• Sprawdź przed raportem za 3q2015 w piątek. (; Autor: ~AnalizyCornix [31.6.67.*]
    Zanalizowałem kolejne 3 spółki przed raportami za 3 kwartał. IAI, TXN oraz MaxiPizzę, która według mnie z tego trio wygląda najlepiej i warto się spółką zainteresować. Dziwią mnie duże ruchy na wykresie, bo wyniki zapowiadają się jak najbardziej do przewidzenia.

We wpisie przedstawiłem parę zalet, które mnie zainteresowały ostatnio: 
    1. kwartalny wzrost przychów i zysków,
    2. wzrost rocznych przychodów od paru lat
    3. niskie/żadne zadłużenie

Więcej szczegółów pod poniższym linkiem:

link 

Co Wy o tym sądzicie? Wyniki okażą się nudno przewidywalne czy spółka czymś nas zaskoczy? :)

Analizy Cornix

• Re: Sprawdź przed raportem za 3q2015 w piątek. (; Autor: krzabr [109.69.89.*]
    Polecam tego analityka, świetnie wyczuwa rynek
  • Re: Sprawdź przed raportem za 3q2015 w piątek. (; Autor: ~KMI [94.141.131.*]
    To że spółka ma duży potencjał to wiemy, dzięki za analizę jednak w mojej ocenie jak wyniki będa porównywalne kwartał do kwartału to 1 zł mamy w jedna sesję giełdowa ja jestem mega optymistą ale licze na wynik za III kwartał rzędu 60 tyś netto ( koszty poniesione na otwarcie nowego lokalu
    Dlatego też będę zadowolony z każdego dodatniego wyniku za III kwartał

zapomniałeś dodać moim zdaniem bardzo waznej rzeczy że spółka po II kwartłach nagromadziła blisko 1,2 mln zł gotówki z czego 375 pożyczyła na procent

mało która spółka nie posiada zadłużenia i zmagazynowała tyle gotówki jej gotówka to blisko 40% bieżacej wyceny
    Jeszcze jedno sprostowanie wyniki będą 16.11.2015 zgodnie z harmonogramem chyba że przeoczyłem gdzieś przyspieszenie

Raport kwartalny za IV kwartał 2014 - 16 lutego 2015

Raport kwartalny za I kwartał 2015 - 15 maja 2015

Raport kwartalny za II kwartał 2015 - 14 sierpnia 2015

Raport kwartalny za III kwartał 2015 - 16 listopada 2015
  • Re: Sprawdź przed raportem za 3q2015 w piątek. (; Autor: ~AnalizyCornix [31.6.67.*]
    Dzięki za czujność, rzeczywiście raport będzie w poniedziałek 16 listopada. Już poprawiłem.

Co do gotówki, to powiem tylko, że nadpłynność też nie jest pożądana.

AC
  • Re: Sprawdź przed raportem za 3q2015 w piątek. (; Autor: ~Kwaśny [83.27.176.*]
    Na temat MXP powiedziano już na tym forum chyba wszystko. Analiza poprawna rzetelna, ale tak naprawdę nie wnoszaca nic nowego do obrazu spółki.

Z gotówką w MXP jest jak z pienędzmi na kontach ZUS. Niby są nasze , ale tak naprawdę w 100% są w gestii zarządu. Jeżeli zapadnie decyzja, że już jest dosyć w tydzień możan zamienić ją na cokolwiek innego. 
  • Re: Sprawdź przed raportem za 3q2015 w piątek. (; Autor: ~Arrow [94.141.131.*]
    W mojej ocenie gdyby chcieli coś zrobić z tą gotówka to już by działali spolka jest bardzo odobrzr Bardzo bezpiecznie zarządzana i w mojej ocenie to jest biznes rodzInny poczekamy zobaczymy ja nie przyszedlemvtutqj na miesiąc dwa tylko nawet na kilka lat wole mieć spółkę z mocnymi fubdamentami i w razie jakiegoś leszcza który biebwytrzyna i sprzeda zanizajac kurs szybko kurs powróci a w między czasie będzie można skupowac akcje
  • Re: Sprawdź przed raportem za 3q2015 w piątek. (; Autor: ~Kwaśny [83.27.176.*]
    Jasne, kupuj śmiało. Nikt nie pyta po co tu przyszedłeś i co robisz. To forum jest o MXP, a nie o Twojej strategii inwestycyjnej. Zgadzam się z Tobą co do jednego, Maxipizza to biznes rodzinny i prowadzony tak, aby rodzina, a nie wszyscy akcjonariusze, miała z tego maksymalna korzyść. Nietety taka jest prawda.  

Dokładnie miesiąc temu forumowicz o nick'u Arrow założył wątek o tytule

"dzisiaj 72gr szansa na 5 zl"

ale to pewnie nie Ty.
    Życzę sukcesów.
  • Re: Sprawdź przed raportem za 3q2015 w piątek. (; Autor: ~Arrow [94.141.131.*]
    Tak pisałem i uważam że szansa jest tylko inwestorzy muszą dojrzeć, i powoli to się dzieje ile ma jeszcze osoba czy osoby które sprzedają akcji tego nie wiemy ale nie wiem czemu nie skusily się 20k można było sprzedać do 58gr ostatnio nawy po 56 ktoś wymiekl

Ile będzie cena akcji kosztowała za kilka miesięcy zobaczymy w mojej ocenie akcje są warte grubo ponad 150% więcej od ob cnej ceny powoli kupuje bez szalenstw po c komuś płacić 70-80 gr jak oddaje po 55-60
  • Re: Sprawdź przed raportem za 3q2015 w piątek. (; Autor: ~AnalizyCornix [176.115.87.*]
    Zrobiłem pewną symulację wskaźnika C/Z dla określonej ceny i zysków rocznych.

Ile według Was powinien wynosić wskaźnik C/Z dla tej spółki?

link 

Pogrubiłem wartości dla ceny obecnej - 0,66 zł - oraz dla zysku jaki przewiduje na koniec roku - 450 tys. zł.

Na czerwono zakreśliłem komórki ze wskaźnikiem C/Z pomiędzy 9-11. Uważam, że optymalny C/Z dla tej spółki to 10. Dlaczego?

Przed dobrymi wynikami C/Z najniżej był na poziomie około 7. Teraz od kilku miesięcy oscyluje pomiędzy 12-16 około. Przy dobrych wynikach 7 to za mało, a 12-16 zawiera dyskonto oczekiwań co do dobrych rocznych wyników, a więc wyciągnąłem średnią z grubsza.

Jak widzicie na powyższym screenie - jeśli zysk będzie rzeczywiście 450 tys. zł to by wskaźnik C/Z wynosił 10 cena powinna wynosić 0,9 - 1 zł. Jest to około +50% w stosunku do ceny obecnej. Czy tak się stanie? Wyniki powiedzą nam... 

Po raportach za 3q2015 umieszczę na blogu małe podsumowanie wszystkich spółek, które zanalizowałem przez raportami za 3q2015. Już teraz wiem, że parę z nich zawiodło, a niektóre pozytywnie zaskoczyły pomimo wysokich oczekiwań. (:

AnalizyCornix
  • Re: Sprawdź przed raportem za 3q2015 w piątek. (; Autor: ~Arrow [5.172.252.*]
    Temat C/Z był omawiany

I w mojej ocenie spółka która ma rating AAA i zarabia i ma bardzo bezpieczny poziom gotówki 35% do wyceny !!
    C/Z = 15 można śmiało przyjąć z czystym sumieniem!!!!

To co widać spółka w obecnej cenie jest atrakcyjna a ryzyko jest niskie

Mała spółka też pozwala osiągać wyższe C/Z niż spółki z wig20
    C/Z na poziomie 15 dla tej spółki to wycena realna, każdy oczywiście ten wskaźnik może sobie ustalić na swoim poziomie

Są osoby które lokują środki na 0.8% na 24 miesiące i są zadowoleni
    Są tacy co na 2%

Są tacy co na 3% tyle można wyciągnąć do kwoty 100 tys obecnie jak się mocno nagimnastykuje

Jak już podawałem C/Z 15 to tak na prawdę stopa zwrotu blisko 7%

Tak jak Arrow napisał tą spółka zasługuje na takie C/Z za brak kredytów za gotówkę za poprawę zysku na wzrost przychodów

Temat wyczerpany jutro po wynikach w godzinach wieczornych postaram się zrobić analizę.
  • Re: Sprawdź przed raportem za 3q2015 w piątek. (; Autor: ~Robert [83.11.107.*]
    JUTRO TO MOŻE BYĆ DZIEŃ GDZIE NIE WAŻNE CO PODADZĄ MOŻE BYĆ OKAZJA DO KUPNA ALE TO DOBRZE BO Z DOŚWIADCZENIA WIEM, ŻE PO TAKICH DNIACH WYJDĄ cI CO LICZĄ NA KILKA GROSZY A BĘDĄ PANIKOWAĆ

JUTRO TEST AKCJONARIATU
  • Re: Sprawdź przed raportem za 3q2015 w piątek. (; Autor: ~gandalf [46.76.105.*]
    Napięcie rośnie... hehe zaczyna ewidentnie przeważać popyt na podażą i wygląda na to e skoczkowie oddali... teraz czas się wspinać... czuje że wyniki będą ok ale 4 Q będzie rekordowy...
  • Re: Sprawdź przed raportem za 3q2015 w piątek. (; Autor: ~PIZZA [194.242.62.*]
    Najlepsza poprawa wskaźników nastąpi po raporcie za IV kwartał i Ci co to wiedzą czekają i skupują

dlaczego  bo  teraz obliczane wskaźniki w serwisach np. takich jak Stockwach oblicza je na podstawie 4 ostatnich kwartałów

czyli 3 i 4 kwartał 2014 plus 1 i 2 kwartał 2015

wynik 3 i 4 kwartał 2014 to - 50 tyś zł   3 kwartał 16 tyś na plusie  4 kwartał minus 66 tyś ( odpisy )  razem - 50 tyś zł

więc teraz z 3 i 4 kwartału 2015 jest szansa na diametralną poprawę 

Czy ktoś chce czy nie 1,5 zł to kwestia czasu
  • Re: Sprawdź przed raportem za 3q2015 w piątek. (; Autor: ~Kwaśny [83.7.222.*]
    Widać, że po weekendzie atomsfera wsród akcjonariuszy nerwowa. Wielkiego popytu nie widać i z prawej strony karnetu brać za bardzo nie chcą. Kurs ciągle kręci się wokół 65 groszy i nie za bardzo chce pójść na spodziewane 1,50. Nie będę złośliwy i nie będę cytował wypowiedzi z maja, czerwca, lipca itd. Wg nich to już dawno powinno być po 1,50. Moja opinia jest niezmienna. Poprawa wyników jest już w cenie. Pojawiło się z 10 "niezależnych" analiz i każdy kto chciał mógł się z nimi zapoznać. Dobry wynik może wystarczy do podniesienia kursu na poziomy 0,7x. Do dalszych, trwałych wzrostów potrzeba czegość bardziej spektakularnego niż spodziewane  8 groszy rocznego zysku netto na akcję.

• Re: Sprawdź przed raportem za 3q2015 w piątek. (; Autor: ~PIZZA [194.242.62.*]
    no to czekamy na spadki im mocniej spadnie tym taniej zbierzemy akcje
    Dużych spadków raczej nie będzie. 8 groszy zysku na akcję wystarczy na utrzymanie kurs wokół 65 groszy, ale nic ponadto. Większość akcji jest w rękach leszczy, a oni rzadko sprzedaja ze stratą. Poza tym kurs jest wewnątrz prostokąta, teoretycznie wyjście jest w 80:20 przypadkach górą. Parę dni temu kurs był poniżej 60 groszy. Jakiegoś szału zakupów nie widziałem.
  • Re: Sprawdź przed raportem za 3q2015 w piątek. (; Autor: ~prezes [37.152.19.*]
    Analizy pomyliły się z zyskiem netto i to znacznie, liczyli na 100 tys netto a jest 33 tys, firma jest zdecydowanie przewartościowana i kilkadziesiąt jest obecnie spółek na rynku głównym górę tańszych od macierzy, jutro będą spadki do 50 groszy powinno spaść
    kto liczył na 100k to liczył ja mówiłem, że 50 tyś będzie ekstra i brutto blisko tego wynik jest 33 tyś zł netto to i tak poprawa wskaźników

chętnie będę kupował po 50gr  czekam na akcje w takim razie

i tak jak pisałem kilka postów wyżej w III kwartale 2014 mieliśmy 16 tyś netto  w III kwartale 2015 mamy 33 tyś netto poprawa o 100%

teraz największą poprawę w wyniku powinniśmy zobaczyć za IV kwartał  gdzie spółka w 2014 pokazała około 66 tyś straty  więc każdy zysk podniesie mocno wycenę

z raportu można wyczytać to co ja zakładałem 81 tyś to koszty na poniesiona nową restauracje gdyby nie te koszty zysk byłby w okolicach 140 tyś zł 
    Restauracja otwarta środki na rachunku bez zmian 770 tyś zł 

Mam nadzieje, że rynek pozwoli wyceniać z takimi wynikami spółkę blisko 2,2 mln  bo taka wycena to kurs 50gr  czyli C/Z obecnie po 3 kwartałach wynosiłby 8   :-)

Ja mam środki by zbierać i uważam że mimo iż mówią że są tutaj leszcze to mimo tego wystarczą tak na prawdę dwie trzy osoby które akcje będą zbierać

spółki zarabiające mniej niż Maxi Pizza już ma po 3 kwartałach potrafią być wyceniane dwa razy więcej niż obecnie MaxiPizza
    AnalizyCornix nie są żadną wykładnią dla tego rynku. Opracowanie w ich wykonaniu wydaje sie bardzo płytkie i takie "excelowe" w klimacie.  Wynik jest poniżej "konsensusu rynku", ale nie jest zły. To prawdopodobnie oczekiwania uczestników rynku odnośnie wyników były przesadzone tak jak grubo zawyżona jest wycena 1,50PLN. MXP to bardzo, bardzo przeciętna spółeczka z NewConnect.

Oczywiście spadki jutro mogą być, bo to jest giełda, nawet do 5x groszy, ale chyba bedzie to raczej krótkotrwałe. Czy to okazja do zakupu? Trudno powiedzień, zależy od horyzontu i oczekiwanego zwrotu z inwestycji.  W mojej opinii wartrość spółki w tej chwili to około 65 groszy i kurs powinien wrócić  w te okolice dosyć szybko. Niestety nie spodziewam się wystrzału w górę.

Stałym problemem jest płynność, Sprzedaż 20 tys akcji to już pachnie spadkiem -10%, a to tylko trochę ponad 10 tys złotych.
    Czynnikiem wspomagajacym kurs jest struktura akcjonariatu. Papier jest maksymalnie zaleszczony, a leszcz sprzedawać ze stratą nie lubi. W mojej opinii będzie dalsza konsolidacja wewnątrz prostokąta. Samą poprawą wyników finansowych kursu się z niej nie wybije. Potrzeba czegoś więcej. Ciekawszych od MXP okazji inwestycyjnych jest na obu rynkach bez liku
  • Re: Sprawdź przed raportem za 3q2015 w piątek. (; Autor: analizycornix [176.115.87.*]
    "z raportu można wyczytać to co ja zakładałem 81 tyś to koszty na poniesiona nową restauracje gdyby nie te koszty zysk byłby w okolicach 140 tyś zł  "

Nie zgodzę się.

To jest RPP, czyli zmiana aktywa na inne aktywo. To rzeczywiście są koszty, ale jeszcze ich nie ma w RZiS. W tej chwili zostały aktywowane w bilansie - wzrosły "środki trwałe w budowie". One zaczną obciążać RZiS, gdy staną się środkami trwałymi (nie w budowie) i będą amortyzowane.
    Amortyzacja to koszty operacyjne - w 3q2015 roku wyniosłay 57 tys. PLN.

Jeśli się mylę i ktoś się z tym nie zgadza to zapraszam do dyskusji. (:

Analizy Cornix

• Re: Sprawdź przed raportem za 3q2015 w piątek. (; Autor: analizycornix [176.115.87.*]
    Wreszcie jakaś w miarę wyważona opinia, do której można się odnieść. (Albo Arrow-KMI nagania, albo Kwaśny pieje piosnki pogrzebowe.)

Rzeczywiście, osobiście zyskiem się zawiodłem. Pozytywnym aspektem jest natomiast rekord w przychodach, co potwierdza rozwój. W 4q2015 powinniśmy widzieć już pierwsze ślady Krakowa w wynikach. Może tu być efekt nowości i zadziałać to in plus na zyski, ale też będzie generować koszty przystosowania, a to efekt in minus. Ciekawe co wykażą w następnym kwartale. :)

Zakładałem 2*100 tys. do końca roku. W tych warunkach zakładałem C/Z 10 - to oznaczało wzrost pod 1 zł.

W przypadku 2*33 tys. to mamy ponad 300 tys. zysku rocznego - to nie musi oznaczać spadków, ale według mnie oznacza to brak wzrostów. Przy takim zysku spółka nie jest ani za droga, ani za tania.

AnalizyCornix

PS. KMI-Arrow pewnie zwróci uwagę na RPP i +100 tys. ze spłaty pożyczek, bo przecież Cash Is King. (;
  • Re: Sprawdź przed raportem za 3q2015 w piątek. (; Autor: ~prezes [37.152.19.*]
    Oczywiście masz rację patrząc na przychody czy na rozwój, tylko zauważ że wszystko tutaj się powoli dzieje, otwarcie nowej restauracji będzie generowało koszty przez najbliższe 2 kwartały i ponowne przyspieszenie zysków i przychodów może być widoczne w wynikach za 2 kwartał, oczywiście kurs wejdzie w trend boczny który będzie obciążony ryzykami bessy na świecie i możliwości że jakiś inwestor zapakowany po korek w akcje maxipizzy będzie chciał wyjść co drastycznie może kurs obniżyć. No nic powodzonka.
  • Sprawdź przed raportem za 3q2015 w piątek. (; Autor: ~Arrow [46.77.124.*]
    Wyniki potwierdzają to co przypuszczałem mimo że liczyłem na jakiś bonus

Idealne wyniki do zebrania akcji przez zarząd i Ci co wiedzą że spółka jest warta kilka razy więcej niż obecnie

Przy zysku 180 tys w najlepszym roku i połowie restauracji za akcje płacono 1.3 zł

Jak będzie w tym roku i kolejnym czas pokaże !!! Gotówka jest można otwierać kolejne restauracje !!
  • Re: Sprawdź przed raportem za 3q2015 w piątek. (; Autor: ~Kwaśny [83.7.248.*]
    A po co zarządowi te akcje. Jak zechcą, to sobie uchwalą na WZA, a potem wydrukują dowolną ilość nowych, zupełnie za darmo. W ramach opcji managerskich, w nagrodę za poprawę wyników, bo tak im wyszło z psjansa - wybierz jedną z opcji, albo dowolna ich kombinację. Nie ma znaczenia.  
    Na początku notowań , kiedy mieli jedna pizzerię i przynoszący same straty lokal w Zakopanem płacono 6 złotych.
    Poniedziałkowe 66 groszy, robione wprawdzie kupnem jednej akcji, może być trudne do utrzymania.
    Generalnie, pod znakiem zapytania stoi 400 tys zysku netto za rok 2015 i 8 groszy zysku na akcję. Trochę przykre. 

W mojej ocenie jest szansa na 400 tys zysku

Co do utrzymania kursu zobaczymy jaki mamy akcjonariat kto kupował kto sprzedawał.

Acartus zadłużony z rocznym zyskiem 147 tys zł bez gotówki był wyceniany ponad 6 mln zł

Spółka ma po 4 kwartałach 50 % tego co ma Maxipizza a wyceny podobne

Czy będzie można skupić więcej akcji zobaczymy

Ja zdania nie zmieniaj akcje fundamentalniebwarte około 1.5 zł !

Każdy może mieć swoją opinię. Nie ma co jej podkreślać wykrzyknikiem. W mojej opinii spółka w tej chwili warta jest 65 groszy. I tak też wycenia ja rynek.  
    Dziwna sytuacja, że chociaż wiekszośc pisze o 1,5PLN to nie ma chętnego na zakup po 62 grosze. Przecież to "niebywała okazja". Generalnie nie widać też jakiegoś szalonego popytu po 0,5x. Wszystko zgodnie z psychologią tego typu inwestorów.

W mojej ocenie to co widać w tej chwili to właśnie moc akcjonariuszy może nie jest tak źle z tym słabym akcjonariatem

Jak będzie pokażą kolejne miesiące faktem jest, że nie widać mocnego popytu ze strony inwestorów

Wzrost przychodów jest zauważalny może obecnie zarządowi nie zależy na większej wycenie ale to pewnie kwestia czasu,

spółka zaczęła iść mocniej do przodu i widzi, że zaczyna generować dodatni Cash i delikatne podrygi w kierunku nowych restauracji zyski z obecnych restauracji pozwalają patrzeć optymistycznie i jak nowa restauracja zacznie przynosić zyski to z pewnością będą otwierane kolejne restauracje  
    Pewnie będą otwierane. Pytanie tylko w jakim tempie, bo tak naprawdę tylko otwieranie nowych lokali się liczy. Po 13 latach działalności jest ich 10. Nie za bogato. Ile w tej chwili ma DaGrasso?

Chudziutko, no nie? 
    Czekałem na te 5 tys co gościu schodzi co raz niżej i zejdzie jutro odda po 55 gr kto mądry ten kupuje kto niecierpliwych ten sprzedaje

Można przypuszczać ze to forum sprzedaje liczyli na więcej a spółka i tak ma wyniki lepsze o 100% względem roku 2014 i wzgledem 3 kwartał 2014 do 3 kwartału 2015

Wzrost przychodów Nowa restauracja

Mało akcji :-) dzisiaj nie było mnie i nie mogłem skupić ale poczekamy na słabe rączki

Tutaj jakiś inny artykuł niż AnalizyCornix Czy KMI

link 
  • Re: Sprawdź przed raportem za 3q2015 w piątek. (; Autor: ~Kwaśny [83.30.130.*]
    Rycerze, co się z Wami dzieje? Straciliście wiarę w papier? Leży trochę papieru po prawej. Śmiało można brać. 10 tysięcy PLN starczy żeby wyzbierać towar do 70 groszy. Bedziecie tak się ustawiać niżej i niżej do końca świata? Nikt za was rynku nie zrobi.
    lubię czekać na akcje od słabych rąk  postawię 5 tyś na 55 gr może gościu wymięknie
    Podsumowałem spółki, które analizowałem przed 3q2015. W tym zestawieniu znalazła się również MaxiPizza.

link 

Nie przeczytacie tam raczej nic nowego odnośnie MXP. Raczej spójrzcie na pozostałe.
    Podsumowałem wynik netto pokrótce. Według mnie, przy tych wynikach obecna wycena MXP jest adekwatna.

Pozdrawiam,
    Analizy Cornix

PS. Sezon wynikowy za nami, więc myślę, że moja aktywność na forum tej spółki tutaj mocno osłabnie, więc jeśli ktoś ma pytanie itp. to proszę na blogu lub e-mail.
[x]
MAXIPIZZA 15,38% 0,45 2025-10-09 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.