"petrodolar"- chyba zebrałeś całą podaż z eonetu bo już spadki wyhamowały, napisałem do firmy o wyjaśnienie pewnej sprawy, ciekawe czy coś odpiszą Onico znowu 1% puścili do góry, tak prowadzonego kursu dawno nie widziałem, zrobią obrotu na jednym poziomie i puszczają 1-2% do góry Agroton - wsparcie na 2,80 na razie wytrzymało, zobaczymy jak długo Celon pharma - gwiazda sesji, żałować mogę że nie miałem więcej kasy aby kupić, 20% wzrostu kusi aby zrealizować zysk
co do NTT to nie jestem do tego przekonany, mieli ostatnio 2 dobre wiadomości o wygranych przetargach na dostawy sprzętu, kurs podskoczył ale znowu wrócił do dawnych poziomów
Sytuacja techniczna w dalszym ciągu wygląda źle. Pierwsze naciągane wsparcie jest na 6,00 zł potem 5,30 i 4,60 Na pewno okolica luku spadkowej będzie ciężka do przeskoczenia. Wykres i analizę spółki macie kilkadziesiąt wątków wyżej jak coś. Na razie niestety dla posiadaczy akcji się sprawdza :/ Co do EUCO to 37,08 jest na razie pierwszym wsparciem i puku kurs będzie respektował ten poziom to nic złego na wykresie nie widać. Zdj nie wrzucam bo nie mam obecnie takiej możliwości Pozdr !
Ja osobiście mam w tej okolicy SL (oczywiście trochę poniżej) bo nie chcę zostawiać tej inwestycji na logterm. Kupując przy wsparciu jak pisałem swoje już zarobiłem i muszę chronić zysk, tym bardziej że inne rzeczy na oku Co do tego NTT to wykres wygląda podobnie do delko :)
Niestety faktycznie znowu się podaż pojawiła na eonet, trzeba przyznać że ostatnio jak coś kupuję to wtedy zwiększa się podaż i spadki nabierają tempa, tak było : z eonetem przy 7,60, agrotonem przy 3,30, odlewnią i arterią, chyba ktoś czyta forum i gra przeciwko mnie :-)
Co do NTT ostatnia wiadomość jest trochę lipna i nieistotna, co to jest za umowa za 12 mln (niewielka) przypomnę że w grudniu 2015 mieli potężną umowę na 72 mln i baza jest wysoka, swoją droga to ciekawy jestem wyników NTT - wydaje mi się że 3 kw powinien być lepszy niż rok temu gdyż mogli przejąć część klientów Action oraz program 500+ powinien być widoczny.
Dzięki prezes za opinię ws. NTT. Co do Eonetu, to zaproponowałem im dzisiaj (pisemnie) przeprowadzenie buy-backu. Przez telefon nie idzie z nimi porozmawiać, bo pańcia odbierająca telefony powiedziała mi, że cała wierchuszka jest zajęta i niestety z nikim nie może mnie połączyć.
Konstal spadł do 25,04. Ktoś rozważa? Generalnie widać wszędzie spore spadki, ale z drugiej strony jesień taka bywa, z tego co pamiętam. Chyba trzeba przetrwać do wyników.
@ szeniek - jeżeli chodzi o Konsorcjum Stali i generalnie to co się dzieje na gpw to jedna wielka porażka albo jeden wielki deficyt gotówki, nie przypominam sobie aby kiedykolwiek na giełdzie był tak dużo spółek niedowartościowanych. Wracając do Konsorcjum Stali to jestem szczęśliwy że nie kupiłem po 38 zł tak jak planowałem bo nie miałem wolnej gotówki, teraz kurs jest ponad 30% i po informacji z US technika pokazuje że będzie niżej. Sporo poczytałem w ostatnich dniach o interpretowaniu wykresów i formacjach i tak wydaje mi się ale mogę się mylić (WiN jak przeczytasz to mnie popraw lub napisz swoją opinię) że był podwójny szczyt na co wskazują punkty zaznaczone na wykresie ABA i jeżeli jest to prawdą to spadek kursu powinien być do punktu C ( tak do poziomu 16-17) czyli o wzrost od punktu B do A
Selwita - długoterminowy trend wzrostowy poparty świecami/wolumenem oraz wskaźnikami. Aktualnie kurs akcji spółki przebiega w okolicy wsparcia 23,00 – 24,00 zł. Czy warto?
odnośnie Celona - troche za duza oferta przy rozmytym celu inwestycyjnym.Chca forsy na tysiac projektow a wlasciwie nie bardzo wiadomo co, kontrolowanie tego będzie trudne.Inowacje ,no tak ale tu mozna wszystko wrzucic - Selvita ma jednak faze kliniczna - Celon od tym jak na razie moze tylko pomarzyc a w jakim kierunku beda szly te innowacje tez nie wiadomo -
selvita przy debiucie okreslila bardzo konkretnie na co pojdzie forsa..i rzeczywiscie sie tegotrzyma.
Z ciekawosci przejrzałam prospekt firmy Celon. Niestety zadnego pozytywnego wrazenia poza jednym rozwoj Lucentisu - leczenie zwyrodnienia zwiazanego z wiekiem - plamki żóltej. Poza tym - Za duzo projektow jak na tak mala firme - Bardzo rozne wskazania -tak mala firma nigdy nie bedzie miala szans na wdrozenie tak roznych produktow (brak ludzi z doswiadczeniem). Duze firmy takie jakie Novartis, Lilly, Merck koncentruja sia na kilku-2-3 grupach wskazan). Psychaitria/ Neurologia/COPD sa szalenie trudne w rozwoju lekow. Jak sie patrzy na ilosc nowych czasteczek zaprobowanych w tych grupach to w ostatnich latach bylo tego niewiele. Alzheimer to juz tragedia jesli idzie o ilosc pieniedzy wrzuconych w czasie - bez rezultatow. Taki odpowiednik raka trzustki w onkologii.- Bardzo ogolnikowe informacje o stanie rozwoju poszczegolnych projektow - patrzac na ilosc i czas publikacji naukowych to zaawnasowanie tych projektow jest bardzo kiepskie, takze patrzac na ilosc pieniedzy wydanych na projekty i kiedy jest planowyny koniec projektu (w wiekszosci przypadkow nie jest zdefiniowane co bedzie znaczyl koniec projektu- czy koniec fazy przed klinicznej..., czy rozpoczecie klinicznej? - Czasy planowane na rozwoj czasteczek BARDO ambitne- w.g. mnie nierealne fiansowo i naukowo - Nie ma informacji szczegolowej o patentach tzn. kiedy dana czasteczke opatentowano. - Brak szczegolowej 'competivie analyze'- to co przedstawiono to jest szalenie ogolnikowe i nic nie wnosi
- Brak kadry i nadzoru naukowego- kluczowy pracownik pan prezes (prezesujacy Mabionowi w tym samym czasie). Sklad rady nadzorczej to raczej smieszny jesli firma ma sie zajmowac " drug development" taki z niego chemik jak ze mnie piosenkarka.
Jedyny dobry pomyslem jest rozwoj Lucentisu (Avastin w chorobach oczu). Jesliby im to sie udalo to z tego bylo by sporo kasy. Jak by wywalil wszystko oprocz onkologi (1-2 produkty), Lucentisu i zostawil jeden genryk. Moze by cos z tego wyszlo bo inaczej to skonczy sie na ciaglej emisji nowych akcji i nic z tego nie bedzie (to wszystko bedzie kosztowac gigantyczne pieniedze o wiele wiecej niz oni planuja). ogólnie akcje tylko dla koneserów .
Selvita przy nich to wg mnie mistrzostwo swiata (pod wzgledem staregii rozwoju i wielu innych rzeczy). - ale to moja opinia...., chętnie zapoznam się ze zdaniem prezesa i innych forumowiczów odnośnie Selvity. Przymierzam się do kupna po 25.27zł .
Na dziennym wygląda jak by próbował złapać dno i może to są już po mału okolice gdzie coś odbije. Jak dla mnie i tak taka spółka nie nadaje się do inwestycji pod względem techniki. Pozdr !
@ anna2100 - zacznę że mam odrobinę akcji Celon Pharmy i zamierzam to w tym tygodniu sprzedać. Mi się branża producentów leków nie podoba tak samo jak producentów gier, może nie to że nie podoba a bardziej bez uzasadnienia są ich obecne wyceny, jak można wyceniać na kilkaset milionów taki Mabion czy Braster które jeszcze nic nie wyprodukowały i sprzedały, Celon chociaż sprzedaje i produkuje od kilku lat ale obecna wycena pewnie w okolicach c/z 30 jest kosmiczna, Selvity nie znam i się nie wypowiem chociaż za 2015 c/z 60 to jeszcze większy kosmos. Inwestowanie w "leki" i "gry" po takich cenach to ogromne ryzyko, wystarczy że jakiś lek lub gra się nie uda i praca kilku lat idzie do kosza a i spora kasa na badania się marnuje, wówczas trzeba kilku lat aby kolejny produkt wyprodukować i liczyć że się uda / przyjmie. Osobiście wolę firmy czy biznesy przewidywalne, których rozwój czy przychody można w jakiś sposób policzyć czy przewidzieć, gdzie nie powinno być zaskoczenia w wynikach a ewentualnie kilkuprocentowa różnica w wynikach nie zachwieje ich biznesem. Nie mogę zrozumieć / przeboleć dlaczego taki eonet (branża informatyczna związana z oprogramowaniem) który ma porównywalne przychody i zyski ze wspomnianą przez Ciebie Selvitą jest aż 30 razy niżej wyceniany, przecież gdyby wypłacili cały zysk w formie dywidendy to eonet dałby stopę dywidendy 30% a Selvita 1 %.
Jak widzisz mam konserwatywne podejście do inwestowania, nie potrafię iść za tlumem i na wyścigi kupować akcje producentów leków czy gier bo jest na nich moda i marzenia o odkryciu / wyprodukowaniu cudownego leku czy gry, dlatego wolę kupować tanie firmy jak Danks, Efekt, eonet i iść pod prąd panującej mody. Można byłoby użyć dwóch powiedzeń giełdowych "kupuj gdy krew się leje" o eonecie, euco, IRL, Arteria itp i "sprzedawaj akcje gdyż już taksówkarz czy fryzjer rozmawiają o hossie i akcjach" i to dotyczy leków i gier.
ABPL http://www.bankfotek.pl/view/2030101 - POZYTYWNIE Wykres wygląda dobrze, dziś świeczka przecięła sma200 jest szansa że nastąpi wzrost kursu po tym odbiciu 3,85 zł, a po braku obrotu na poprzedzającym odbicie spadku świadczy że to najprawdodpodobniej była korekta ASTARTA http://www.bankfotek.pl/view/2030102 - POZYTYWNIE Jest szansa na długo oczekiwane wybicie Aviaaml http://www.bankfotek.pl/view/2030103 - POZYTYWNIE Odbił się od wsparcia i pokonał kurs oporów dodatkowo złoty krzyż wgm moich (najlepiej sprawdzających się średnich na gpw). Na dziennym poszło malutkie zlecenie na końcu sesji które spowodowało ten górny knot. Na takich spółkach gdzie jest mały wolumen ciężko się sugerować ,,knotami" bo może je utworzyć zlecenie za kilka zł bo jest mała płynność Ogólnie bardzo pozytywnie a mały obrót na ostatnim spadku pokazuje jego korekcyjny charakter Bumech http://www.bankfotek.pl/view/2030106 - NEGATYWNIE Kupiłem spekulacyjnie pod odbicie od 0,75 i odbicie nie nastąpiło więc najprawdopodobniej jutro wyleci z portfela. EUCO http://www.bankfotek.pl/view/2030107 - POZYTYWNIE SL wytrzymał jak na razie pozytywnie Delko http://www.bankfotek.pl/view/2030109 - POZYTYWNIE Dalej nic się nie dzieje Stalprodukt http://www.bankfotek.pl/view/2030111 - POZYTYWNIE Jest spora szansa na wybicie z tego mikro spodka Fabrykakd http://www.bankfotek.pl/view/2030112 - POZYTYWNIE Buja między 0,77 a 0,99 i odbiło od 0,77 na sporym obrocie jak na tą spółkę ONICO http://www.bankfotek.pl/view/2030113 Wybicie, jutro zobaczymy czy nie fałszywe - POZYTYWNIE TROPHYRES http://www.bankfotek.pl/view/2030114 Spółka do kręcenia kółek i DT małymi kwotami http://www.bankfotek.pl/view/2030114 Gdy dojdzie do 0,28 - 0,30 jest szansa na spore odbicie ale to spółka o maksymalnym ryzyku i tylko pod dt i technikę (jako jedyna spółka w moim portfelu nawet nie wiem czym się zajmuje, wiem tylko że jest z węgier) hehe Pozdrawiam !
petrodolar ,z nędzy czy z biedy tak jak piszesz nikt nie zostanie milionerem .Nie mam dużo kasy , nie mam też dużego portfela inwestycyjnego ledwie kilka spółek zysk roczny w granicach 6-7% . Milionerem nie będe a to co mam to mi wystarcza , akcje będe chciał sprzedać na rok przed przejściem na emeryture ( do której muszę pracować dokładnie 5400 dni licząc z urlopami )
@ bezgotówki - masz rację, ze 25 lat temu na kazaniu usłyszałem i zapamiętałem "że jak się zejdzie bieda z biedą to nie będzie bogato tylko nędza " i faktycznie jak się ma mało to kokosów nie zarobimy (może trochę procentów), a te 5400 to może Ci PiS skróci i będzie 4700 :-)
@ WiN - ABPL wynikowo i cenowo OK ale negatywny sentyment do branży przez Acton, wszyscy boją się zaległych podatków które US może naliczyć
Na Onico mam wrażenie że żarty się skończyły i zaczynają wzrosty przyspieszać, codziennie obroty po 200 k świadczy iż coraz więcej inwestorów się przyłącza, ja też już prawie 40% wzrostu w 2 m-ce zaliczyłem. Wczoraj pojawiła się fajna informacja dla paliwówki że chcą od stycznia wszystkich cystern kontrolować trasy przejazdu aby ukrócić nielegalny handel paliwem, jak to im wypali to mogą wszystkie legalne firmy zyskać, to jest dobre info, nie lubię PiSu ale muszę przyznać że jest pod wrażeniem ich walki z nieuczciwymi firmami, PO niestety nie potrafiło albo nie chciało tego robić. http://tvn24bis.pl/z-kraju,74/mf-od-2017-r-pakiet-przewozowy-przeciw-szarej-strefie,684701.html
Euco znowu cofkę zalicza, eonet nadal spada, Agroton chyba straci wsparcie (nie byłem przekonany do tej firmy), Arteria spada, IRl mocniejszy obrót przy 14, straszny miks mam w portfelu.
Z IRL czekam do wyników chyba że kurs spadnie do 13 zł to wtedy dobieram (mam obecnie 350), a na Onico to już jest od sierpnia 50% wzrostu (a nie 40%) jak myślałem, jest moc.
Tutaj nie można być pewnym niczego. Ja podejrzewam, większy udziałowiec kupuje, gdyż zwyżki są nazbyt kontrolowane. Aż się chce wywalić takie Euco czy Bowim ze stratą i kupić Onico
@ szeniek - teoretycznie tak się powinno robić, sprzedawać to co nie rośnie a kupować to co rośnie, przyłączać się do trendu, jednak ciężko rozstawać się z akcjami gdzie są straty a są fundamenty.
@ marconi - dla mnie są poziomy na Onico wysokie a na takie liczyłem dopiero w okolicach marca po wynikach za drugie półrocze, ja mam ten komfort że mam akcje więc nie muszę się zastanawiać czy kupić bo kurs w rok urósł 360 % . Jednak patrząc na wskaźnik c/z 8,40 czy c/zo 6,23 i dobre informacje napływające z otoczenia jak pakiet paliwowy czy info o "monitorowaniu" cystern nie można wykluczyć że wyniki w kolejnych kwartałach będą jeszcze lepsze i kurs mocno urośnie , może jeszcze z 50-100% Nie namawiam i nie zniechęcam
Eonet - spółka chyba najgorsze ma już za sobą, szykuje się sesja odwrotu. Brałbym to teraz po 6,30 ile wlezie, niestety wiązałoby się to ze złamaniem zasady dywersyfikacji portfela. Nie namawiam, róbta, co chceta.
Lepiej jeszcze poczekać kilka dni i sprawdzić czy się podaż na eonet wyczerpała, jak na moje oko to ktoś nie chce sprzedawać poniżej 6zł, potwierdzać może to moją hipotezę że sprzedaje ten co kupował w kwietniu/maju z okolic 6zł, mnie też korci aby kupić ale chwilę poczekam.
Eonet - mi to prędzej wygląda na manipulację kursem celem ustalenia poziomu 6 zł jako poziomu odniesienia. Teraz pytanie w jakim celu? Kilka możliwości (takie moje domysły): - ktoś "zaprzyjaźniony" chce przejąć od spółki 10,7 proc. pakiet po cenie ok. 6 zł??? - buy-back??? - wezwanie??? Nikt mądry nie sprzedawałby po tych cenach, no chyba że ma nóż na gardle. Lewa noga podnosi się stopniowo coraz wyżej.
Patrzac na obrot i sposob handlu mi to nie wyglada na dobrze przygotowana probe ustawienia kursu, brakuje duzego zrzutu + opcjonalnie niezbyt pozytywnej informacji aby go utrzymac. Jedyny sensowny ruch byl 10 padziernika - zbicie kursu na zamkniecie.
Zawsze istnieje mozliwosc ze ktos bedzie chial odkupic akcje posiadane przez spolke po niskiej cenie, poki co jednak ktos powoli wychodzi z rynku, stad mamy tendencje spadkowa o umiarkowanej sile. Sprzedaz tych akcji jednak nie ma uzasadnienia ekonomicznego, gdyz spolka wykazuje ponad 10 mln gotowki w sprawozdaniu finansowym.
Proponuje rozwazyc koncepcje kogos kto zakupi te akcje po cenie znacznie nizszej niz obecny kurs - bylo kilka dolkow (np. 2014, 2015 rok), lub poprostu wszedl w posiadanie ich zanim akcje trafily na rynek. Teraz wychodzi z inwestycji, tylko z jego znanych mu powodow.
To nie jest wyjscie osoby ktora ma noz na gardle.
z eonet mam ten sam problem pytanie jeszcze czy sypacz ma akcję ładnie zbiera się pobyt aby nie został zaspokojony . dziś zagrałem 3 razy na trophyres po 2 gr na 4tys akcji
I tyle. Jak tak jak piszecie jest ktoś kto chce zejść niżej to przy tym obrocie spokojnie dociśnie do podłogi. Aczkolwiek jak ktoś chce próbować to widać że eonet próbuje tu złapać dołek świadczy o tym podwyższony wolumen na tych poziomach. Jak dla mnie to założenie jednak nie jest takie oczywiste bo może ktoś kto ,,coś wie" wykorzystuje obecne poziomy i potencjalne utworzenie dołka by upchnąć resztę akcji. Coś dla łapaczy dołków https://www.youtube.com/watch?v=KmoBsNz_fgY Łapiąc dołek można zagrywać przy wsparciu tak jak zagrywałem na EUCO (mi już puścił SL a zysk jest na rachunku zaksiękgowany) Kupujemy przy jakimś wsparciu i ustawiamy SL trochę oczywiście pod wsparciem i czekamy dalej (wystawiamy się na stratę rzędu 5% na pozycji) Nikt na świecie nie potrafi złapać dołka, można jedynie próbować znaleźć jego okolice a gdy to się nie sprawdzi wyjść z inwestycji i obserwować. Tak jak pisał prezes, powinno się inwestować w spółki w trendach wzrostowych, sprzedawać część po dużym wzroście i dokupywać na korektach lub gdy korekta się pogłębia wyjść z inwestycji. Można tez zagrywać spekulacyjnie pod odbicia czy informacje ale to są inwestycje na krótki termin i obarczone większym ryzykiem Co do ONICO Dziś jest próba wybicia ponad opór, jak na razie mamy największy obrót od miesiąca i tworzy się górny cień. Zobaczymy jak się skończy sesja, jeżeli obrót wzrośnie a cena wróci pod linię oporu czyli szczytu z 04.10 to mogą być to pierwsze oznaki dystrybucji i początku utworzenia przynajmniej średnioterminowego szczytu Zobaczymy na koniec sesji Idealny przykład akumulacji akcji macie na onico 22.09 Mała świeczka młotek na wysokim obrocie w płaskiej korekcie w trendzie wzrostowym Pozdr !
Na eonet niedługo będzie inwestowanie ambicjonalne a tego nie lubię, bez ostatniego zrzucenia reszty akcji będzie ryzyko kupowania w związku z obawą czekającej podaży, nie spodziewałem się kupując akcje że w jednych (chyba) rękach jest taka spora ich ilość. Dopuszczam podobną opcję jak petrodolar czyli że ktoś celowo z firmy zrzuca akcje aby zbić kurs a następnie taniej przejąć 10% skupionych akcji, jest ich 221.165 akcji i złotówka niżej to 221 tysięcy zostaje w portfelu. Czekam niżej i nie ma co wymyślać różnych wizji :-)
Bardzo mi się podoba dzisiaj zachowanie Astarty, spore obroty i zaczyna się walka pod wybicie w górę, za 3 tygodnie wyniki które w mojej ocenie powinny być rekordowe (dzięki wysokim zbiorom i cenom cukru)
Onico dopóki jest prowadzony na smyczy (zakładam że przez Trigon) to nie widzę zagrożeń, przynajmniej tak do wyników .
Jest komunikat 4fun media (pisałem o tym w zeszłym tygodniu) http://gpwinfostrefa.pl/GPWIS2/pl/companiesStatements/ESPI/info/861716,4fun-media-sa-(13-2016)-podpisanie-umowy-z-t-mobile-polska-s-a--przez-spolke-zalezna- Do końca roku trzeba powoli zbierać akcje pod wyniki 4kw, plus że kurs mocno się trzyma w okolicach 5 i nie ma przeciwwskazań do wzrostów :-)
Moja stara Atlanta podała informację że przeszła audyt biedronki więc pewnie ruszy do nich towar, jednak wyniki za obecne półrocze będą chyba tragiczne, myślę że po tych wynikach (za 6 m-cy) będzie można zacząć ją kupować.
@ szeniek - IRL to prawie darmo (c/z 3,88) jest i dzisiaj pojawił się mocniejszy popyt, zauważ że już w tym roku zarobili (zysk netto+amortyzacja-capex) 30,8 mln co daje stopę dywidendy 11% , i nawet jeśli w drugim półroczu zarobią 50% mniej niż w tamtym to będzie ze 40 mln zysku (z amortyzacja 50 mln) co da stopę dywidendy minimum 15% - nie masz takiej spółki na gpw która co roku płaci takie dywidendy (może mały eurotax)
Ciekawy tytuł artykułu na parkiecie " Na rynku zostali już tylko najwytrwalsi" co potwierdza głoszone przeze mnie od dawna tezy że nie ma kapitału na gpw stąd tak niskie wyceny spółek http://www.parkiet.com/artykul/1495773-Jacek-Rachel--prezes-DM-BDM--Na-rynku-akcji-zostali-najwytrwalsi.html
Onico cały czas pozytywnie. Nie widać ataku podaży. niestety co do agroton to trzymam się mojej poprzedniej analizy. Słabo to wygląda. Co do eonet tu właśnie przydaje się technika nie tylko fundamenty. Ciągle negatywnie. Ja takich spółek nie dotykam choć by były najtańsze na świecie. Aviaaml ładnie:) Co do fabrykakd to ciekawie rozgrywają ale to napisze z wykresem jak będę miał dostęp do kompa. Z resztą to jest spółką gdzie gram małym kapitałem i trzymam pozycje... jeszcze mam 20 % na + więc mogę trzymać do -5% wg mojej zasady:)
W mojej ocenie zaczynają się pojawiać dobre informacje fundamentalne dla Bowim, Odlewnie, Konstrukcje Stali które powinny wpłynąć pozytywnie na przyszłe wyniki, 3 miesiąc z rzędu spada export z chin i to aż o 22% r/r, ponadto wzrosły ostatnio mocno ceny węgla koksującego (JSW mocno rośnie) który ma wpływ na produkcję stali z rudy. Dobre te informacje widać już w lekkich zwyżkach cen metali wg PUDS.
z całym szacunkiem prezes ale ja takie transakcji nie widzę - mam po 5,55 potem wzrost na 5,73 następnie spadek na 5,65 ...transakcji po 5,66 nie mam a korzystam z ing