• sprzedaż zagraniczna Autor: ~ktk [213.155.191.*]
    Spółka w zasadzie od początku wyraźnie widzi, że właściwy rozwój jest możliwy tylko przy uruchomieniu sprzedaży zagranicznej. Nie jest to sprawa prosta szczególnie na rynkach największych, co widać po prowadzonych próbach i ich efektach. Trzeba obiektywnie stwierdzić, że w zasadzie dopiero teraz firma ma produkty z którymi może wyjść na szeroki rynek. Spółka od roku próbuje sprzedawać swoje produkty w Skandynawii. Obecnie marzeniem są Niemcy i jak się okazuje Czechy. Niebawem zobaczymy co uda się z tych planów zrealizować mając na uwadze także to, że  przed emisją zawsze miłe wizje się roztacza - co jest poniekąd sprawa oczywistą.
    Trochę informacji z ostatniego wywiadu z PRN:
    http://www.biznesradar.pl/a/1573,pylon-chce-zwiekszyc-tegoroczne-przychody-o-40-proc

• Re: sprzedaż zagraniczna Autor: ~eh [217.67.213.*]
    Niemcy to GoGlobal czyli Monachium. Widać że szukają szansy, działają. Rok w rok są w Warszawie, teraz jadą do Monachium:
    http://www.highendsociety.de/index.php/brands_2016.html

To jest duża impreza z tego co widać na filmach :
    https://www.youtube.com/watch?v=SgpbE6ylinw

https://www.youtube.com/watch?v=BKwmNccBa80

Oby im to wyszło.
  • Re: sprzedaż zagraniczna Autor: ~Obawa [178.255.168.*]
    Duża impreza, dużo producentów i dużo dużych producentów. Duża konkurencja. I aby był sukces muszą duża zainwestować w PR na targach. Zobaczymy za miesiąc co z tego wyjdzie. W sumie dostali 150  kPLN na wejście w rynek DE. Mądrze zainwestowane dam im zwrot. Kto się wybiera ?
  • Re: sprzedaż zagraniczna Autor: ~ktk [213.155.191.*]
    Kiedyś jeszcze był pomysł na GB. Nawet specjalna agencja miała nad tym pracować na poziomie internetu. Zdaje się, że sprawa jest nieaktualna na tym trudnym rynku. Może to i dobrze bo kluczowy jest rynek niemiecki, choć zastanawiam się czy rynek wschodni nie powinien być kluczowy.
  • Re: sprzedaż zagraniczna Autor: ~kosciuszki [83.26.250.*]
    Wprowadzenie >dobrego i opłacalnego< towaru na rynek zagraniczny to nie jest żadne rocket science, a panowie sie z tym bujaja dwa lata.
    Mieć zakład produkujący głośniki i kolumny, które aspirują do hi-fi i nie móc nic sprzedać. Wrzuciliby ze dwie recenzje do poczytnych magazynów w UK czy DE i byłoby po sprawie, dystrybutorzy sami by do nich dzwonili. Więc albo te głośniki są do dupy wbrew polskim recenzjom, albo są za drogie albo osoby za to odpowiedzialne powinny iść zająć się np uprawą ziemniaka pastewnego :)

Po pierwsze to 2 lata temu nie było czym realnie handlować, a po drugie to obawiam się, że nie jest to jednak taka prosta sprawa. Ponadto gdyby spółka tak łatwo zdobywała rynki zagraniczne (bo i z polskim wcale nie jest tak różowo) to bylibyśmy zupełnie w innym miejscu. Jednym słowem najważniejsze jest stałe budowanie kompetencji i zbilansowany wzrost pozycji rynkowej. To są główne zadania.
    Z całym szacunkiem - jak to nie było czym handlować?
    Polski rynek to inna inszość - Polska jest biednym krajem - powiedzmy sobie to wprost. Tutaj dobra luksusowe takie jak kolumny za kilka tysięcy się nie sprzedają w ilościach masowych. Naprawdę zjadłem zęby na handlu niszowym i to co jest robione w tej firmie jest conajmniej dziwne. Dawno temu jak jeszcze nie prowadziłem własnej firmy, wprowadzaliśmy produkty niszowe na rynki zagraniczne. Tyle tylko, że mieliśmy bardzo dobry towar w rozsądnej (wcale nie niskiej!) cenie. Po pojawieniu się odpowiednich recenzji sprzedanie towaru nie było problemem. Widziałeś gdzieś jakieś recenzje w zagranicznej prasie branżowej ? Szukałem, nie znalazłem. A teraz nagle jadą na targi bez jakiegokolwiek poparcia ze strony mediów opiniotwórczych. To tak nie działa - chyba że będą mieli farta.
    Dlatego z pełnym przekonaniem mogę stwierdzić, że to co robią to nie jest dobry marketing&PR.

Myślisz, że na targach to kręcą się amatorzy od umów co ich takie lewe recenzje kręcą. Ja jak bym widział potencjał w takich produktach (zawodowcy wiedzą co to jest warte i ile to jest warte) i jak bym chciał zawrzeć umowę z taka firmą, to nawet bym się cieszył, że zrobienie wody z mózgu jest po mojej stronie (bo i prowizja większa i łatwiej się rozmawia). Jak ktoś będzie chciał to realnie sprzedawać to zapewne cały arsenał będzie uruchomiony ( w Skandynawii pojawiają się recenzje). Jeśli chodzi o produkty, to 2 lata temu za wiele tego nie było, wykończenia w stopniu podstawowym PCV, a dużego zamówienia pewnie nie łatwo byłoby obsłużyć. Teraz zdaje się, że jednak firma jest w innym punkcie i widząc ruchy zdaje się, że poziom optymizmu też mocno poszedł do góry. Druga sprawa to nowa emisja. Albo maja kasę i się nie martwią, albo maja jakieś asy w rękawie - inaczej ciężko będzie ja uplasować. Pożyjemy zobaczymy co spółka jest warta. Z okresu niemowlęcego już wyszła i teraz czas na poważne robienie biznesu. Okres ochronny się skończył.
    Niestety, samo pojawienie się na targach nic nie oznacza. Jak wspomniałem we wcześniejszym poście, to jest duża impreza, na której będzie 922 wystawców, a to daje 0,1% udziału Pylonowi. Nie można tu być biernym, bo pozostanie się niezauważonym. Aby zaistnieć muszą odrobić lekcję i zainwestować w dobry PR pozyskane środki 150 k PLN. Niekiedy jeden (zazwyczaj sponsorowany) artykuł w czasopiśmie branżowym przyniesie większe korzyści niż bycie 0,1% na masowej imprezie.

Zaczekajmy ten miesiąc.

Na chwilę obecną spółka ma dużo poważniejszy problem a mianowicie czy być poważnym (wiarygodnym) i opublikować bezsensowny raport miesięczny za marzec (a być może i za luty) zgodnie z terminem przypadającym na 14 kwietnia:))) Co z resztą wymaga regulamin NC, skoro sami zadeklarowali się upubliczniać taki dokument...

• Re: sprzedaż zagraniczna Autor: ~ktk [79.184.172.*]
    Osobiście rozpocząłbym od zrobienia strony w wersji niemieckiej. Natomiast jeśli chodzi o te 150 tys. to jest to bardzo mała kwota żeby poszaleć, więc tym bardziej należy te środki wydawać z głową.
    Natomiast co do raportów miesięcznych to nie bardzo rozumiem o co chodzi, mam nadzieję że jest to efekt nawału pracy a nie lekceważenia obowiązków.
    Chyba nie do końca przeczytałeś mojego posta :) Właśnie pisałem, że takie recenzje nic nie znaczą. Należy dać to do zrecenzowania poważnym niemieckim magazynom/portalom. Jeżeli towar jest dobry to uwierz mi, że to nie jest problem żeby taka recenzja się ukazała. A jeżeli pomimo peanów w polskich czasopismach coś jest na rzeczy i towar nie jest tak dobry jak się mówi to jest problem i wtedy byłoby jasne czemu takich recenzji nie ma.
    Co do Skandynawii to znalazłem tylko wypowiedzi na forach.
    Jeszcze a propos targów. Byłem wielokrotnie gościem np na CeBIT i uwierz mi, że wiem jak wyglądają targi i jak załatwia się na nich interesy. W związku z tym dziwne jest dla mnie to, że udają się oni tam (na targi) bez jakichkolwiek recenzji (przypomnę - niemieckich). Zrozum, że osoba odpowiedzialna za zakupy i ew. wprowadzanie produktów na rynek z niemieckiej firmy handlowej będzie się bała utopić kasę w produkcie, które nie został oceniony przez podmioty opiniotwórcze z ich własnego rynku. Tym natomiast powinna zająć się firma obsługująca Pylona - a tu cisza.
  • Re: sprzedaż zagraniczna Autor: ~robal [5.172.247.*]
    niezależnie co napiszecie, nikt nie chce tego tknąć
  • Pylon Audio – polnischer Hersteller von Lautsprecherboxen. Autor: ~ktk [213.155.191.*]
    No to niemiecką wersję już mamy! Brawo za szybką reakcję. Teraz wypadałoby pokazać się od dobrej strony i spróbować parę euro przywieźć do spółki. trzeba mieć na względzie, że Niemcy to zupełnie inny ciężar gatunkowy. Można powiedzieć kosmos dla spółki.
    Kolumny Pylona są już dostępne w jednym z największych salonów audio w Niemczech - Max Schlundt w Berlinie.
    No, no ciekawie się zaczyna robić, czekamy na więcej!
    I to jest dobra wiadomość!
    Zdaje się, że chodzi o ten salon:
    http://www.stilwerk.de/berlin/store/max-schlundt/
    Kazachstan! Coś wiemy?
[x]
JRCGROUP 0,00% 1,24 2026-05-29 11:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać