i mysle, ze bedzie dalej przejmował w najblizszych latach. Na razie czeka jak: - rozegra się sytuacja z BEST i fundami (czy powroca do negocjacji za jakis czas??), - zakonczy sie badanie spolki DTP przez Amerykancow.
Co wazne, w przeciwieństwie do Simply the BEST, Kruka stać na wiekszosciowy pakiet Kredyt Inkaso i przejecie z wezwaniem do sprzedazy w okolicach 35zl może więcej. A i pan Krupa ma na pewno lepsze doswaidczenie negocjacyjne i wyczucie rynku od szefostwa BEST. W każdym razie 300 mln zł na przejecie KI ktos w koncu wylozy, bo to jest spolka do przejecia.
A Simply the Best sie teraz glowi, bo nie ma talentów do rozmow z fundami i bardzo drogo kupil mizerny pakiet akcji…Oj, chcialo sie byc numerem 2 za Krukiem, chcialo sie latwo wejsc na rynki zagraniczne, samemu nie budujac tam struktur :)
Wywiad z prezesem KRUKA z koncowki roku 2015: http://www.parkiet.com/artykul/10,1454878.html
Ludzie opamiętajcie się. Czy naprawdę ktoś sądzi, że facet (Borusowski), który wydał 150 mln zł na pakiet akcji KI teraz odpuści i powie, no dobra nie udało się, trudno. Zarząd KI nie ma mandatu do podejmowania decyzji, bo nie jest akcjonariuszem. To tylko kwestia czasu aż Best dogada się z fundami (może tylko jednym) lub odkupi jeszcze jeden pakiet i przejmie kontrolę. Nie wiem czy Best to dobry negocjator czy nie, ale wyniki wskazują, że jest w stanie wydać kolejne kilkadziesiąt milionów, żeby dokończyć planowaną fuzję.
Dnia 2016-01-11 o godz. 12:27 ~mh1 napisał(a): > Ludzie opamiętajcie się. Czy naprawdę ktoś sądzi, że facet (Borusowski), który wydał 150 mln zł na pakiet akcji KI teraz odpuści i powie, no dobra nie udało się, trudno. Zarząd KI nie ma mandatu do podejmowania decyzji, bo nie jest akcjonariuszem. To tylko kwestia czasu aż Best dogada się z fundami (może tylko jednym) lub odkupi jeszcze jeden pakiet i przejmie kontrolę. > Nie wiem czy Best to dobry negocjator czy nie, ale wyniki wskazują, że jest w stanie wydać kolejne kilkadziesiąt milionów, żeby dokończyć planowaną fuzję.
zgadza się, ze nie będzie chciał odpuścić i pewnie akcjonariusze chętnie sprzedadzą mu akcje ale po 40 pln. i niech się nie dziwi skoro tyle niedawno zapłacił...
problem w tym, ze nie chce tyle płacić i że kasy nie ma teraz, bo tematu by nie było.
jakie wyniki na to wskazują? chyba desperacja i poczucie hańby :)
Sytuacja jest prosta jak drut: oczywiście, że Best nie odpuści, co prawda pierwsze pomysły co do parytetu niezbyt się spodobały ale czy ktoś się spodziewał że fundusze łykną pierwszą propozycję?
Best trochę zmienił front.
Dogadał się z zarządem Kredyt Inkaso na rzekome wyjście z negocjacji by dobić kurs i pokazać że parytet jednak jest zasadny.
Best w międzyczasie sprząta u siebie łącząc się wewnątrz grupy, prezes KI zapowiedział opublikowanie strategii rozwoju lada moment, z niej będzie wynikało ze kredyt inkaso jest realnie w takiej dupie że nie ma innej drogi niż połączenie z Best.
Nie oszukujmy się obie spółki sa w klinczu po ruchu Beata. Albo obie pójdą na dno albo tylko kredyt inkaso.
A Krukowi na .... potrzebny kłopot i spór z Bratem.
Prezes Kredyt Inkaso to stary cwaniak dobrze wie że tylko z Bestem może coś ugrać, gra na korzyść Beata choć pozory mylą.
Nic nie jest proste jak drut, a teoria o dogadaniu sie i zbijaniu kursu zabawna:) Mamy besse i kursy prawie wszystkich spolek, nawet Kruka sa mocno przecenione.
Fundy nie widza synergii z polaczenia, korzysci bylyby tylko dla BEST, ktory tak poprowadzil negocjacje, ze byc moze nikt nie bedzie juz chcial z nim gadac, wiec jak zapuka do KI biały rycerz, dogada sie z fundami i zrobi wezwanie, to BEST stanie sie mniejszosciowym i tak sie to dla niego moze skonczyc.
Owszem istnieje szansa, ze Best zaproponuje wyzszy parytet akcji, ale wierz mi, talenty negocjacyjne tej spolki nie naleza do najlotniejszych :)
Panterczak - brzmisz jak dział PR, Kredyt Inkaso :) To o rycerzu na białym koniu brzmi dobrze ale jak na bajkę. Ja tam wolę twardo stąpać po ziemi a bajki czytać synom. Już nas karmili bajkami o zagranicznych inwestorach, i co się okazało? Tak naprawdę zainteresowany był raptem chyba jeden i tak go spółka urabiała, że ślad po nim zaginął. Kruk - a jakże będzie zainteresowany tylko że wyłącznie portfelami co oznacza cenę równą przyszłym przychodom z portfeli zdyskontowanym kosztem kapitału do wartości bieżącej, minus koszty ich ściągania w całym okresie minus zadłużenie Kredyt Inkaso minus zysk dla Kruka bo musi mu coś z operacji zostać. No i odejmij jeszcze ryzyko jakie ponosiłby Kruk gdyby wszedł w układ gdzie best jest wrzodem na d.... Podlicz sobie, to nie daje nawet obecnej ch...... wyceny To co się teraz dzieje to po prostu walka besta z fundami o parytet. Prezes Kredyt Inkaso nie jest w ciemię bity, na pewno wybrał najlepszą dla siebie drogę. Zastanów się co jest dla niego osobiście najlepsze. Przecież on nie jest akcjonariuszem, więc patrzy z punktu widzenia siły najemnej, czyli trzymać się stołka i podbijać swoją cenę. To daje oczywiste wnioski: biorąc pod uwagę że best przebiera nóżkami za zagranicą to Szewczyk jest im potrzebny, obaj Panowie to wiedzą, dotychczas zgodnie współpracowali, dopiero jak best odbił się od ściany w fundach wdrożyli scenariusz o którym mowimy tj dobijanie kredyt inkaso. Koledzy im szybciej to się skończy, im szybciej się połączą, tym mniej stracimy.
dziwi bierność funduszy. Best robi z kursem co chce, zwalając go na śmiesznych obrotach. To ma swoje dobre strony bo trwałość poziomów uzyskanych tą metodą jest problematyczna.
To świadczy o tym, że nie widzą sensu go bronić. Widziałyby gdyby ten rzekomy rycerz na białym koniu galopował .... Moim zdaniem tej spółce potrzeba świeżej krwi. Ja jestem za mały bolek ale Rada powinna pomyśleć o wietrzeniu. The BESTciaki na pewno już myślą ale to inna motywacja.
Ale jaja Panowie i Panie :):):) Prawda że wszyscy wierzymy w przypadki? :) Wiecie gdzie jest zlokalizowany adres panterczaka 94.240.34.*? W sieci lukman w budynkach przy Pejzażowej i Bukowińskiej! Nie będę pokazywał palcem, która agencja IR tam ma siedzibę (Bukowińska 22/17) :) Ale w liście referencyjnej mamy i Kredyt Inkaso i Wikanę
Poczułem się niejako wywołany do tablicy. Otóż moja agencja od dawna nie pracuje, ani dla KI ani dla Wikany. Pracuję za to dla DTP i nie mam żadnej wiedzy nt. tego co się dzieje w KI, żeby nie powiedzieć, że jest mi wszystko jedno co się z KI dzieje. KI obsługuje firma z P&L z którą się szczerze nie lubię, więc tym bardziej nie mam powodu pisać coś pozytywnie od KI. Dodam także, że nie mamy w zwyczaju pisać po forach, bo to z pozycji agencji nie ma żadnego sensu. Zachęcamy za to do wchodzenia na akcjonariat.pl
Pozdrawiam, wszystkich forumowiczów
Michał Makarczyk MakMedia
PS
Współczuje akcjonariuszom KI, ale to już inna historia ;)
haha ale jaja, takich przypadków nie ma - jak Pana nie obchodzi KI, to co Pan robi na tym forum? ja kupiłem akcje to jestem... ale zaraz zaraz, już chyba rozumiem o co chodzi - Pan Makarczyk po prostu zatowarował się w akcje KI jak jeszcze naganiał za pieniądze, a teraz to robi pewnie gratis żeby może wyjść z papiera z małą stratą lub jakimś zyskiem haha ALbo jeszcze inaczej, po prostu teraz płaci mu Best albo Best i Buchajski, który ma trochę akcji na boku i chciałby też po więcej je sprzedać... Ja jakoś nie kupuję tłumaczenia tego Pana, szczególnie że jak poszpera się w internecie to wychodzi, że niezły syf wciska ludziom. Wstyd!
Dla mnie jest oczywiste, że po wejściu Besta żaden inwestor branżowy typu PRA, Hoist czy Encore nie wejdzie do KI. Wejście takie byłoby możliwe przy jednoczesnym przejęciu KI oraz Besta. Nie jest to niemożliwe. Chyba to jednak koncepcja zbyt kreatywna. Na razie pod młotkiem jest GetBack.
Kruk robi swoje - chce tanio przejąć portfele. Ale faktycznie wycena KI zrobiła się miła dla kogoś, komu potrzebne są struktury na naszym rynku. KI jest też mocny w regionie. Ma co prawda wrzut na d... w postaci Besta, ale to tylko 33%. Jeśli ktokolwiek zechce ogłosić wezwanie na 100%, po np. 25-27 PLN, wszyscy oprócz Besta oddadzą z radością. A taka jest teraz średnia z 6mcy, i spada!
obecna cena akcji KI jest mega niewygodna dla Besta, bo zobaczcie, że powinien tak naprawdę zrobić odpis 60-80 milionów - zobaczymy jak się sytuacja potoczy; a pozza tym jest pod ścianą bo ma ze 400 baniek zadłużenia a kapitały własne poniżej 200, resztę dopowiedzcie sobie sami; ja na miejscu KI zrobiłbym tak jak zrobili, że nie dali się wydymać i tyle. Kupiłem spekulacyjnei trochę akcji, bo powinno być tu ciekawie
Przy obecnej cenie KI jest bardzo atrakcyjne dla dużych zagranicznych podmiotów szukających struktur w regionie. (PRA, Hoist, Lindorff, Kabott) Wystarczy ogłosić wezwanie na poziomie 25 - 30 zł i wszyscy poza BESTem chętnie oddadzą..Będzie się działo
BEST może oczywiście ogłosić wezwanie. Tylko do września musi to zrobić po cenie za jaką kupił pakiet, czyli 40 zł. Po drugie wiadomo że każdy po tej cenie odda a BEST nie ma kasy, już KI kupił na kredyt. A poziom zadłużenia na chwilę obecną ma tak wysoki że nie ma już miejsca na dalsze zadłużanie. Reasumując, jest mało prawdopodobne dokupienie akcji przez BEST. Każdy inny podmiot może ogłosić wezwanie po powiedzmy 30 zł i kupić KI. co prawda z BEST jako akcjonariuszem mniejszościowym ale to taki sam akcjonariusz mniejszościowy jakim był p. Buchajski, a wtedy zainteresowanie było. I to wydaje się najbardziej prawdopodobny scenariusz.