• żarty z drobnych akcjonariuszy i jednego dużego FI NN Autor: ~profesor [95.160.152.*]
    1. Sytuacja finansowa PEKAES jest po prostu znakomita. Poziom zadłużenia wynosi tylko 25% aktywów. Inaczej mówiąc kapitał własny stanowi 75% aktywów. Żartobliwie można powiedzieć, że PEKAES jest workiem pieniędzy prowadzącym dodatkowo działalność biznesową.
    2. PEKAES działa w rozwijającym się sektorze gospodarki - logistyce. Nie sposób znaleźć ekonomistę, analityka, eksperta, który stwierdziłby, że sektor ten ma przed sobą złe perspektywy. Przeciwnie! Wszyscy twierdzą, że sektor będzie rozwijał się szybciej niż cała gospodarka.
    3. PEKAES jest spółką rentowną, chociaż właśnie do wielkości zysków i poziomu rentowności można mieć zastrzeżeia. Pentowność na poziomie 3% jest przyzwoity na tle całej gospodarki, ale na tle sektora już nie. Szereg spółek prowadzących dokładnie ten sam profil działalności ma rentowność znacznie wyższą.
    4. Można oczywiście obciążać zarzutem nieudolność zarządu i nowego właściciela, ale w aspekcie wezwania na akcje, być może jest to nieudolność "CELOWA".
    5. Większościowy właściciel oferuję cenę wykupu na poziomie 1,2 wartości księgowej, a 75% wartości księgowej to kapitał własny. Wynika z tego, że Właściciel wycenia wartość spółki, czyli wartość do generowania zysku bardzo nisko. Po co w takim razie ją kupował...?
    6. W sposób dość oczywisty narzuca się podejrzenia, że potencjał do generowania zysku w spółce jest dużo większy niż wynika z oferty wykupu akcji.

WNIOSEK:
    Mali i duzi akcjonariusze w PEKAES trzymajmy się razem! Nie odpowiadajmy na wezwania. Wprzyszłości może być tylko lepiej.
  • Re: żarty z drobnych akcjonariuszy i jednego dużego FI NN Autor: ~abc [95.160.152.*]
    nic dodać nic ująć!
    Dopóki był tręd wzrostowy a rentownośc taka sobie nie krzyczano. Jednak to co teraz robi główny właściciel jest skandaliczne. Trzeba było mówić już dawno, że chce zabrać kasę i do widzenia. Jednak skoro tak pogrywa to proszę - ma i odzew małych i zły PR...
    NIE ODDAMY!
  • Re: żarty z drobnych akcjonariuszy i jednego dużego FI NN Autor: ~Mac53 [178.36.47.*]
    Należy zgodzić się z oceną kondycji spółki oraz z chwalebnym apelem, aby nie oddawać, aczkolwiek mam uczucia mieszane co do zachowań dużych instytucjonalnych akcjonariuszy. A to dlatego, że NN przedtem publicznie reagował w przypadku niesatysfakcjonującej ceny, ogłaszając w tej sprawie komunikat. Tak jak przykładowo było to z ceną 14,15 PLN, co nastąpiło już na drugi dzień po wezwaniu tj. 20 sierpnia. A tu cisza jak na razie. Altus TFI tak samo, ale oni się przedtem też nie odzywali.
    W poprzednich przypadkach dot. innych spółek NN było podobnie, w szczególności gdy cena wyzwania była poniżej ceny rynkowej.
    Taki komunikat od "dużego" był wskazówką dla "mniejszych". Mam obawy, że cena 15,10 PLN jest ceną dogadaną z NN OFE i odpowiednią z punktu widzenia ewentualnych zastrzeżeń KNF (są one oczywiste wtedy, gdy cena sprzedaży akcji jest poniżej ceny rynkowej). Ci tzw. "mali", którzy łącznie mają 13,57% też nie muszą być tacy zupełnie "mali", a mam na myśli wśród nich możliwych instytucjonalnych akcjonariuszy, którzy mogą mieć po prostu małe udziały rzędu 0,5%-1,0%, w każdym bądź razie poniżej 5,0%.
    Poza tym z uwagi na zapowiedzi "nowej" polityki emerytalnej byt OFE jest niepewny w średniej perspektywie i być może wezmą co się da. Nie chciałbym być źle zrozumiany, ale przesłanki do takiego scenariusza istnieją.
    Póki co nie ma dużego ruchu na akcjach, a chętnych do zleceń sprzedaży w ramach wezwania też nie ma, co sprawdziłem w CDM.
    Jest jeszcze czas i być może jakaś kolejna reakcja się ujawni w postaci komunikatu NN lub reakcji wzywającego poprzez kolejne podniesienie ceny.
  • Re: żarty z drobnych akcjonariuszy i jednego dużego FI NN Autor: ~pekaes [95.160.152.*]
    dobrze podsumowan
    Ja ze swoimi kilkoma tysiącami na pewno się nie wykruszę. Na tym można tylko zarobić. Jak nie na rezygnacji ze zdjęcia i uruchomieniu/odpuszczeniu kursu to na wysokich wezwaniach, na które zasługuje spółka!
  • Re: żarty z drobnych akcjonariuszy i jednego dużego FI NN Autor: ~marek4 [95.160.152.*]
    no i jak to widzicie ?
    Jak oceniacie wezwanie na koniec ?
  • Re: żarty z drobnych akcjonariuszy i jednego dużego FI NN Autor: ~Mac53 [178.36.41.*]
    Sądzę, że jednak "wielcy" instytucjonalni są dogadani, bo milczenie NN jest znamienne. Pozostali instytucjonalni, co mają wartości ułamkowe (ci wszyscy poniżej 5%), też wskutek tego milczenia NN raczej wyjdą. Pozostałych "małych" indywidualnych jest niewielu i ich reakcje będą różne w zależności od tego czy przy tej cenie 15,10 PLN uzyskali założony cel. Mnie mój zysk, co do % oraz masy, satysfakcjonuje, a więc konserwatywnie wychodzę nie chcąc ryzykować. Inni zapewne zareagują inaczej licząc na "porażkę" tego wezwania i dalszy lifting zysku, czego im serdecznie życzę i pogratuluję jak osiągną swój cel. To nie musi być lepszy wynik od mojego, bo kupowałem w lipcu 2011 po 4,98 PLN i czuję się z tym dobrze, ale wszyscy ci którzy zostają z akcjami mogą poprawić swój wynik podejmując ryzyko. Tu się wszystko może rozegrać o ułamkowe części %, w tę albo w tamtą stronę, przy założeniu że "duzi" oddali, a "mali" zachowają się "fifty-fifty", jedni wyjdą tak jak ja, a inni zagrają agresywniej. Kibicuję tym, którzy zostali i liczą na zwyżkę kursu (drugie wezwanie). Żałować na pewno nie będę, jeżeli to wezwanie się nie powiedzie, bo myślami i już z zarobioną kasą, będę przy innej inwestycji. Wszystkim życzę dobrego zarobku, bez względu na reakcję do wezwania.
  • Re: żarty z drobnych akcjonariuszy i jednego dużego FI NN Autor: ~Wombat [158.66.1.*]
    Prawdopodobnie nie osiągną 90%. Będą zmuszeniu, po wezwaniu, kupic z rynku. Cena 15,10 nie jest atrakcyjna!!!
  • Re: żarty z drobnych akcjonariuszy i jednego dużego FI NN Autor: ~Mac53 [178.36.41.*]
    W wolnym obrocie pozostało tylko 3,94% akcji spółki. A więc miałem rację, że NN dogadał się i wszyscy instytucjonalni poszli za nimi. Jak widać z tej liczby 3,94%, tych co zaryzykowali nie oddając akcji po 15,10 było bardzo mało, ale oni niestety przegrali.
    Spółka będzie zdelistowana z giełdy i być może zrobi squeeze out, albo też nie, a wtedy będzie kłopot ze sprzedażą akcji.

[x]
PEKAES 0,00% 15,00 2016-11-09 15:41:19
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.