Alta sprzeda nieruchomość w Ożarowie Maz za 6,32 mln ... cena sprzedaży jest taka sama jak wycena nieruchomości w księgach rachunkowych spółki, ... a CWK Alty 0,32
Brawo takich newsow nam trzeba zeby spolki znowu nie zamulilo. Maly prezent na zajaca :-) awbud tez kontrakcik dzisiaj a wczoraj karnet wyczyscili, spolki ida leb w leb wystarczy kurs jednej sprawdzic wiadomo ze druga obok :-)
Najważniejsze jest to, że sprzedali nieruchomość w cenie wartości księgowej, teraz ta CWK została zamieniona na żywą gotówkę, a rynek wycenia Altę na 0,32 CWK ....
Dzisiejszy dzien dobitnie pokazuje nastroje na Alta. Papier zaorany super info i trzy wpisy na krzyz moritz plantujac teren pod osiedle to samo zrobil z akcjonariatem . Nieruchomosci niewatpliwie ozyly moze jeszcze cos uda im sie sprzedac potrzebujemy paliwa do wzrostow i to w duzej ilosci.
Wernyhora, Jacku, Maklerze i inni ! Ciekaw jestem po ile kupiliscie akcje, ze od niedawna jestescie tak aktywni na forum ALTY. Wasza aktywnosc jest dla mnie smieszna ale... poniewaz w wartosciach zakupu bylem blisko zakupow dokonanych przez Esterke to jak najbardziej jest mi ona na reke. Dmuchajcie, wspierajcie, podnoscie i informujcie ile wlezie :) Sumy uzyskane ze sprzedazy nieruchomosci zostaja pochloniete przez machine administracyjna spolki lub pogrzebane zywcem w przedsiewzieciach i obawiam sie , ze wszelkie zyski pochodzace z zakonczenia inwestycji ( ok 20 lat) pozre ww zarloczna machina naszej nieszczesliwej inwestycji( pozwole sobie sparafrazowac p Michalkiewicza). Tynfa wart ten co dokona zbilansowania prawdopodobnych przychodow z rozchodami spolki w czasie przyszlych 20 lat.
Tak czy owak akcjonariat dzieli sie na Moritz i reszta. Ta reszta po Moritzach to odzwierciedla resztki z panskiego stolu. Okruchy wrecz, ktore nie sa warte powaznego inwestora chyba,ze bardzo powaznego, ktory chylkiem skupuje udzialy akcyjne.
Moze tak byc, nawet jestem za i nie przeciw ale ja naleze do ludzi , ktorzy uwierzyli w bajke . Ale tylko raz, wiele, wiele lat wczesniej. I zeby bylo jasne, cena godziwa sprzedazy przeze mnie akcji TUPALTY jest gdzies baaardzo wysoko. W stosunku do obecnej ceny, oczywiscie. Dmuchajcie , wspierajcie podnoscie i informujcie wiec. Ja te akcje mam ... gdzies. Jednak pozdrawiam i zycze Wam sukcesu a przede wszystkim godnego przezycia Swiat Wielkanocnych i mokrego smigusa-dyngusa !
Dnia 2016-03-24 o godz. 23:28 ~Folpic napisał(a): > Wernyhora, Jacku, Maklerze i inni ! > Ciekaw jestem po ile kupiliscie akcje, ze od niedawna jestescie tak aktywni na forum ALTY.
Jakbym napisał po ile kupiłem to byś nie uwierzył, dlatego wkleje wykonane ,zlecenia kupna
ALTA 480 K 1.90 ALTA 453 K 1.90 ALTA 1562 K 1.96 ALTA 1050 K 1.96 ALTA 807 K 1.90 taki skromny pakiecik 4352 akcji
uważam, że cena godziwa za Altę to 8-15 zł ... w zależności od rozwoju sytuacji na rynku,
To to dokladnie o czym pisalem, wieloletni akcjonariusze sa tak przytloczeni spadkami ze musi nastapic wymiana akcjonariatu zeby spolka mogla zaczac nowy trend i te wzrosty jezeli zostana utrzymane w polaczeniu z namacalnymi juz postepami w prowadzonym projekcie moga byc do tego katalizatorem. Nikt nie wejdzie w spadajaca spolke ktorej glownym projektem jest jakies pastwisko na wygwizdowie, troche przekoloryzowuje ale do prawdy nie tak daleko. Teraz mozna juz zobaczyc efekty, dla kogos kto czekal pare lat na te kilka domkow to porazka dla takich jak Jacek to super okazja inwestycyjna bo wchodzi w rynek totalnie zdolowany ktory jeszcze nie reaguje na pozytywne wydarzenia przez to jest olbrzymia premia w stosunku do godziwej wartosci a jest jeszcze perspektywa osagniecia stanu przewartosciowania ktory zawsze wystepuje na koncu trendu wzrostowego. Dlatego w miare wzrostu wartosci do swierzo zarobionych beda dolaczali nastepni a w miare wzrostow poklad beda opuszczali ci co marza tylko aby pozbyc sie katastrowy inwestycyjnej ,dla ktorych niewatpliwie byla ta spolka. Z spadkiem wartosci przez jak to mowisz przezeranie majatku nie do konca sie zgadzam, wynajete nieruchomosci generuja gotowke potrzebna do dzialanie spolki od jakiegos czasu wartosc ksiegowa nie spada, po kryzysie na rynku nieruchomosci wycena musiala spasc ale to skutek przeszacowan a nie przejadania majatku. Moritza raczej na traktuje jak oszusta mozna bylo lepiej i szybciej wyprowadzac majate ze spolki jezeli chodzilo by o zwykle oszukiwanie facet przeciez siedzi tam w tych krzakach i doglada biznesu oszust troche inaczej korzystalby z "owocow swojej pracy" ;-). Jak juz zrobil sie tutej taki kacik zwierzen to ja z altotupem tez mam dluga historie tylko ze tu nie jest taka sytuacja zero jedynkowa, ja tupa kupowalem w przedziale 7-10 przed hossa budowlana, wczesniej mialem polnord z ktorego wychodzilem w okolicach 50zl przed nowa emisja, myslalem ze optymalnie zarobilem bo kupowalem tez w granicach 10 , to co sie stalo krotko po emisji to bylo szalenstwo gdybym z tym kapitalem co mialem zostal do konca w polnordzie to moglbym spokojnie przejsc na emeryture w calkiem mlodym wieku :-). To tez pozniej zawazylo ze z tupa nie wyszedlem w najlepszym momencie ale czesciowo po 50 reszta po 35-40 tez biedy nie bylo. Niestety tez skusila mnie wizja szklanych domow i ogolnie uwazalem ze spadek byl zbyt mocny i nieuzasadniony wiec ponownie wszedlem po okolo 10zl niestety tu juz nie bylo kolorowo, po dluzszym czasie okolice 4zl wydawalo mi sie poziomem z ktorego moze zaczac odbijac niestety tez sie mylilem i po paru dobrych juz latach jak kurs zamarl w okolicach 2zl budowa sie zaczela i technicznie na kursie nastapilo wybicie to pozbieralem akcje na powrotce w granicach 2.2- 2.7 otworzylem duza pozycje bo praktycznie kupilem wiecej niz mialem a przez to ze tym razem trafilem to przy obecnej cenie jestem jestem bardzo blisko wyzerowania inwestycji a ze jest to kasa z hossy wiec nie wyglada to zle mozna bylo gorzej zainwestowac mozna bylo lepiej. Ja zakladam ze bedzie hossa na budowlance i ogolnie ze rynek bedzie ostro szedl w gore trzeba tylko trafiac w liderow. Ja juz na alcie uzyskalem tzw zdolnosc manewrowa bo nie mam oporu ze sprzedawaniem spolki na ktorej ma sie ogromna strate ( kazdy pewnie wie o czym mowie) zreszta juz skracalem troche pozycje jak widzialem cos atrakcyjniejszego. Alta powinna dojsc do 9-10 bez zadnego problemu jezeli tylko wzrost i pozytywnie informacje beda podtrzymywaly impet tego progresu ktory teraz mamy. Jezeli zobacze ze cos nie idzie tak jak zakladam to nie bede tez mial zadnego problemu zeby calkowicie przejsc na inne spolki okazje teraz jest wiele ale puki co to tu tez jest duzo do zarobienia przy w mojej opini znikomym ryzyku. Taki elaborat na swieta :-) Wesolych Swiat i duzych wzrostow po Swietach :-)
Szacun Wernyhora. Myslalem, ze jestes Jacek :)[ ( nie mam nic przeciwko Jackowi ,oczywiscie) ] , a tu raczej jestesmy jak Trump z Trudeau.... Jednakze, jestem ciekaw jak szacowalibyscie dochod z kwart SIEWIERZ -Alty ? Zaniepokoily mnie zmiany w projekcie, moze nieuzasadnione . ???
Wernyhora dość długo :) ale dobrze ujął sytuację. Mam bardzo zbliżoną historię, czyli giga zarobek na Alcie w latach 2003-2007. A teraz drugi etap od kliku lat, czyli uśrednianie w dół. Kilka razy pisałem na forum, więc nie chcę się powtarzać, w każdym razie wniosek jest taki, że spółka być może popełniła kilka błędów, ale od 2-3 lat wszystko jest prowadzone jak należy z dużymi perspektywami. Kluczem do sukcesu, będzie tempo sprzedaży. Jeśli Murapol sprzeda pierwszą inwestycje, będzie już z góry. Mieszkam w Warszawie, gdybym miał taki projekt w okolicy, byłbym już mieszkańcem :)
Tak jak pisałem wcześniej wszedłem po 1,90-1,96 zł ...Wtedy CWK oscylowała ok 0,15-0,16 ... spółka nie była zadłużona i mimo ogólnej kiepskiej sytuacji na rynku uznałem, że warto zaryzykować trochę kasy. Jak słusznie zauważył Wernyhora warto było kupować akcje po wybiciu ponad poziom 2,20 lub korekcie ... zobaczcie średnie 1-roczna 2,28 ... i ważniejsza średnia 5-letnia 3,14 ... ewidentnie Alta jest trendzie rosnącym ...teraz oporem jest poziom 4 zł z lat 2013-2014 ... Jeśli cena przebiłaby poziom 4,20 (max roczny) ... to zatrzyma się na okrągłej liczbie czyli 5 ... technicznie poziom zatrzymania jest na 6 zł (z 2011 r.) Jak widzę zachowanie kursu ... wybicie ponad 4,2 ... silny sygnał kupna (warto wtedy dokupić) ... kurs może dojść spokojnie do 6 zł ... jeszcze jedno ... kiedyś spółka płaciła dywidendy ... główni akcjonariusze mają 80% akcji i jest tam paru inwestorów finansowych ... dlatego jest spora szansa na Dywidendę ... zwłaszcza jak wpłynie te 6,3 mln, ze sprzedaży nieruchomości ... myślę, że warto te akcje trzymać spokojnie nawet 2-3 lata i sprzedać pod koniec następnej hossy ..Myślę, że w perspektywie 2-3 lat rynek wyceni Altę na 8-15 zł
Dywidenda jest pewna. Niepewny jest rok rozpoczęcia. Moritz wielokrotnie podkreślał, że Spółka zamierza w formie dywidendy zwrócić akcjonariuszom dochody z Siewierza, a sytuacja jest taka, że niedługo pozostanie jeden długoterminowy kredyt pod Galerię w Tychach (spłacany z górką opłatami najmu w tejże placówce), a spółka zakończyła okres dewelopowania i jest w trakcie dezinwestycji i sprzedaży działek w Siewierzu, więc cash flow powinien być zdecydowanie dodatni. Akcjonariatu głównego, licząc udział w akcjach (nie głosach) jest 70%.
Jacku, a co to za wycena rynku jezeli wartosc ksiegowa akcji to ok 12 zlotkow a ,jak to sie zwyklo uzywac formy NIEWIDZIALNA REKA ,, wycenila,, je na 1.84 ? Spolka przynosic zaczela zyski i cena akcji to 4 zlp. Piec osob posiada ok 35 tys akcji a Ty swoja posiadlosc nazywasz pakiecikiem.?.. Kris b sie juz dawno wycofal wiec ciagle nie wiadomo kto ma ok milion akcji we free float .Przeciez gdybys sie wystraszyl i opchnal w jednym dniu caly dobytek tej spolki to racje mialby TupoAlta. Jaki sens ma takie gdybanie 8--- 15 ? W ciagu 2 do 3 lat? A moze 2 do trzech dni lub tygodni? Ktos, kto zbijal cene do 1.8 przez lata, mial w tym cel. Wiec jesli tak jest, à jest, to jaki ?
Jacek, jezeli chodzi o analize techniczna to zrobil ja prawidlowo, jezeli chodzi o prognozowanie to jest ono prawdopodobnie zaburzone wlasna cena nabycia, 2zl w przeciagu 2-5lat 8-15 to cirka 400-700% zysku wiec wyglada jak dobra inwestycja na ktora warto cierpliwie czekac ale to myslenie zyczeniowe i nic nie ma wspolnego z realnym potencjalem spolki. Jezeli projekt po pierwszym kwartale zostanie z pustymi mieszkaniami i brakiem chetnych do dalszego budowania to spolka moze ponownie zjechac do wartosci ktore trudno prognozowac. Jezeli projekt bedzie sie rozwijal to to 10 -15 moze tu byc do konca roku albo w momencie podpisania sprzedazy nastepnych gruntow murapolowi lub jeszcze lepiej innemu duzemu deweloperowi jezeli to nie nastapi to to zadne czekanie 2-3-5lat nie spowoduje wzrostu kursu bo po prostu projekt padnie, spolka od tego nie zbankrutuje ale popadnie ponownie w totalne zapomnienie i tyle. Wczesniejsza przecena wiazala sie z fatalna inwestycja na rynku nieruchomosci Tup nabyl je w 2007 czyli na totalnej gorce juz gorzej nie mozna bylo kupic i czkawka to sie odbijalo do dzis. Siewierz byl do tej pory na etapie pastwiska wiec wycena spolki byla jaka byla. Nie jestem ksiegowym ani nikim takim zeby dokonywac wyceny ale tak na zdrowy rozum to wycena ksiegowa to wartosc majatku w obecnej sytuacji o ile nieruchomosci ktore sa zagospodarowane maja realna wycene to siewierz wyceniony jest jako pusty niezabudowany teren. Jezeli zostanie zrealizowany projekt to wartosc wzrosnie wielokrotnie ile nie jestem w stanie powiedziec ale na pewno kilkukrotnie powyzej wartosci ksiegowej, i wtedy wycena akcji bedzie blizsza 20-30zl czy jescze wiecej, trudno to ocenic, tu jestesmy na atapie albo albo, ten rok bedzie przelomowy i albo projekt wypala i jest totalny odjaz na kursie albo klapa i czekanie 2-3-5 lat niczego nie zmieni. To jak ja widze obecna sytuacje.
Ja do odliczania sie nie dolacze nie wiadomo do czego odliczamy, wole nie wywolywac wilka z lasu;-) Niestety tu nadzieja ma przetracony kregoslup i licza sie fakty, zapowiedz sprzedazy nie dziala tak jak na innych spolkach w hossie ,tu kasa musi wplynac to moze drgnie. Mnie na razie jeszcze ta sytuacja nie cisnie bo strategie trzymania pozycji mam prosta, wszystko co ponad pewna kwote idzie na bardziej perspektywiczne spolki do czasu az tu nie bede 100% pewny ze projekt wypali wtedy kasa z innych inwestycji moze wrocic tu szybko nawet jak bede musial placic sporo drozej, dopuki sytuacja sie wacha to robilem tu delikatnie pod gorke skracajc alte kupujac awbud i pmpg. Tam mam na razie wzrosty wiec jak alta odpoczywa to nie mam z tym problemu byle nie zaczela spadac a dzis byla mocna sesja a alta lipa wiec odliczac nie bede bo licho nie spi. A jak awbud zrobi kilkaset procent ;-)to chetnie alte wespre ale oczywisci tylko po warunkiem ze bede widzial ze jest sens bo nastepne pare lat makiet nie zamierzam ogladac zwlaszcza ze w okazjach mozna przebierac.