Jeśli dobrze wnioskuję (100% pewności nie mam), to prawa majątkowe do znaku towarowego zostaną ujęte w bilansie w wartościach niematerialnych. W taki sposób jak kojarzę prawa do swoich marek wycenia m.in. Próchnik i Vistula. To z kolei oznacza, że najpewniej dzięki takiemu zabiegowi księgowemu wrócimy na dodatnie kapitały własne. Kwestia jedynie, czy będzie to ujęte już w sprawozdaniu za 3Q, czy za 2016 r, a druga kwestia to jaka będzie wartość tej pozycji w bilansie.
W obecnej sytuacji spółki myślę jednak, że jest to bdb news, bo jeśli księgowo faktycznie będzie to wyglądało tak jak napisałem, to może to zmienić na pewno postrzeganie wskaźników spółki przez banki, inwestorów i kontrahentów.
wyników spółki nie poprawi na pewno, ale poprawi sytuację bilansową. Jak dziś na spółkę spogląda inwestor giełdowy to nierzadko z automatu ją eliminuje z powodu ujemnego kapitału własnego. Jeśli będzie dodatni spojrzy na spółkę nieco inaczej, szczególnie gdyby wciąż poprawie ulegały wyniki.
sytuacja spółki tak jak zauważasz na pewno jest trudna, ale pierwszy raz od kilku lat realnie pokazali (w 2Q), że walczą o uratowanie Spółki realizując wielopłaszczyznowe działania mające na celu optymalizację kosztową.
Gdyby pewne decyzje, które podjęli teraz, podjęli np. rok, czy 2 lata temu, to sądzę, że byliby dziś w znacznie lepszej sytuacji, a tak wciąż walczą o życie, a ja im kibicuje by to się udało.
Za nieco ponad miesiąc poznamy wyniki za 3Q. Patrząc na poziom zatowarowania w 3Q nie widzę opcji, aby się nie poprawiły względem 3Q 2015. Zagadką jest natomiast skala ewentualnej poprawy. Na cuda nie liczę z racji sezonowości i ogólnej sytuacji Spółki, ale liczę na znaczne zmniejszenie straty.
zapomniałem jeszcze dodać, że marka ma przecież swoją wartość i nie jest to jakaś tam sobie wartość fikcyjna, z czapy wzięta, bo w taki sposób swoją markę w księgach wykazuje wiele światowych gigantów i wiele firm polskich (w tym odzieżowych). Zatem to nie jest coś co jest jakimś sztucznym, fikcyjnie wykreowanym tworem, tylko jest aktywem, które istnieje, która da się wycenić i które da się też spieniężyć.
A na Allegro pojawił się oficjalny sklep PRIMY. Czyli zgodnie z zapowiedziami, że produkty Primy będą oferowane do sprzedaży na platformach internetowych - te działania stają się realne. Ten sklep dołoży się do wyników za IVQ. Po komentarzach zobaczymy jak odbierają ją klientki (klienci) i ca. ile towaru sprzedali.
Zobaczymy jak im pójdzie. Na razie sprzedali 4 pary. :-))) W poniedziałek rano sprawdzę, czy przez weekend poprawili wynik. ;-)))
pierwszy raz od wielu lat wygląda, że faktycznie jest szansa, że przyjdą nieco lepsze czasy dla spółki i inwestycja przestanie być tylko spekulacją. niemniej sprawdzianem będzie wynik za 3Q, który albo potwierdzi, albo zaneguje pozytywne tendencje z 2Q. póki co ostrożnie na to patrzę. Poprawa powinna być względem niskiej bazy z 2015 r. Jedynie kwestia na ile mocno ewentualnie udało im się ograniczyć stratę. Wrzesień pogodowo niestety nie pomógł im, jak i całej branży, co też może zaważyć w określonym stopniu na wyniki. Odnośnie zatowarowania nową kolekcją w mojej ocenie wciąż jest zbyt niskie, choć widzę, że jest na bieżąco uzupełniane. Czekam bez większych emocji, na spokojnie na dalszy rozwój wydarzeń.
zgadza się, sprzyja im znakomicie, bo to wymarzona pogoda dla segmentu obuwniczego znacznie bardziej wrażliwego na pogodę od zwykłej odzieżówki. Niemniej niepokoi mnie właśnie to, że Spółka nie jest od pierwszych dni października zatowarowana tak jak powinna być odzieżą jesienno-zimową. Cieszy, że systematycznie z każdym dniem sytuacja idzie w dobrym kierunku i zatowarowanie rośnie. Październik i listopad są kluczowe w 4Q dla spółek obuwniczych. W drugiej połowie listopada i w grudniu można spodziewać się już schodzenia z marż przez obniżki, więc najważniejsze by teraz sprzedawali jak najwięcej.
bazuje na ilościowej ofercie dostępnej w sklepie internetowym Spółki i porównywalnych sklepach konkurencji, jak również na analizie sytuacji w salonach spółki i konkurencji
tu bedzie wiecej niż 7 pln, tu bedzie 40 pln, aha myślę że ten kwartał będzie również dobry, firma jest po restrukturyzacji i zaczyna ostro sprzedawać w necie, liczę na plus w 3 kwartale, jezeli tak bedzie to szacun dla firmy. Pamietajmy 3 kwartal w tej branzy jest najgorszy a ja uwazam ze PM moze pokazać wynik dodatni. To będzie prawdziwa bomba
proponuje nie nakręcać się takimi liczbami. Po co? 40 zł to kapitalizacja PMA na poziomie 130 mln zł. Większa od Gino Rossi (który ma jeszcze w grupie markę simple) i kilkadziesiąt % większa od Wojasa.
Do kapitalizacji 130 mln trzeba by wyniku około 7,5-10 mln zysku netto. W najbliższych latach to w mojej ocenie fikcja, nawet przy fajnym rozwoju PMA. Niemniej oczywiście nie miałbym nic przeciwko...
Natomiast 7 zł, to już kapitalizacja na poziomie około 22 mln zł. Do takiej kapitalizacji mógłby wystarczyć zysk roczny na poziomie 1,5-1,7 mln zł. Takie wartości, przy założeniu pozytywnej kontynuacji restrukturyzacji i dalszym rozwoju szczególnie kanału internetowego i dalszej obniżce kosztow na pewno wydają się bardziej realne, acz oczywiście też nie oczywiste, bo nadal jest wiele czynników niepewności i ryzyk.
Co do wyniku dodatniego w 3Q, to powiem tak. W super optymistycznym scenariuszu mógłbym sobie to wyobrazić. Spółka weszła w 3 kwartał z zatowarowaniem dość istotnie wyższym niż wchodziła w 3Q 2015 (przy znacznie większej liczbie obiektów, przez co zatowarowanie na metr sklepów było w porównywanym okresie niższe, a koszty sprzedaży przypadające na metr wyższe). Co ważne wchodziła w tym roku w 3Q z wyższym zatowarowaniem przy niższych kosztach i znacznie mniejszej liczbie lokali handlowych i wyższej sprzedaży w necie niż rok temu. To oznacza, że realnie przy super sprzyjających wiatrach miała szanse wypracować znacznie lepszą sprzedaż z każdego metra korzystając przy tym z pozytywnych efektów dźwigni operacyjnej (trzeba jednak pamiętać jaki był wrzesień). Jeśli wypracują około 9,8-10 mln zł przychodu w 3Q, to zysk byłby na moje oko możliwy. Trzeba natomiast pamiętać, że od 3Q 2015 zamknęli kilka obiektów, a przy większej liczbie obiektów mieli przychód około 8,8 mln zł. Zatem gdyby faktycznie byli w stanie wyciągnąć w 3Q około 10-13% wyższy przychód niż w 3Q 2015 (mimo zamknięć lokali ale ze znacznie lepiej rozwiniętym sklepem internetowym i dzięki wyższemu zatowarowaniu na metr2), to kto wie, wówczas twój scenariusz mógłby się sprawdzić.
Na ten moment jednak mimo wszystko oczekuję po prostu wyraźniejszego zmniejszenia straty. Jeśli będzie lepiej, to będzie oczywiście pięknie.
bardzo fajnie. Pewnie za parę miesięcy będzie można ocenić wstępną skuteczność tego kanału sprzedaży (allegro) w ich biznesie. na kursie z kolei schłodzenie nastrojów. W sumie też dobrze. Przyda się odpoczynek. Jeśli nie spadnie poniżej 2,2 lub 2 to na wykresie długoterminowym nadal będzie dość przyjemny obrazek.
w tydzień sprzedaż 16 par butów z tylu ofert to sukces? dwie pary dziennie na allegro? przy takiej obecności na głównych stronach? To raczej nie jest tak, że sklep jest allegro za darmo...
oczywiście dobrze, że coś robią a na pewno w relacji - wydane pieniądze - (d)efekt usług consultingowych 2015 / wynik 2015, nie pobiją
a czy ktoś tu mówi o sukcesie sprzedaży na allegro? tak jak napisałem, będzie można to oceniać najwcześniej dopiero za kilka miesięcy. Ze współpracą z allegro oczywiste jest, że też wiążą się koszty (głównie prowizyjne). Za taki baner zapewne też się płaci. Obecność na głównej stronie (w takim wymiarze) jest natomiast dopiero od dzisiaj, czyli nie miała żadnego wpływu na sprzedaż wcześniejszych 16 par. Natomiast nawet sprzedaż tych 16 par w ok. tydzień, to przychód na poziomie około 6-6,5 tys. zł, którego wcześniej nie było. Spółka nie ponosi tu dodatkowego kosztu najmu lokalu, dodatkowego kosztu zatrudnienia kilku sprzedawców, kosztów mediów, wyposażenia sklepu itd. Zatem z każdego sprzedanego buta powinien zostawać w spółce zysk. Lepiej na pewno, że robią takie działania, niż gdyby ich nie robili. Na pewno nie zaszkodzą, a co najwyżej w jakiś sposób pomogą. Na pewno na dziś natomiast allegro nie jest żadnym powodem do jakiejkolwiek szczególnej podniety. Sądzę, że większe znaczenie mogłyby mieć tu kanały typu eobuwie, zalando i tym podobne.