• Raport za II kwartal Autor: ~ja [37.248.161.*]
    Jest raport, mamy kolejne wzrosty, zwiększona sprzedaż, potencjał eksportu. Tyle na teraz. Trend bez zmian
  • Re: Raport za II kwartal Autor: ~Obawa [213.62.126.*]
    Wynik ok, neutralny.

Jednakze dziwie mnie zmiana celów nowej emisji!!!

BYŁO --> spłata kredytu na nieruchomość w Alior oraz konwersja długu Rubeńczyka na akcje
    link 
    link 

"Celem ewentualnej emisji akcji będzie pozyskanie kapitału na sfinansowanie zobowiązań wynikających z zakupu nieruchomości przemysłowej w Jarocinie, którą spółka nabyła w styczniu 2016 roku ..."

"Kluczowym założeniem inwestycji środków pozyskanych przez Pylon S.A. z ewentualnej emisji akcji z prawem poboru ma być maksymalne ograniczenie zobowiązań wynikających z umowy kredytu inwestycyjnego, zawartej przez spółkę z Alior Bank S.A. oraz uregulowanie – w drodze objęcia akcji nowej emisji – należności względem PH „Maks” Sp. z o.o"

JEST --> konwersja długu Rubeńczyka, a reszta środków na działalność bieżaca. BRAK spłaty kredytu w Alior!!!
    link 

To oznacza całkowicie inne wykorzystanie około 1,6 mln środków aniżeli to było przedstawianie przed głosowaniem tej emisji na WZA Pylona !!! A to oznacza, że zamiast spłacić kredyt i ograniczyć koszty (odsetki) oraz ryzyko wynikające z długoterminowego zobowiązania - postanowiła przeznaczyć 1,6 mln na dalsze pomysły (mniej lub bardziej celne) oraz działalność biężace. Ryzyko kredytu 1,6 mln wciąż pozostaje (a tu mamy wiele czynników: sytuacja rynkowa, odsetki, wymóg spłaty natychmiastowej, w razie upadłości Alior ma pierwszeństwo odzyskania długów!!!).

Po raz kolejny PYLON - bardzo CWANA i nieuczciwa zagrywka ! I oczywiście Zarząd zostanie bezkarny, bo artykuły upubliczniane na newconnector.pl nie mają rangi informacji istotnej która została opublikowana później na ESPI !! Bardzo CWANO !

Sorry, ale kolejny raz pokazuje to, że NC jest traktowany jak pozyskiwania JELENIA dla wlasnych celow. Nie dziekuje, nie chcę wiecej tu być!
  • Re: Raport za II kwartal Autor: ~ano [217.67.213.*]
    zmiana jak zmiana, cel podstawowy spłata pożyczki wspolnika nie zmienił sie. ocena pewnie jest prosta, potrzebują środków obrotowych. a mają tani kredyt hipoteczny. nie trzeba geniuszu by to ocenić.

co do espi i informacji o celach emisji, informacja z piątku. obserwuj espi.

wyniki: dobre, jak zawsze do przodu.

obecna wycena spółki: 2mln hehe, nie mogę :D
  • Re: Raport za II kwartal Autor: ~ktk [213.155.191.*]
    Zdaje się, że dług względem spółki to ma wspólnik a nie odwrotnie. Te pożyczone pieniądze na wkład własny to nie są jej własne pieniądze? Sprawa jest do oficjalnego wyjaśnienia bo nie wygląda na czystą, a jeśli okaże się, że podejrzenia są słuszne to cel emisji jest co najmniej mglisty. Spółka pokazuje w bilansie ponad 1,3 mln zł tzw. inwestycji długoterminowych i nawet się o nich nie zająknie, a chwali się jak sprzeda parę zestawów za parędziesiąt tysięcy. Nie jest to dobra praktyka!
    Ja dziś sprzedałem pakiet akcji z dość duża strata.
    Niestety, ale po 2,5 roku bycia tu, czuje się oszukany polityką firmy.

Mówi się, że kurs dyskontuje przyszłość. Widać, że ktoś wyrzuca duże pakiety po 0,14.
    Mam nadzieję, że nie będzie to całkowity kolaps..
  • Re: Raport za II kwartal Autor: ~LouisXVI [91.221.114.*]
    Z tego co widzę, to raport tak dobrze w cale nie wygląda. Gdyby nie dostali dotacji to byliby na minusie. Sam koszt sprzedaży jest większy od przychodu. Jak to możliwe? Tutaj powinien być największy plus, ponieważ dopiero z tej różnicy spółka powinna inwestować, np. w Go_Global. Szkoda mi bardzo akcjonariuszy (w tym mnie), którzy w 2013 roku widzieli tutaj potencjał, energię, chęci i funkcjonujący produkt. Fakt jest taki, że przez 3 lata, mimo rozwoju asortymentu, spółka generuje mizerne zyski. 3 lata temu spółka informowała, że nie chcą być spółką groszową aby stworzyć wizerunek rzetelnej i silnej firmy. Otóż drogi zarządzie, po trzech latach nie widać efektów. A baton na 500 000 szt to nie była bariera, która miała utrzymać kurs, tylko to były drzwi ewakuacyjne dla wiernych akcjonariuszy, którzy już są po prostu zmęczeni. I zaczęło się, najpierw od dużego pakietu 300k, a reszta to już historia. Nie sądzę aby spółka odzyskała już wiarygodność.
    Trochę obiektywizmu się jednak należy. Dotacja bilansuje się z kosztami poniesionymi na projekt i jest ona neutralna dla wyniku spółki (tak w uproszczeniu). Jak by nie było dotacji to i nie byłoby kosztów - cyt. z raportu:
    Wydatki związane z realizacją projektu GO_GLOBAL.PL w wysokości 166 795,07 złotychzostały zakwalifikowane jako pozostałe koszty rodzajowe przy jednoczesnym zaksięgowaniu
    uzyskanego wsparcia jako przychody operacyjne. Oznacza to że zysk na sprzedaży bez
    uwzględnienia powyższego wydatku wyniósłby 148 503,01, natomiast zysk operacyjny pozostał bybez zmian. Wynika to ze sposobu prezentacji danych rachunku zysków i strat;

Natomiast co do sprzedaży i wyników to są one dobre (jest to najgorszy kwartał w branży), a będą jeszcze lepsze - bo będą efekty nowych odbiorców. Naprawdę nie jest źle i dużo lepiej niż dotychczas.
    Jeśli zaś chodzi o moment sprzedaży akcji to jest on idealny ale raczej dla kupujących. Słabe ręce oddają na małej generowanej panice - tak to generalnie zawsze wygląda - szczególnie na małych czebolach.
    Zaś jeśli chodzi o zmiany planów, politykę informacyjną i nową emisję - to jest to ewidentnie najsłabsze ogniwo.
    ktk - nie oszukujmy sie, nie jest dobrze

Ja, Ty, Louis, karlsmen oraz kilku innych tu było 3 lata bo wierzyli w OBIETNICE. Ja też uwierzyłem w młody start-up, dobre plany ale przede wszystkim na UCZCIWOŚĆ w komunikatach. Zawsze probowalem bronic spółkę przed atakami spekulantów, pesymistów, zmęczonych inwestorów. Niestety, po 3 latach mogę wymienić na palcach obu rąk OBIETNICE, których spółka nie spełniła, a ponadto sięgnie już 3 raz po pieniądze z naszych kieszeni. To nie jest postawa fair.

A najbardziej co przekreśliło moje nadzieje to 3 aspekty:
    1. Brak 51% udział w zoo tak jak obiecali
    2. Upublicznienie zoo poprzez nowa emisje, 2 razy zgarna kase za te przetworniki
    3. Zmiana celow obecnej emisji - to zawazylo ze dzis sie poddalem

I masa innych drobniejszych zawirowan.

Ja uważam, ze największym zagrożeniem są relacje Pylon - PH Maks.

Firma inwestuje tzw. długoterminowo środki w Maksa, a ten następnie, zapewne jej własne pieniądze pożycza pod zastaw kredytu, by potem konwertować je na akcje nowej emisji. Czyli ma akcje za pieniądze spółki, które będą wisieć w bilansie do usr..j śmierci jako inwestycje długoterminowe. To jest główny kant w bilansie. Szereg innych pomniejszych (i działań spółki) pomijam milczeniem. Zaś co do twoich punktów 1-3 to moja opinia jest taka:

1. Brak 51% udział w zoo tak jak obiecali - neutralnie z małym minusem.
    2. Upublicznienie zoo poprzez nową emisję, 2 razy zgarną kasę za te przetworniki – coś ci się pomyliło – informacja pozytywna z małym ninusem.
    3. Zmiana celów obecnej emisji - to zaważyło ze dziś się poddałem – to bym raczej postrzegał jako informację pozytywną (nie potrzebują kasy na kredyt, tylko na produkcję i szacują optymistycznie, że ten kredyt obsłużą nie łamiąc kowenantów bankowych określonych w umowie z bankiem) z zastrzeżeniem, że oddają Maksowi swoje własne pieniądze i przez to cel emisji jest mocno skrzywiony – negatywnie z małym plusem (bo zbędne rozwodnienie i dalsze klepanie kantu z darowizną zwana księgowo inwestycją).

Wygląda na to, że żadnej emisji nie będzie tylko konwersja tego pseudodługu i coraz bardziej podejrzewam, że taki był plan od początku. Jeśli zaś emisja się powiedzie to musisz zdawać sobie sprawę z tego, że będzie to jednak duży pozytyw, ale przy tej cenie rynkowej to będzie trzeba szczęściu pomóc.

ktk gdzie inwestuje w maksa? Skąd to informacja?
    W bilansie spółki masz pozycje Inwestycje długoterminowe z kwotą bagatela 1 387 713,00 zł (czyli 25%  !!! aktywów spółki - nie wiadomo w co poszło!). W Pylon sp. z o.o. mieli wnieść tylko wkład niepieniężny (ale zdaje się, że się minęli z prawdą i jeszcze za mniejsze udziały jak słusznie podkreśla Obawa), to ja się pytam na co poszły te pieniądze?! A operacja zaczęła się już 2013 r. i w jednym z raportów przyznali się, że inwestują w Maksa. Poszukaj to znajdziesz, ale generalnie właśnie w takich aspektach chodzi o politykę informacyjną i uczciwość, a nie w pr-owskie komunikaty o niczym, a istotnych informacji nie znajdziesz. MAR ich trochę ukróci co już wyraźnie widać, ale i tak będzie kluczenie.
  • Re: Raport za II kwartal Autor: ~castro [83.238.78.*]
    Cieszy mnie ten dzisiejszy handel, bo w końcu akcjonariat się odświeży.

?? nie jestem jakimś szczególnym księgowym ale jeśli wyjmuje się swoje aktywa (także niematerialne i prawne) wkłada do innego podmiotu, to jest to inwestycja, to się wylicza, nakłada wartość itd itd. Z tej kwoty 1,3mln odejmij wartość inwestycji w spółkę z o.o.. Coś mieszasz. Spójrz na raport roczny, to są wartości udziałów, najpewniej w spółce z o.o.. reszta kwoty pojawia się dopiero w tym roku, może jakieś dofinansowanie, może nieruchomość. trudno ocenić na poziomie uproszczonego materiału.

Dlatego nie wiem skąd bierzesz te dane a już jakiś czas to czytam, cholernie mnie to ciekawi.
    rzuciłem jeszcze okiem na raport biegłego, nic nie widzę.
    obecnie zakładam że się mylisz, bo już inaczej to i biegły byłby zamieszany w niecne przestępstwa.
    Ja też nie jestem księgowym. Inwestycja w Pylon sp. z o.o to wg raportu rocznego 733 tys. więc pozostaje jeszcze ponad 650 tys.
    Tu jest trochę informacji: nota nr 3
    https://www.bankier.pl/static/att/ebi/2016-06/0000082456_20160603_163224_0000095297.pdf 
    Swoja drogą te udziały w Pylonie i zyski związane z ich objęciem oraz rejestracja spółki to też temat badawczy.

i tu info (oficjalna odpowiedź zarządu na pytania z 2014 r.) na temat obligacji maksa (to te z 2013, bo o innych inwestycjach cisza)
    https://www.bankier.pl/static/att/ebi/2014-06/20140603_010334_0000065332_0000057095.pdf 

• Re: Raport za II kwartal Autor: ~kosciuszki [83.26.252.*]
    ktk, padłem.

3. Jaka jest natura i cel inwestycji długoterminowej w obligacje serii A wyemitowanych przez Przedsiębiorstwo Handlowe "Maks" sp. z o.o. w wysokości 130.000 złotych?  
    PH „Maks” Sp. z o.o. jest spółką inwestycyjną będącą wiodącym inwestorem dla Pylon S.A.. Przyczyniła się do jego powstania [jest jego założycielem] oraz jest zaangażowana przy nowym projekcie inwestycyjnym, które podejmuje Pylon S.A.. 

Parafrazując:
    "Dlaczego jechał pan pijany?
    Samochód marki tej i owej to dobry i sprawdzony środek transportu osób w istniejących warunkach drogowych ".

Nie wiem dlaczego, ale nie pamiętałem tej odpowiedzi. Z resztą uważam, że to te rozliczenia Maks-Pylon to najczarniejsza strona firmy. Powinni to raz na zawsze wyjaśnić.

• w mojej ocenie Autor: ~mis [5.172.255.*]
    te wszystkie kombinacje zawdzięczamy EBC
  • Re: w mojej ocenie Autor: ~Alton [5.172.255.*]
    A jaką mamy pewność że te wyniki były z audytem ? kto ich sprawdzi - dla picu mogą koloryzować , żeby upchać emisje i obligi. Nie takie rzeczy na njukonekcie widziałem. Wiecie że tu nie ma i nigdy nie było i nigdy nie będzie żadnego nadzoru nad tym rynkiem. Kurs spada i będzie spadał , ponieważ przy każdej spółce która rozwadnia swój kapitał nowymi emisjami - scenariusz jest zawsze ten sam. Nie ma nic gorszego dla akcjonariuszy , jak nowa emisja akcji tj. pierwsze przykazanie inwestora. Jak się potrzebuje siana to się idzie do banku , a nie wyjada z kieszeni inwestorów. Dzisiaj ktoś przewidział że po tym raporcie pojawi się popyt , i wykorzystał moment do upłynnienia papira nowym wizjonerom i zrobił się przez to wolumen.
  • Re: w mojej ocenie Autor: ~Obawa [178.255.168.*]
    Dla przypomnienia.

Komunikat z dn: 20.05.2014
    link

1. "Pozycja Pylon S.A. posiada 51% udziałów w kapitale zakładowym" --> OBECNY STAN - Pylona S.A ma poniżej 50% !
    2. "Zarząd dąży by Spółka przestała być spółką groszową gdzie drobna bezwzględna zmiana wartości waloru ma duże przełożenie procentowe na posiadany przez Akcjonariuszy kapitał." --> OBECNY STAN - Po 2 latach kurs na poziomie 0,14 gr, dzięki kolejnym emisjom...

Komunikat z dn. 03.06.2014
    link 

1. "Zarząd Spółki chciał podkreślić, że nie planuje w okresie realizacji projektu żadnej nowej emisji, w tym emisji związanej z wykupem obligacji....Reasumując docelowa liczba akcji w kapitale nie przekroczy 15,5 mln akcji..." --> OBECNY STAN - za 2 tygodnie dzień prawa poboru dla kolejnych 15 mln, więc docelowa ilość akcji to 30 mln.

• Re: w mojej ocenie Autor: ~ktk [213.155.191.*]

Krótkie uwagi do raportu i wątku:

1. Jeśli chodzi o nowa emisję, to jednak ten komunikat można śmiało uznać za zapowiedź nowej emisji.

19.09.2015

http://inwestycje.pl/emitent/PAP/dane/84467_Pylon_S.A._-_odpowied%C5%BA_Zarz%C4%85du_na_pytania_Akcjonariuszy.pdf

Czy firma planuje dodatkowe emisje akcji w celu dalszego rozwoju firmy?

Emitent prowadzi rozsądną politykę emisyjną. Decyzja o przeprowadzeniu nowej emisji

musiałaby być związana z istotną zmianą okoliczności między innymi kontraktu handlowego

wymuszającego szczególnych nakładów inwestycyjnych, nowej inwestycji przeobrażającej skalę produkcji Emitenta, zakupu nieruchomości. Bez wystąpienia tego typu zdarzeń, Emitent nie widzi

uzasadnienia dla nowych emisji akcji. W ocenie Emitenta, ostatnia emisja akcji związana z realizacją

projektu zakładu przetworników elektroakustycznych spełniała powyższe przesłanki. Za każdą emisja

akcji muszą iść jej wymierne korzyści dla rozwoju Spółki i tym samym dla Akcjonariuszy.

2. Zakup nieruchomości należy uznać za bardzo sensowny ruch. Całkowitym bezsensem było jakiekolwiek inwestowanie w wynajmowanych pomieszczeniach i opieranie własnego rozwoju o obecnie zajmowane rudery. Osobna kwestią pozostaje czy lokalizacja jest właściwa, czy cena nie jest zbyt wysoka jak na spółkę i jej potencjał oraz czy nie będzie generować zbyt dużych nakładów odtworzeniowych i kosztów użytkowania. Tak na marginesie to spółka komunikuje, że po przenosinach zmniejszą się koszty najmu, a wcześniej przy zmianie lokalizacji mówiła, że koszty najmu są korzystne i będą rozliczane wyrobami spółki (zapewne kartony) – więc coś się kupy nie trzyma.

3. Zmieniono cel emisji. Jeżeli chodzi o cele produkcyjne to są one bardzo sensowne i można powiedzieć są naturalną konsekwencja rozwoju produktowego. Zaś jeśli chodzi o środki na ich realizację (maksymalnie ponad 3,3 mln zł przy objęciu wszystkich akcji) to sytuacja jest bardzo podejrzana i wymaga pilnego doprecyzowania. 0,85 mln + odsetki (5,25% w skali roku) pójdzie na spłatę długu a reszta 2,5 mln na co???!!! No chyba nie na te stoliki! Albo komunikat jest bardzo niechlujny, albo spółka realnie ocenia objęcie akcji na poziomie 1-1,5 mln zł i wówczas byłoby to sensowne. Uczciwie byłoby podać szczegółowe nakłady na poszczególne pozycje (byłoby także z czego rozliczać), a ewentualne nadwyżki przeznaczyć tak jak pierwotnie planowano na spłatę Aliora lub środki obrotowe (zwiększenie produkcji). Coś tu naprawdę nie gra.

3. Rzeczowe aktywa trwałe:

Wzrost z 0,77 mln do 3,66 mln zł – wzrost o 2,89 mln zł (2,5 mln zł nieruchomość +0,39 mln zł – pewnie nakłady dostosowawcze – które są celem emisji!)

4. Inwestycje długoterminowe

Wzrost z 0,846 mln zł do 1,388 mln zł czyli 0,54 mln zł (na co??!!).

5. Należy się inwestorom szczegółowe wyjaśnienie relacji PH Maks –Pylon (pożyczki, obligacje, poręczenia, wszystko) ale także wielokąt Pylon-PH maks- Studio Dźwięku – Formatpol-EBC oraz państwa Rubeńczyk-Srebnicka-Jujka-Osiński-…. Tu się rozgrywa bardzo wiele wątków, mieszają się przychody, koszty, inwestycje itd. – jednym słowem wehikuł.

6. Jeśli chodzi o sam raport to jest on pozytywny. Jeżeli wzrost przychodów jest autentyczny (a nie wspomagany) to wygląda to naprawdę obiecująco i zapowiada bardzo dobry 3 kwartał. Jednak emisja za pasem i zagrożenie picowaniem należy brać pod uwagę stąd być może bardziej należy patrzeć na zyski z działalności.

[x]
JRCGROUP 0,00% 1,24 2026-05-27 11:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.