• Czekamy na informacje o dywidendzie. Autor: ~ben [109.241.229.*]
    Myślę, że oprócz wyników na I kw. 2015 kurs powinien ruszyć mocniej na północ po informacji o dywidendzie (a mają przeciez tyle gotówki w kasie, że mogliby zaproponować dywidendę ponad 5%). To niewątpliwie może rozruszać kurs (popatrzcie na inne spółki , które ogłaszały wypłate sowitych dywidend).
  • Re: Czekamy na informacje o dywidendzie. Autor: ~ben [109.241.229.*]
    I jeszcze jedno. jeżeli w I kw. spółka będzie w stanie osiągnąc zysk netto bliski 2 mln zł to realne stanie się roczny zarobek spółki ponad 8 mln. Spółka niewątpliwie korzysta na poprawie koniunktury w kraju i nie ma na nią wpływu słabnące euro jak na spółki przemysłowe - eksporterów do strefy euro. Optymizm zarządu co do wzrostu portfela zamówień wskazuje, że skokowy wzrost przychodów w IV kw. 2014 nie jest jednorazowy. Nie chcę naganiać, ale mam wrażenie, że ta spółka ma dobre perspektywy przed sobą. Wzrost wartosci akcji zwiększy kaitalizację spółki, zainteresowanie i płynnośc na jej walorach. Zmniejszać zacznie się wówczas uzsadnione dyskonto w wycenie tej spółki jako mało płynnej. Teraz tylko zarząd nich zarekomenduje wypłate sowitej dywidendy (bo skup akcji przy takiej płynności spycha spółkę na margines gpw) i pokaże dobre wyniki za I kw.
  • Re: Czekamy na informacje o dywidendzie. Autor: ~Kazik [80.72.34.*]
    Dobrze Mówisz mam nadzieję ze będzie więcej niż 5% przeciez już tylko Oni mają akcje i troszkę my resztę zabiorą do 29,06, Co do kursu to więcej niż 6,- raczej nie bedzie . Chociaz może różnie być
    Co do dywidendy to napisałem, że będzie to ponad 5% i powiem szczerze, że w sytuacji, gdy spółka nie zapowiada pokaźnych inwestycji, cały czas generuje zysk z działności operacyjnej i jak się nie mylę ma w kasie ok. 8 mln gotówki to jest w stanie wypłacić znacznie więcej niż 5% i na to liczę (nawet 10-11%). Ale nawet jak spółka nie wypłaci dużo wiecej niż 5 % to i tak nie jest źle. To będzie info, które ruszy walorem. A co do skupu? To jak widać ostatnio nie informują o zakupach. Chyba odpuścili sobie ten skup. Kupili trochę - coś ponad 1,5 % akcji - po bardzo dobrej cenie z dzisiejszej perspektywy i chyba nie zamierzają już zmniejszac płynnosci i kupować po wyższej cenie. Co do kursu, to naprawdę trudno prorokować. 6 zł to przy obecnych realiach rynkowych jest juz możliwe. Wystarczy info o planowanej dywidendzie , np. 7-8% i mamy 6 zł. Ale jak będzie wyglądał rynek w maju (myslę, że wtedy będzie się na spółce więcej działo), czy będziemy doganiać Budapeszt, czy będzie wręcz przeciwnie to sie okaże. Ja jestem optymistą, mamy poważne zaległości nie tylko względem skorelowanej względem nas mocno giełdy węgierskiej, ale i całej Europy zachodniej. Sytuacja jest dziwna, wszędzie kupują na wyscigi a u nas powolny ruch do góry i mały obrót. To może - wariant dla optymistów - jeżeli nic nie wydarzy się za naszą wschodnia granicą pozwolić nam w miarę bezboleśnie przejść przez korektę na innych giełdach europejskich (u nas będzie spadać dużo mniej), albo jeszcze inaczej, kapitał wycofujacy się z Budapesztu i Frankfurtu zrobi nam hossę jak tam będzie przednówek korekty lub juz korekta. Wszystko jest możliwe jak patrzy się na obecną dziwną do wytłumaczenia słabość naszej giełdy względem węgierskiej. Jest jeszcze wariant pesymistyczny, ale w mojej ocenie mniej prawdopodobny (o ile nie będzie wojny na wschodzie i Grecja nie da zbyt mocno znać o sobie)
  • Re: Czekamy na informacje o dywidendzie. Autor: ~koliber [83.28.254.*]
    Nie odpuścili sobie skupu, tylko na razie nie mogą. Też myślę, że do końca czerwca kurs nie przekroczy 6 zł.
    Nie było chętnych po 3,25. nakupiłem się od Sterujących kursem i co zwalili na 2,60 dopiero urosło. Czemu miało by teraz być 7-8 nie wiem niech bedzie. Nie ma chętnych na ten papier chyba dlatego że tu wyjątkowy opiekun jest od zawsze. Jak Mu się wetnie Ktoś grubiej to już po Nim. Papier zepsuty przez lata poprzednie . co teraz zobaczymy. Dał pieknie i niech rośnie bo jest najlepszy na GPW
    Jeżeli otoczenie rynkowe będzie stabilne, spółka poda dobre wyniki za I kwto 6 zł pęknie w maju. Trochę warunków jest, ale nie więcej niz na wielu innych spółkach. Problemem jest płynność (a w zasadzie jej brak) bo tylko ona uzasadnia tak niską wycenę spółki.
  • Re: Czekamy na informacje o dywidendzie. Autor: ~ben [93.105.115.*]
    Powoli i we właściwym kierunku. Inwestorzy oczekują dobrych wyników więc kurs trzyma się u szczytów. Miejmy nadzieje, że takie będą. Bo dobre wyniki (i oczekiwane ich poprawienie w kolejnych kwartałach) plus perspektywa godziwej dywidendy w tym roku to jest solidny fundament wzrostów
    Wszytko dobrze mówisz ale jakoś małe obroty a mnie korci sprzedać i dokupić Indygo przed wynikami za tę kasę.
  • Re: Czekamy na informacje o dywidendzie. Autor: ~hryn [89.229.219.*]
    jazda na całego przed nami tu bedzie 9 zeta
    Tak mi Mów bo tak naprawdę Najlepsza spółka na rynku. jedyny mankament to te obroty. tu pokutuje stara Gwardia. ten papier ma opiekunów kto się wetnie z poważniejszą kasą to będzie musiał Im oddac. Ale tak jest na każdej Spólce.
    Dzisiaj mmamy wieczorkiem lekturę a tu dalej cisza. Jest tu Ktoś
  • Re: Czekamy na informacje o dywidendzie. Autor: ~Sz [83.18.39.*]
    ręce drżą z podniecenia, nie ma jak pisać :-)
    zobaczymy, co tam wandale priedali w 1 Q
  • Re: Czekamy na informacje o dywidendzie. Autor: ~123456 [89.67.170.*]
                       [2015-05-13 20:51:13] Warszawa (PAP/ESPI) - Raport bieżący 32/2015

Zarząd Wandalex S.A. (Spółka) informuje, że Walne Zgromadzenie Spółki podjęło w dniu 13.05.2015 r. Uchwałę nr 5 w sprawie podziału zysku za rok obrotowy 2014.
    Uchwalona została dywidenda w wysokości 3.636.185,20 zł (słownie: trzy miliony sześćset trzydzieści sześć tysięcy sto osiemdziesiąt pięć złotych dwadzieścia groszy), tj.0,40 zł (słownie czterdzieści groszy) na akcję,

• Re: Czekamy na informacje o dywidendzie. Autor: ~hryn [89.229.219.*]
    rewelacja, dlatego jutro z rana polecimy na 6,20 zł - tanizna kto kupi wygra
  • Re: Czekamy na informacje o dywidendzie. Autor: ~-ytet [89.73.127.*]
    http://gpwinfostrefa.pl/espi/pl/reports/view/3,291681
    Witam. 
    Rewelacyjne wyniki za I kw. przesądziły kierunek notowań. Szczerze mówiąc byłem optymistą jeżeli chodzi o wyniki. Zarząd zapowiadał że ma być dobrze więc szacowałem zysk netto w okolicach 2 mln (czyli blisko cztery razy więcej niż rok temu kiedy było nieco ponad 0,5 mln), a tu proszę. Zysk netto to ponad 2,7 mln i to w I kw. czyli statystycznie dla spółki najsłabszym. Co więcej dynamicznie rosną przychody a nadto zarząd informuje, iz pozyskał w i kw. wiele istotnych kontraktów. Jeżeli tak wygląda I kw., nie ma zapowiedzi aby było gorzej, a wręcz przeciwnie ma byc lepiej, to wynik netto za cały rok powinien być w okolicach 12-15 mln, a przychody to 130-150 mln. W tej sytuacji zastanawiam się czy nie odwołać prognoz z kwietnia, że w maju powinno być 6 zł i nie podwyższyć do 7 zł. Chociaz z drugiej strony w maju będzie ustalenie prawa do dywidendy co zbije kurs mniej więcej o wartość dywidendy. Ale jakby nie patrzeć jutro będzie szał zakupów. Obecna kapitalizacja spółki to 53 mln.Przy obecnych wynikach i fakcie, że ponad 2% tego kapitału ma sama spółka nie widzę powodu aby jej kapitalizacja nie miała wzrosnąć do 70 mln w najbliższym czasie. Jakby nie patrzeć licząc ostatnie 4 kwartały wychodzi ponad 7 mln zł zysku netto

Kolejne kwartały jeżeli rzeczywiście potwierdzą rosnącą tendencję przychodów i zysku winny zaowocować dalszymi wzrostami.

To jeszcze na otwarciu do woreczka. Na tym w najbliższym czasie nie da sie stracić, chyba że cena zostanie wywindowana na znacznie więcej niz 7 zł, to jest ryzyko korekty
    Kiedy się Zlecą do Nas czekam z niecierpliwością.
  • Re: Czekamy na informacje o dywidendzie. Autor: ~edek [188.125.143.*]
    dziś już po handlu
    Już Nowi zaczynają pisać Jest ok
    Zawsze stosuje te same zasady jak coś urośnie 20% i więcej to sprzedaje. Zostawiłem malutką ilość ale Powodzenia Najlepsza Spółka na rynku Brawo dla Posiadaczy. Dobiorę Indygo bo dzisiaj wynik najlepszy w historii.
  • Re: Czekamy na informacje o dywidendzie. Autor: ~hehe [95.49.223.*]
    ja mam te papiery odkąd je kupiłem po 1 zł w 2013 r - i teraz chyba je sprzedam :-) juz czas
    Jan bez Wacka tu odgrywa ważną rolę. Teraz mnie ukarzą że oddałem ale kibicuję Wam i Gratuluję Posiadaczom. Jakieś resztki mam już na długo. Pozdrawiam
    Chyba dzisiaj wszyscy zadowoleni na tym tym wątku. Wielki wzrost, ale jak na chłodno po wszystkim popatrzymy to nadal mamy spółkę ze wskaźnikiem C/Z poniżej 10. Ostatnie cztery kwartały to bodaj 7,2 mln zł a obecna wycena to coś ok. 67 mln. Wzrosła też, tylko w granicach bodaj 7-8proc. wartość ksiegowa spółki.Tak więc na spokojnie patrząc zapewne jutro może być wzrost, potem jakieś drobne odreagowanie (no chyba że będzie mocniejsze podbijanie ceny) ale spółka nie jest droga. Co więcej, jak pisałem dzisiaj (bądź wczoraj po wynikach), rezultaty ostatnich dwóch kwartałów, zapowiedzi zarządu co do dobrych wyników (pozyskiwanie rekordowej liczby zleceń), zapowiedziane w raporcie inwestycje w rozwój i rozbudowę mocy produkcyjnych (na stronie internetowej od kilku miesiecy ogłaszają, ze szukają ludzi do pracy) to naprawdę dobry prognostyk na przyszłość. Dopóki będzie koniunktura w kraju (wydatki inwestycyjne będą rosły) to mamy raczej niezagrożony trend rosnący jeżeli chodzi o wyniki. Cośc czuję, że nawet 15 mln zł zysku w tym roku jest realne, skoro ponad 2,7 mln w najgorszym pierwszym kwartale, bez jakichkolwiek zdarzeń jednorazowych. Dzisiaj udało mi się z rana jeszcze dokupić. Rzuciłem całą kasę na otwarcie po pkc, co się okazało strzałem w dziesiątkę. W najbliższych dniach (może już jutro jak będzie rosło planuję odsprzedać małe co nieco w granicach 8-9 zł) ale nie zamierzam wychodzić ze spółki i pierwsza flautę i niewielki spadek ceny (a raczej delikatne opadanie pod własnym ciężarem) będę wykorzystywał na dokupienie walora. To naprawdę zaczyna wyglądać coraz lepiej. Jeszcze jeden bardzo dobry kwartał i kapitalizacja dojdzie do 100 mln a wtedy i płynnośc sie poprawi. A to oznacza lepsze akceptowalne wyceny przez inwestorów. Na większych i bardziej płynnych spółkach z perspektywami poprawy wyników C/Z w granicach kilkunastu (nawet do 20) to nic nadzwyczajnego. Czy nie popadam w przesadny optymizm?
  • Re: Czekamy na informacje o dywidendzie. Autor: ~akcjonariusz [95.40.54.*]
    PULS BIZNESU
    http://pulsinwestora.pb.pl/4061281,51492,wyniki-ocalily-spolke-z-gpw-od-zapomnienia
    Wyniki ocaliły spółkę z GPW od zapomnienia
    2015-05-14 13:26

Liderem czwartkowej sesji na GPW jest spółka, którą znają tylko giełdowi maniacy.
    Galeria (2)
    http://static.pb.pl/filtered/99/128921,897871,w_200.jpg
    Prezesem Wandaleksu jest Marek Skrzeczyński
    Fot. Fot: spółka

Jeszcze wczoraj o tym, że akcje Wandaleksu są notowane na GPW, wielu inwestorów mogło w ogóle nie wiedzieć. Świadczyła o tym daleka pozycja (w trzeciej setce) w naszym Rankingu Gorących Spółek, który popularność spółek mierzy: „klikalnością” jej profilu w serwisie notowania.pb.pl, częstotliwością wpisywania jej nazwy w wyszukiwarkę oraz liczbą tekstów, które pojawiły się w portalu.
    Dziś rano  Wandalex, działający w branży środków transportu wewnętrznego (sprzedaje m.in. wózki widłowe i przenośniku, a także np. regały magazynowe), znajdował się już na 31 pozycji, a po południu na 18. Wszystko za sprawą znakomitych wyników za I kwartał, które wypchnęły kurs ponad 20 proc. w górę i zapewniły miano lidera sesji.
    Poprawę wyników widać na każdym poziomie rachunku zysków i strat. Przychody wzrosły o 47 proc. do 30,5 mln zł, zysk operacyjny zwiększył się pięciokrotnie do 3,4 mln zł, podobnie jak zysk netto, który sięgnął 2,7 mln zł.
    Zwyżkę formy  Wandalex, którego kapitalizacja dobija do 70 mln zł, zasygnalizował już kilka kwartałów temu, co znalazło zresztą odzwierciedlenie w notowaniach. Co ważne, rezultaty za pierwsze trzy miesiące tego roku nie są podreperowane zdarzeniami jednorazowymi, a zarząd dostrzega obiecujące perspektywy na cały rok, o czym świadczyć ma pozyskanie istotnych zamówień. Ponadto firma ruszyła z inwestycjami w infrastrukturę produkcyjną.
    Dodatkowym wabikiem dla inwestorów może być dywidenda, którą uchwalono na WZA 13 maja. Wyniesie ona 0,4 zł na akcję, co nawet dla kupujących po obecnym kursie (7,24 zł) oznacza stopę dywidendy w wysokości 5,5 proc. Dzień dywidendy wyznaczono na 22 maja.

• Re: Czekamy na informacje o dywidendzie. Autor: ~ben [176.103.40.*]
    Cicho się zrobiło, to znaczy że można nieco dokupić w okolicach 7 zł i czekamy na odbicie. Nie wydaje mi się aby spółka do kolejnych wyników kwartalnych dotrwała w takim stanie, no chyba że cała giełda zaliczy obsuwę.

Analiza na portalu stockwatch określa wycenę spółki na poziomie nieco ponad 10 zł. Zastanawiam się kiedy pojawi się pierwsza rekomendacja dla spółki. Dla wybranych spółek o kapitalizacji między 50-100 mln zł biura sporządzają rekomendacje, szczególnie tych perspektywicznych. Wprawdzie tutaj wielkiego obrotu nie ma, ale fundamenty zdrowiutkie. Jedno jest pewne, jeżeli dla Wandaleksu pojawi się taka rekomendacja to wydaje sie że wycena walora najmarniej oscylowała będzie w okolicach 10 zł.
    Cicho to tu było zawsze. Ja już nie mam ale kibicuję. Zbyt dużo urosło może kupię za jakiś czas 2-5 miesiecy
  • Re: Czekamy na informacje o dywidendzie. Autor: ~ben [31.61.131.*]
    Dzisiejszy Parkiet donosi, że Amazon będzie budował czwarty magazyn logistyczny w Polsce, tym razem pod Strykowem. Jeżeli dobrze pamiętam, to WDX (bo tak niedługo będzie nazywał się Wandalex) dostawał pokaźne zlecenia od Amazona przy budowie poprzednich trzech magazynów. Ten magazyn ma zacząc pracować latem przyszłego roku, a więc ewentualne zlecenia WDX to byłby mniej więcej 1 kwartał 2016 r. Jak czytam z jak dużym bumem inwestycyjnym (w tym również w zaktresie logistyki) mamy obecnie to juz czuję jak dobre wyniki spółka szykuje na II kwartał. Niewątpliwie wstrzelili się w rynek dopasowujac swoją ofertę do obecnych oczekiwań kientów (wiecej: raport za I kw i analiza na stocwatch) i całymi garściami czerpią z poprawiajacej się koniunktury.
  • Amazon Autor: ~magflow [37.128.125.*]
    RB 41/2015 – Podpisanie znaczącej umowy
    Zarząd Wandalex S.A. (Spółka) informuje, że Spółka w dniu 09 czerwca 2015 r. otrzymała od spółki Amazon Fulfillment Poland Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie nowe zamówienie – na podstawie oferty Wandalex S.A. – którego przedmiotem jest dostawa wózków widłowych marki CROWN do centrum dystrybucyjnego Amazon Wrocław1, o wartości przekraczającej kwotę 9.500,00 tys. zł. Zamówienie obejmuje dostawę podstawowych modeli techniki magazynowej, a także wózki kastomizowane VNA prowadzone indukcyjnie. Wandalex S.A. będzie prowadziła również usługi serwisowania tych wózków widłowych w pełnym zakresie. Zamówienie ma zostać zrealizowane przez Spółkę w III kw. 2015 roku. Strony nie przewidziały kar umownych.
    Ponadto Zarząd Wandalex S.A. informuje, iż Spółka w okresie ostatnich dwunastu miesięcy zawarła ze spółką Amazon Fulfillment Sp. z o.o. siedzibą w Warszawie umowy o łącznej wartości przekraczającej kwotę 12.900,00 tys. zł. Wartość ta jest wartością znaczącą, tj. przekroczyła 10% kapitałów własnych Spółki.
    Spośród otrzymanych zamówień w okresie ostatnich dwunastu miesięcy ww. zamówienie jest zamówieniem o największej wartości.
    Warunki zawartych między Wandalex S.A. i Amazon Fulfillment Poland Sp. z o.o. umów nie odbiegają od warunków powszechnie stosowanych dla danego typu umów.
  • pokaźne zamówienie Autor: ~ben [95.160.92.*]
    Pokaźne zamówienie. Przychody w III kw. zapowiadają sie naprawdę bardzo dobrze. Współpraca z Amazonem potwierdza, iż spółka bardzo dobrze dopasowała ofertę do obecnych wymagań klientów i idzie z trendami rynkowymi panującymie w segmencie wyposażenia magazynów. Pamiętajmy, że amazon buduje kolejne centrum logistycznie, więc i z tego coś pewnie skapnie dla WDX.
  • Re: pokaźne zamówienie Autor: ~Was [83.6.178.*]
    jutro zaczynamy luką?
  • Re: pokaźne zamówienie Autor: ~ben [176.103.40.*]
    Witam. 
    Trochę dziwię się, że nie ma reakcji na wywiad z prezesem zarządu spółki. W jego ocenie spółka się rozwija inwestuje w moce produkcyjne bo zaczyna jej brakować wolnych mocy. Stale rozwija kompetencje w zakresie wyposażenia magazynów w zakresie możliwosci realizacji największych zleceń no i przede wszystkim widzi dobre perspektywy dla swojego biznesu. A na dokładkę prezes zarządu prognozuje wzrost zysku i przychodu o kilkadziesiąt procent. Obecnie zysk netto za ostatnie 4 kwartały to 7,5 mln zł, a więc C/Z poniżej 10 (nie uwzględniam przy tym akcji w posiadaniu spółki do umorzenia). Wydaje mi się, że jeszcze kilka-kilkanaście dni, aż spółka poda oficjalną strategię, której elementem powinna być prognoza głównych wskaźników finansowych spółki na najbliższe lata i mamy odjazd. Dla przykladu proszę sprawdzić jaka była reakcja rynku na prognozy zarządu w sfinksie parę miesiecy temu. Niewątpliwie jak zarząd czarno na białym poda, że przewiduje w tym roku powiedżmy 11 mln zł zysku i przychodów np. o ok. 50 proc wyższych niż w 2014 r., a także widzi perspektywy dalszego wzrostu w latach kolejnych, to nie widzę powodów, aby kurs spółki nie zaczął dyskontować tego do poziomu szacowanego c/z równego10 w tym roku. Tak czy siak kierunek 10 zł przed nami.
[x]
WDX 0,00% 14,85 2018-03-14 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.