• no i jest pakiecik Autor: ~flcn [5.172.236.*]
    i tym razem to raczej nie jest transakcja w grupie ale poczekam do wtorku z wyciągnięciem wniosków J

• Re: no i jest pakiecik Autor: ~xyz [178.43.137.*]
    Ja tylko dodam, że wolumeny jak na tę spółkę w ostatnim czasie też były całkiem przyzwoite. Dodatkowo wygląda na to, jakby szykowała nam się chwilowa korekta wzrostowa na rynkach (spore dolne cienie na wykresach tygodniowych), co akurat dla tego papieru nie jest kluczowe z uwagi na strukturę akcjonariatu, ale zawsze lepsze otoczenie sprzyja wzrostom.

• Re: no i jest pakiecik Autor: ~xyz [83.29.177.*]
    Prawdopodobnie rozpoczęła się wyczekiwana korekta wzrostowa na rynkach, o czym świadczą spore dolne cienie na wykresach tygodniowych przecenianych ostatnio aktywów. Jest szansa, że nasz parkiet również skorzysta na poprawie nastrojów, zwłaszcza przy obecnych kursach walutowych, które dodatkowo zwiększają atrakcyjność naszego rynku.

Dla IPX mamy ciekawą sytuację techniczną, gdzie możemy doszukać się analogii do sytuacji z 2014 r. Nie wklejałem tu nigdy obrazków, ale każdy zobaczy podobne zachowanie wolumenu (choć obecnie nieco niższy, ale więcej pakietówek idzie) i dywergencji RSI do ceny waloru na wykresie dziennym, a na tygodniowym również pojawiają się pozytywne sygnały. Zasięg odbicia to wg mnie 2,45 PLN w 3-4 tygodnie i tam rozegra się walka o ewentualne wyższe poziomy. Oczywiście z tyłu głowy cały czas pozostaje temat możliwego wezwania, którego cenę szacowałbym obecnie na 2,50-2,60 PLN (analogia do Hutmenu).
  • wezwanie Autor: ~sceptyk [78.28.34.*]
    @ xyz

wskaż konkretnie:
    - na jakich przesłankach opierasz przypuszczenie o możliwym wezwaniu
    - kto, jak i ile miałby na tym zyskać
    - jakie pozytywne i negatywne skutki miałyby z tego wyniknąć dla ipx
    - jakie pozytywne i negatywne skutki miałyby z tego wyniknąć dla akcjonariuszy ipx

rozważ to na chłodno i przedstaw swe wnioski, ale bez ogólników, niedomówień, emocjonalnej ekspresji

przedstaw je po prostu tak, jakby od tego miało zależeć, wielu potencjalnych inwestorów (nie) weszłoby teraz w ten walor

xyz,
    chodzi mi o własnie twoje zdanie a nie o spekulacje czy emocjonalne posty innych forumowiczów
  • Re: wezwanie Autor: ~xyz [83.30.85.*]
    A czy ja napisałem gdzieś, że temat wezwania opieram na własnych przemyśleniach? Ma takie przeczucie po prostu ;-) Podobne miałem przy Duonie i może teraz też się sprawdzi :-) Pozdrawiam serdecznie. 

A pewnie merytorycznie na temat wezwania na pewno wypowie się bardzo aktywny forumowicz ;-) Jakie były racjonalne przesłanki wezwań na Hutmena, Alchemię, czy wystawienie na sprzedaż lepszych zakładów z grupy jak NPA Skawina, czy Walcownia Metali z Czechowic-Dziedzic nie wiem, ale główny akcjonariusz ma swoje plany, które nie zawsze muszą być logiczne dla pozostałych, a nam maluczkim pozostaje się starać się wstrzelić :p
  • Re: wezwanie Autor: ~sceptyk [78.28.34.*]
    Dnia 2016-01-23 o godz. 19:41 ~xyz napisał(a):
    > A czy ja napisałem gdzieś, że temat wezwania opieram na własnych przemyśleniach? Ma takie przeczucie po prostu ;-) Podobne miałem przy Duonie i może teraz też się sprawdzi /.../

ok, rozumiem - przeczucia...
    fakt, czasem się sprawdzają, też mam podobne doświadczenia..
    dzięki za szczerość
    byłem zainteresowany tylko twoją odpowiedzią

• Re: wezwanie Autor: ~Kwaśny [83.27.169.*]
    Trzecie podejście. Dwa poprzednie nieudane. SL zamykały pozycje. Obraz techniczny nakreślony przez xyz bardzo poprawnie. Jeżeli uda się odwrócić 5 letni trend spadkowy (czy można mówić o 5 letniej korekcie?) i wrócić do trendu wzrostowego to teoretyczny zasięg ruchu jest ogromny. Na razie na coś więcej niż "odbicie" nie można jeszcze liczyć, ale kto wie jak rynek będzie sie kształtował za kilka miesięcy. Jedno jest pewne - spółka koszmarnie przeceniona. Zapewne słusznie, ale może już czas to zmienić. Bezpieczna gra bo płynnosc wystarczajaca na bliskie SL. Zoabczymy. Do trzech razy sztuka?
  • Re: wezwanie Autor: ~famat [78.28.33.*]
    kwaśny, przedstaw to na wykresie, z zaznaczeniem kluczowego momentu (jakiegoś ew. przesilenia lub zagrożenia)
  • Re: wezwanie Autor: ~Kwaśny [83.27.169.*]
    Wydaje mi się, że sceptyk i famat to ta sama osoba. Gdyby było inaczej to informacyjnie dla Was obu - nie robię analiz na zamówienie. Sorry mates. Na forum przedstawiam jedynie swoje opinie. Pamiętać przy tym trzeba, że zamieszczane przez mnie posty zawierają tylko moje własne opinie i nie mogą być podstawą w podejmowaniu decyzji inwestycyjnych.
  • Re: wezwanie Autor: ~elemelek [194.33.72.*]
    Ciekawy technicznie moment. Bujadełko ten_kij.
    Piątkowe zamknięcie pierwszy raz powyżej; od końca listopada.
    Co z tego się wyniknie?
  • Re: wezwanie Autor: ~sceptyk [78.28.33.*]
    owszem, pisze róznymi nickami, na jaki akurat mam kaprys, ale chciałem zobaczyc twe subiektywne spojrzenie i porównać ze swoim...
    tylko tyle

nie chodziło mi o pogłębione analizy, ale o ogólne graficzne przedstawienie koncepcji, w jakiej obecnie postrzegasz spółkę

nie ma tu nic emocjonalnego, ale chodzi o racjonalne porównanie, by zobaczyć, w czym patrzymy podobnie, a w czym odmiennie
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [78.154.82.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: no i jest pakiecik Autor: ~xyz [83.26.15.*]
    Co istotne wybicie, którego część z nas się tu spodziewa powinno nastąpić najdalej w ciągu dwóch tygodni, gdyż później będzie o to coraz ciężej, patrząc na historię notowań tego papieru.
  • Re: no i jest pakiecik Autor: ~elemelek [194.33.72.*]
    Cisza zapanowała na forum. Znamienne.
    Kwaśny trzeci raz wystopowany; dał sobie spokój i myśli jak wrócić z sensem na arctica.
    "Szczęśliwy" posiadacz impexa od wieków dał sobie spokój (a może zlecenia wygasło).
    Co to będzie? Czekamy aż do wyników? Nie sądzę.
    Podoba mi się nowy nabytek pana Karkosika. Styl i elegancja.
  • Re: no i jest pakiecik Autor: ~xyz [83.22.207.*]
    Pewnie za gotówkę z IPX i dlatego tak mocno przyspawani do 2 PLN jesteśmy :p
  • Re: no i jest pakiecik Autor: ~xyz [83.4.58.*]
    Kolejny enigmatyczny komunikat "osób zobowiązanych". Skup trwa na zaciągniętym hamulcu. Pytanie kiedy hamulec puści, bo wtedy to widłowy na GPW nie da rady ;-)
    Kto im oddaje te akcje po takich cenach?
    Wygląda na to, że zaczyna brakować akcji na rynku.
  • Re: no i jest pakiecik Autor: ~Kwaśny [83.7.223.*]
    Trudno na razie cokolwiek trwałego powiedzieć. Dzisiaj wolumen tylko 20 tysięcy sztuk, za dwa dni po tej samej cenie może być 200 tysięcy sztuk. Trzecie podejście - na razie jeszcze nie można powiedzieć czy udane czy nie. Strategia, którą używam generalnie nie pozwala na kupno papierów w trendach spadkowych. 
    Na IPX ściągnął mnie mój komputer, w trybie " forecast" wskazał na znaczącą szansę na odwrócenie trendu i olbrzymi potencjał wzrostu. Na razie 2 podejścia spalone, a rokowania w 3 są 50/50. Niestety tak zazwyczaj kończy się zbyt wczesne kupowanie.
  • Re: no i jest pakiecik Autor: ~jano [78.28.33.*]
    podobnie chyba jest na synthosie czy trakcji
  • Re: no i jest pakiecik Autor: ~Kwaśny [83.30.245.*]
    W mojej opinii sytuacje falowe IPX i TRK są jednak zancząco inne. Zakładam (może błędnie), że Impexmetal jest w fali II supercyklu - i mam nadzieję, że to już jej końcówka, a Trk jest w fali 4 rzędu mniejszego, tu sytacja jest bardzo jasna. Zasadniczo wszytko jest inne: faza rynku, projekcja, linie obrony. To zupełnie dwa różne położenia wymagające całkowicie odmiennych strategii inwestycyjnych.
    Synthosu nie obserwuję więc nie mam jasno sprecyzowanej opinii.
  • Re: no i jest pakiecik Autor: ~Aga [213.192.66.*]
    Ha, ha, jeszcze tu namierzyłam Kwaśnego. No i jest kolejna spółka do portfela.
  • Re: no i jest pakiecik Autor: ~xyz [83.22.213.*]
    To jest urok małych spółek - 100k PLN przesuwa cenę o kilkanaście groszy. Na razie nie ma się czym podniecać (zwłaszcza mając na uwadze wczorajszą sesję), ale utrzymanie tych poziomów do zamknięcia pozwoli na ukształtowanie się dosyć ładnej świecy tygodniowej, która powinna zapoczątkować podejście do pierwszego przystanku w rejonie 2,40 - 2,45 PLN. Oby otoczenie tylko pozwoliło, a chyba pozwoli, bo wygląda na to, że znowu zaczynamy granie wg schematu słabe dane = pompka.
  • Re: no i jest pakiecik Autor: ~Kwaśny [83.30.253.*]
    Aga, na forum przedstawiam jedynie swoje opinie. Pamiętać przy tym trzeba, że zamieszczane przez mnie posty zawierają tylko moje własne opinie i nie mogą być podstawą w podejmowaniu decyzji inwestycyjnych.

Pozycja na IPX jeszcze do końca nie rozpoznana. Rokująca, ale obciążona dużym ryzykiem.

• Re: no i jest pakiecik Autor: ~xyz [83.29.204.*]
    Ciekawe w kontekście IPX jest zachowanie Cognora. Spółka ruszyła ciut wcześniej do góry i obecnie na całkiem przyzwoitym wolumenie znowu puka w sufit. Jeśli tak zachowuje się spółka będąca w znacznie gorszej sytuacji fundamentalnej (głównie kwestia zadłużenia) to mam nadzieję, że IPX również pójdzie tym tropem. Choć jak wiemy tutaj nigdy nic nie wiadomo ;-) 

Moim zdaniem free float nam się kurczy i niebawem przyjdzie info o przekroczeniu kolejnego progu przez większościowego akcjonariusza.
  • Re: no i jest pakiecik Autor: ~flcn [5.172.234.*]
    Jedyne co mogłoby łączyć COG i IPX to to że za połowę wydanej na ALC kasy IPX mógłby przejąć spółkę stalową z przychodami o 40% od ALC. No ale okazyjnie kupuje od Romana bo wiadomo że tak jest najlepiej :)

Poza tym, kurs IPX nie po to jest trzymany tak nisko a ALC tak wysoko żeby podskoczyć o 13% w trakcie jednej sesji chociaż taki scenariusz jest możliwy bo BRS prawdopodobnie ogłosi wezwanie na IPX z super atrakcyjną ceną. Oczywiście atrakcyjną dla BRS a zgodną z przepisami czyli średnią 50 lub 100 sesyjną.

Co do COG to tam jest gra na wielkim ryzyku bo spółka finansowo jest słabiutka ale jak wiadomo duże ryzyko możliwe duże zyski lub równie duże straty. Ruch jest mocny ale jak widać po transakcjach ustalany przez głównych rozgrywających. Pole do wzrostów duże bo raczej mało kto ma akcje po obecnym kursie. Trzeba tylko uważa żeby nie zostać z gorącym kartoflem :)

• Re: no i jest pakiecik Autor: ~tiaa [78.28.33.*]
    Dnia 2016-02-09 o godz. 20:35 ~flcn napisał(a):
    BRS prawdopodobnie ogłosi wezwanie na IPX z super atrakcyjną ceną.

niby kiedy to wezwanie?

"średnia z 50 i 100sesji"
    ?
  • Re: no i jest pakiecik Autor: ~xyz [83.10.160.*]
    pewnie chodziło o taki skrót myślowy dla średniej z 3 lub 6 miesięcy. W każdym razie wszystko jest napisane w art. 79 ustawy o ofercie publicznej.
    Autor przyzwyczaił nas już do konkretów, a tu skrót myślowy.
    Dzienna sma54; wykres impka często stopuje w tych rejonach.
  • Re: no i jest pakiecik Autor: ~xyz [83.10.160.*]
    Dziś może być ładny obrót jak na ostatnie czasy, ale żeby do tego doszedł jeszcze długi korpus świecy o byle jakim kolorze (choć wolałbym biały :p), gdyż wtedy może coś by się ruszyło. Ale coś mi się wydaje, że to znowu będzie bicie piany i kontynuacja boczniaka. Cóż, ta spółka jest specyficzna i wymaga cierpliwości.
  • Re: no i jest pakiecik Autor: ~xyz [83.29.174.*]
    Kolejny tydzień za nami i tym razem dla odmiany świeca w kolorze czarnym. Wolumen nieco mniejszy niż tydzień wcześniej. Dramatu nie ma, choć oczekiwałem świecy białej na większym wolumenie. Oczywiście otoczenie nie pomaga, ale w przeciągu 1-2 tygodni przydałaby się biała świeca z przyzwoitym korpusem i na wolumenie przynajmniej 1,5 mln. Jeśli tego nie będzie można obstawiać długi trend boczny z chwilowymi przecenami, gdyż niecierpliwi będą wychodzić, a na ograniczonej płynności mogą się zdarzyć długie dolne cienie.
  • Re: no i jest pakiecik Autor: ~Kwaśny [83.7.216.*]
    Pomimo opisywanych na tym forum perturbacji właścicielskich sytuacja techniczna IPX, w ciągu ostatnich kilku tygodni, znacząco poprawiła się. Pokazały się pierwsze oznaki ruchu falowego. Można zaryzykować twierdzenie, że mamy za sobą 1 falę o ~10% długości i w tej chwili realizujemyw korekcyjną falę 2. Słabe to jeszcze falowanie i nie do końca wykrystalizowane, ale może być zapowiedzią dużo silniejszego ruchu do góry. Atrakcyjność IPX podnosi spodziwane wezwanie. Prognozowana na forum cena w wezwaniu 2,75 da 30% zysku. To sporo. Zobaczymy.
  • Re: no i jest pakiecik Autor: ~xyz [83.5.254.*]
    Z technicznego punktu widzenia jest nieźle, bo wolumen się pojawia i idziemy do góry. Martwi jedynie spory górny cień, ale widać, że na razie kurs jest trzymany na oporze 2,17. Pozytywne jest jednak to, że tutaj wystarczy stosunkowo niewielki kapitał rzędu 1 mln PLN i opór zostaje przebity, a kolejny przystanek to okolice 2,40 - 2,45. Dzisiaj uwaga inwestorów skupiała się na innych sektorach i spółkach, ale może i na IPX spoglądną optymistycznie w tym tygodniu ;-)
  • Re: no i jest pakiecik Autor: ~Kwaśny [83.30.129.*]
    Coraz lepsza sytuacja techniczna papieru. Do potwierdzenia ruchu brakuje udanego ataku na poziomy 2,2x. Może w tym tygodniu?
  • Re: no i jest pakiecik Autor: ~irekal [109.173.211.*]
    wyraźne RGR i szansa na odwrócenie trendu spadkowego
  • Re: no i jest pakiecik Autor: ~Kwaśny [83.30.129.*]
    Tak to jakoś wygląda bardzo, bardzo pozytywnie. Niewiele potrzeba, żeby papier potwierdził odwrócenie trendu. Osiągnięcie 2,2x da bardzo silny sygnał kupna. Już widac pierwsze symptomy falowania w kierunku północnym. Zanosi się na niezły impuls  Cyferki i zasięgi po potwierdznieu ruchu. Zobaczymy.
[x]
IMPEXMET -0,24% 4,22 2019-08-05 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.