• Fatalne MNI Autor: ~mb [46.77.124.*]
    Nie dość , że dywidendę wypłacają w postaci śmieciowych nie sprzedawalnych akcjach , to jeszcze utrudniają kontakt a cała ta operacja jest zamulona i skomplikowana. A może o to chodziło żeby nie jeden machną ręką na tą dywidędę. Ta czy siak zarząd a w szczególności prezes dają doopy.
  • Re: Fatalne MNI Autor: ~cd [83.11.113.*]
    Czy akcje hyperiona są śmieciowe?

Wystarczy przesłać do biura papier z zaświadczeniem i w czym problem
  • Re: Fatalne MNI Autor: ~re [94.254.209.*]
    Prosze dowiedziałem się z dm że prezes idzie na ręke akcjonariuszą te działania mają na celu ominięcie KDPW przez co mamy mniejsze opłaty
  • Re: Fatalne MNI Autor: ~rrr [178.37.135.*]
    Kto ci takich bajek naopowiadał?! Jaki DM tak ci powiedział...
    Na początek proponuję zapoznać się z procedurą jaka figuruje na stronie KDPW:

http://www.kdpw.pl/pl/emitenci/krajowi/Strony/dywidendy.aspx

Na korzyść akcjonariuszy omija KDPW?

Na swoją korzyść a nie akcjonariuszy, a zwłaszcza tych mniejszościowych.
    Gdyby chcieli wypłacić dywidendę gotówką, to w KDPW zapłaciliby max 30000 zeta (tyle byłoby wg cennika tj. ok 10 mln zeta x 0,3% - ale wielki majątek dla tak szacownej spółki!), a akcjonariusz miałby święty spokój, a w dodatku nie trzeba byłoby przesyłać żadnych "stosownych zaświadczeń".
    Czy inni emitenci, którzy systematycznie wypłacają dywidendy chcą od kogokolwiek jakichś "stosownych zaświadczeń" i do tego w papierowej formie?

Oto cennik KDPW z przykładami:

http://www.kdpw.pl/pl/emitenci/krajowi/Strony/dywidendy.aspx

Jak nie wierzysz, to sobie policz...

W sumie wszystkich akcji jest ok. 99 mln szt, z czego fee float to jakieś 47 mln szt.
    Przy średnim wolumenie na transakcję w wysokości 3000 szt (tak było w 2015 r.), to takich "stosownych zaświadczeń" od drobnych akcjonariuszy byłoby coś koło 15000 szt. Ogarniasz to? Nieprawdaż, że fajna sterta makulatury? ;)
    Ale to jeszcze nie wszystko za te 15000 szt zaświadczeń z różnych DM akcjonariusze musieliby zapłacić ze swojej kieszeni średnio po 30 zeta za zaświadczenie, a to daje.... kwotę 450000 zeta... i gdzie tu widzisz interes małego akcjonariatu? Ja co najwyżej widzę interes emitenta i z pewnością DM-ów.
    A co mają zrobić ci, którzy w takim przypadku musieliby jeszcze dopłacić do tego interesu, np. tacy co mieli wtedy mniej niż 500 szt akcji?
    A to nie wszystkie koszty, przecież jeszcze to "stosowne zaświadczenie" trzeba wysłać pocztą, a to też kosztuje... no chyba, że wyślesz gołębiem, ale wątpię by władze tej spółki to uwzględniły ;)
  • Re: Fatalne MNI Autor: ~cd [83.8.237.*]
    Oj mylisz się takie uzasadnienie jak re
    Otrzymałem również w milenium pamientam jak była dyw. w akcjach wbk też płaciło się za potwierdzenie posiadania
    Mam znajomego w dm wbk też to potwierdził nie sądze że księgowi z tych instytucji się mylą
    ZAPOMINASZ że to dywidenta rzeczowa
    Cd, skoro twierdzisz, że ja się mylę, to poproszę o udowodnienie, że drobni akcjonariusze na tym tylko zyskują. Ja ze swojej strony podałem wyliczenia, które wyraźnie pokazują kto i ile zyskuje (oczywiście przy takich a nie innych założeniach). Problemem jest to, że nawet na stronie KDPW nie ma podanego sposobu postępowania w takim przypadku. Skoro firma decyduje się pominąć KDPW, to uważasz, że taka transakcja jest równie wiarygodna niż gdyby z usług KDPW jednak skorzystano?

Tak, to prawda, że obiecana dywidenda ma być rzeczowa, ale... nie za bardzo wiadomo na jakich zasadach. Jest takie powiedzenie: skoro nic nie wiadomo, to z pewnością chodzi o kasę ;) I zapewniam ciebie, że tak jest i w tym przypadku ;)

Skoro będzie rzeczowa, to należy również pamiętać, że żeby ją skonsumować trzeba będzie sprzedać ewentualnie przyznane akcje, a to też będzie oznaczało dla akcjonariuszy określone koszty, których emitent z całą pewnością nie będzie ponosił. Ba, skoro będą to akcje innych spółek, to teraz postaw się w sytuacji akcjonariuszy tych spółek, kiedy dywidenda zacznie być konsumowana przez nowych właścicieli...

I na koniec jeszcze jedno. Sposób przekazania informacji przez spółkę był, delikatnie mówiąc, karygodny. Wykorzystano kanał ESPI, a na stronie spółki nie ma nic na ten temat, a telefony milczą. Komunikat tak lakoniczny, że aż oczy bolą. Skąd wiadomo, że tylko skończy się na "stosownych zaświadczeniach" a nie trzeba będzie jeszcze płacić np. za fizyczne przeniesienie przyznanych akcji na wskazany rachunek, a może jeszcze przesłane zaświadczenie okaże się "niestosowne" ;) Masz taką pewność?
    Wreszcie Cd skąd masz pewność, że zaświadczenie, które im prześlesz wykorzystają tylko do celów przyznania dywidendy, a twoje dane będą należycie chronione, a nie np. przehandlowane...
    Wiesz, skoro spółka, nie tak znowu dawno temu, została ukarana przez KNF za swoją politykę informacyjną, to chyba jej wiarygodność i rzetelność jakoś nieszczególnie przekonują, a na pewno nie powalają.
  • Re: Fatalne MNI Autor: ~mb [46.77.124.*]
    Żeby ktoś miał jakie kolwiek korzyści z wypłaty w tej formie dywidendy, to musiał by dostać co najmniej 20 akcji hyperiona. Jeśli ktoś dostaje mniej do dopłaci do tego interesu. I jeszcze najważniejsza kwestia, a mianowicie jak te akcje spieniężyć ? Kurs 3.60 płynność znikoma , ale może kiedyś się ruszy. Nie pozostaje nic tylko mieć nadzieję.
    Mb, no właśnie pozostaje nadzieja :))
    Sorry, ale na giełdzie nadzieja to matka głupców ;)

Ale pobawmy się...
    Hyperion - ilość wszystkich akcji, to ponad 32,5 mln szt, free float to mniej więcej 12 mln szt (38,9%).
    Na zaspokojenie dywidendy od MNI - o ile wszyscy drobni te akcje otrzymaliby (nie licząc dużych graczy) - trafi coś koło 1-1,5 mln szt. Może jednak nie będzie tak źle ;)
    Hmm... a co my tu jeszcze widzimy... w arkuszu po lewej stronie czyli kupna w cenie od 3 zeta/szt i wyżej stoi... coś koło 1200 szt - prawdziwy szał! A co tam! Niech ze 100 000 szt z dywidendy poleci po PKC! Tylko kto to kupi za godziwą cenę?
    Faktycznie szał... i już widzę zgrzytanie zębami aktualnych właścicieli akcji... oczywiście hyperiona ;)
    Im też należy się nadzieja? Ja już im współczuję...
  • Re: Fatalne MNI Autor: ~cd [83.21.103.*]
    od 1 stycznia '15 roku weszło nowe prawo dotyczące dywidendy rzeczowej
    mni sa dostosowuje się do zalecień KNF i GPW oznacza to zgodność ze standartem i wytycznymi

Wysyłasz zaświadczenie i dostajesz dywidende rzeczową na konto nic więcej ciebie nie obchodzi

Dlatego dalsze obliczenie są nie realne to dywidenda rzeczowa i tu popełniasz błąd

A reszta jak ktoś pisał czysta spekulacja .......
    Uważam że fundusz który już kup akcje od mni będzie kup
    od 16 czerwca dlatego patrzenie na karnet kup i sprz.jest w tej chwili bezsensowny
    otym pisał parkiet
    Cd, kolejny raz zarzucasz mi, że popełniam błąd, ale nie wskazujesz gdzie.

Ok, to w takim razie napisz kto i na jakiej podstawie wymaga przesyłania fizycznych zaświadczeń od akcjonariuszy - jaka jest tego podstawa prawna, gdzie figuruje taki obowiązek. Najbardziej wiarygodne rejestry są w KDPW, bo ta instytucja za to odpowiada. Ja do takiej informacji nie dotarłem, ale jeśli ty masz źródło, to chętnie się z nim zapoznam.

Skoro masz taką informację, że taki był/jest obowiązek, to napisz dlaczego spółka wybrała dywidendę rzeczową a nie wypłacaną w pieniądzu. Co nie ma kasy? Jeśli nie ma, to po co chce wypłacić dywidendę, przecież nikt jej do tego nie zmuszał.
    Zauważ jeszcze, że przeciwko uchwale o tak przyznawanej dywidendzie był jeden z dużych akcjonariuszy tj. OFE NN. Im też się to nie podobało, ale i tak nie mieli szansy w głosowaniu. Myślisz, że z radością przyjmą prawie 1 mln zł w papierach? Przecież gdyby był to aż tak dobry deal, to jeszcze całowaliby po rękach ;) a nie się sprzeciwiali...
    Dnia 2016-04-22 o godz. 11:03 ~cd napisał(a):
    >
    > > A reszta jak ktoś pisał czysta spekulacja .......
    > >

Sama giełda jest czystą spekulacją, więc czy jest ktoś co oczekuje czegoś innego?

Szukasz dziury w całym czarnowidztwo jest w ezo.pl
    chcesz mieć wytłumaczone to pisz sekretariat@mni.pl
    A jeśli nie wiesz dlaczego dają dywidende rzeczową to zaczni się interesować papierem
    Dzięki za dobre rady ;)

Zainteresowanie tą spółką straciłem już dawno temu, ale... interesuje mnie problem związany z wypłatą dywidendy rzeczowej, tym bardziej, że jest to 2. taki przypadek w 25-letniej historii GPW. I już sam ten fakt jest interesujący, a pełniejsza informacja może być cenna na przyszłość.
    A tak przy okazji nie lubię jak się innych wprowadza w błąd, twierdząc, że to wszystko robi się dla dobra akcjonariuszy, zwłaszcza tych drobnych ;) Bo tak nie jest...
  • Re: Fatalne MNI Autor: ~Jacenty [79.186.232.*]
    Ja też się dowiedziałem z DM BZWBK "Opłata za przygotowanie dokumentu zgodnie z Taryfą opłat i prowizji (link) wynosi 50 PLN. "
    Kupując kilka lat temu MNI płaciłem za akcję około 4 zyla dzisiaj szkoda gadać............ a tu jeszcze zapłać za zaświadczenie żenada.
  • Re: Fatalne MNI Autor: ~mb [46.77.124.*]
    A co chcesz z tymi akcjami zrobić. Wolumen obrotu akcjami hyperiona powala na twarz, dlatego pisałem że to są akcję śmieciowe. A i jeszcze jedno żeby je dostać trzeba zapłacić za zaświadczenie że się należą. Nie jeden dopłaci do tej dywidendy. Fatalnie.
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [193.105.122.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
    Przesadzasz z hyperionem jest spł.rozwojową po ostatnim kwartale wyniki znacznie się poprawiły oddanie ssm już pod koniec roku zresztą wiadomo jest że na akcje które są zabezpieczeniem z mni jest kup dlatego mni już mówi o zysku z tej inwestycji po za tym spodziewana jest podaż od nas nie każdy chce czymać akcje hyperiona do 5 po za tym ostatnio parkiet sugerował przejęcie ... przez fundusz ..
    Jest zawsze możliwość nie przyjęcia dywidendy można z niej skorzystać....

Co do kwoty 50 zł za zaświadczenie to dm stwierdził że jak prezes robi wszystko by akcjonariusz jak najmniej zapłacił a oni jak najmniej zarobili to 50zł przecież to mała kwota
    Widać że lark odżywa nas trzyma rozliczenie akcji na dywidende ciekawe jak długo będą utrzymywać notowania na tym poziomie
  • Re: Fatalne MNI Autor: ~Maciej [83.21.47.*]
    Dawno mnie tu już nie było i przypadkowo dowiedziałem się że MNI w końcu chce rzucić jakieś ochłapy/pseudo dywidenda/Jak będzie wyglądała ta dywidenda zamiana na inne akcje.ile za ile?
  • Re: Fatalne MNI Autor: ~zly [85.193.216.*]
    a co jeśli nie prześlę zaświadczenia? nie dostanę dywidendy?

• Re: Do zły Autor: ~Bocian [81.18.218.*]
    Pewnie że nie dostaniesz ! Następnej z resztą też nie otrzymasz i tyle w temacie -;)(
  • Re: Do zły Autor: ~wrona [95.49.43.*]
    bocian podobno dzieci przynosi to 500 już masz przy 5 raczkach 2500 i to co miesiąc
  • Re: Do zły Autor: ~fredi [172.98.84.*]
    Dnia 2016-04-21 o godz. 09:45 ~cd napisał(a):
    > Czy akcje hyperiona są śmieciowe?
    > >
    > > Wystarczy przesłać do biura papier z zaświadczeniem i w czym problem

a gdzie to jest napisane ze dywidenda w akcjach hyperiona , mi sie wydawalo ze w akcjach larka i/lub hyperiona ?
[x]
MNI 0,46% 0,03 2018-05-18 02:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.