• Wydaje mi się, że ... Autor: ~FRUMKIN [94.40.121.*]
    Wydaje się, że przyszłość Cog powiązana jest przede wszystkim z przemysłem zbrojeniowym.
    Wydaje się, że klucz do świetlanej przyszłości Cog tkwi w obligatariuszu, który „desperacko” zgodził się na objęcie obligacji obowiązkowo zamiennych na akcje do 2020 roku rezygnując z odzyskania 25 mln euro i wielomilionowych zysków od kuponów.
    Wydaje się, że obligatariusz jest inwestorem branżowym i wniesie jakiś majątek, który zwiększy możliwości produkcyjne COG.
    Wydaje się, że obligacje zamienne mogą być zrealizowane w tym roku, ponieważ BDM ujawnił, że możliwe będzie dalsze rolowanie obligacji w 2016r.
    Wydaje się, że korzenie powstania i finansowania (obligacje)Złomrex i Huty Częstochowa są podobne i pochodzą z Ukrainy.
    Wydaje się, że najbardziej prawdopodobnym obligatariuszem Cog może być nadal oligarchia ukraińska lub krajowy PGZ.
    Wydaje się, że postać nowego inwestora będzie można nieco odkodować po ujawnieniu strategi przez PGZ na wrześniowych Targach w Kielcach.
    Wydaje się, że kurs może być ustawiony pod jakąś fuzję z obligatariuszem.

Wydaje mi się, że z przymrużeniem oka powinniście czytać takie i inne widziadła...
  • Re: Wydaje mi się, że ... Autor: ~coda [83.22.192.*]
    Uchwała Nr 773/2015
    Zarządu Giełdy Papierów Wartościowych w Warszawie S.A.
    z dnia 30 lipca 2015 r.

w sprawie dopuszczenia i wprowadzenia do obrotu giełdowego
    na Głównym Rynku GPW akcji zwykłych na okaziciela
    emisji nr 9 spółki COGNOR S.A.
    § 1
    Zarząd Giełdy stwierdza, że zgodnie z § 19 ust. 1 i 2 Regulaminu Giełdy do obrotu giełdowego na rynku podstawowym dopuszczonych jest 41.489 (czterdzieści jeden tysięcy czterysta osiemdziesiąt dziewięć) akcji zwykłych na okaziciela emisji nr 9 spółki COGNOR S.A., o wartości nominalnej 2 zł (dwa złote) każda.
    § 2
    Na podstawie § 38 ust. 1 i 3 Regulaminu Giełdy, Zarząd Giełdy postanawia wprowadzić z dniem 3 sierpnia 2015 r. w trybie zwykłym do obrotu giełdowego na rynku podstawowym akcje spółki COGNOR S.A., o których mowa w § 1, pod warunkiem dokonania przez Krajowy Depozyt Papierów Wartościowych S.A. w dniu 3 sierpnia 2015 r. rejestracji tych akcji i oznaczenia ich kodem „PLCNTSL00014”.
    § 3
    Uchwała wchodzi w życie z dniem podjęcia.
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [212.2.116.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: Wydaje mi się, że ... Autor: ~FRUMKIN [94.40.121.*]
    Dnia 2015-07-30 o godz. 16:41 ~coda napisał(a):
    > Uchwała Nr 773/2015..........

Jedna jaskółka wiosny nie czyni... ale jest to dziwne:
    wartość kursu 1,48 zł
    wartość konwersji 2,35 zł
    wartość nominalna 2 zł
    konwersja po 4,3 euro

Pakiet banalny, ale leszcz za tym zapewne nie stoi.
    PS Holdco oficjalnie informowało, że wszystkie udziały przekazało do CIF dla zaspokojenia obligatariuszy, więc albo konwertuje na lewo (bo skoro było info o przekazaniu do CIF to powinno być też oficjalne info o wycofaniu z CIF) chyba, że też jest obligatariuszem COG.
    Dla dużych obligatariuszy jest to zbyt śmieszny pakiet aby w kontekście inwestora taką drobną konwersję rozważać.... ale może to jest jakieś przecieranie szlaku... albo oswajanie i zobojętnianie leszcza, bo ewidentnie nie chcą tu kasy konwersującego leszcza.
    W warrantach były też niby jakieś fundy, które nie wiadomo czym się zazwyczaj kierują... ale może brakuje im akcji do stabilizacji poziomu kursu...  nic się chyba więcej tu nie wykoncypuje, trzeba spoko czekać na dalsze ruchy ...
  • Re: Wydaje mi się, że ... Autor: ~Antek [91.208.55.*]
    Leszcze to tu zdechły z głodu
  • Re: Wydaje mi się, że ... Autor: ~atom [212.2.116.*]
    albo zapomniał że posiada takie cudne papiery potentata stalowego :)

zapomniany papier

Dnia 2015-07-31 o godz. 12:03 ~atom napisał(a):
    > albo zapomniał że posiada takie cudne papiery potentata stalowego :)
    >
    > zapomniany papier
    >
    ...............

Dobre podsumowanie " posiada papiery potentata stalowego" , posiada papiery spółki ale nie posiada samej spółki, czyli ma klucz ale nie do swoich drzwi, a obligatariusze mają drzwi ale nie mają klucza, muszą się wszyscy dogadać aby bez awantury otworzyć drzwi i wejść do mieszkania.

Dąbrowski, jako prezes PGZ, to chyba kokosów nie zbija na tej niepewnej politycznej posadzie, gdyż po wyborach może z hukiem wylecieć na bruk z tego stołka i to niezależnie od osiągnięć PGZ, lecz gdyby załatwił jakiejś prywatnej firmie kontrakt na wykonywanie pancernych korpusów Samsunga do haubicy Krab to zapewne mógłby liczyć na niezłą pracę w tej firmie, do której ściągnąłby też innych swoich wysokich kolesi po powyborczych czystkach politycznych, a którzy zaakceptowaliby jeszcze teraz taki kierunek kontraktu.

Ostatnio do Polski oficjalnie wszedł rusko/ukraiński oligarcha Achmetow, który kontrolował Tarutę byłego udziałowca Huty Częstochowa, a którego Putin pozbawił tych udziałów.
    Achmetow to człowiek Putina w skórze Ukraińca, który w Polsce może chcieć inwestować w prywatyzację śląskich kopalń (publicznie do niej naganiał Sztuczkowski), dlatego pewnie założył w Katowicach siatkę wywiadowczą pod przykrywką Metinvestu, aby pewnie lepiej pilnować tu interesów Putina.

Zoła potwierdził ukraiński kierunek eksportu stali pancernej jako jedynego odbiorcy tego wyrobu, czyli ktoś im naraił ten trudny rynek zbytu, któremu po dewaluacji opłaca się teraz tylko eksportować a nie importować stal.

Brakuje niestety wiedzy o tym kto siedzi na obligacjach COG.... ale do wyborów pewnie się wyjaśni.... ostatnio bardziej się skłaniam ku wątkowi z Ukraińcami i Hutą Częstochowa.
  • Re: Wydaje mi się, że ... Autor: ~atom [88.199.131.*]
    ... nie ma mocarza na stalową perłę

ma być nisko, jest nisko... i coś mi się wydaje, że szybko nie porośnie

Z tym „porostem” to różnie tu może być, wartość akcji spółki uzależniona jest od rozmiaru obligacji i zapędów obligatariuszy, giełdowa wziętość waloru jest minimalna i obrzydzana, wolumen wydaje się sztuczny, poziom kursu jakby ustawiony i utrzymywany pod coś... i pod to coś bryknąć może szybko.

A przy takiej minimalnej wziętości i sztucznym wolumenie to jak leszcz coś tam kupi po 1,8 zł to mu bez problemu zwalają na 1,6zł aby leszcz im walor oddal lub złapał deprechę, a jak leszcz jeszcze ma siłę uśredniać po 1,6 to mu kurs zniżą nurkiem na 1,4 zł, a jak leszcz dalej fika to podkręcą mu deprechę przy 1,2 zeta, jak leszcz zesztywnieje to kurs nieco w gorę aby inny leszcz nie podbierał, a jak leszczowi mało to zrobią łomot jeszcze niżej ... itd … marność nad marnościami …”Czekajcie, a będzie wam dane” …

tak to dokładnie wygląda - mistrzowsko obrzydzili walor ---- 8 lat lotu w dół z małymi przystankami na lekki oddech i dalej pod wodę :)

• Re: Wydaje mi się, że ... Autor: ~MIR [109.173.217.*]
    KOMUŚ PASUJE TEN POZIOM
    Kluczem są tu obligacje obowiązkowo zamienne na akcje, czyli obligatariusze, którzy je objęli.
    Prawdopodobnie akcjonariusz Sztuczkowski zobowiązał się wówczas przy rolowaniu obligacji przekierować działalność spółki na przemysł zbrojeniowy i częściowo oddać swoje udziały obligatariuszom w ramach zmniejszenia długu z obligacji. Taki geszeft oprócz strat to oczywiście nic nie daje obligatariuszom, więc za tym musi iść dalsza strategia, na której dopiero mogą zyskać obligatariusze.
    Sztuczkowski żyje z pensji, z akcji nie ma żadnego pożytku, musi pilnować tylko poziomu 51% posiadania aby zachować stołek z pensją prezia, oczywiście poziom posiadania może spoko zmniejszyć w zależności od rozkładu siły innych akcjonariuszy. Natomiast zwiększanie przez niego udziałów powyżej 51% pod próg 66% to kompletny nonsens, który można sobie tłumaczyć tym, że prezio od dawna dmucha do innej trąby.
    Inna trąba to oczywiście obligatariusze z obligacji obowiązkowo zamiennych na akcje, którzy muszą coś rozwojowego wnieść do Cog aby na czymś tu zarobić lub uratować jakieś inne swoje trefne aktywa, które tez wniosą do Cog, aby prezio w ramach swojej pensji je np. reanimował lub firmował swoim nazwiskiem... czyli kierunek Cog to przemysł wojenny ...z takim partnerem jak np. ... PGZ z sitwą z PO …stalownią Huty Częstochowa z oligarchią ukraińską.
    Zarówno PGZ jaki i Ukraina potrzebuje taniej stali pancernej.
    Tylko powiększenie majątku spółki daje szansę obligatariuszom zyskać na obligacjach obowiązkowo zamiennych na akcje spółki... chyba, że prezio to leszcz i całkiem odpuści sobie akcje.

pozostaje dalej czekać... pewnie do jesieni ... może coś ruszy
    OBY bo prezentów na święta to już kolejny rok nie będzie :)

• Re: Wydaje mi się, że ... Autor: ~mir [109.173.217.*]
    ktos utylizuje z trudem wymieniona akcje .Interes życia :)
    może i będzie z tego interes życia ale jak na razie to jest wtopa życia :)

wakacje i marazm na papierze... wyniki niebawem i sądzę, że szału nie będzie no ale pożyjemy zobaczymy ...

[x]
COGNOR -0,60% 5,00 2026-05-15 14:29:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.