• Rezerwy Autor: ~Marek [188.146.67.*]
    Mam info, że tfonek ma problemy z olbrzymią ilością reklamacji. Ponoć serwis nie wydała. Mają pojawić się znaczne rezerwy.
  • Re: Rezerwy Autor: ~Inwestor [194.242.62.*]
    Tyle telefonów sprzedają więc jakość poprawy serwisu pewnie zajmie trochę czasu. Choć już w raporcie za IIIQ2015 pisali że doradca im doradził poprawę w tym zakresie, poniżej cytat odnośnie spółki MyPhone:
    Spółka kontynuowała wdrozeniezalecen firmy doradczej z zakresu poprawy procesów obsługi klienta, min. w dziale wsparcia serwisu. Elementem uzupełniajacym i wienczacym wspomniane wdrozenie była rozbudowai relokacja działu serwisu telefonów wraz z niezaleznym działem czesci zamiennych. Efekty wszystkich wdrazanych zmian beda widoczne w okresach późniejszych.

Miejmy nadzieję, że wartość sprzedaży w 4q15 na tyle istotnie wrosła że z dużą nawiązką pokryje rezerwy związane z reklamacjami.

• Re: Rezerwy Autor: ~Marek [188.146.139.*]
    Nie o to chodzi. Ponoć jakiś dramat. Znajomy rozmawiał z nimi w Barcelonie. Znając nieprzewidywalność wspaniałego zarządu należy się spodziewać niespodzianki.
    Wszystko zależy od audytora, który będzie zatwierdzał sprawozdanie.
    Pytanie co oznacza dramat- jak zrobią rezerwy 2-3 mln to tyle to w standardzie.
  • Re: Rezerwy Autor: ~lekarz [212.182.92.*]
    to była od zawsze bolączka #TFO
    zresztą wystarczy zasięgnąć opinii w pierwszym lepszym punkcie, najlepiej takim który współpracował jako reseller (w czasie przeszłym) generalnie spychologia - klienta broni prawo, a producent robi wszystko żeby reklamacji nie uznać.
    stąd wielu zrezygnowało ze współpracy.
  • Re: Rezerwy Autor: ~Marek [188.146.12.*]
    Ja tam panowie w ciągu tygodnia wysiadam. Nie mam dużo, nie martwcie się.
  • Re: Rezerwy Autor: ~jajco [83.10.72.*]
    Ja też wywalam resztę - też doszły mnie takie słuch !!! Będzie dramat !!!

• Re: Rezerwy Autor: ~JayD [5.173.94.*]
    To wywalajcie już bo później będzie tylko taniej. Dziś jeszcze jest powyżej 3,00 :)
    Nie ma co czekać...
    Zaraz ściągam to 18k i jak walnę to Wam bombelki polecą !!!

Dawaj.
    Zobaczymy gdzie się zatrzymasz...
    Nie dasz rady zawiesić kursu :)
    Nie , nie zrobię tego ;) sam bym chciał co by ktoś taki prezencik strzelił !!! :)

Marek to może Ty?
    Dawaj...
    puszczaj...
    nie czekaj...
  • Re: Rezerwy Autor: ~Timomaestro [92.155.16.*]
    Nasluchali się wczoraj o odpisach na kopku i straszą
    Jakieś odpisy będą bo są zawsze. Mogą być większe bo skala biznesu jest większa. Na pewno muszą popracować nad jakościa produktów- choć i tak już sa dużo lepsze niż wcześniej i nad jakością serwisu- który z tego co piszą ludzie nie jest jeszcze zadowalający.
    Ale spółka jest wyceniana na 25 mln zł- co jest śmieszne biorąc pod uwagę całość biznesu, czyli samo TFO, Myphone, Teletorium i pozostałe biznesy
  • Re: Rezerwy Autor: ~dorobkiewicz [46.169.178.*]
    obserwować kurs trzeba jak będą pompować przed wynikami to jest wielce,
    prawdopodobne że będzie kichą, azbis ,widać jak na dłoni co się stało po wynikach,
    kopeks ,to samo , a tutaj też staży akcjonariusze wiedzą jakie było pompownie w 2015rok.przed wynikam,
    rocznymi , a potem zjazd w tydzień 7zł. na 3zł. i kiszonka .
  • Marek czytaj Autor: ~123456 [89.72.197.*]
    Dnia 2016-02-26 o godz. 10:56 ~Marek napisał(a):
    > Mam info, że tfonek ma problemy z olbrzymią ilością reklamacji. Ponoć serwis nie wydała. Mają pojawić się znaczne rezerwy.

Zgodnie z art. 39 ustawy o obrocie instrumentami finansowymi, manipulacją instrumentem finansowym jest rozpowszechnianie za pomocą środków masowego przekazu, w tym internetu, lub w inny sposób fałszywych lub nierzetelnych informacji albo pogłosek, które wprowadzają lub mogą wprowadzać w błąd w zakresie instrumentów finansowych. Osoba rozpowszechniająca takie nieprawdziwe informacje poniesie odpowiedzialność – jeżeli wiedziała lub przy dołożeniu należytej staranności mogła się dowiedzieć, że są to informacje nieprawdziwe lub wprowadzające w błąd.

Na czym polega ten rodzaj manipulacji? Na rozpowszechnianiu plotek, pogłosek i innego rodzaju informacji, które:

1. Muszą być nieprawdziwe, fałszywe albo nierzetelne,
    2. Wprowadzają lub mogą wprowadzać w błąd w zakresie instrumentów finansowych
    3. Informacje takie muszą być „rozpowszechniane”, w szczególności za pomocą środków masowego przekazu – zatem grono odbiorców musi być szerokie. Oczywiście Internet – w tym fora internetowe – objęte są dyspozycją tego przepisu.
    4. Osoba rozpowszechniająca takie informacje musi wiedzieć że są to informacje nieprawdziwe – albo może łatwo się dowiedzieć, że są one nieprawdziwe. Osoba taka może zarówno rozpowszechniać je osobiście, jak i poprzez np. dziennikarza (np. w wywiadzie) lub też anonimowo (np. wpis na forum).
    5. Fałszywe lub wprowadzające w błąd informacje mogą mieć zarówno pozytywny, jak i negatywny wydźwięk dla danej spółki – nie ma to znaczenia dla zaistnienia manipulacji.

Trzeba zauważyć, że osoba rozpowszechniająca takie informacje nie musi posiadać akcji spółki, nie musi działać z zamiarem osiągnięcia jakiejkolwiek korzyści majątkowej.  Natomiast osiągnięcie korzyści majątkowej może mieć znaczenie dla wymiaru kary. Zgodnie z przepisami, ten rodzaj manipulacji jest deliktem administracyjnym (a nie przestępstwem karnym, jak pozostałe), co oznacza że ściganie i wymierzanie kary jest w wyłącznej gestii KNF. Komisja może, w drodze decyzji, nałożyć karę pieniężną do wysokości 200 000 zł lub karę pieniężną do wysokości dziesięciokrotności uzyskanej korzyści majątkowej albo obie te kary łącznie.
  • Re: Marek czytaj Autor: ~fundamentalista [89.65.79.*]
    Ot co. Dodam, że moim subiektywnym zdaniem strasznie kiepskie / niewiarygodne są te teksty Marka, JayD etc, btw, z dotychczasowych obserwacji przewiduję, że są przejawem chęci skupienia po niższym kursie, zapowiadają też mocniejszy ruch w górę, a jak będzie, pożyjemy zobaczymy.
  • Re: Marek czytaj Autor: ~Onet [79.188.255.*]
    Panowie, wszyscy tu manipulujecie kursem. Całe to forum wykorzystywane jest do tego celu. Jedni to robią nieudolnie, inni lepiej. Pan fundamentalista jest zapakowany, co widać i słychać. Pozostali zbijacze moze chcą kupić, bo statystyka mówi zawsze o zwiększonych obrotach na tym walorze przed wynikami.
  • Re: Marek czytaj Autor: ~Eciter [149.226.255.*]
    Co do wątku serwisowego to o ile trudno mi się odnieść do ilościowego aspektu i skali problemu ale niestety zostałem ostatnio osobiście potraktowany przez tenże serwis kompletną ignoracją i obejściem prawa. Chodzi i nie uznanie reklamacji pod pretekstem upłynięcia czasu reklamacji. Wszystko było by fajnie gdyby telefon kilka miesięcy temu nie przechodził w tymże serwisie poważnej naprawy na ten sam problem, który objawił się ponownie. Aby nie było wątpliwości dołączyłem protokół z ostatniej naprawy. Nie wspomnę, że na tą "ekspertyzę" czekałem 3tygodie i otrzymałem zdawkowego maila o odesłaniu telefonu! To skandaliczne i jeżeli firma próbuje w ten sposób ciąć koszty reklamacji to znaczy, że jest jakieś przyzwolenie Zarządu. Z drugiej strony wysyłają jakieś informacje o daleko idącej poprawie w tej kwestii a wygląda to dokładnie odwrotnie. Trzeba się tam przejechać. Chętnie porozmawiałbym z tym wszechmogącm "kierownikiem serwisu", na którego powołują się w  przypadku negatywnych rozstrzygnięć. Oczywiście to tylko taka kolejna ściema aby nadać priorytetu sprawie ale ja to odbieram tak -> "debilu odwal się"  
    DO ZARZĄDU -> CZY WY WOGÓLE WIECIE CO SIĘ DZIEJE W TYM NAJWAŻNIEJSZYM DLA KLIENTA dziale?!!!

• Re: Marek czytaj Autor: ~JayD [5.173.67.*]
    Co do opinii na forum to część z nich należy traktować z przymrużeniem oka, a wypowiedzi Marka i niektórych innych to typowe naganianie na spadki.
    Tak jak ktoś napisał jedni chcą kupić tanio a inni sprzedać drogo czyli norma na giełdzie, a moje wypowiedzi prowokują naganiaczy spadków do sprzedaży akcji i to od razu bo skoro jest tak źle to niech sprzedają i nie czekają, bo z ich wypowiedzi wynika, że będzie tylko gorzej.
    Jak dla mnie przed wystrzałem będzie jeszcze minimum jedno czyszczenie i straszonko niezdecydowanych więc ...
    Ale to moje prywatne zdanie :)

• Re: Marek czytaj Autor: ~Exciter [149.226.255.*]
    A mnie tak olśniło że całe obroty i wahania kursu robione są kilkoma % akcji które kupowane są i sprzedawane głównie przez skoczków i niewielką liczbę stałych klientów. To oznacza ze razem z Sawickim mamy jakieś 95% żelaznego akcjonariatu. W tej drobnicowej połówce musi być też kilku-kilkunastu którzy mają po kilkaset tysi. Ciekawe co oni sobie myślą o swojej inwestycji. Możę ktoś by się wychylił?
  • Re: Marek czytaj Autor: ~Generatorpostow [188.33.183.*]
    Brawo watsonie w twojej ideii brakuje jeszcze animatora
  • Re: Rezerwy Autor: ~jajco [83.10.84.*]
    Do 21 coraz bliżej a tu dalej kiszenie ogóra !!! Ruszy ten muł w końcu !!!

• Re: Rezerwy Autor: ~JayD [188.33.223.*]
    Jak zapewne wiesz na tym papierze nie znasz dnia ani godziny :)
    Równie dobrze może być tak że 21ego będzie świeca +25%
    Ale może być też tak że w tym tyg. dobijemy do 3,3x w następnym spadek do 3,1x, w kolejnym 3,4x i potem mamy już 21.
    Zobaczymy :)
  • Re: Rezerwy Autor: ~Akcjonariusz [46.238.228.*]
    Pożyjemy zobaczymy, ale kolejnego roku chyba nie dotrzymam. Tylko komu to sprzedać. Jak ktoś ma kilka k to jakoś upchnie ale jak wiecej to pewnie liczy wzrosty obrotu przed wynikami. Kwestia ilu jest takich znudzonych akcjonariuszy. Na innych spółkach można kilkukrotnie obrócić kasę a obroty po kilka tyś złotych. To ma być spółka ? Miało być dobrze 3,2 i 1 rok temu i co zawsze coś, a tym razem co wymyślą? że $ stał wysoko?, że zainwestowali w serwiś? jakis trup w szafie? odpis na serwis? Któredy kase wyprowadzili?
    Dywidenda znów po 0,1 na otarcie łez?

• Re: Rezerwy Autor: ~Exciter [149.226.255.*]
    Na jakiś wyskok netto to raczej nie ma co liczyć na tym poziomie USD choć sprzedaż idzie chyba nieźle.
    Mnie ciekawi po jaki H były te śmieciowe zakupy Sawickiego i Żywickiego oraz deklaracja powiększania udziału przez Kaps. Na razie się kompromitują takimi ruchami. Rok temu mieliśmy mega zwałę po wynikach ale teraz startujemy z połowę niższej wyceny więc nie wiem co musieli by pokazać aby kurs dalej nurkował. Trzeba będzie dobrze wyłowić z całorocznego wyniki za IVkw.
[x]
TFONE 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.