"Podjęcie uchwały w sprawie wyrażenia zgody na zbycie zorganizowanej części przedsiębiorstwa NEWAG S.A." I co na to powiecie zakłamani piewcy od uzasadniania mordowania kursu przy dobrych wynikach i uzasadniania wzrostów przy gooownianych wynikach? Od początku chodziło o zebranie z rynku akcji aby przegłosować sprzedaż części firmy. I co powiecie teraz ekonomiczne "wyksztaciuchy od rysowania tryndów"?
Dnia 2016-11-24 o godz. 14:24 ~www napisał(a): > Czyżby to była obrona przed wezwaniem ?
Raczej nie jest to obrona przed wezwaniem (o tym na końcu). Chodzi o to, aby uporządkować miejsce przechowywania know-how. Obecnie jest po równo rozproszone na każdą akcję (to jest niematerialny składnik majątku firmy). Gdyby ktoś chciał kupić część zorganizowanego przedsiębiorstwa NEWAG w postaci np. Gliwic, to nabyłby proporcjonalnie również prawa do projektów i patentów. Po wyjęciu know-how z Newag SA do Newag IP ... kupiec lub spółka pracownicza otrzyma halę produkcyjną, w której będzie wykonywać np. prace zlecane wg projektów i technologii zlokalizowanej w Newag IP, mam nadzieję nadal kontrolowanej przez akcjonariuszy Newag SA. Ale to nikła nadzieja. Kolejnym ruchem będzie zapewne sprzedaż zakładów w Gliwicach i po to było porządkowanie: a) prawa własności gruntów w Gliwicach w tym spory w WSA i NSA
b) powołanie spółek zależnych w tym Newag IP
c) planowane obecnie na NWZA przeniesienie know-how w tym kluczowych pracowników do Newag IP Ruch z uporządkowaniem know-how nie musi być zły o ile kolejnym ruchem nie będzie sprzedaży Newag IP poza kontrole Newag SA czyli poza kontrolę akcjonariuszy. Niestety sposób zarządzania spółką Newag sprawił, że na rosnącym rynku i przy wypchanym portfelu zamówień jej wartość spadła o niemal połowę. I dlatego za grosz nie ufam ruchom tego Zarządu i tej Rady Nadzorczej. Zwyczajnie nie wierzę, aby na tym ruchu zwykli akcjonariusze skorzystali. Raczej Newag IP stanie się jeszcze skuteczniejszy w robieniu strat Newag SA i pozbawianiu nas dywidendy. Na szczęście właśnie kończą się prace nad zmianą prawa i w zakresie wysokich kar za inside trading. Oby tylko nie było za późno, bo moim zdaniem wkrótce dowiemy się, ze pakiet kontrolny 75% akcji (zezwalający na zmianę Statutu) ma grupa od dawna trzymająca władzę w spółce. Tylko portfele inaczej będą poukładane.
I co powiecie teraz ekonomiczne "wyksztaciuchy od rysowania tryndów"?
A gdzie jest sprzeczność?Trynd albo jest albo nie ma. Jak ktos w ogole może myśleć o inwestowaniu w spółkę znoszaca nawet złote jaja i dajaca 20 proc. dywidendy bez określenia tryndu?Ciebie to nie interesuje wiec masz strate tak jak do tej pory ci co cie słuchali bo wybacz, ale bezstronnie się tu nigdy nie angażowałeś tylko zawsze były sugestie kupowac, nie sprzedawac i tak dalej. Powodami trendów można się zajmowac i zatrudnic nawet FBI ale co dziwnego ze sa glosy w dyskusji które opisuja to od innej strony?Ja jestem im zobowiązany a niejakiemu Asowi czy asowi nie da się odmowic precyzji w opisie jak się tu rozgrywa, a dlaczego tak a nie inaczej to druga strona monety. Fakt jest ze jak ktos kupwal na podwojne dno o którym pisano, to pare zloty mozna bylo przytulic i perspektywa dalsza jest w grze.
Posłuchaj. Ja nie twierdzę, ze patrząc na kreski AT można coś przewidzieć. Nigdy nie twierdziłem, że AS się nie zna. Wręcz przeciwnie. Ja tylko jestem przekonany, ze układ kresek jest najpierw ustalany, a potem podawany do wiadomości gawiedzi wraz z kolejnymi rekomendacjami.
Pretensję mam o to, ze AS i inni swoimi wypowiedziami uzasadniali działania sk..synów. Może mieli w tym interes i działali na zlecenie. Nie wiem, ale tak to wyglądało. Nawet pracownicy publicznie twierdzili, ze ich zdaniem Zarząd działa na szkodę firmy i akcjonariuszy. Można być ślepym, lub zapatrzonym tylko w kreski, ale tak czy owak, na rosnącym i bardzo perspektywicznym rynku, przy wypchanym portfelu zamówień i rosnących przychodach ponad miliard rocznie, obniżono wartość spółki o niemal 50%. A jej wartość zaczęła rosnąć o dziwo i wbrew ekonomicznym wykształciuchom, po podaniu bardzo słabych wyników za III kw 2016, za to tuż przed Walnym, na którym ma być ponownie ruch życia kilku osób. Jest to bardzo istotna decyzja o wydzieleniu do innej spółki praw majątkowych i intelektualnych oraz kluczowych pracowników - czyli najważniejszych aktywów spółki. I tego akurat w kreskach nie widać, bo zdolności i wiedzy indeksy nie pokazują.
Odpowiem tylko w zakresie, który mnie interesuje, wykorzystując fragment:
"za to tuż przed Walnym, na którym ma być ponownie ruch życia kilku osób. .... I tego akurat w kreskach nie widać, bo zdolności i wiedzy indeksy nie pokazują."
Ogólnie to szkoda, ze kreski nie pokazują jaki Konieczek ma rozmiar buta. Prawda? W kreskach nie widać co ma być na Walnym, ani że w ogóle ma być Walne, ani, ze ma być raport. Kreski właściwie odczytane daja szanse na wychwycenie zmiany struktury ceny i dostrzeżenie jak poważny kapitał się na niej pozycjonuje. Powody tego zachowania to już sprawa dla filozofów, analityków fundamentalnych i antysyfa. Ale ich zachowania nie da się całkowicie ukryć. Obrotów, momentum ceny i zmiana jej struktury, to jedyne narzędzia, które mogą być Twoim atutem jako drobnego w wyrobieniu sobie niezależnego i tylko Twojego zdania, czy jest tu sytuacja zdrowa, czy mimo fundamentalnych zapewnień, komunikatów, planów itp, może chora? Podobnie było tutaj. Ostanie 2-3 sesje zamieszały i okazuje się, ze jest jakies mega ważne Walne, ale cała podbudowa dająca szansę na zmianę struktury zaczęła się miesiąc temu i pisałem o tym tutaj. Tydzień temu miałeś potwierdzenie, a w ostatnich dniach pozamiatali i normalne jest, ze w trakcie takich sesji każdy skupia się na nich bo to prawie jak kropka nad i. Powtórze się; takiego układu jak ten, nie było tu dawno, dla wprawnego analityka (za którego się wcale nie uważam) widac było jego budowę, a ruchy w ciagu ostatniego tygodnia, które go nie zanegowały, są moim zdaniem jego skutkiem. Ten bankster z PKO rozrysował to z innej strony, ale wnioski te same i możesz odnieść do każdej spółki : tworzy się sytuacja, w której popyt przejmuje kontrolę, wyżyna podaż i takich sytuacji musisz szukać na Rynku, a nie kupić na pałę i modlic się, ze „może odbije”, że niżej być nie może bo podpisali z ruskimi kontrakt ” itp koszałki opałki. Wtedy masz szanse grac z prawdopodobieństwem 70- 80% ( jeśli dobrze wejdziesz) a to już ogromne prawdopodobieństwo na Rynku. Dziękuję za uwagę bo faktycznie za dużo tu piszę :))
http://www.krs-online.com.pl/newag-ip-management-sp-z-o-o-krs-1357415.html Kontakt dla inwestorów. Tomasz Łaś. Specjalista do spraw prawnych. Biuro Obsługi Zarządu NEWAG S.A.. Takie coś!
Dnia 2016-11-24 o godz. 12:45 ~PPP napisał(a): > "Podjęcie uchwały w sprawie wyrażenia zgody na zbycie zorganizowanej części przedsiębiorstwa NEWAG S.A." > I co na to powiecie zakłamani piewcy od uzasadniania mordowania kursu przy dobrych wynikach i uzasadniania wzrostów przy gooownianych wynikach? > Od początku chodziło o zebranie z rynku akcji aby przegłosować sprzedaż części firmy. > I co powiecie teraz ekonomiczne "wyksztaciuchy od rysowania tryndów"? >
@PPP to cię może zainteresować http://www.krs-online.com.pl/newag-ip-management-sp-z-o-o-krs-1357415.html Kontakt dla inwestorów. Tomasz Łaś. Specjalista do spraw prawnych. Biuro Obsługi Zarządu NEWAG S.A.. Takie coś!