Dla mnie podstawowe pytanie, to ... Jak to jest możliwe, że aktywa zostały przejęte bez zobowiązań (zabezpieczonych tymi aktywami)? Czy prawo dopuszcza w ogóle taką możliwość? Jak to Zarząd wymyślił? Co to za konstrukcja umowy?
Konstrukcja umowy - tak jak wszystkiego w EFH - pokrętna i nie mająca nic wspólnego z prawem i odpowiedzialnością . Przecież tu chodzi jedynie o "wydutkanie" wszystkich dookoła - akcjonariuszy, obligatariuszy, sądów, prawa
Też mnie to dziwi - jak można sprzedać aktywa bez zobowiązań, które stanowią obciążenia hipotek. W raportach rocznych wyraźnie było zaznaczone, że obligacje są zabezpieczone na nieruchomościach.
Dodatkowo, jak doszło do przejęcia aktywów, bez zgody Banku Zachodniego WBK? (patrz notatka audytora do sprawozdania rocznego). Wg mnie są tylko dwie opcje: - brak aktywów, ale też i brak zobowiązań, lub - aktywa wracają do EFH
I to jest najważniejsza sprawa do wyjaśnienia na najbliższe Walne. Przy okazji znowu przypomnę, że zainteresowanych proszę o kontakt na wzaefh@wp.pl