• Boruta topi Agtesa ? Autor: ~jank [185.89.64.*]
    Zwracam uwage ze:
    1. tacy akcjonariusze jak Zoukuma, Tonbo i Pawlikowski sa obecni jednoczesnie w akcjonariacie Boruty i Agtesu
    2. Boruta walneła sobie nową emisję z pp - krore nie bedzie handlowalne
    3. Jesli te trzy podmioty chca nabyc nowa emisje Boruty - to byc moze finansuja to sprzedajac akcje Agtesu
    4. dlaczego sprzedaja swietne akcje agtesu za bezcen zeby kupic dziadowskiego Borutę ? -
    5. bo Boruta upadnie jak nie bedzie emisji
    I STRACĄ WSZYSTKO

6. a Agtesu sprzedadzą częsc ...

• Re: Boruta topi Agtesa ? Autor: ~MagK [62.87.147.*]
    Dnia 2015-04-29 o godz. 21:25 ~jank napisał(a):
    > Zwracam uwage ze:
    > 1. tacy akcjonariusze jak Zoukuma, Tonbo i Pawlikowski sa obecni jednoczesnie w akcjonariacie Boruty i Agtesu
    > 2. Boruta walneła sobie nową emisję z pp - krore nie bedzie handlowalne
    > 3. Jesli te trzy podmioty chca nabyc nowa emisje Boruty - to byc moze finansuja to sprzedajac akcje Agtesu
    > 4. dlaczego sprzedaja swietne akcje agtesu za bezcen zeby kupic dziadowskiego Borutę ? -
    > 5. bo Boruta upadnie jak nie bedzie emisji
    > I STRACĄ WSZYSTKO
    >
    > 6. a Agtesu sprzedadzą częsc ...

Faktycznie, w arkuszu sprzedaży jednego dnia sporo dużych zleceń sprzedaży się pojawiło. Ale widząc taki arkusz nikt za bardzo nie chce i nie będzie chciał kupować z prawej. A jeśli będą sprzedawać niżej takie ilości akcji to kurs spadnie na nowe minima a oni zbyt dużo kasy na nową emisję w ten sposób nie zbiorą bo skutecznie wystraszą wszystkich obecnych i potencjalnych nowych akcjonariuszy.

Ps. Na ogół jak się chce sprzedać akcje to robi się podbitkę a tu spory spadek ostatnio.

• Re: Boruta topi Agtesa ? Autor: ~mm [185.22.136.*]
    moze zrobia odwrot, podbitke
  • Re: Boruta topi Agtesa ? Autor: ~asia [94.78.167.*]
  • Re: Boruta topi Agtesa ? Autor: ~jacek [88.105.42.*]
    takie insynuacje, ze jakoby sprzedają Agtesa, by ratować Borutę, nie przemawiają do mnie. Nie klei się to. Jakbym robił takie walki, to nie odwoływałbym prognozy tak szybko, zaraz prawie na drugi dzień po wynikach. Ba, nawet puściłbym po tak dobrych wynikach jakąś informacje, ze wszystko dobrze z prognozą. W efekcie sprzedawałbym, ale za dużo więcej. Cóż, pytanie jest, komu było tak spieszno do odwołania prognozy i uwalenia kursu.
  • Re: Boruta topi Agtesa ? Autor: ~mm [185.22.136.*]
    czyli kurs pojdzie do gory, trzeba tylko chwile poczekac
  • Re: Boruta topi Agtesa ? Autor: ~er [84.203.12.*]
    poprzednia fala spadków nastąpiła na miesiąc przed odwołaniem prognozy, więc już ktoś wcześniej wiedział co się szykuję.
    Teraz na ponad miesiąc przed wynikami kurs znowu jest uwalany. Można wnioskować tylko dlaczego się tak dzieje.
    ciągle mamy także informacje o zwiększaniu procentowego zaangażowania różnych akcjonariuszy i to akurat po każdej z fal uwalających kurs. W sumie jak dokupywać, to tanio, a jak sprzedawać, to drogo. Nie mamy zaś informacji o zmniejszaniu zaangażowania przez akcjonariuszy. Czyli wygląda na to, ze to nie są fale wyprzedaży, tylko zakupu do przestraszonych leszczy.
    Jest skup i leci w dół od debiutu, więcej takich skupøw.
    Okres zamknięty jest na dwa tygodnie przed raportem, więc ostatnia wywalka może świadczyć, że robili to lepiej doinformowani.
    Dnia 2015-05-01 o godz. 09:46 ~er napisał(a):
    > Okres zamknięty jest na dwa tygodnie przed raportem, więc ostatnia wywalka może świadczyć, że robili to lepiej doinformowani.

Okres zamknięty przed raportem kwartalnym to faktycznie 2 tygodnie ale okres zamknięty przed raportem rocznym (a ten ma być 26 maja 2015) to 2 miesiące więc raczej ostatnia wywałka nie świadczy o tym, że robili to lepiej doinformowani.
  • Re: Boruta topi Agtesa ? Autor: ~123 [89.228.132.*]
    Agtes to spółka słuzb z Bydgoszczy
    Dnia 2015-05-01 o godz. 10:24 ~123 napisał(a):
    > Agtes to spółka słuzb z Bydgoszczy

Co masz na myśli?

Dnia 2015-05-01 o godz. 11:13 ~er napisał(a):
    > Dnia 2015-05-01 o godz. 10:24 ~123 napisał(a):
    > > Agtes to spółka słuzb z Bydgoszczy
    >
    > Co masz na myśli?
    >

poszukaj informacji w Google nt. przewodniczącego RN
    Ma wiedze zakresu obronności kraju, więc będzie dobrym szefem rady nadzorczej, natomiast nie wiem kompletnie jakie ma doświadczenie nowy Prezes? Może wiesz coś więcej?
    Dnia 2015-05-01 o godz. 11:41 ~er napisał(a):
    > Ma wiedze zakresu obronności kraju, więc będzie dobrym szefem rady nadzorczej, natomiast nie wiem kompletnie jakie ma doświadczenie nowy Prezes? Może wiesz coś więcej?

Tyle wiadomo z raportu spółki:
    Pan Tadeusz Jędras jest absolwentem Oficerskiej Szkoły Wojsk Łączności o specjalności teletechnika. Ukończył studia magisterskie na WSP Bydgoszcz oraz podyplomowe studia z zakresu organizacji i zarządzania. W latach 2003-2008 był prezesem Spółki prowadzącej dystrybucję gazu płynnego (LPG). Zdobył duże doświadczenie w dziedzinie zarządzania firmami o różnych branżach. Posiada aktualne uprawnienia do obrotu materiałami wybuchowymi, bronią, amunicją oraz wyrobami i technologią o przeznaczeniu wojskowym lub policyjnym, wydane przez Wojskowy Instytut Techniczny Uzbrojenia.
    Pan Tadeusz Jędras poza Emitentem nie prowadzi działalności, która mogłaby być istotna dla Spółki.
    Oprócz pełnienia funkcji w Radzie Nadzorczej AGTES S.A. w okresie co najmniej ostatnich trzech lat Pan Tadeusz Jędras pełnił funkcję Prezesa Zarządu Raw-Bud Sp. z o.o., która znajdowała się postępowaniu upadłościowym. Rezygnacja z funkcji Prezesa Zarządu nastąpiła w grudniu 2014 r.
    Nie istnieją prawomocne wyroki, na mocy których Pan Tadeusz Jędras zostałby skazany za przestępstwa oszustwa. Pan Tadeusz Jędras nie otrzymał sądowego zakazu działania jako członek organów zarządzających lub nadzorczych w spółkach prawa handlowego.
    Pan Tadeusz Jędras nie prowadzi działalności konkurencyjnej w stosunku do działalności Emitenta.
    Pan Tadeusz Jędras nie uczestniczy w spółce konkurencyjnej wobec Emitenta jako wspólnik spółki cywilnej, spółki osobowej lub jako członek organu spółki kapitałowej i nie uczestniczy w innej konkurencyjnej osobie prawnej jako członek jej organu.
    Pan Tadeusz Jędras nie jest wpisany do rejestru dłużników niewypłacalnych Krajowego rejestru Sądowego.
    Tak tez piszą

http://cogito.salon24.pl/77642,zemke-brakujace-ogniwo
    Mnie rzuciło w oczu od razu to:
    Oprócz pełnienia funkcji w Radzie Nadzorczej AGTES S.A. w okresie co najmniej ostatnich trzech lat Pan Tadeusz Jędras pełnił funkcję Prezesa Zarządu Raw-Bud Sp. z o.o., która znajdowała się postępowaniu upadłościowym. Rezygnacja z funkcji Prezesa Zarządu nastąpiła w grudniu 2014 r.

To chyba nienajlepsze rekomendacje na Prezesa.
    Dzięki to mi wystarczy
    Dnia 2015-05-01 o godz. 10:24 ~123 napisał(a):
    > Agtes to spółka słuzb z Bydgoszczy

Ok. Ale co z tego wynika, że to spółka słuzb z Bydgoszczy?
    Dnia 2015-05-01 o godz. 11:20 ~MagK napisał(a):
    > Dnia 2015-05-01 o godz. 10:24 ~123 napisał(a):
    > > Agtes to spółka słuzb z Bydgoszczy
    >
    > Ok. Ale co z tego wynika, że to spółka słuzb z Bydgoszczy?

poczytaj o innych związkach Boruty i Agtes z milicją bydgoską
    nie będę wam więcej pisał sami próbujcie dociekać
    Dnia 2015-05-01 o godz. 11:45 ~123 napisał(a):
    > Dnia 2015-05-01 o godz. 11:20 ~MagK napisał(a):
    > > Dnia 2015-05-01 o godz. 10:24 ~123 napisał(a):
    > > > Agtes to spółka słuzb z Bydgoszczy
    > >
    > > Ok. Ale co z tego wynika, że to spółka słuzb z Bydgoszczy?
    >
    >
    > poczytaj o innych związkach Boruty i Agtes z milicją bydgoską
    > nie będę wam więcej pisał sami próbujcie dociekać

Próbowałam ale nie udało mi się niczego dociec. :( Napisz chociaż gdzie mogę poczytać o tych "związkach Boruty i Agtes z milicją bydgoską". Podaj jakieś linki, proszę.
    http://obywatelskarp.pl/ludzie/henryk-grobelny/
    Dnia 2015-05-01 o godz. 11:52 ~123 napisał(a):
    > http://obywatelskarp.pl/ludzie/henryk-grobelny/

To chyba jest dobra rekomendacja dla Spółki w kontekście pozyskiwania przez nią zamówień na sprzedaż usług i towarów. Przecież Agtes działa w tej branży, więc nie jest dziwne że takie a nie inne osoby są z nią związane i zasiadają w jej organach.

Jakie tu widzisz zagrożenie dla zwykłych akcjonariuszy "nie z branży"?

Dnia 2015-05-01 o godz. 11:50 ~MagK napisał(a):
    > Dnia 2015-05-01 o godz. 11:45 ~123 napisał(a):
    > > Dnia 2015-05-01 o godz. 11:20 ~MagK napisał(a):
    > > > Dnia 2015-05-01 o godz. 10:24 ~123 napisał(a):
    > > > > Agtes to spółka słuzb z Bydgoszczy
    > > >
    > > > Ok. Ale co z tego wynika, że to spółka słuzb z Bydgoszczy?
    > >
    > >
    > > poczytaj o innych związkach Boruty i Agtes z milicją bydgoską
    > > nie będę wam więcej pisał sami próbujcie dociekać
    >
    > Próbowałam ale nie udało mi się niczego dociec. :( Napisz chociaż gdzie mogę poczytać o tych "związkach Boruty i Agtes z milicją bydgoską". Podaj jakieś linki, proszę.

I czy te "związki" mają jakieś znaczenie dla kursu akcji Agtes (bo to mnie głównie interesuje)?

o poziomie kursu decyduje akcjonariat itd.

a o 2. spółce i powiązaniach RN tez poczytajcie będziecie mieli jaki łańcuszek splątał ten biznes
    to jakie wnioski końcowe?
    Dnia 2015-05-01 o godz. 11:59 ~er napisał(a):
    > to jakie wnioski końcowe?

wyciągnij sam wnioski po zachowaniu kursu spółek, udziałowców, zarządzajacych etc.
    Dnia 2015-05-01 o godz. 12:04 ~123 napisał(a):
    > Dnia 2015-05-01 o godz. 11:59 ~er napisał(a):
    > > to jakie wnioski końcowe?
    >
    > wyciągnij sam wnioski po zachowaniu kursu spółek, udziałowców, zarządzajacych etc.

Każdy jakieś wnioski tu sobie wyciąga. Ale czy właściwe? A jakie wnioski Ty wyciągasz? Napisz proszę.
    Dnia 2015-05-01 o godz. 12:06 ~MagK napisał(a):
    > Dnia 2015-05-01 o godz. 12:04 ~123 napisał(a):
    > > Dnia 2015-05-01 o godz. 11:59 ~er napisał(a):
    > > > to jakie wnioski końcowe?
    > >
    > > wyciągnij sam wnioski po zachowaniu kursu spółek, udziałowców, zarządzajacych etc.
    >
    > Każdy jakieś wnioski tu sobie wyciąga. Ale czy właściwe? A jakie wnioski Ty wyciągasz? Napisz proszę.

Czy według Ciebie nie ma szans na wzrost kursu akcji?

Należy zwracać uwagę na personalne związki w spółce, powiązania i większościowy udział akcjonariuszy.
    Wycena rynkowa jest pochodną psychologi, wiec więcej uwagi zwracać na fundamenty, płynność spółki
    Dnia 2015-05-01 o godz. 12:13 ~123 napisał(a):
    > Należy zwracać uwagę na personalne związki w spółce, powiązania i większościowy udział akcjonariuszy.
    > Wycena rynkowa jest pochodną psychologi, wiec więcej uwagi zwracać na fundamenty, płynność spółki

Zyski za 2 ostatnie lata są bardzo dobre. Za 2014 rok ma być rekomendacja do wypłaty dywidendy. To chyba dobre fundamenty?

Uważasz, że fundamenty są złe?
    Dnia 2015-05-01 o godz. 12:17 ~MagK napisał(a):
    > Dnia 2015-05-01 o godz. 12:13 ~123 napisał(a):
    > > Należy zwracać uwagę na personalne związki w spółce, powiązania i większościowy udział akcjonariuszy.
    > > Wycena rynkowa jest pochodną psychologi, wiec więcej uwagi zwracać na fundamenty, płynność spółki
    >
    > Zyski za 2 ostatnie lata są bardzo dobre. Za 2014 rok ma być rekomendacja do wypłaty dywidendy. To chyba dobre fundamenty?
    >
    > Uważasz, że fundamenty są złe?

to w takim razie dlaczego tak się stało....

link 
    Dnia 2015-05-01 o godz. 12:24 ~123 napisał(a):
    > Dnia 2015-05-01 o godz. 12:17 ~MagK napisał(a):
    > > Dnia 2015-05-01 o godz. 12:13 ~123 napisał(a):
    > > > Należy zwracać uwagę na personalne związki w spółce, powiązania i większościowy udział akcjonariuszy.
    > > > Wycena rynkowa jest pochodną psychologi, wiec więcej uwagi zwracać na fundamenty, płynność spółki
    > >
    > > Zyski za 2 ostatnie lata są bardzo dobre. Za 2014 rok ma być rekomendacja do wypłaty dywidendy. To chyba dobre fundamenty?
    > >
    > > Uważasz, że fundamenty są złe?
    >
    > to w takim razie dlaczego tak się stało....
    >
    >link

No właśnie nie wiem dlaczego. Jeśli umiesz to wytłumaczyć to bardzo Cię o to proszę.
    Na związki personalne trudno zwracać, jak się tych osób kompletnie nie zna. Co do płynności, to spółka mała wiece rewelacji nie ma co oczekiwać.
    Dnia 2015-05-01 o godz. 12:22 ~er napisał(a):
    > Na związki personalne trudno zwracać, jak się tych osób kompletnie nie zna. Co do płynności, to spółka mała wiece rewelacji nie ma co oczekiwać.

tak sie składa, że znam
    Dnia 2015-05-01 o godz. 12:25 ~123 napisał(a):
    > Dnia 2015-05-01 o godz. 12:22 ~er napisał(a):
    > > Na związki personalne trudno zwracać, jak się tych osób kompletnie nie zna. Co do płynności, to spółka mała wiece rewelacji nie ma co oczekiwać.
    >
    > tak sie składa, że znam

Ale czy to co wiesz o tych osobach (z racji tego że je znasz) ma właśnie przełożenie na taki niski kurs akcji spółki?
    Po kursach Boruty i Agtesa widać, że obie straciły mniej więcej popiołowe wartości od debiutu.
    Dla mnie liczą się fundamenty, ale te które będą w przyszłości, a nie które są obecne. Jak na razie odwołanie prognoz i spadający kurs bezwładnie świadczy o jednej stronie kierunku.
    Dnia 2015-05-01 o godz. 12:32 ~er napisał(a):
    > Po kursach Boruty i Agtesa widać, że obie straciły mniej więcej popiołowe wartości od debiutu.
    > Dla mnie liczą się fundamenty, ale te które będą w przyszłości, a nie które są obecne. Jak na razie odwołanie prognoz i spadający kurs bezwładnie świadczy o jednej stronie kierunku.

Ale był wzrost kursu do około 2,70 zł już po odwołaniu tych prognoz. Spadki zaczęły się od czasu jak na forum zawitały tabuny naganiaczy i był bardzo duży jak na tą spółkę obrót.
    Dnia 2015-05-01 o godz. 12:22 ~er napisał(a):
    > Na związki personalne trudno zwracać, jak się tych osób kompletnie nie zna. Co do płynności, to spółka mała wiece rewelacji nie ma co oczekiwać.

Ja nie znam tych osób. Wiem tylko tyle co można wyczytać w necie. Ale fundamenty oceniam pozytywnie. Według mnie spółka jest dobra a kurs niezrozumiale niski (C/Z = coś około 2,5).

A w kwestii płynności to różnie z tym bywa. Raz obroty są duże, raz ich prawie nie ma. No i ja nie oczekuję jakiejś rewelacji ale zastanawiam się czy tym dużym akcjonariuszom nie zależy na wzroście kursu, żeby zarobić na sprzedaży akcji?
    ~ 123
    ~ er

A mogę Was zapytać czy Wy macie akcje Agtesa? I jeśli tak to czy zamierzacie je sprzedać po obecnym kursie?
    Dnia 2015-05-01 o godz. 12:53 ~MagK napisał(a):
    > ~ 123
    > ~ er
    >
    > A mogę Was zapytać czy Wy macie akcje Agtesa? I jeśli tak to czy zamierzacie je sprzedać po obecnym kursie?

Dnia 2015-05-01 o godz. 12:53 ~MagK napisał(a):
    > ~ 123
    > ~ er
    >
    > A mogę Was zapytać czy Wy macie akcje Agtesa? I jeśli tak to czy zamierzacie je sprzedać po obecnym kursie?

nie ma mam akcji żadnych omawianych spółek i nie zamierzam ich miec, a to że dokonałem kilka wpisów to zwykły przypadek
    Dnia 2015-05-01 o godz. 13:01 ~123 napisał(a):
    > Dnia 2015-05-01 o godz. 12:53 ~MagK napisał(a):
    > > ~ 123
    > > ~ er
    > >
    > > A mogę Was zapytać czy Wy macie akcje Agtesa? I jeśli tak to czy zamierzacie je sprzedać po obecnym kursie?
    >
    > Dnia 2015-05-01 o godz. 12:53 ~MagK napisał(a):
    > > ~ 123
    > > ~ er
    > >
    > > A mogę Was zapytać czy Wy macie akcje Agtesa? I jeśli tak to czy zamierzacie je sprzedać po obecnym kursie?
    >
    > nie ma mam akcji żadnych omawianych spółek i nie zamierzam ich miec, a to że dokonałem kilka wpisów to zwykły przypadek

Ok. Bardzo się cieszę, że dokonałeś tych kilku wpisów ale czy mógłbyś jeszcze napisać dlaczego według Ciebie kurs tak spadł? I co z tymi fundamentami? Nie ma ich?

Ok. Bardzo się cieszę, że dokonałeś tych kilku wpisów ale czy mógłbyś jeszcze napisać dlaczego według Ciebie kurs tak spadł? I co z tymi fundamentami? Nie ma ich?

Trudno jest powiedzieć co było powodem i kto zaniżał kurs. Fundamenty to jeden z elementów oceny spółki, wiarygoność zarzadzajacych, kontrakty, przyszłość wiele elementów na które trzeba zwracać uwagę...bywają tez spółki z mocnym fundamentem a są " gnojone" przez grę instytucji finansowych między innymi..powodów może być dziesiątki
    Dnia 2015-05-01 o godz. 13:25 ~123 napisał(a):
    >
    > Ok. Bardzo się cieszę, że dokonałeś tych kilku wpisów ale czy mógłbyś jeszcze napisać dlaczego według Ciebie kurs tak spadł? I co z tymi fundamentami? Nie ma ich?
    >
    > Trudno jest powiedzieć co było powodem i kto zaniżał kurs. Fundamenty to jeden z elementów oceny spółki, wiarygoność zarzadzajacych, kontrakty, przyszłość wiele elementów na które trzeba zwracać uwagę...bywają tez spółki z mocnym fundamentem a są " gnojone" przez grę instytucji finansowych między innymi..powodów może być dziesiątki

Czyli nie masz konkretnego podejrzenia co do tego jaki to był powód?
    Podsumowując tą dzisiejszą rozmowę stwierdzam, że dla mnie żadnych nowych informacji ona jednak nie wniosła. O powiązaniach z innymi spółkami i osobami jest w sumie wiadomo - jakie one są, ale dalej nie wiem co z tych powiązań wynika dla samej spółki, jej działalności i jej akcjonariuszy. Na moje pytania właściwie nie dostałam żadnej konkretnej odpowiedzi. Dalej nie wiem czy w Spółce jest wszystko ok i czy to co się dzieje z kursem akcji to wyprzedaż czy skup. Widzę tylko, że jak teraz ktoś zastawił arkusz sprzedaży dużymi zleceniami w przedziale 1,42-1,55 zł (około 130 tys akcji) to obroty praktycznie zamarły. Nikt nie chce kupować tych akcji ale też nie ma praktycznie żadnej sprzedaży po niższych cenach.

Mnie się nasuwa pierwszych wniosek, że papier jest sponiewierny, a kupujących jest jak na lekarstwo. Drugi, że ktoś kisi z taką ilością jak wymieniłeś i pewnie chciałby je sprzedać.
    Trzeci wyniki będę złe.
    Dnia 2015-05-01 o godz. 17:20 ~er napisał(a):
    > Mnie się nasuwa pierwszych wniosek, że papier jest sponiewierny, a kupujących jest jak na lekarstwo. Drugi, że ktoś kisi z taką ilością jak wymieniłeś i pewnie chciałby je sprzedać.
    > Trzeci wyniki będę złe.

Pierwszy wniosek jak dla mnie jest oczywisty. C/Z = ok. 2,5. Chyba nie ma drugiej takiej spółki na NC, która ma coroczne zyski w milionach złotych i takie C/Z)!

Drugi - jak dla mnie nie do końca pewny bo jeszcze parę dni temu nie było takich zleceń. Nikt nie chciał sprzedawać jakichś sensownych ilości akcji po 2 zł czy po 1,80 zł. Kurs był zbijany i nagle pojawiło się tyle zleceń sprzedaży, że żaden drobny akcjonariusz nie ma szans tego kupić. Mi to wygląda tak jakby ktoś, kto celowo wystawił te akcje (wiedząc, że nikt takich ilości nie kupi) i czekał aż drobni akcjonariusze zaczną sprzedawać po niższych cenach.

Trzeci - nie mam pojęcia jakie będą wyniki. Trudno tu coś wyrokować. To że kurs spada nie musi oznaczać, że wyniki będą złe (czasami przed dobrymi wynikami niektórzy zbijają kurs, żeby kupić więcej akcji po niższym kursie). No a dotychczasowe wyniki są bardzo dobre. Zyski ponad 3 mln za 2013 i 2014 rok. Wcześniej 1 mln za 2012 a wycena rynkowa spółki 9 mln. To są jakieś żarty. :)))

Ps. Wyniki już niedługo więc wkrótce się wyjaśni czy będą one złe.

ci co uwalili kurs swoje dostali. Dokupili to ok. 200 tys. akcji. Wiadomo to nie są wielkie pieniądze, ale zawsze lepiej kupić po 1.4 zamiast 5.4. Ruch te spowodowały jednak osuniecie kursu na niższe poziomy. Na obecna chwile nie ma chętnych do kupna, bo ci co mieli kupić już dawno to zrobili i czekają. Na arkuszach sprzedaży jest trochę akcji, ale to efekt paniki leszczy. 
    Dnia 2015-05-01 o godz. 18:37 ~jacek napisał(a):
    > ci co uwalili kurs swoje dostali. Dokupili to ok. 200 tys. akcji. Wiadomo to nie są wielkie pieniądze, ale zawsze lepiej kupić po 1.4 zamiast 5.4. Ruch te spowodowały jednak osuniecie kursu na niższe poziomy. Na obecna chwile nie ma chętnych do kupna, bo ci co mieli kupić już dawno to zrobili i czekają. Na arkuszach sprzedaży jest trochę akcji, ale to efekt paniki leszczy. 

A moim zdaniem niewiele dokupili tylko to były sztuczne obroty w celu zaniżenia kursu - tzw. wash trade.

Wash trade – termin określający nielegalne praktyki w handlu papierami wartościowymi na rynku publicznym. Wash trade polega na jednoczesnej sprzedaży i kupnie instrumentu, mającej na celu sztuczne ustalenie ceny bądź wolumenu handlowanego waloru. W założeniu ma to wpłynąć na zachowania pozostałych uczestników rynku – skłonić ich do sprzedaży po zaniżonej lub kupna po zawyżonej w ten sposób cenie i osiągnięcia korzyści własnych.

A w arkuszu sprzedaży jest tak jak napisałam - ok. 130 tys akcji w przedziale 1,42-1,55 zł. A paniki to ja nie widzę. Stoi to w arkuszu ale obrotów nie ma.
  • Re: Boruta topi Agtesa ? Autor: ~Zdzichu [79.141.160.*]
    Panika jest wtedy, gdy akcję są sprzedawane za każdą cenę, a parę dni wcześniej spadki były po 15%. Szkoda tego komentować.
    Komuś ciążą te akcje w portfelu tylko nie wiem(y) komu i dlaczego.
    Dnia 2015-05-01 o godz. 19:08 ~Zdzichu napisał(a):
    > Panika jest wtedy, gdy akcję są sprzedawane za każdą cenę, a parę dni wcześniej spadki były po 15%. Szkoda tego komentować.
    > Komuś ciążą te akcje w portfelu tylko nie wiem(y) komu i dlaczego.

Ale już nie ma paniki. W poprzednim tygodniu były spadki na małych obrotach. W poniedziałek były już większe obroty, we wtorek już mniejsze a w środę i czwartek spokój i prawie zerowe obroty. No i zapełniono arkusz sprzedaży ale już nie sprzedają tych akcji. To mi wygląda właśnie na wash trade.

[x]
AGTES 0,00% 0,28 2015-07-01 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.