• Wyjmować zaskurniaki... Autor: ~stefanoo [176.111.126.*]
    Wyniki przetargów ok, przyszłość jeszcze bardziej ok, a kurs od otwarcia osuwa się pod własnym ciężarem. Może i ktoś sprzedaje, ale kupujących jak na lekarstwo. Dlaczego popytu brak?
  • Re: Wyjmować zaskurniaki... Autor: ~polemik [31.2.126.*]
    Brak pewności, w co gra grupa Jakubasa i OFE. Slusznie obstawialem że Stadler odpuści Opole. Zobaczymy cow zamian start wspolny we Włoszech?Co na to Sie!ens i Bombardier. Dlatego jak ruszy, to widłowy będzie miał robotę. Ja tam zbieram drobne, jak spada. Na tyle mnie stać.
  • Re: Wyjmować zaskurniaki... Autor: ~Robi [46.238.77.*]
    czy możliwe aby PKP Cargo podczas Trako podpisało umowę tylko z Siemensem?  
  • Re: Wyjmować zaskurniaki... Autor: ~ToMike [193.19.124.*]
    Możliwe ale wydaje mi się że Newag dostanie te 4 lokomotywy. Co do Sofii i Opola stawiałem że się uda i mamy kontrakty ;). Siemens i Newag współpracują więc jest szansa że na ten jeden kontrakt Siemens rzucił taką cenę aby Newag coś ugrał. Ponadto przed wyborami sa naciski aby wspierać polskie firmy a wiadomo że w PKP Cargo polityka dużo może. No i wydaje mi się że ten przedłużający się okres otwarcia ofert też jest nieprzypadkowy ;). Co do Małopolski tu już stawiam 50 na 50. Ale nawet jak tam nie wyjdzie to i tak backlog bedzie przedni
  • Re: Wyjmować zaskurniaki... Autor: ~BBB [217.153.55.*]
    Dnia 2015-09-14 o godz. 11:04 ~ToMike napisał(a):
    > Co do Małopolski tu już stawiam 50 na 50.

To i tak nieźle jak na przetarg, gdzie PESA może śmiało wystawić Acatusa (90% ceny), a ma już ich tam ulokowanych 10 sztuk.

> Ale nawet jak tam nie wyjdzie to i tak backlog bedzie przedni

Backlogiem się najesz? Kurs i tak szoruje po dnie, mimo informacji o Sofii i Opolu, a popyt na papier skromny...

Tu będzie podobnie jak na Lentexie na którym jestem i na którym nieźle zarobiłem ;)
    https://www.bankier.pl/inwestowanie/profile/quote.html?symbol=LENTEX
    Nawet w podobnym okresie pojawiły się "niespodziewane" ;) spadki.
    Cały czas staram się coś dorzucać w lokalnych dołkach.
  • Re: Wyjmować zaskurniaki... Autor: ~Robi [46.238.77.*]
    czy w Małopolsce Pesa może wystawić Acatusa czy też musi Elfa ?
  • Re: Wyjmować zaskurniaki... Autor: ~stefanoo [176.111.126.*]
    Czy to jakaś różnica - w sensie czy wygraja przetarg czy nie? Kurs i tak zna tylko jeden kierunek...

• Re: Wyjmować zaskurniaki... Autor: ~BBB [217.153.55.*]
    Dnia 2015-09-14 o godz. 14:44 ~Robi napisał(a):
    > czy w Małopolsce Pesa może wystawić Acatusa czy też musi Elfa ?

Z tego co wiem, to może, niestety (dla Newagu, który nie opracowawszy "budżetowej" wersji Impulsa, może mieć teraz sporą zagwozdkę).
    A Acatusów w Małopolsce jeźżdzi już 10 sztuk, więc władzom będzie pewnie zależało na ujednoliceniu taboru (choć to niby "region Newagu" powinien być...)

• Re: Wyjmować zaskurniaki... Autor: ~PPP [85.193.222.*]
    Dnia 2015-09-14 o godz. 10:44 ~Robi napisał(a):
    > czy możliwe aby PKP Cargo podczas Trako podpisało umowę tylko z Siemensem?  

To jest możliwe. Z drugiej strony atmosfera w Polsce jest taka, by zamawiać produkty polskie tam, gdzie się da. Trwa też strajk pracowników PKP Cargo, który nie ułatwia wydania 400 mln tylko na produkty z Niemiec. Oby decyzja o zakupie nie była ostatnią przed wyborami na zasadzie "po nas choćby potop".
    Ale skoro śmigłowce można było zatrzymać bo nie wybrano polskiego dostawcy, to chyba jednak wybiorą te 4 lokomotywy Newagu, by na polskich targach "Trako" POlitycy mogli się pochwalić wspieraniem polskich zakładów, nawet gdyby zrobili to z wyrachowania to i tak dla nas korzystnie. Obstawiam, że scenariusz będzie następujący:
    - niedługo dowiemy się o uzyskaniu dopuszczenia dla lokomotyw na rynku niemieckim
    - dowiemy się o wyborze 4 lokomotyw z Newagu a reszty z Siemensa.
    Wilk syty i owca cała.

• Re: Wyjmować zaskurniaki... Autor: ~polemik [31.2.126.*]
    Ty lepiej popatrzy jak obrano akcjonariuszy Bogdnki. .Zohydzono polski węciel. DM obniżył rekomendację z 90 na 47 zł a kiedy wszyscy uciekali Enea ogłosiła wezwanie po 67 zł. Na NEWAGU będzie podobnie. Tylko analitycy rynku pojazdów szynowych wyceniaja podobno akcje naszej społeczni na 97 zł do roku 2017
    https://www.bankier.pl/wiadomosc/Czy-doszlo-do-manipulacji-kursem-Bogdanki-7277936.html

Już wczesniej zbili cene dajac koncesje na złoża Australijczykom a nie Bogdance ;). Jesli KNF nic nie zrobi to do końca się skompromituje ;). Ale to zwykli urzędnicy drżący o swoje stołki więc pewnie nawet palcem nie ruszą
  • Re: Wyjmować zaskurniaki... Autor: ~PPP [85.193.222.*]
    Mam nadzieję, że wyśmiewający mnie do niedawna niektórzy forumowicze wreszcie przejrzeli na oczy. (AS chyba dostrzegłeś o co mi chodzi)

Różnica między Eneą a NEWAG-iem jest taka, że u nas Zarząd pod naszym wpływem jednak się zreflektował i sam złożył doniesienie do KNF i Prokuratury. Nawet, jak grupa Jakubasa wcześniej się układała z ING, to przynajmniej zachowano pewne pozory. Ale dla mnie to nadal za mało. Należy rozliczyć ING za rekomendację trzymaj przy 23,50, z której NIGDY się nie wycofano. TRIGON też ma za uszami wyceny. Czy aktualne, skoro nigdy nie zmienione?
    Być może grupa Jakubasa, której z władzą jakby nie po drodze (podczas wizyty Kopacz chemii nie było), w ten sposób opiera się przed wrogim przejęciem i grą czynników trzecich. Kto wie, tego nie da się wykluczyć i nie należy ujawniać w trakcie obrony. Tym bardziej, że akcja z Leo wpisuje się w pewne scenariusze na ciekawych, dochodowych spółkach GPW.

Odnośnie Bogdanki: KNF coś tam jednak może, ale tu raczej jest potrzebne CBŚ, bo mogło dojść do przestępstwa gospodarczego a mogła działać nawet zorganizowana grupa przestępcza, i tu KNF byłby za słaby.

PS Czy nie wydaje się Wam, że obecnie tuż przed wyborami, które już są przegrane dla układu władzy, zaczęło się dyskontowanie zajmowanych stanowisk w spółkach i radach nadzorczych? Trwa grabienie już bez najmniejszej żenady majątku przez tych, co za chwilę zostaną wywaleni na zbite mordy? Jakby nasiliła się zasada "po nas choćby potop...".
    Ja chętnie zrobiłbym im potop, ale to co teraz mogę zrobić, to oddać głos w X 2015 przeciw tym Rychom Zbychom i innym przestępcom grabiącym nas wszystkich w biały dzień.
  • Re: Wyjmować zaskurniaki... Autor: ~autor [31.174.107.*]
    No widzisz i wyszło Szydło z worka. Sam bez osłonek dajesz nam do zrozumienia, że jesteś zwykłym, pełnym żądzy odwetu, małym pisowcem. Stąd w twoim poście tyle bełkotliwych rozważań podobnych do peerelowskiej nowomowy, z której absolutnie nic konkretnego nie wynika, a ma na czytelniku zrobić wrażenie, że wiesz więcej, coś czego my nie wiemy, ale powinniśmy się domyślać.
  • Re: Wyjmować zaskurniaki... Autor: ~mjesn1 [77.115.107.*]
    A ktoś tam siedzi i analizuje te wpisy. A poza tym naprawde myslisz ze PPP nie zna tych analiz. Raczej zauważa timing, który mnie przekonuje bo też pisałem do KNF i mam tak jak PPP bardzo podobne obserwację.
  • Re: Wyjmować zaskurniaki... Autor: ~AS [80.54.151.*]
    Mam nadzieję, że wyśmiewający mnie do niedawna niektórzy forumowicze wreszcie przejrzeli na oczy. (AS chyba dostrzegłeś o co mi chodzi)

Przeceniasz moje możliwości i zaangażowanie :)
     Ja wbrew pozorom starałem się najmniej pisać o Newagu, jako takim, a więcej o podejściu do inwestowania i rynku.
    Moja wiedza o spółce vs Twoja, to jak przepaść. Na Twoją korzyść ...

Moje dywagacje szły w kierunku, czy taka wiedza, głównie z obszaru fundamentalnego i domysłów, które szaraki muszą snuć, wystarcza do zarabiania, czy nie. Moim zdaniem nie.

A ja nie jestem tu po nic innego, jak po to aby zarobić.
    Niestety :(

[x]
NEWAG -2,53% 108,00 2026-05-19 17:01:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.