Jak nie urok, to ... bioenergia. Prawie dwa mln utopione w rezerwach na biogazowię. Poza tym słabo z przychodmi i rentownością. A prezesik w wywiadzie mówił o rekordowych wynikach :(.
Przychody rekordowe 256,616 mln (dotychczas najwieksze byly w 2012 i wynosily 209,546 mln) Laczne calkowite dochody grupy kapitalowej 15,100 mln spore odpisy na Bio Energe i nie tylko (odpisy zawazyly na wyniku za 4-rty kw na -3 mln) WK 45,68 Ogolnie jest OK , a w porownaniu do calej branzy powiedzialbym luksusowo. pzdr.
Za IV kw przychody najniższe w roku. Nie wiem, jak mają się całkowite dochody do zysku netto i czy liczone sa do c/z, ale widać od wielu lat, że spółka nie jest w stanie wejść na wyższy poziom ok. 15-20 mln zysku netto.
Maks // 15-20 mln. zysku netto to daje 6-7 zl na 1 akcje przy cenie akcji dzisiaj 17-stu zl. ??? to C/Z byloby w okolicach 2,5 ???? pokaz mi taka spolke.... Pamietajmy ze jestesmy w najwiekszym kryzysie gorniczym wszech czasow i nie wymagajmy rzeczy niemozliwych. pzdr.
To po jakiego grzyba to trzymać??? Skoro nie ma szans na skokową zmianę zysku to kurs raczej na trwałe nie przekroczy 20 zł. Nie mówię juz o płynności, o ktoś chcący sprzedać kilka-kilkanaście tys. akcji robi widły.
A skąd pomysł, że nie ma szansy na wzrost zysków w przyszłości? Była mowa o przeszłości zaprezentowanej w ostatnim sprawozdaniu. To jak zrozumiałem był komentarz do tego, że ktoś oczekiwał 5 zł na akcję zysku w 2015 gdy cena akcji była 17 złotych. Pzdr
Taki wniosek wynika stąd, że marże mają słabe od lat, a nawet coraz słabse, więc wzrost przychodów nie idzie w parze ze wzrostem zysku. Poza tym jaka ma być przyszłośc, skoro górnictwo jest obecnie mocno wątpliwym interesem?
Jednostkowe faktycznie rekordowe to i rekordowa powinna być dywidenda. Jak był wyrok w I instancji to zrobili rezerwę na Bioenergię, będzie może w kolejnej instancji inny wyrok to pojawi się ekstra zysk. Zwracam uwagę, że podatek dochodowy jest cały czas do zapłaty mimo księgowej straty w tym kwartale a to znaczy że pobawili się z tworzeniem rezerw np. 2,3 mln na przyszłe prowizje od sprzedaży. Mało politycznie byłoby kłuć w oczy rekordowymi wynikami w takim kryzysie branży...
przychod na jedna akcje to 82 zl. Kapitalizacja calej grupy kapitalowej to 50 mln. to mniej niz przychod tylko z jednego kwartalu. WK 45,68 TO JEST JAKAS FARSA ......... pzdr.
rezerwy sa takze na wyplaty nagrod dla pracownikow..... Powinni zebrac z rynku kilka procent akcji i w formie nagod przydzielac je za dobre wyniki pracownikom Z corocznej dywidendy mieliby dodatkowy kesz i kurs akcji wygladalby inaczej.... pzdr.
Pomoj-a ile ty lat siedzisz na Fasing ?? Bo ja to juz się pogubiłem,jestem od pierwszych fixingów , a kiedy to było 2000- 2004 ?? Dwie spółki Zetkama i Fasing to były moje flagowe inwestycje. Z Zetkamy wyszedłem ( wydusili mnie ) z zyskiem.Zobacz jak tam z kursem pojechali. Obie spólki są porównywalne,przychody, zyski,liczba akcji. Gdzie są drobni,nie pozwolą na wzrost kursu,taka jest ta giełda. Zarządy ,GA mogłyby na wielu spólkach (małych) zrobić poRządek z kursami !!! Pytanie -dlaczego nie robią ?? Może bają się wejść w drogę tej maffi( banksterom),każdy ma rodzinę i chce spokoju .Może są tylko zwykłymi figurantami na stołkach prezesów,RN itp. i robią to co im zalecają. My drobni jesteśmy tu do dymania. Tu się nie liczy,czy ma spółka zyski ,czy nie ma,trzeba tak kręcić ,żeby jak najwięcej kasy wyrwać od drobnych. ::))) Np . dziś JSW po wynikach,a rośnie . . Poprzedni post,to ja logicznie z punku matematyki napisałem,ale ty nie zrozumiałeś.:::))) Pozdr.
Na Fasingu jestem od polowy 2010 kiedy oglosili ze wyplaca pierwsza dywidende za 2009 Przed tem mialem Ambre kupowana w 2008 po (2 -2,50zl. za sztuke ) oddane ( 9,70 - 10,25 za stuke) Nie wiem czy pamietasz jak na fasingu ktos zrobil blokade na 15.70 chyba 6,5 k , to byly moje pierwsze akcje Prorytetem w mojej strategii inwestycyjnej jest coroczna dywidenda , ktora rekompensuje ewentualne poniesione straty. ps. A z ta logika to moze sie unoslem , ale najpierw dziwisz sie ze akcje staja w miejscu , piszesz o banksterce i trzymaniu kursu poczym przyznajesz ze wystawiles po 17 z groszami na sprzedaz. Tu jest taka mala plynnosc ze gdyby to samo zrobilo kilku , to wytwozylaby sie olbrzymia podaz. pzdr.
Wystawiłem-to jest drobna ilość i drobnostka ::))).Siedzę przed Compem to czasem warto się zabawić i przetestować ,co się dzieje. W tym przypadku zebrano to( ok 40 transakcji )w ciągu 2-3 s. A więc zrobił to automat animatora. Takie wnioski.
Naprawdę liczyliście na 15 mln zysku netto w takim kryzysie? No to załóżmy, że by taki wynik pokazali i co dalej? Jak stanęliby do przetargów tacy śliczni i rekordowi do klientów walczących o płynność, którym w każdej chwili groz upadłość? Jak negocjowałoby się wtedy ceny? To o co można mieć pretensje do zarządzających spółką to nie dbanie o płynność spółki i kurs. Na Bumechu chociaż próbują zachować płynność, tu dali sobie spokój. Do tego GPW skutecznie odstraszyła indywidualnych bo trzeba było okroić OFE i przedstawić giełdę jako szulernię. Ostatnia nadzieja w nowych władzach, może w końcu zrozumieją że kasa na rozwój spółek i kraju leży sobie nieoprocentowana na kontach. Wystarczyłoby trochę zachęt podatkowych i dobry klimat.
Co do Zetkamy to tam komuś zależało na urealnieniu kursu i w pewnym momencie się urealnił nawet aż za bardzo. Tu może kiedyś też komuś zacznie zależeć, może katalizatorem będzie rozpoczęcie inwestycji w Chorzowie bo to głupio wygląda jak firma z kapitalizacją 50 mln robi 500 mln inwestycję?
W pelni sie z kolega zgadzam . Tutaj BOS jako animator ustawiajacy zlecenia z automatu ani nie animuje a wrecz odstrasza ewentualnych kupcow. Kiedys nawet pisalem do Zarzadu i proponowalem split akcji zeby poprawic plynnosc , ale napisali ze nie zrobia. Widocznie wlascicielom nie zalezy na na tym , zeby w koncu SWIATOWY LIDER byl jakos normalniej postrzegany. pzdr.
....jakich przetargów- krajowych?... przecież się chwalą, że mocno poszli i idą w export....na co i kogo się oglądać??? to teraz takie pytanie, jak ci krajowi odbiorcy produktów będą się czuć jak Fasing otworzy kopalnie i zostanie realną konkurencją???
"FASING wkrótce otworzy swoje przedstawicielstwo w Chinach i skład celny. To kolejny etap zacieśniania współpracy z naszymi partnerami z Państwa Środka. Jesteśmy tam obecni od 10 lat. Jesteśmy rozpoznawalni. To daje nam gwarancję na okres krótkoterminowy, na jakieś pięć lat. Żeby się rozwijać, musimy realizować projekty, które będą przynosiły korzyści znacznie dłużej."
Przeczytałem- dzięki za namiary :::))) Dodam jeszcze od siebie. W pobliżu mam dużą biogazownię. Wskutek taniego węgla staje się ona mocno nie rentowna,a więc zamkną.Tani węgiel wykosi również inną modną i preferowaną obecnie energetykę.(inne żródła energetyki) Póżniej wszystko powoli powinno wracać na swoje tory
Taka moda teraz w branży, tzn. spisywanie wszystkiego co się da w koszty w IV kwartale. Tyle, że to moim zdaniem nie jest dobry moment na sprzedaż bo prawdopodobnie nastąpiła zmiana trendu dla branży, a przynajmniej na razie w USA:
to nie słabość FSG tylko mega słabość branży - wszyscy do jednego wora. Wzrostów nie było ani po 2 , ani po 3 super kwartale. Ludzi wola dać kesz na 3% brutto do banku niż dotykać giełdy. Ważny element to olewanie akcjonariuszy przez organy właścicielskie spółek . Po IPO generalnie jest hasło właścicieli spierda..ć .
U nas to w ogóle to dziwna sytuacja. Zarządy boją się na wielu spólkach powiedzieć ,coś o kursie własnej spółki. Pytanie kto pozamykał im usta i pod czyim są nadzorem patronatem. Tak prywatnie to przpuszczam,że ta szulenia nie przetrwa już dłużej niż 5 lat ??To towarzystwo samo się rozbiegnie !!!
Bik MOJa oskubał do ostatniego grosza . Ukradł w innej pisowni. Kupcie moje akcje z mega potencjałem , potem mam was w okrężnicy.Prokurator , czy Sierioża.?
Odpowiem tak ::))) " Misza, Grisza i Anton zapierdieli w odin Ton " i nasi w popłochu :))) chowają się daleko. Dalej " W żyzni wsiakoje bywajet- Pszczeła pierdit, miedwied" letajet" ::)))Eto nie naszoje dieło ???