloricie czekanie na wezwanie po godziwej cenie trwało 1,5 roku. Ale kto był cierpliwy i nazbierał na groszówkach to teraz jest bogaty.
Ryzykowne ale adekwatnie do potencjalnych zysków. Pytanie tylko na ile zdeterminowany byłby ewentualny inwestor. To jednak trochę inna branża niż Polcorolit. Wreszcie robi się ciekawie na tej spółce
Pan prezes orla też już doluje kurs od samego początku jak tylko zasiadł na stolku, to jest facet od m&a gnoi akcjonariat jak może żeby za grosze przejąć spółkę,
Ja uważam że klient na orla już został znaleziony teraz tylko trzeba tego orla zaciągnąć z wgpw.
niech Pan prezes też uważa gdzie wyprowadził pieniądze na transakcjach i z jakimi funduszami zawierał te transakcje
Trzeba pamiętać że młyny boże miela powoli ale dokladnie
Pozdrawiam
Zauważcie, że te 100 tys poszło praktycznie bez wpływu na kurs. Jak dla mnie to ktoś przeżucił miedzy własnymi workami albo to była umówiona transakcja.
Spółka nie zostanie na GPW bo po cenie 15 PLN fundusze chętnie pozbędą się posiadanych akcji a to pozwoli na ogłoszenie przymusowego wykupu pozostałych akcji.
NEF nie może sciagnac ORLA w WGPW i przedłuża wezwanie do 20 kwietnia hahahaha Robi sie coraz ciekawiej - bedzie walka o ORLA ja czekam dalej, jak chcecie to oddajcie w rynek pozdrawiam cierpliwych maxi
Jak zobaczyłem tę informację to miałem taką samą myśl. Trochę sie boję, że geniusze z zarządu znowu się pobawili w spekulacje albo jakiś innych machlojek się dopuścili aby uwalić wyniki.
Oczywiscie ze wynik za 2016 bedzie slaby.
Ma to przekonac (przede wszystkim fundy) ze cena wezwania jest atrakcyjna....
A jak wspomne jak NN wywalało akxje az do 7 zl a w miedzyczasie kupowalo Briju to zlosc mnie bierze
Sprzrdaja porzadne firmy a kupyja spekulacyjne.
Dalej nie wiafomo co odwala tu fundy.
Mam nadzieje ze tym razem bedzie ok i nie zrobia to co NN
Wszystko tak naprawdę zależy od tego czy jest już kupiec na Orła czy nie, jeśli jest , to może tu być bardzo ciekawie i na końcu fundusze musza zostac zaspokojone, jeśli nie ma kupca, to do wezwania nie dojdzie.
To co jeszcze mi przychodzi do głowy to wariant w miarę optymistyczny - NEF zgodził się podnieść cenę w wezwaniu tylko nie zdążyli się z fundami dogadać co do kwoty i dają sobie więcej czasu na negocjacje.