Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  0,66 zł , zmiana od tamtej pory: -31,82%

Re: Sprawdź przed raportem za 3q2015 w piątek. (;

Zrobiłem pewną symulację wskaźnika C/Z dla określonej ceny i zysków rocznych.

Ile według Was powinien wynosić wskaźnik C/Z dla tej spółki?

link 

Pogrubiłem wartości dla ceny obecnej - 0,66 zł - oraz dla zysku jaki przewiduje na koniec roku - 450 tys. zł.

Na czerwono zakreśliłem komórki ze wskaźnikiem C/Z pomiędzy 9-11. Uważam, że optymalny C/Z dla tej spółki to 10. Dlaczego?

Przed dobrymi wynikami C/Z najniżej był na poziomie około 7. Teraz od kilku miesięcy oscyluje pomiędzy 12-16 około. Przy dobrych wynikach 7 to za mało, a 12-16 zawiera dyskonto oczekiwań co do dobrych rocznych wyników, a więc wyciągnąłem średnią z grubsza.

Jak widzicie na powyższym screenie - jeśli zysk będzie rzeczywiście 450 tys. zł to by wskaźnik C/Z wynosił 10 cena powinna wynosić 0,9 - 1 zł. Jest to około +50% w stosunku do ceny obecnej. Czy tak się stanie? Wyniki powiedzą nam... 

Po raportach za 3q2015 umieszczę na blogu małe podsumowanie wszystkich spółek, które zanalizowałem przez raportami za 3q2015. Już teraz wiem, że parę z nich zawiodło, a niektóre pozytywnie zaskoczyły pomimo wysokich oczekiwań. (:

AnalizyCornix

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
MAXIPIZZA 15,38% 0,45 2025-10-09 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.