• Cisza po burzy Autor: ~Mac53 [178.36.55.*]
    Wywiało wszystkich z tego forum??? Wielu grało brzydko, zarzekali się na tym forum że nie oddadzą, a po cichutku pobiegli i oddali za 15,10. Ci co naprawdę zaryzykowali i nie oddali też siedzą cicho, a to żaden wstyd. Ale tak już jest na corridzie, raz zwycięża torreador, a innym razem byk i wtedy przysmak jedzony po corridzie pochodzi ze spodni torreadora, a byk ocala swoje męskie skarby. Zdarza się to rzadko, ale jednak się zdarza.
  • Re: Cisza po burzy Autor: ~xyz [91.239.197.*]
    No ja jestem i
    śledze to forum cały czas.
    Faktycznie część z tych co się zarzekało pobiegli piersi odpowiedzieć na wezwanie.Ja wcześniej na innym wątku napisałem że,,swoich marnych pare kilo akcji nie sprzedam".
    I tak zrobiłem panie Mac53.
    Jeszcze w tym tygodniu moim zdaniem te akcje będzie można sprzedać powyżej ceny z wezwania.
    Tak bym sobie życzył ale uwierz mi(zwracam się do Mac53-bo tylko on się tu jeszcze odzywa-i niegłupio pisze) że nawet jak sprzedam dużo taniej (no chyba że spadnie poniżej 8 zł) :):) to krzywdy mi to nie zrobi......Pozdrawiam
  • Re: Cisza po burzy Autor: ~Mac53 [178.36.55.*]
    Dzięki za odzew. To fakt, że jeżeli cena będzie nawet lekko poniżej 15,00 PLN to tragedii nie ma. Tak czy owak gratuluję odwagi i życzę zakończenia tej odysei jak najszybciej i z jak najlepszym wynikiem.
  • Re: Cisza po burzy Autor: ~xyz [91.239.197.*]
    Dziękuję.Wiem że tu już dużo więcej niż 15-15,50 się nie ugra ,także niech zbiorą te moje akcje,bo mam już upatrzoną inną spółkę na inwestycję długoterminową.....
    Dodam tylko, że raczej wątpliwe jest aby cena osiągnęła poziom wyższy niż w wezwaniu. Teraz mają pow. 90% i mogą ogłosić squeeze out, a w tym przypadku jest zasada średniej bodajże z 6 m-cy, nie pamiętam dokładnie, ale coś takiego... (publikowałem link na forum do tej informacji). Raczej na pewno należy się liczyć z ceną poniżej wezwania, ale powinna to być cena zbliżona. Póki co skupują i cena oscyluje na poziomie 14,92 PLN. Moim zdaniem nie ma co czekać, to co jest w wolnym obrocie to już jest nikły wolumen.
  • Re: Cisza po burzy Autor: ~alps [77.254.242.*]
    Nie opowiadaj bzdur. Ten przepis nie ma zastosowania bo było wezwanie. Cena w przymusowym wykupie nie może być w tym wypadku niższa niż cena w wezwaniu. We wszystkich ostatnich SQ była ona równa cenie wezwania (ACE, DTP, Magellan, Duon, TVN itd) i tu najpewniej będzie tak samo. Pamiętajcie, że od wykupu nie płacicie prowizji.
    Dnia 2016-10-11 o godz. 16:50 ~alps napisał(a):
    > Nie opowiadaj bzdur. Ten przepis nie ma zastosowania bo było wezwanie. Cena w przymusowym wykupie nie może być w tym wypadku niższa niż cena w wezwaniu. We wszystkich ostatnich SQ była ona równa cenie wezwania (ACE, DTP, Magellan, Duon, TVN itd) i tu najpewniej będzie tak samo. Pamiętajcie, że od wykupu nie płacicie prowizji.

https://www.bankier.pl/forum/nowa-wiadomosc?parent_id=22114999
    Synku drogi "alpsie" nie obrażaj innych i nie zabieraj głosu w sprawie na której temat twoja wiedza jest nikła, albo żadna. Przebrnij przez pełny tekst podanego linku (9 stron), a rozjaśnisz swój umysł. Ale w skrócie - spółka ma prawo dokonać przymusowego wykupu akcji posiadając 90% ogólnej liczby głosów w spółce (warunek spełniony). Cena akcji w przymusowym wykupie regulowana jest zgodnie z art. 79 ust. 1-3 ustawy o ofercie publicznej (...) i nie może być niższa niż średnia cena rynkowa z okresu 6 m-cy poprzedzających wezwanie. Sprawdź sobie, czy cena ta przekroczyła 15,00 PLN??? Jak już wszystko wyczytasz i jeżeli jesteś dżentelmenem to stuknij obcasami, przeproś i podziękuj za informację, czego się niestety po tobie nie spodziewam z uwagi na napastliwy i niegrzeczny ton twojego komentarza.

Ok. masz rację. Odszczekuję to co napisałem oraz przepraszam za błędną informację. Ale na przyszłość prośba o nieco uprzejmości, bo pomyłka może zdarzyć się każdemu i wystarczy normalnie zwrócić uwagę, a nie strzelać z armaty, bo to wzbudza reakcję adekwatną, a jak się okazało niepotrzebną i niesłuszną z mojej strony. Pozdrawiam.
  • Re: Cisza po burzy Autor: ~alps [77.254.242.*]
    Mac, na temat wezwań wiem trochę bo się tym zajmuję. Na forach ludzie nie mają pojęcia jak to działa i słuchają tych którzy wyglądają (po wpisach rzecz jasna wyrabiają sobie takie zdanie) na ogarniętych. Dlatego czasami trzeba użyć mocniejszych słów. Ale nie napisałem żadnego epitetu. I za "synka" się nie obrażam, bo... jestem za stary :)
    Świadomość inwestujących o wezwaniach i squeezy out jest małe. Wielu przeraża procedura i to że zostaną z akcjami wycofanymi z giełdy. Dochodzi do tego, że nawet jak jest pewność, że po wezwaniu będzie wyciskanie, oddają akcje po cenie dużo niższej. Trollex oddał dziś po pewnie 14,95, może 14,96. Całkiem dobra cena, choć ten co kupował tez jest zadowolony. Ma 1% zysku minus prowizja (przyjmijmy 0,2%) . Prowizją w tym wypadku tylko od kupna, bo przy wykupie prowizja nie jest naliczana. Cała operacja SQ zapewne nie potrwa w tym wypadku dłużej niż miesiąc. Realna roczna stopa zwrotu z kapitału wyniesie 12*0,8% czyli 9,6%! Ładny zarobek? A dwa dni temu pakowałem w okolicach 14,90 bez problemu.
    To samo można zrobić na Tfone czy Graalu i praktycznie bez ryzyka można całkiem nieźle zarobić.
    A Pekaes to juz w ogóle będę ciepło wspominał, bo cena została podwyższona. A po 14.00 dało się tego trochę kupić. Taki bonus sprawia, że zamiast 1% zarabia się 7%, a czasami nawet więcej.
    Pozdrowienia
    Nieprędko znów coś napiszę.

• Re: Cisza po burzy Autor: ~Mac53 [178.36.53.*]
    Dzięki. Pozdrawiam również i też nieprędko napiszę.
  • Re: Cisza po burzy Autor: trollex [83.11.10.*]
    też żegnam
    puściłem dzisiaj z pewnym rozczarowaniem
    ale uważam, że więcej niż 15,10 nikt już za to nie zapłaci
    także dzisiaj była dość niezła okazja do wyjścia
    (przeniosłem się na synthos)

[x]
PEKAES 0,00% 15,00 2016-11-09 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać