Ponieważ to samo porównanie autor wkleił na wątku PGS wrzucam odpowiedź, która na wątku PGS się pojawiła.
Primo, w swoich rozważaniach popełniasz zasadniczy błąd. Każdy kto cokolwiek czytał o PGS wie jaka jest polityka dywidendowa PGS, którą deklaruje Zarząd spółki. Corocznie wypłacają niemal cały wypracowany zysk. Zatem za 2015 rok będzie to minimum 0.45 a może nawet 0.48 zł. Co w efekcie daje blisko 5% stopę.
Secundo, liczą się perspektywy. Dynamika PGS jest nieporównywalnie większa od dynamiki Makolabu. Zysk Makolabu w 2014: 2.4 mln Zysk Makolabu w 2015: 2.9 mln +20%
Zysk PGS w 2014: 7.4 mln Zysk PGS w 2015: 13.8 mln +87%
Widać różnicę?
Tertio, w raporcie za Q4 Makolab pokazał jak (nie)ważni są dla niego akcjonariusze. Potraktował ich nieładnie wydając ponad połowę albo nawet 3/4 wypracowanego zysku na premie i Bóg wie co jeszcze. W Q4 wypracowane 300 tyś. zysku Makolabu wobec 4 mln zysku PGS-u mówi samo za siebie.
Makolab, jest niezłą spółką, ale niestety tym ruchem w Q4 bardzo podważyli moje zaufanie do Zarządu. Bo cóż mi z tego, że spółka będzie się rozwijać, skoro zyski będą konsumowane w gronie pracowników? Obawiam się, że w 2016 roku Makolab zrobi podobnie, zwłaszcza jeżeli ne będzie reakcji ze strony inwestorów. Dobrze byłoby napisać zapytanie do spółki poprzez Akcję Inwestor (ile przeznaczono na premię, ile przeznaczono na ekwiwalent za urlopy itd., czy w roku 2016 też spółka planuje wypłatę premii?)
Zgadzam się z Tobą lecz. Nie wiemy jaka będzie polityka dywidendowa Makolabu w 2016r. Moze przeznaczą na dywidendę z 2015 r. cały zysk i wtedy to będzie ponad 10%... Dla mnie w tej chwili ważniejsza jest relacja ceny do zysku. W Mako ta relacja wygląda korzystniej. Dodatkowo w PGS teraz robi jakieś dziwne ruchy z akcjami spółek zależnych, nikomu nie tłumacząc czym to jest spowodowane. Moim zdaniem na tą chwię wiekszy potencjał wzrostu jest w Makolab.
Makolab odkąd przyzwoicie zarabia, przeznacza około połowy zysku na dywidendę. Zarząd nic nie wspominał o zmianie polityki, więc zdecydowanie nie spodziewam się, aby cokolwiek się w tej kwestii zmieniło. Decyzje Zarządu w Q4 dotyczące premii tym bardziej to potwierdzają, jakoś nie ma parcia na sowite dzielenie się zyskiem z akcjonariuszami.
P/E dla Makolabu skoczyło po raporcie za Q4 do poziomu 9.2. P/E dla PGS wynosi obecnie 20.21
Dynamika 2014 vs. 2015: Makolab: +20% PGS: +87%
Zatem PGS wykazał się PONAD 4-KROTNIE większą dynamiką niż Makolab, a wskaźnik P/E ma tylko 2-krotnie większy. Która spółka wypada korzystniej? Oczywiście trzeba wziąć pod uwagę także przyszłość, ile oczekujemy od spółek w 2016 roku. Zatem pytanie jakie wzrosty pokaże w 2016 roku Makolab? Ktoś może to oszacować i uzasadnić?
W przypadku PGS nie ma żadnej spółki zależnej (tutaj mylisz pojęcia). Nowo założona spółka a później prywatny fundusz są własnością braci Gurgulów. Czyli w strukturze własnościowej nic się nie zmieniło. A kroki te mają na celu optymalizację podatkową.
Jestem akcjonariuszem obu spółek, ale staram się patrzeć pragmatycznie na wyniki, które spółki raportują. Nie ma co kolorować rzeczywistości, bo to się po prostu nie opłaca. Twarde dane, są najlepszym pomiarem jakości i potencjału spółki.
Nie ukrywam, że się trochę zawiodłem na wynikach Makolabu w Q4 i trochę dla mnie straciła swojego blasku. Ale z drugiej strony PGS jest od wielu lat klasą samą w sobie i jest bardzo, bardzo niewiele spółek, które można z PGS-em porównywać jak równy z równym.
Ciekawą polemika,PGS na pewno ma większe tempo wzrostu przychodów jak i zysków i tu bije Makolab o glowe , ale jeżeli po patrzymy na wskaźniki i wycenę to Makolab jest na dzis niedowartosciowany w stosunku do konkurenta, warto przypomnieć że PGS ma już za sobą kilka lat takich szybkich wzrostow a wiadomo że takie tempo musi kiedyś wyhamować - wystarczy spojrzeć na LPP...Makolab jest dopiero na początku takiego przyspieszenia...patrząc na kapitalizacje 270 mln PGS do 27 MLB to efekt bazy przemawia na korzyść MLB - choć to zależy glownie od wyników finansowych to łatwo sobie wyobrazić że z 27 mln kapitalizacji latwiej zrobić 100 mln niż z 270 1 mld...nie ma się co spierac, obie spółki to perły NC z tym że na dzis większą jest PGS , MLB ma zaś co nadrabiac...
Dnia 2016-02-14 o godz. 14:25 ~qtosiek napisał(a): > jeżeli po patrzymy na wskaźniki i wycenę to Makolab jest na dzis niedowartosciowany w stosunku do konkurenta,
Wg jakiego wskaźnika Makolab jest niedowartościowany ?
> warto przypomnieć że PGS ma już za sobą kilka lat takich szybkich wzrostow a wiadomo że takie tempo musi kiedyś wyhamować - wystarczy spojrzeć na LPP...Makolab jest dopiero na początku takiego przyspieszenia...patrząc na kapitalizacje 270 mln PGS do 27 MLB to efekt bazy przemawia na korzyść MLB - choć to zależy glownie od wyników finansowych to łatwo sobie wyobrazić że z 27 mln kapitalizacji latwiej zrobić 100 mln niż z 270 1 mld...nie ma się co spierac, obie spółki to perły NC z tym że na dzis większą jest PGS , MLB ma zaś co nadrabiac...
Niestety tutaj nie jest tak "różowo". Makolab nie jest startupem, to jest spora firma zatrudniająca 123 pracowników i zlecająca prace na zewnątrz (usługi obce). W Q4 było to 1.6 mln zł. W PGS zatrudnienie etatowe jest podobne (118 pracowników) + 6.8 mln zł usług obcych.
Czy to jest aż tak duża różnica? Wg mnie nie. Po prostu PGS lepiej prowadzi działalność operacyjną, ma lepszy model biznesowy a to skutkuje świetną rentownością.
Niestety Makolab wcale nie ma przewagi w kontekście możliwości wzrostu, natomiast na polu poprawy RENTOWNOŚCI może dużo zrobić. Tu jest pole do działania. Czy to wykorzysta? Zobaczymy.
Tu jeszcze mały szczegół odnośnie porównania dynamiki zysków obu spolek- weź pod uwagę że księgowo MLB zwiększył zysk 20% ale patrząc dokładnie pomijając te premię to wypracował zysk 3,8 mln w 2015 a to już jest 40% RdR i trzy a nie czterokrotnie mnie niż PGS
Tak zgadza sie, ale wynagrodzenia to wynagrodzenia a dodatkowe premie to inna kwestia ,a jak porównujemy dynamiki wzrostu zysku wypracowanego obu spolek to wygląda to ciut inaczej do tego co ty przedstawiles choc patrzac tylko z perspektywy akcjonariusza to masz racje.Co do premii to wyslalem zapytanie co będzie w przyszłości mam nadzieję że dostanie ODP w tej kwestii